Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 20:23 3 698 12

Ледниците на Земята се оказаха по-малки, отколкото се смяташе досега

  • ледник-
  • глобално затопляне-
  • антарктида-
  • арктика

Проучването не включва Гренландия и Антарктида, които в дългосрочен план ще бъдат основните двигатели на повишаването на морското равнище

Ледниците на Земята се оказаха по-малки, отколкото се смяташе досега - 1
Снимка: shutterstock

Напредъкът в сателитните технологии e разкрил, че световните ледници съдържат значително по-малко лед, отколкото се смяташе досега. Това сочи проучване, публикувано в Nature Geoscience.

Според новата оценка глобалното покачване на морското равнище ще се повиши с 7,62 сантиметра, ако всички ледници се стопят.

Това обаче буди безпокойство за някои общности, които разчитат на сезонното топене от ледниците за захранване на реки и напояване на култури. Ако ледниците съдържат по-малко лед, то водата ще изтече по-рано от очакваното.

Докато някои ледове естествено се топят през цялата година, повишаването на температурите поради изменението на климата ускорява топенето на ледниците. Между 2000 г. и 2019 г. те са загубили приблизително 5,4 трилиона тона лед.

Страните вече се борят с проблема с изчезващите ледници. Перу инвестира в обезсолителни системи, за да компенсира намаляващото количество сладка вода.

Имахме доста неправилно схващане за това колко лед всъщност има в ледниците, отбелязва авторът на изследването Ромен Милан, глациолог от Университета на Гренобъл Алпи.

Изследването оценява колко бързо се движат ледниците, което позволява на учените да измерват по-точно обема им, тъй като движението на ледниците показва къде ледът е дебел или тънък.

Благодарение на сателитите с висока разделителна способност, разработени през последните години, стана възможен първият анализ на това как се движат 98% от ледниците в света - от малки ледници в Андите до масивни ледници в Свалбард и Патагония.

Проучването не включва Гренландия и Антарктида, които в дългосрочен план ще бъдат основните двигатели на повишаването на морското равнище, поясни Милан.

Той посочи, че ако цялата Антарктида се стопи, тя има потенциала да доведе до покачване на морското равнище с над 50 метра, което е много повече спрямо 25-те сантиметра от ледниците.

Изследването анализира повече от 800 000 двойки изображения на ледници, направени между 2017 и 2018 г., и е установило, че много от тях са по-плитки от предварителните изчисления.

Сега учените изчисляват, че има 20% по-малко ледников лед с потенциал да се стопи в океана и да повиши морското равнище. В момента ледниците са отговорни за 1 милиметър годишно покачване на морското равнище, което е 30% от годишното увеличение.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    19 4 Отговор
    Само накрая да не се окаже , че и земята е вярно плоска;)
  • 2 ддд

    12 1 Отговор
    Гледам снимката и си мисля абе тия хора защо нямат огради?

    Коментиран от #9, #11

  • 3 Тоест

    12 1 Отговор
    Нема кво да се стопи толкова, връщайте въглищата
  • 4 ШОП

    12 1 Отговор
    То ще се окаже и че количеството на co2 не е това което го смятат, но ще го мислим като му дойде времето!!
  • 5 SSP Alliance

    7 1 Отговор
    Ето какво още крият от световното задкулисие:
    "Космическо разкриване - Антарктида: Новата Зона 51" vbox7
  • 6 Знайко

    10 1 Отговор
    "Според новата оценка глобалното покачване на морското равнище ще се повиши с 7,62 сантиметра, ако всички ледници се стопят."

    "ако цялата Антарктида се стопи, тя има потенциала да доведе до покачване на морското равнище с над 50 метра, което е много повече спрямо 25-те сантиметра от ледниците."

    Абе как превеждане, нямате ли редактори да ви коригират противоречията в статиите. Горните изречения съм ги взел от статията. Антарктида също е ледник, ако не знаете. "Когато се разтопят всички ледници", означава, че ще се разтопила и Антарктида.
  • 7 Hoho Boho

    11 0 Отговор
    И какво се оказва?

    Покачването на океаните било фейк - световните ледници съдържат значително по-малко лед, отколкото се смяташе досега...

    А това звучи страховито:
    В момента ледниците са отговорни за 1 милиметър годишно покачване на морското равнище...
    /след хиляда години ще е един метър - ужас/
  • 8 а стига бе

    8 0 Отговор
    и ся няма да има библейски потоп както предричаха зелените спасители на вселената ех лошо то беше квичане то беше мучане ама залудо
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Fen

    14 1 Отговор
    Абе, а какво стана с борбата с озоновата дупка ? Тя май сама се е затворила , язък ! А преди 30-40 години такава борба падаше....

    Коментиран от #12

  • 11 Отговор

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ддд":

    защото нямат криминогенни елементи с малцинствен произход.
  • 12 ...

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Fen":

    Г.лупак!
Новини по държави: