Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 11:40 2 911 16

България и Северна Македония отварят нова страница

  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • диалог

Това обяви Димитър Ковачевски

България и Северна Македония отварят нова страница - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Комуникацията с България беше сведена до комуникация между пропагандисти. Това обяви македонският премиер Димитър Ковачевски, цитиран от Нова Македония.

Мнението му е, че определени групи са създавали мнение, което е доминирало в медиите. Това е водело до недоверие между държавите.
Сега се наблюдава промяна. Двете държави са отворили нова страница в своя диалог.

Това е станало след сформирането на новите правителства на двете страни. Двете правителства са водени от идеята да отворят отново диалога и това да стане по позитивен начин.

Ковачевски очаква да се появят ретроградни групи, които ще опитат да възпрепятстват този диалог. Те вероятно ще оспорят всеки варианти за намиране на решение.

Посочва, че мнозинството от гражданите и в двете държави очаква да се намери решение. Това може да стане чрез преговори.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 /////

    31 3 Отговор
    Просто е признават, че измислената им държава се е пръкнала по заповед на Коминтерна през 1945 г. и нямат никакви проблеми никой няма да им пречи да се наричат както искат.

    Коментиран от #8

  • 2 Род

    29 1 Отговор
    Променихте!!!??? А ааа верно бе, преди ни палехте националния флаг, сега го крадете, режете и т.н. от венците положени от нашата делегация на Българина Гоце Делчев! Само ми е чудно що там не присъства и единствения жив потомък на Г.Д., правнука на брат му Христо, който се определя за чист българин!!!???Как ли ще реагирате ако той поиска да положе цвете на гроба му ??!!
  • 3 Да допълня

    16 2 Отговор
    ако нашите калинки във външно, можеха отдавна да ви пробват как ще реагирате ако наистина наследника на Г.Делчев, барабар със семейството си иска да положи цветя на гроба на прадядото си! А и ако откажете ще се дискредетирате пред света( а той може и да си потърси правата в европейския съд и т.н), а ако приемете ще признаете какво,че ГДелчев е какъв .... българин!
  • 4 Дечо

    15 1 Отговор
    Днес Президента Радев отговори на въпрос на журналист относно отношението ни към Реп.Сев.Македония и българите там ?Той отговори, че българите там трябва да бъдат вписани в тяхната Конституция като българско малцинство, както са вписани и другите малцинства в Конституцията им. Не се ли направи тази важна крачка, преговорите няма да имат напредък .Освен това е важно да се направи правилен диалог в Историческата комисия, като се разгледат детайлно и се защитят нашите Народни будители и се установи, че те са българи.Също трябва да се спрат дискриминационните изяви от Македонски организации към нашия народ. Чак тогава ние можем да направим стъпка напред за членството им в ЕС.
  • 5 ще има и още

    13 0 Отговор
    Мдааа, вчера Кирчо беше в Белград.............излишно е да продължавам.
  • 6 95656859+8

    13 1 Отговор
    e да де ама ваште пропагандисти палят Български знамена---тормозят системно Българите в СМ ---- и държавата Ви си затваря широко очите.

    За членството Ви в ЕС преговаряйте първо със съгражданите си с Български произход!
    И да сме наясно Самуил, Климент Орхидски и Братя Миладинови не ги даваме - те са част от Вековната Българска История!
    А за предателите Желев и Костов които под натиск на САЩ признаха югославския франкенщайн наречен Македония ползващ развален български език с югославски акцент - историята ще даде заслуженото!
  • 7 Перо

    16 2 Отговор
    Както видях в кадрите по ТВ, полагането на венци от българската делегация, веднага след церемонията, бяха строени военизирани македонистки групи, носещи забранените им от преспанското споразумение флагове с вергиниевата звезда, да се покланят по команда в такт и също по команда да издърпат и изхвърлят българските трикольори от венците! Това показва огранизирания характер на провокацията от македонистите с цигански манталитет,създаден през последните 70 г. За разлика от сърби и албанци, македонистките боклуци са с чугунени глави и им трябват още десетки години за осъзнаване на европейските ценности,преди да кандидатстват за ЕС! Същият ден разбиха и българския културен център в гр.Битоля. Виновните не са открити от полицията! Какви преговори могат да се водят с такива елементи, каквото и желание да имат някои среди? За сега Вето, нямаме избор! После ще стане фатално късно и необратимо! За пореден път “макетата” разчитат на друг, сега на конференцията за западните Балкани организирана от Макарон,през време на неговото председателство на ЕС. Напразни напъни!
  • 8 Дядя

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "/////":

    Стига с този Коминтерн! В Русия е излизал вестник Македонски глас /на руски език/ с адрес на редакцията С.Петербург,ул.Гончарная 15. Та в него от 9 юни...забележи1913 година под заглавието пише следното: "Ние македонците, не сърби, не българи а просто македонци. Македонския народ съществува независимо от българския и сръбския...и т.н." Написано е от някой си Борис Сарафов. След това има една карта на Македония, в която влиза Солун и Халкидическия полуостров! Фантазии да, но ги имат още преди Коминтерна!

