Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 20:39 1 810 35

Подкрепа на НАТО в Източна Европа и Балтика

  • нато-
  • русия-
  • източна европа-
  • армия

Очаква се министрите на отбраната на НАТО да обсъдят допълнителни подкрепления на следващата си среща на 16-17 февруари

Подкрепа на НАТО в Източна Европа и Балтика - 1
Снимка: shutterstock

Съединените щати обявиха планове да изпратят близо 3000 допълнителни войници в Полша и Румъния, за да защитят съюзниците от НАТО в Източна Европа от потенциално разширяване на кризата заради струпването на руски войски близо до Украйна, пише "Ройтерс".

Новият план надхвърля 8 500 войници, които Пентагонът приведе в бойна готовност миналия месец, за да се разположат в Европа, ако е необходимо. Очаква се министрите на отбраната на НАТО да обсъдят допълнителни подкрепления на следващата си среща на 16-17 февруари.

Следват настоящите военни разполагания на западните държави в източните държави членки на НАТО, някои национални активи и подкрепления, които са обявени или се разглеждат.

ПОЛША:

Около 4500 американски войници са в Полша както в НАТО, така и в двустранен капацитет, предимно разположени в западната част на страната.

В споразумение, подписано с Полша през 2020 г., Съединените щати обещаха да увеличат военното си присъствие с приблизително 1000 души, въпреки че изпълнението остава в процес на обсъждане.

Многонационална бойна група на НАТО за засилено предно присъствие от 1000 войници, водена от Съединените щати и включваща войски от Хърватия, Румъния и Обединеното кралство.

Около 1700 военнослужещи на САЩ, главно от 82-ра въздушнодесантна дивизия, ще се разположат от Форт Браг, Северна Каролина, в Полша, съгласно плановете на САЩ, обявени на 2 февруари.

ЕСТОНИЯ:

Бойна група на НАТО за засилено предно присъствие от 900 души от 2017 г., ръководена от Обединеното кралство, включва войски от Франция, Дания и Исландия. Един брониран пехотен батальон, самоходна артилерия, противовъздушна отбрана.

НАТО Baltic Air Policing: 4x бойни самолета F-16 от Белгия. Допълнително разполагане, от 26 януари до края на тази седмица: 6x бойни самолета F-15 от Съединените щати.

ЛАТВИЯ:

Бойна група на НАТО за засилено предно присъствие от 1500 души от 2017 г., ръководена от Канада, включва войски от Албания, Чехия, Исландия, Италия, Черна гора, Полша, Словения, Испания и Словакия.

ЛИТВА:

Бойна група на НАТО за засилено предно присъствие от 1200 души от 2017 г., ръководена от Германия, включва войски от Холандия, Норвегия, Чехия, Белгия и Люксембург. Включва 12 танка Leopard, бронирани превозни средства, противотанкови възможности, противовъздушна отбрана, радиоразузнаване.

Пехотен батальон на САЩ от 500 войници, включва танкове Abrams и бронирани превозни средства Bradley.

НАТО Baltic Air Policing: 4x бойни самолета F-16 от Полша.

Допълнително разполагане от 27 януари: 4 изтребителя F-16 от Дания.

РУМЪНИЯ:

НАТО разполага с многонационални сухопътни сили до 4000 войници в Румъния.

Съединените щати имат 900 войници в страната, някои като част от силите на НАТО, а други по отделни двустранни споразумения.

Италианските и френските войски са част от въздушните и военноморските полицейски/патрулиращи мисии. Eurofighters на германските военновъздушни сили ще се разположат в Румъния през февруари и март.

Румънският външен министър каза на 3 февруари, че очаква Франция да ръководи бъдещата бойна група на НАТО в страната.

Ескадрон Stryker от около 1000 военнослужещи на САЩ, базирана във Вилсек, Германия, ще бъде изпратена в Румъния, съобщи Пентагонът на 2 февруари.

БЪЛГАРИЯ:

България планира бойна група от до 1000 войници под българско командване и в тясно сътрудничество с НАТО, която може да включва войници от други съюзни държави. Може да се формира през април или май.

Българското правителство даде зелена светлина на Испания да изпрати до 10 бойни самолета Eurofighter и до 200 войници в подкрепа на дейностите на черноморската нация за въздушна полиция от февруари до април. Очаква се Холандия да изпрати два самолета F-35 в България през април и май.

