Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 18:35 1 959 55

Полша иска да задържи за постоянно увеличените американски войски

  • полша-
  • армия-
  • сащ-
  • нато-
  • войска

Решението на САЩ за увеличаване на войските си в Европа идва на фона на стопираните разговори с Русия относно нейното военно струпване по границите на Украйна

Полша иска да задържи за постоянно увеличените американски войски - 1
Снимка: shutterstock

Полша иска увеличението на американските войски в страната да остане за постоянно, като се поддържа на ротационен принцип, съобщава "Ройтерс".

Външният министър на Полша Збигнев Рау ще направи постъпки за това при предстоящото си посещение във Вашингтон тази седмица.

Припомняме, вчера администрацията на президента Джо Байдън обяви разполагането на близо 3000 американски войници в Източна Европа през следващите дни на фона на напрежението по оста Русия-Украйна. С този ход Съединените щати целят да окажат защита на съюзниците си от НАТО при евентуално избухване на война.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак и Пентагонът потвърдиха, че около 1700 от тези войници ще пристигнат в Полша. Те обаче ще останат там само временно.

Естествено е, че полската дипломация се стреми да разшири съюзническото присъствие под формата на постоянна ротация, заяви заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач.

По негови думи настоящата ситуация със сигурността в региона означава, че необходимостта от засилване на т.нар. "политика на възпиране" е още по-належаща.

Днес Рау пътува за Вашингтон, за да се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и да бъде взето решение кога и къде ще бъдат разположени американските войски в Полша. Ще бъдат обсъдени и потенциалните санкции срещу Русия.

Решението на САЩ за увеличаване на войските си в Европа идва на фона на стопираните разговори с Русия относно нейното военно струпване по границите на Украйна. То подчертава нарастващите опасения в цяла Европа, че руският президент Владимир Путин е готов да нахлуе в Украйна. По-малките страни от НАТО на източния фланг на Алианса се притесняват, че могат да бъдат следващите, въпреки че Русия заяви, че няма намерение да инициира конфликт.

Пентагонът също така постави около 8500 американски военнослужещи в по-висока степен на готовност за евентуално разполагане в Европа като допълнителна гаранция за съюзниците от НАТО. САЩ вече имат между 75 000 и 80 000 военнослужещи на Стария континент като постоянно разположени сили и като част от редовни ротации.

Вашингтон и Москва са в противоречие по отношение на Украйна, без да има признаци за голям дипломатически напредък по темата. Впоследствие стана ясно, че Съединените щати може да са склонни да сключат споразумение с Русия за намаляване на напрежението по отношение на разполагането на ракети в Европа, ако Москва се отдръпне от границата с Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    17 58 Отговор
    как няма да иска, поляците знаят какво е да си под руския ботуш.

    Коментиран от #40, #43, #53

  • 2 zeus

    65 11 Отговор
    На поляците май им харесва да са окупирани, кеф ти от руснаците, кеф ти от германците, сега и кравари си искат :)
  • 3 ШКАФ ЕООД

    46 11 Отговор
    Затворете границите и се хванете за колесниците на самолетите, когато се опитат да напускат. Полски боклуци.
  • 4 Сегрегатор

    47 8 Отговор
    Представете си какъв страх тресе поляците, щом канят и канят чужди войници да ги защитават!
  • 5 Поляците

    48 7 Отговор
    като чуят Русия и се изприщват !

    Коментиран от #37

  • 6 поглед

    37 7 Отговор
    наш кирчо ще събира донаборници на прайда. как ще бяга врагът от страх.......

    Коментиран от #13, #48

  • 7 БОЛШЕВИК

    41 7 Отговор
    В Полша е обратното каквото е в много други страни - в Полша има много жени и стари моми, които наистина желаят да се омъжат и за афроамериканци, затова искат да останат по дълго американските войници!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ⚜️Просветен⚜️

    29 2 Отговор
    А да станат щат направо , дали не биха желали? Продажници! Имат сключен договор с Холандия, когато ниската земя потъне , цялото население на Холандия да получи жизнено пространство в Полша ! Затова поляците са с толкова привилегии в Холандия! Холандски жители , американски войски , европейско законодателство ! Тия са приключили курса !
  • 10 Niknay

    27 5 Отговор
    3000 позьори ще кършат китки из източна Европа ....
  • 11 Гошо

    24 0 Отговор
    Никакви проблеми нямат поляците ,поемат издръжката ,може и цялата американска армия да им пратят

    Коментиран от #14

  • 12 ИСТИНА Е

    25 1 Отговор
    Много хубави библиотекарки имат в Полша. Янките много ще четат.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ти си

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гошо":

    Абе то добре ама ако дойде до патаклама янките че кажат на шляхтичите - вие ходете ние ще ви стигнам !
  • 15 русофил

    8 12 Отговор
    Те са яли попарата на руснаците и знаят.

