Last news in Fakti

4 Февруари, 2022 09:56 2 336 19

Как са разпределени силите на НАТО в Европа

  • нато-
  • европа-
  • сащ-
  • българия-
  • войски

В България има 206 американски военнослужещи

Как са разпределени силите на НАТО в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия определи решението на Вашингтон да изпрати военни в Европа като "деструктивна и неоправдана стъпка", която само ще засили напрежението. Полша и Румъния приветстваха решението. Генералният секретар го определи като мощен сигнал за ангажимента на САЩ, предаде БНТ.

В България има 206 американски военнослужещи и четири съоръжения за съвместно ползване между двете страни - полигона Ново село, авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер" и складове край Айтос. Освен българската армия, която е натовска армия, у нас няма други сили на Алианса.

От седмици в близост до украинската граница са струпани близо 100 000 руски военни. Западът се опасява от евентуално руско нахлуване в Украйна и как това ще повлияе върху европейската сигурност. Москва отхвърля тези обвинения и повтаря, че войските са разположени на нейна територия. Съединените щати обявиха, че от базата в Северна Каролина към Европа ще бъдат изпратени допълнителни сили. 2000 американски военни ще бъдат прехвърлени в Германия и Полша.

1000 военнослужещи, намиращи се в момента в Германия ще бъдат предислоцирани в Румъния. По данни на Ройтерс около 74 000 военен персонал от САЩ е разположен в Европа, но не всички са активни военнослужещи. Най-много са американските военни в Германия - около 36 000. В страната се намира и военновъздушната база Рамщайн. Тя е най-голямата американска военна база извън пределите на САЩ и е главна квартира на американските военновъздушни сили за Европа и Африка.

Съществено е присъствието на американски военни и в Италия - 12 000, Великобритания - 9000 и Испания - 3000. Военнослужещите в Полша са около 4500, но те не са базирани там за постоянно и могат да бъдат предислоцирани в рамките на страните членки на НАТО. 40 000 военни от НАТО са в най-висока степен на готовност за реакция в Европа. По Източния фланг на Алианса многонационални батальони има в прибалтийските държави и Полша - общо 4000. Също толкова е числеността им и в Румъния.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 само толкова ли

    24 3 Отговор
    В България има 206 американски военнослужещи и четири съоръжения за съвместно ползване между двете страни - полигона Ново село, авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер" и складове край Айтос. Освен българската армия, която е натовска армия, у нас няма други сили на Алианса........НЕ ВЯРВАМЕ НА ТОВА!

    Коментиран от #16

  • 3 нннн

    21 1 Отговор
    Русия опасно доближава до американските бази.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    21 1 Отговор
    НАТО - основен кандидат за Нобелова награда за мир ‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️
  • 6 Error

    18 1 Отговор
    "Съоръжения за съвместно ползване" ....явно разчитат , че с това наименование няма да ни дразнят толкова. Съоръжение е нещо , което идваш ползваш и след това си заминаваш , а не спиш в него в условия по-добри от на хотел. Кого заблуждавате бе палячовци? Тая нашата държава има ли въобще военен министър и президент или има кукли на конци ? Не разбрахте ли, че искаме съоръженията да бъдат освободени !!!

    Коментиран от #19

  • 7 питам

    16 0 Отговор
    САЩ и НАТО заяввяват, че при"евентуален конфликт" между У-крайна и Русия няма да се намесват пряко. Тогава защо прехвърлят войски в Източна Европа?
    Само част от американските войски влизат оперативно в НАТО. Тези 8 500 + 3000 американски войници от кой контингент са?
    Същият въпрос се отнася и до американските войски в България. От НАТО ли са или не са? Защото ако са от контингента на НАТО означава, че в България ИМА БАЗИ НА НАТО!

    Коментиран от #14

  • 8 ПараШут

    23 4 Отговор
    Пълни лъжи !!! В момента в Ново село има около три хиляди войници натовска сган, включително испанци и румънци. Достъпът на българи е силно ограничен, както и ползването на телефони! Интересно защо ме трият модераторите, сигурно не им харесва, че някой ги разобличава ?!

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Да,да

    7 10 Отговор

    До коментар #8 от "ПараШут":

    То 30 мигранта не могат да се скрият в България, а има 3000 невидими американци!
  • 10 sss

    13 1 Отговор
    и какви сили на нато??? тия гащници от фащ са окупирали Европа, руснаците са си в държавата, ко трябва ся, руснаците да изпратят войски в Мексико и Кубали?? Нито Русия нито Фащ! go home!
  • 11 Нема да се нервите

    8 1 Отговор
    В името на демокрацията,ако се наложи,ще воюваме,до последния шляхтич,ганъовец,мамалигар! Но ще запазим устойте на Демокрацията!"- главен шеф на Обора
  • 12 Kcaniba

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "ПараШут":

    Ко речи ?

    Първо да ти кажа , Ново село е полигон , а не военна база. За модернизацита му американците платиха 6 милиона долара-
    Същото е с другите полигони в България . Осъвременени са с американска пара .Същото е и с летищата

    И завчера министър Янев каза колко са американските военни в България - 206 човека . А лъжи още !!!

    Коментиран от #15

  • 13 чудна работа

    9 0 Отговор
    И що дирят толкова калпаци извън родината си ? А я споменете колко още има в Япония , Корея , Сирия, Ирак и останалите бази по света ?
  • 14 те така е

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "питам":

    Няма бази на нато . Има само крави там.
  • 15 гоиш

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Kcaniba":

    Я пак за летищата. Знаеш ли каква обществена поръчка се подготвя за ремонт на Граф Игнатиево, че не ставала за Ф-16? Ще ти се завие свят от сумата. После чакай подобряване на здравеопазване, образование или пенсии.
  • 16 Rado

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "само толкова ли":

    Чакаме 30000. Трябва да сме мъжкари като Беларус, а не мишки и да ни е страх от подкрепа
  • 17 Запознати сме

    4 1 Отговор
    Американски военни съветници има в ГДБОП, там са разположени DEA в София на Цариградско шосе до Изот център. Дипломатическите американски коли спират в подземен паркинг да не бият на очи. Още в секретното поделение в Бояна София, откъдето следят самолети. Там е целия въздушен контрол на БГ който включва и радарите от гражданските летища. Още в адмиралтейството във Варна. В цялата страна пък има американски агенти на частни квартири до стратегическите ни обекти Арсенал ЕАД, ВМЗ Сопот Аркус и т.н.
  • 18 Рошко

    4 0 Отговор
    Дааа и в складовете в Айтос има тухли и керемиди, още по лошо че са дълбоко под баира, та като ни загреят с някоя ракета от Бургас до Стара Загора ще направят равнина
  • 19 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Error":

    Да наричаш летище Безмер с удължени от американците писти за тежки самолети съоръжение,повече прилича на гавра с народа,някакъв много специален трик на Янев.Освен това никакъв българин не може да влезе в летището,местните жители на Безмер говорят за хиляди американци.И това ако не е цел на руски ракети.......Но си го заслужаваме.