Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 17:36 1 402 6

За Иран отмяната на санкциите на САЩ e червена линия за ядрената сделка

  • иран-
  • ядрена програма-
  • сащ

От април досега САЩ и Иран проведоха във Виена осем кръга непреки преговори, насочени към възобновяване на действието на пакта за отмяна на санкциите срещу Техеран

За Иран отмяната на санкциите на САЩ e червена линия за ядрената сделка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Говорителят на външното министерство на Иран Саид Хатибзаде определи като "червена линия" за Техеран отмяната на едностранните санкции от страна на Съединените щати, съобщава "Спутник".

Дипломатът потвърди, че след приключването на консултациите в Техеран преговарящите от страна на Иран ще се върнат на 8 февруари във Виена, за да подновят диалога относно Съвместния всеобхватен план за действие (т.нар. ядрена сделка - бел.ред.).

"Надяваме се, че отсрещната страна - най-вече Вашингтон, ще вземе съответните решения. По отношение на икономическите аспекти от Плана, отмяната на санкциите е ключова, тя е червена линия за ислямската държава", подчерта той.

Хатибзаде бе категоричен, че няма как да има напредък в преговорите, без да се вземе политическо решение във Вашингтон.

Целта на преговорите е САЩ да се върнат към ядрената сделка, сключена между Иран и международните посредници през от 2015 г., а Техеран да започне отново да спазва ангажиментите си по него. Тръмп оттегли Съединените щати от споразумението с аргумента, че Иран нарушава условията по него.

От април досега САЩ и Иран проведоха във Виена осем кръга непреки преговори, насочени към възобновяване на действието на пакта за отмяна на санкциите срещу Техеран, при което иранската страна трябва да спазва ограниченията върху ядрената ѝ програма.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК

    10 2 Отговор
    Голяма страна е Иран и със стара история, но религията я спира твърдо да заеме истински анти западен и анти американски курс!

    Коментиран от #2

  • 2 булшетвик

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "БОЛШЕВИК":

    айрянците ще ядът урана скоро 😁
  • 3 Поп Кръстю

    18 2 Отговор
    Иран е велика държава още преди две хиляди години до като америка е на 200 и няколко . Америка трябва дасе управлява от Апачи коренните жители на Америка .

    Коментиран от #4, #5

  • 4 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Поп Кръстю":

    Да, а Русия трябва да се управлява от българи.
  • 5 русофилистик

    0 10 Отговор

    До коментар #3 от "Поп Кръстю":

    ама ти отива никнейма
  • 6 Сър Ник - коуч и инфлуенсър , блогър

    0 0 Отговор
    САЩ внимателно и спокойно ще подкрепят Иран да възстанови своето финансово и военно могъществото. За американците са важни две неща : Иран да не закача Израел , Иран ще подпира Китай и да е евентуална пречка за
    Развитието им към мюсюлманските държави. Затова и САЩ поддържат индиректно китайските уйгури.