    Коментиран от #21, #26

  • 16 В.В.П.

    26 3 Отговор
    Амии,щом искат ,няма проблем ,,...В България,да не стъпват ..Ще бъдат изнасилени и унижени.А пък България,да отвори ферри линия Варна- Севастопол..Да върви търговията .Чушки домати ,праскови череши..и т.н..На обратно ,строителни материали ,че стана скъпо много..Поляците са супер скопена нация .Презират всички .Трепаха евреи и цигани ,поляци ,укри ,беларуси ,руснаци през ВСВ,в , лагерите на смъртта..Истотията помни.Правят си нова стена.
  • 17 ИСТОРИЯТА ПОМНИ

    21 3 Отговор
    Полша иска да задържи за постоянно увеличените американски войски............НЯМА МНОГО ДА СА ИМ ОТ ПОЛЗА ,АМА КАТО ИСКАТ ДА ГИ ХРАНТУТЯТ ......, ПРЕЗ ВСВ АНГЛИЧАНИТЕ ИМ ТЕГЛИХА ЕДИН С ГОЛИ ОБЕЩАНИЯ И АКО НЕ БЯХА РУСНАЦИТЕ , КРЕМАТОРИУМА ЩЕШЕ ДА РАБОТИ ПО ДЪЛГО.!
  • 18 Бамбука

    6 17 Отговор
    Защо съседите на Русия се страхуват от нея - Прибалтийските републики, Финландия, Швеция, Норвегия, Полша, Чехия и Словакия, Румъния, България, Грузия ? Страха ли накара по-голямата част от тях да влязат доброволно и по собствено желание в НАТО ? Защо желанието за собствено демократично/финансово/ икономическо развитие е по-силно от страха ? Погледнете стандарта на живот в тези държави и ще разберем дали са прави да бягат "братската прегръдка" на миналите 50 години !

    Коментиран от #24, #29

  • 19 пешо

    15 1 Отговор
    не народ а мърша
  • 20 ☠️НКВД

    15 3 Отговор
    В Полша добре си правят сметките за подялбата на Украйна ,която не е от вчера.През 1938 г.Полша се е предлагала на Германия за съюзник във войната срещу СССР ,като е имала териториални претенции за част от Украйна и излаз на Черно море. В момента ситуацията е идентична защото рано или късно война ще има и Полша ще иска да захапе западна Украйна като добър васал .Румънците искат Молдова и Приднестровието затова и те са разтворили широко бузи за допълнителна американска войска.А ние с гайдите,нас пак ще ни разделят за назидание.

    Коментиран от #23

  • 21 жужетоЗе

    13 3 Отговор

    До коментар #15 от "русофил":

    сега ще лапат на афрохмириканцити, ма с отвращением?? или слюбовно?? Пудели
  • 22 Поляците си мислят

    12 2 Отговор
    че фащ.ще ги защитят от Русия.Каква заблуда!!!
  • 23 Kcaniba

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "☠️НКВД":

    Това е цялата истина за натовското присътствие в Източна Европа и американската инвазия!! От тук са и страшилките за руската агресия, само и само да заплашат молдованците, украинците, белорусоте - за да ги окупират!!! Така че разбирам рези пудели, нашите в цялата работа какво хващат, че не ми стана ясно
  • 24 Какъв стандарт бе

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Бамбука":

    Гол си като пушка ,дори до фронта не можеш да стигнеш.Ковчег не можеш да си поръчаш …демократе !