По споразумение с България САЩ могат да държат до 2500 американски войници в няколко съвместни бази. В момента има 200 американски войници заедно с бойни машини на пехотата, танкове, хеликоптери и друго военно оборудване за обучение до края на юни.

УНГАРИЯ:

Унгария е спомената като потенциално място за разполагане на допълнителни войски на НАТО. Въпреки това министърът на отбраната на страната каза на 30 януари, че няма нужда от повече единици освен неизвестен брой, присъстващи в момента за учения.

СЛОВАКИЯ:

Правителствени служители казаха, че Словакия е сред страните, в които НАТО може да разположи войски, но не е взето решение за искане на войски.

Словакия трябваше да подпише дълго планирано двустранно споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със Съединените щати в четвъртък, което, ако бъде ратифицирано, ще отвори възможността за бъдещо използване на две словашки летища от американските военни.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 новинарник

    37 3 Отговор
    Тая новина за трите хиляди калпака я четем трети ден .
  • 2 Сивата чапла/ Heron

    55 3 Отговор
    Окупацията на Източна Европа продължава.
    Как ще ги гоним после, незнам.
  • 3 Зззз

    57 4 Отговор
    Ама сериозно ли си вярвате,че НАТО има подкрепа в Източна Европа и Балтика извън марионетните си правителства.?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    27 4 Отговор
    СЛЕД УКРАЙНА ИДВА РЕД ДЯДО ИВАН ДА НИ ПОМОГНЕ ДА СИ ВЗЕМЕМ ОТ РУМЪНЦИТЕ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА .. ДО ДЕЛТАТА НА ДУНАВ ... ДАЖЕ РУМЪНСКАТА СТОЛИЦА БУКУРЕЩ Е НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ

    Коментиран от #14

  • 6 ТаУмВзе

    32 3 Отговор
    Въпросът е, как ще избягат ако стане голямата пачанга! БУХАХАХХА

    Коментиран от #25

  • 7 мда

    32 3 Отговор
    30 хиени са обградили мечката.
  • 8 ВАСАЛИТЕ НА САЩ

    32 1 Отговор
    ще искат , как няма да искат. А са посмели да не искат и на някои управляващи ще им разкрият офшорните сметки
  • 9 Източна ромелия

    28 0 Отговор
    Пак се оказахме от страната на булката
  • 10 ЙЕС СЪР

    29 0 Отговор
    това не е само прякор на една особа от женски пол, дето ни присъединяваше към ЕС. Далеч преди нея на колко от провоимащите у нас им се изтъркаха цървулите от обиколки около Козяк в надежда да ги удостоят с посещение вътре

    Коментиран от #18

  • 11 Watchdog

    32 2 Отговор
    Нито един народ в източна Европа не е бил питан за членство във военен съюз. Членствата са изцяло резултат от изфабрикуван консенсус между столичните елити на тези бивши независими държави и техните западни ментори в края на 90те. Никой не е предполагал че тези членства ще бъдат използвани на по късен етап като фронтови държави от "източния фланг".
  • 12 Чета и настръхвам

    26 1 Отговор
    Колко много млади мъже ще отидат зян
  • 13 120е

    29 3 Отговор
    Правителството ни заблуждава, тук се четат неща които никъде другаде не излизат, т. е крият го това за испански самолети и т. н. Това се нарича подмяна. Едно да е ясно - Българския народ не е упълномощавал никакви чужди войски и техника!!! Отговорност носи... Кирчо. До там я докарахме
  • 14 Много си прав

    24 1 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Мнозина не знаят че преди да стане град румънската столица или Букурещ както я наричат румънците букурия на това място е имало Българско село до Букова гора и селото се е казвало Букова кория.
  • 15 Т клетка

    25 0 Отговор
    Тези дето се канят да ги изпратят са само нещо като маркери /най-вероятно негъри и латиноси и без това не ги слагат за хора/ ,та главният удар да поеме Европа.ДА, ама Баба Меца е гявол! Ясно подчерта,че първите и най-здрави шамари ,ще са за Алфа Хиената и бърлогата и зад Глямата вода.
  • 16 Гьобелс номера

    26 1 Отговор
    А ни разправяха, че след 1945 СССР бил окупитал Източна Европа...
  • 17 Сатана

    28 0 Отговор
    Всички правителства в Източна Европа са марионетки на задокеанските американски държави.Каквото изръмжи мумията от бялата колиба ,това става задължително за неговите васали на Изток
  • 18 Пръц

    26 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЙЕС СЪР":

    Единствен Батето Иван Славков беше обявил сащ за негов личен враг и ответния удар не закъсня и го вкара в гроба.Голям Българин!
  • 19 ГОРСКИ

    28 1 Отговор
    НАТО трябва да си имат собствен щаб, а излиза че Американците командват НАТО!!!!! От къде накъде Американците ще изпращат войници във Европа!!!!!!!!
  • 20 Шаран БГ

    21 0 Отговор
    И защо миролюбците от САЩ ще пращат допълнително войници у Европа ?? Защо не се приберат по домовете си в Щатите ?? Искат мир и любов !? Странно миролюбие...... Нас ще ни отсвирят" с първия "акорд" при наличие на военни американски бази на наша територия !! Който е жив - ще гледа !! Нека нашите политици / както преди 09.09.1944 год / се правят на велики. Аналогията просто се натрапва.! Резултатите ще са същите - Ганьо ще ходи със скъсани гащи............
  • 21 ОКУПАЦИЯТА ВЪРВИ С ПЪЛНА СИЛА

    20 0 Отговор
    Рекет бази без паре,храна,ток,вода се без паре докога????
  • 22 mi6osp

    19 0 Отговор
    С все сили и средства САЩ опитват да спретнат.далеч от своята територия, в Европа , война с Русия и са готови да се бият до последния европеец. Но Путин предупреди, че при война първо унищожават командните пунктове на противника, където и да са те.
  • 23 Ха ха ха ха ха

    16 0 Отговор
    Баламурницитв ще хранят американската армия:)))
  • 24 южноатлантик

    17 0 Отговор
    Какво прави НАТО на югоизток в Европа в Румъния като е северноатлантически блок? Що не си смени името тогава?
  • 25 СЛОНА

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    ЩЕ ИМА РАЗВЛЕЧЕНИЯ ДО ЗАБРАВА!!!...
  • 26 Вуйчо

    11 0 Отговор
    Повече войници, по-добри мишени
  • 27 Валери

    10 0 Отговор
    Колкото и да са, не струват нищо това са просто едни наемници и напълно заслужено ще изгорят на сто процента
  • 28 Европа

    10 0 Отговор
    фащ вън от Европа!
  • 29 Лицемери

    11 1 Отговор
    От какво ще ги защитават, кой ще ги напада.? Или те ще нападат Русия ?! Лицемери,промъкват се към руските граници да воюват срещу Русия.Ако продължават с лъжите , така ще бъдат пометени,че няма да усетят ,какво е станало.
  • 30 Марков

    10 0 Отговор
    Кой и кога подписа споразумение със САЩ за присъствие до 2500 войника в "смесени бази". Кого пита, кой разреши. На какви танкове ни обучават и какво друго въоръжение. Ами ние такова нямаме. "Ще имате, ще имате", казват от ВПК на САЩ. Може и на хартия като самолетите, но ще имаме. Хайде да ви видя г-да националисти, можете ли да предизвикате референдум за присъствие впъв военната структура на НАТО. Преди около половин век френският президент Дьо Гол успя да излезе от нея. Дайте да видим договорът ни с НАТО за асоциирането ни.

    Коментиран от #31

  • 31 кой подписа за базите

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Марков":

    Питайте Калфин,Станишев,Пирински ,Първанов ,те знаят ?!
  • 32 ПараШут

    8 1 Отговор
    Престъпниците от НАТО въобще не са желани в източна Европа и са най-малко желани в България. НАТО е организация, която се ползва от световната олигархия за завоевания и подчинение на нови територии и държави извън нормите на международното право и резолюциите на ООН. България трябва спешно да напусне този терористичен военен съюз!
  • 33 Васик Атанасова

    6 1 Отговор
    И какво направи Путин ?
    Мобилизира НАТО !

    Коментиран от #34

  • 34 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Васик Атанасова":

    Абсолютно безполезни са.
  • 35 GZM

    5 0 Отговор
    Там където двама си мерят черпаците, трети не си сляга чинията, защото ще я напълнят. Ясно е, че с тези бойни единици НАТО няма шанс, но разпалват още повече въглена. Пази Боже Русия да отвърне.