    Коментиран от #13

  • 9 Селяк

    9 2 Отговор
    Колкото и нови страници да отворят, книгата си остава една и съща! Може много да говорят политиците, но макетата показват какво им е мнението за България!
  • 10 Сусу Манарата

    11 1 Отговор
    Стига с тази Македония ( да Македония, не съм политик, затова не съм длъжен да я наричам нито Република, още по-малко Северна)! Трябва да ги оставим на албанците, те ще им покажат къде зимуват раците. Що за глупости са това, българите да били записани в “констутуцията” им като малцинство. Ами останалите българи какви са? Колко вида българи има? Тези, извън малцинството трябва да се запишат като мнозинство, защото иначе им е спукана работата. Ще стане като в Косово. Скопие ще носи друго име, както примерно Урошевац стана Феризай,а феризайци слабо ги интересува, че там е роден Любомир Тадич, който говореше друг сръбски, по-близък до българския. И джамиите ще никнат като гъби, по-бързо от бункерите на Енвер Ходжа. Тия хора не си дават сметка, че в цяла Албания няма толкова джамии, колкото в Македония. В Струга по-често се чува албанска реч, отколкото “македонска” дори и пред къщата на братя Миладинови. А и сърбите да ги оставят на спокойствие, защото имат да си сърбат косовската попарата на Тито, който им я сервира още през 60-те години на миналия век.
  • 11 Нещо става, ЦЕНЗУРА!

    8 1 Отговор
    Плюещите ни телевизии в РСМ от няколко дена пускат са кючеци и не виждам плюене по телевизията, иначе ври им кръвта на братята, сами се къпят в злобата която изпитват към прародителя си! След 2000 години, отново има Македония, ама NORTH!
  • 12 Истинският

    2 2 Отговор
    За преговори с СМ трябва да имаме много качествени хора. Такъв човек е КОСТАДИН КОСТАДИНОВ от възраждане. Коцето притежава едни от най ценните качества които човек може да притежава за това дело,като се има на предвид каква агресивна политика провежда СМ спрямо България. За това дело не е достатъчно да си само интелигентен и добър историк,а да си също психолог,воин,последователен и да докарваш докрай нещо което си започнал. Жалко че няма повече хора като него. Коцето може да даде много на България стига да му се даде възможност и стимул. В България нищо не върви защото хората от които зависи държавата да дърпа напред не са си на мястото.
  • 13 Фейк!

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дядя":

    ЛЪЖЕШ! И ЗА ДАТАТА И ЗА ВЕСТНИКА - ПО ЕДНА МНОГО ПРОСТА ПРИЧИНА 1913 ЮНИ Е МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА ЗАПАЛЕНА ОТ ЦАРСКАТА ПОЛИТИКА. АКО ДНЕС В ЕВРОПА И АМЕРИКА ПОЧНЕ ДА СЕ ПИШЕ, ЧЕ КАЗАХСТАНСКИЯ Т НАРОД ВОДИ ВОЙНА СРЕЩУ РУСКИТЕ ПОРОБИТЕЛИ И ВНУКЪТ ТО ПРОЧЕТЕ СЪОБЩЕНИЯТА ЗА ОЖЕСТОЧЕНИТЕ СРАЖЕНИЯ, КАКВО ЩЕ СИ ПОМИСЛИ? АКО ИМА АКЪЛА НА ДЯДО СИ, НЯМА ДА ГО МИСЛИМ!

    Коментиран от #14

  • 14 Скопие

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Фейк!":

    На твоја голема шовинистичка жалост, не е лага. Повели, читај, плачи. „Македонски глас“ (руски: (изворно) Македонскій голосъ, (современ правоп.) Македонский голос) бил „орган на приврзаниците на независна Македонија“ кој излегувал во Санкт Петербург од 9 јуни 1913 до 20 ноември 1914 година. Списанието го уредува Редакциски совет на Македонската колонија во руската престолнина. Издавач бил Д. Д. Павле Чуповски, а одговорен уредник И. П. Кулезнев (во последните два броја Д. Д. Архангелски).

    Коментиран от #15

  • 15 Фейк

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Скопие":

    Човек ти говори, ама ти не слушаш! Човек ти пише, а ти четеш заглавната страница! Момче, иди в Скопската библиотека и седни да прочетеш един руски многотомник - казва се "История на дипломацията". Там в раздел " Нова история" много точно е описано противостоенето на европейските сили и съответните дипломатически ходове. Вероятно няма да разбереш нищо от написаното, защото нямаш нужната подготовка, но прочети за обща култура - поне няма да пишеш дивотии! По повод конкретното писание: когато бях на 7 години има х две любими приключенски книги - "Робинзон Крузо" на Д.Дефо и една друга на подобна тематика " Остров Тамбукту". Чак когато започнах да изучавам география в училище, разбрах, че няма остров Тамбукту - негри колкото искаш, но остров Тамбукту няма. Впрочем, твоят президент Пендароски още се лута там някъде по тропическите гори на острова, щом кръсти премиера Киро "Нелсън Мандела"! Да ти е жив и здрав! Не всяка европейска държава може да се похвали с такъв президент.
  • 16 P.s.

    0 0 Отговор
    Забравих да ти спомена, че автор на "Тамбукту" - то е един "класово осъзнат" писател - Марко Марчевски. Той е бил българският вариант на вашия ВенкоМарковски. Хвани единия, па го удари у другия!
Новини по държави: