Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 19:25 2 616 26

Байдън и Шолц за Украйна, "Северен поток 2" и германското председателство на Г-7

  • джо байдън-
  • олаф шолц-
  • сащ-
  • германия-
  • северен поток 2

Според Вашингтон „Северен поток 2“ е геополитически проект, с който Русия цели да подкопае енергийната сигурност на голяма част от евроатлантическото семейство

Байдън и Шолц за Украйна, "Северен поток 2" и германското председателство на Г-7 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес с германския канцлер Олаф Шолц. Напрежението по границата с Украйна се очаква да бъде една от централните теми.

Срещата е на фона на анализи на американското разузнаване, според които условията за потенциална инвазия в Украйна за налице, без да се знае дали руският президент Владимир Путин всъщност е взел решение за това. Москва отрича да има намерение да навлиза в Украйна.

Германия е един от най-близките американски съюзници в Европа, отбелязва кореспондентът на БНР в САЩ.

От Белия дом посочват, че програмата на срещата ще e натоварена, като Байдън и Шолц ще отделят значително внимание на ситуацията в Украйна и Русия.

Според официално лице от администрацията във Вашингтон двамата се очаква да обсъдят „притесненията си за струпването на руски военни по границата с Украйна и ангажимента си към продължаващите дипломатически усилия за насърчаване на Русия за деескалация на напрежението и възпиране на допълнителна руска агресия.“

Лидерите ще говорят и за подготовката на пакет от санкции спрямо Русия в случай на нахлуване в Украйна. Газопроводът „Северен поток 2“ също може да бъде дискутиран, като САЩ вече посочиха ясно, че ако Русия нахлуе в Украйна, по един или друг начин, газопроводът няма да заработи.

Германия е поставила пауза на процеса по сертификация на „Северен поток 2“ и засега той не функционира, като за него няма „зелена светлина“ и от регулаторни органи на целия ЕС.

Според Вашингтон „Северен поток 2“ е геополитически проект, с който Русия цели да подкопае енергийната сигурност на голяма част от евроатлантическото семейство. Байдън отмени санкции спрямо газопровода, но в същото време има ангажимент от Запада да не се позволи на Русия да използва енергетиката като оръжие.

Агенция "Ройтерс" цитира високопоставен източник от Белия дом, според когото Байдън ще заяви пред Шолц категоричната си позиция, че газопроводът "Северен поток 2" не бива да бъде пускан в експлоатация, ако Русия нападне Украйна. Шолц коментира евентуалните санкции пред ARD така:

„Имаме много конкретни намерения в Европейския съюз, съгласуваме със Съединените щати възможните санкции, те ще са с голям обхват, много тежки санкции. В момента обаче всичките ни усилия са насочени към предотвратяване на евентуална необходимост за налагане на такива санкции“.

На срещата днес има очаквания да се говори и за подкрепата и на двамата лидери за стабилността на Западните Балкани и как да се работи към по-голяма европейска интеграция на региона.

Сред останалите теми е председателството на Германия в Г-7, като официално лице от Вашингтон посочи, че много от приоритетите на Германия в Г-7 са приоритети и за администрацията на Байдън, в това число справяне с пандемията от Covid-19, заплахата от климатичните промени, икономически просперитет и международна сигурност на базата на споделени демократични ценности.

Говорител на Олаф Шолц съобщи, че при завръщането му утре от Съединените щати, канцлерът ще приеме в Берлин президентите на Франция и на Полша.

Тази седмица предстои Шолц да се срещне и с лидерите на балтийските членки на НАТО. А идната седмица той ще посети Киев и Москва.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И един от най-големите

    15 0 Отговор
    Конкуренти на Германия!
  • 2 101010

    52 1 Отговор
    "Русия цели да подкопае енергийната сигурност на голяма част от евроатлантическото семейство
    Точно обратното е
    РУСИЯ ГАРАНТИРА ПО ТОЗИ НАЧИН ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ НА ЦЯЛА ЗАПАДНА ЕВРОПА А И НА ИЗТОЧНА"
    НЕ СЕ УМОРИХА ДА ВИКАТ НА ЧЕРНОТО БЯЛО
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 другарят

    49 2 Отговор
    Всички проблеми в Европа и Близкият изток идват от фашистка Америка! Ако тези окупатори, не бъдат прогонени и не престанат да се месят навсякъде, нищо добро не ни чака! Сега освен Русия ...и Китай им стана "враг" и ще ги "сдържат"!? Защо бре кравари, какво лошо са ви направили руснаците или китайците!? Цялата им енергия ще отиде в "сдържане" и противопоставяне вместо в сътрудничество и ползи за народите, както каза преди време великият Путин!
  • 16 ТаУмВзе

    30 3 Отговор
    Кой зачита и брои бай деменция и колонията му германистан? Договор, между Русия и Китай вече преобърна светчето бе!

    Коментиран от #17

  • 17 Цеко Цирконя

    2 15 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    Ама бащицата Си не му е дал хипер звукови ракети . Греда .
  • 18 сащ прастъпници

    33 0 Отговор
    Тия " разузнавания " ги знаем , според тях Ирак разполагаше с химическо и ядрено оръжие , в резултат на тези сводки заминаха в отвъдното милионидвеста хиляди мирни иракчани , съдействали с живота си за установяване на святата истина , а тя беше , абе нема оръжия .
  • 19 Жорж

    11 0 Отговор
    Хофнър не е ли малко умрял!!
  • 20 Смешници

    27 0 Отговор
    Китай ще депозира жалба срещу Катар за неизпълнение на газовите договори,ако Катар пренасочи повече газ към Европа,Русия започва ремонт на тръбопровод и добавка от захранването на северен поток2 към Китай и накрая Европа ще остане от два стола на земята.Кухата държава се опитва да прави неща които не са по силите и.Отделно Русия е предупредила че спира производството на уран в САЩ както и продажбата му в САЩ и не само това ,а всички материали използвани в армията и в космоса ще бъдат спрени за САЩ и запада при нови санкции.Пистолета мисля е насочен в челото на САЩ и скоро ще си ометат пешкира от Европа .Целта им е да предизвикат война далеч от САЩ и то голяма за да спасят икономиката си и нарастващото недоволство в самата държава.
  • 21 Кроят му шапка на жужето

    11 3 Отговор
    Обаче жужето разбрало и казало ще изпрати куриерска фирма "Циркон" да вземе шапката от Вашингтон, да не се набутват американците с транспорт.
    Американците казали "Ааа, още не е готова, не знаеме кога"
  • 22 нннн

    23 1 Отговор
    Ако Европа получава газ, примерно от десет тръби, как единадесетата ще й подкопае сигурността? Напротив! Тия съвсем за малоумници ни имат...
  • 23 Ццц

    21 0 Отговор
    Северен поток 2 е предвиден да снабдява Германия директно, заобикаляйки Украйна. Той касае предимно Русия и Германия, но САЩ декларирали, че няма да заработи, за да гарантират суверенитета на Германия??? Схващате ли абсурда на ситуацията? Суверенна е тази държава, която сама решава съдбата си. Ако Германия гарантира, че Испания и Португалия няма да складират втечнения газ на янките тогава??? Лицемерието става наглост. Време е Йелоустоун да ни отърве от тази напаст божия. Предпочитам да виждам бизони вместо янки!
  • 24 Марков

    14 1 Отговор
    Ходят при заколачите си и защо? Какво очакват? Синът на Байдън държи крана на газа през Украйна и съответно за парите към неговия джоб. Също Байдън се мъчи да спре газа от Русия за Европа по другите трасета, да сложи ръка и на ново снабдяване с газ. Всичко е бизнес и тия отгоре работят активно за себе си в рамките на периода между два избора.
    Немецът има реална възможност да определи Европа като зона на мир, търговия, просперитет. Но за тази цел трябва да се стои по-далеч от САЩ. Пожелавам му го от сърце. А и ние сме вързани към марката
  • 25 kkk

    9 0 Отговор
    Тъй- Макарончо беше умоляван и заплашван по телефона, сега тоя клоун Шолц е отишъл при бай Дън да чуе поредните простотии и до 15 дни ще застане на килимчето при Вовата и ще му смуче косматите топки... Интересно какво още е нужно за да схванат хората ИСТИНАТА- ФАЩ умре, вече са никой...
  • 26 Ето какво ще стане

    6 0 Отговор
    Когато Европа сключи договори с голями цени за втечнен газ, Путин ще намали цената на 1/3 от втечнения газ. И тогава какво ще мънка Улаф Шолц за простотията си?