    Коментиран от #28

  • 25 Тадеуш

    9 1 Отговор
    Ами ,че да си ги държи халал да и са - голям късмет са извадили с янките. Не са като талибаните дето ги натириха набързо ,че чак едвам се спасиха по самолетите да бягат бързо.
  • 26 И пак ще.я ядат

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "русофил":

    Да залагаш на американците е все едно да залагаш на куц кон.Просто не могат да спечелят
  • 27 тия са ясни

    12 1 Отговор
    Тия пак си се самоокупират.
    После оревават орталъка, като ги поошамарят.
    На тия все някой друг им е виновен- и сега е ред на американците да ги поопънат и пооправят.
  • 28 Бамбука

    1 6 Отговор

    До коментар #24 от "Какъв стандарт бе":

    Сайта е забранен за лица под 12 години без придружаващ родител !
  • 29 Αμι

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "Бамбука":

    Финландия, Швеция, Норвегия не са казали, че се страхуват. Дори обратното-казват, че не искат да влизат в Нато! А останалите изброени държави от теб..... те не са и държави, а колонии и нямат право на глас. Окупатора като им каже, че се страхуват и те повтарят "страхувам се"!

    Коментиран от #50

  • 30 Русия

    8 1 Отговор
    Да разположи 75000 в Източна Германия за равновесие. Прекалено много станаха яфромерите в Европа.
  • 31 ☠️НКВД

    8 1 Отговор
    Защо Полша и Германия не са се разбрали през 1938 год заедно да воюват срещу СССР.Разбира се заради тереюиториални претенции и лакомията на Поляците.
    Така до началото на 1939 г. между Берлин и Варшава остават съгласието и взаимното разбирателство. Полша кроеше планове за агресивна кампания на изток, а Третият райх беше готов да приеме варшавските политици като съучастници. Всичко беше съсипано от „данцигския въпрос“.
    Цитат:
    “ Както вече споменахме, след резултатите от Първата световна война Полша получава част от германските земи, което й осигурява излаз на Балтийско море. Така нареченият „полски коридор“ отделяше основните германски земи от територията на Източна Прусия. На тази територия се намираше град Данциг (Гданск), който имаше статут на свободен град под протектората на Обществото на народите, което е част от митнически съюз с Полша. От есента на 1938 г. Берлин води преговори с Варшава за включването на Данциг в Германия и създаването на екстериториален коридор към Източна Прусия. В замяна на „Коридора Данциг“ Германия предложи удължаване на Договора за приятелство с 25 години и активно сътрудничество в рамките на „Антикоминтерновския пакт“.”
  • 32 ТАРИКАТИ

    12 1 Отговор
    са шляхтите. Само че не, за да се пазят от Русия, а от Крайна, която вече е въоръжена до зъби и скоро говедарника ще им устрои голодомор и кво става тогава? Въоръжени до зъби бандеровци, обучени от наглосаксите в партизанска война и озверели от глад???
  • 33 ☠️НКВД

    11 1 Отговор
    Продължение и ще разберете каква е играта на Поляците.Не ги съжалявайте.

    През януари 1939 г. полският външен министър Йозеф Бек пристига в Берлин, където се среща с Адолф Хитлер и неговия колега Йоахим Рибентроп. Фюрерът предлага на Полша територии на изток, които ще бъдат получени по време на неизбежния сблъсък със СССР, в който на Варшава е отредена ролята на военен съюзник. В замяна всичко, което се изискваше, беше съгласието на поляците да удовлетворят исканията на Германия, свързани с Данциг. Бек отговори нещо подобно: Варшава се съгласява да раздели Съветска Украйна, но Данциг няма да отстъпи и няма да осигури екстериториален коридор. Фюрерът сви рамене и посъветва поляците да се посъветват и да помислят отново. Такава среща всъщност се състоя във Варшава след завръщането на Бек от Берлин с участието на президента на Полша Игнаци Мосицки и главнокомандващия на полската армия Едуард Ридз-Смигли. На него всички искания на Германия бяха счетени за неприемливи.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 БОЛШЕВИК

    12 1 Отговор
    Чехи и поляци това са изгубените славяни, тия са си плюли на кръвта и са като мулето, което се мисли за кон!
  • 36 ☠️НКВД

    9 1 Отговор
    Те тук става интересно за широката публика и как е пренаписана историята ,четете.

    Варшава започва да изготвя план за военни действия срещу Германия с кодово име „Запад“. Берлин продължава да убеждава Полша до края на март, но германските военни също започват да планират, разработвайки планове за война срещу Варшава. В съответствие с одобрения през април 1939 г. план Вайс подготовката на Германия за войната с Полша трябваше да приключи до 1 септември 1939 г. Тоест тази дата е наречена много преди сключването на пакта за ненападение между Германия и Съветския съюз.

    Полша, изправена пред заплахата от сблъсък с Германия, се хвърли в прегръдките на стари приятели. В края на март 1939 г. британският премиер Невил Чембърлейн изпраща на Варшава предложение да я подкрепи срещу „всяко действие, което застрашава независимостта на Полша и чиято съпротива полското правителство счита за жизненоважна“.

    Коментиран от #38, #41

  • 37 Мхм

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Поляците":

    Че поляците са измислен народ.Полша се създава след ПСВ преди тва няма такова нещо Чехия е същата работа.
  • 38 ВИЖ СЯ

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "☠️НКВД":

    Историята е интересна и не е особено известна на ганьо, но грешиш, ако мислиш, че ще се повтори същото по ред причини. От една страна Германия не се управлява от Хитлер, нито Русия е СССР. Сега, за да нападне, който и да е, Русия, трябва първо да пита Путин дали ще му даде бензин. Второ Варшава е наясно, че спрат ли парите от САЩ веднага трябва да се ориентират към Москва, а във Варшава не са глупаци за разлика от всички останали дебили с изключение на Орбан. Наглосаксите нямат пари за нищо, даже и за себе си и едва ли могат да финансират чужда операция от Европа
  • 39 За какво са ви бе

    8 3 Отговор
    шляхти,мъжете ли свършихте,че няма кой да оправя полякините ,че на тез миризливци останахте.Продажна пасмина сте ей продажна.Тъй бяхте и с Хитлер,но сега Русия няма да ви остави да съществувате като държава както ви направи след ВСВ.
  • 40 Те и под немски

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "мнение":

    разбараха какво е да си като с немците завзеха Чехословакия,и сега гледам историята се повтаря,ама ми се чини,че Полша ще изчезне от картата като държава и с право.А долните САЩ правят с Украйна това което Хитлер направи с Полша през ВСВ.
  • 41 ВИЖ СЯ

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "☠️НКВД":

    Днес един от съветниците на Путин каза, че ако Русия влезе в Крайна то ще е до границата на западната част на Крайна, а Лвов ще го оставят на поляците. Което означава поляците да си трошат главите с укронацитата.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 САМО ДА КАЖА

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "мнение":

    Не че руският ботуш е е нещо хубаво, но под немския бяха по-зле.

    Коментиран от #52

  • 44 АМИ ДА СИ ГИ ЗАДЪРЖА

    6 0 Отговор
    ИМАМ ПРЕДСТАВА ОТ ПОЛЯКИНИТЕ - ЩЕ ИМ ОСИГУРЯТ ЗАНИМАНИЯ, А ПОЛЯЦИТЕ ЩЕ РАБОТЯТ, ЗА ДА ХРАНЯТ "ЖЕЛАНИТЕ СИ ГОСТИ"...
  • 45 Източна ромелия

    5 0 Отговор
    Полските шляхи не се ли замислят, че ако Русия тръгне няма спиране. Тогава тия америкоси ще избягат със самолетите барабар с дипломатическия им корпус.
  • 46 БПФ

    4 0 Отговор
    Лятото пиянaта полска гнъс си направи военно учение, полу- на живо, полу-виртуално - за евентуална война с Русия. Резултатът беше плачевен - пълен погром и руски войски, превземащи Варшава само след 48 часа !!!

    Сега алкохолиците мислят, че 3000 американски палячoвци ще ги опазят, хахахха. И 300 000 да поканите, пак няма да ви спасят. Ама нищо де, хранете си ги.
  • 47 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Накратко казано – полските политици / както и българските/ никога не знаят какво искат !! Но народите им ще плащат за простотиите и алчността на своите ръководители !! Колкото е по-голям един народ - по-леко ще го понесе... Нещастници като нас / 6,5 млн и половината дъртаци / какви ще ги дъвчем !?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ти си

    3 0 Отговор
    Тук цари яка цензура!
  • 50 Norge

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Αμι":

    Норвегия е в Нато!

    Коментиран от #51

  • 51 шгу,

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Norge":

    Май си прав. Само не ми е ясно, как са ги принудили. Обаче, ЕС не можа и не можа да ги принуди да влязат в ТКЗС-то.
  • 52 хие54

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "САМО ДА КАЖА":

    Обаче РУСНАЦИТЕ им дадоха на поляците Югоизточна ПРУСИЯ, нали? Тове е немалка територия. Сега ще я връщат ли на руснаците или руснаците сами ще си я вземат? И преди да се заяде някой, ако така продължва, със сигурност руснаците ще си я вземат, вервайте ми!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания