Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 22:40 4 120 16

Страната, в която 90% от убийствата остават неразкрити

  • мексико-
  • убийства-
  • дрога-
  • наркокартели

Безнаказаността за престъпниците в Мексико е структурен проблем от десетилетия, казват експерти

Страната, в която 90% от убийствата остават неразкрити - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повечето случаи на убийства в Мексико остават неразкрити, защото престъпните мрежи са инфилтрирали властта и прокуратурата. Това поражда безнаказаност и климат на страх сред хората. Много от жертвите са журналисти.

Роберто Толедо получавал смъртни заплахи месеци наред. Дори бил приет в специална програма за защита на журналисти. Въпреки това не остава жив. Застрелян е на 31 януари, докато отивал на интервю.

На 10 януари Хосе Луис Гамбоа Аренас, създател на новинарски блог във Веракрус, също бе убит. Точно седмица преди това подобна трагична съдба сполетя и фотожурналистката Маргарито Мартинес. А пет дни по-късно нейната колежка Лорден Малдонадо стана четвъртият журналист в Мексико, загубил живота си само от началото на тази година досега.

Безнаказаност за престъпниците

От години Мексико е най-опасната държава за журналисти според класацията на “Репортери без граници”. В Мексико проблем не е само превенцията, но и делът на разкритите престъпления.

Според държавния секретар Енсинас, от декември 2018 година, когато Лопес Обрадор встъпи в длъжност, 90 процента от убийствата на журналисти и правозащитници са останали ненаказани.

Безнаказаността за престъпниците в Мексико е структурен проблем от десетилетия, казват експерти. В индекса за наличие на правови принципи на World Justice Project за 2021 година Мексико се нарежда на 113 място от общо 139 страни. В Латинска Америка на по-ниска позиция са само Хондурас, Боливия, Никарагуа, Венецуела и Хаити.

Повечето досегашни опити за реформи бяха забавени и разводнени. Някои мерки - като въвеждането на независима главна прокуратура - бяха директно саботирани от президента.

Проблемите са структурни и дълбоки

„Отделните реформи, колкото и добре да са замислени, не могат да коригират проблемите в системата“, предупреждава пред ДВ Химена Угарте от Мексиканския институт за човешки права и демокрация. Угарте вижда два принципни проблема в наказателното преследване. „Местните прокуратури, където повечето случаи на убийства потъват, не са обучени за специализирани разследвания на организираната престъпност“, казва тя. Това в крайна сметка подхранва безнаказаността и създава “климат на страх” сред журналистите и населението.

В Мексико няма политическа воля това да се промени, казва правозащитникът Майкъл Чембърлин. “Прокуратурата, подобно на много местни и щатски власти, е инфилтрирана от престъпни мрежи”, обяснява той. Така отделни престъпници попадат зад решетките, но мафиотските структури, които стоят зад тях, остават необезпокоявани.

Друг ключов проблем е влиянието на военните, което започна да нараства още от началото на войната между наркокартелите в Мексико през 2006 година. „Това е още по-притеснително, тъй като днес военните поемат много граждански функции извън сигурността”, казва Чембърлин. Експертът визира решението на Лопес Обрадор да възложи на военните изграждането на летища, железопътни линии, банкови клонове, разпределението на газ и стопанисването на горите.

Експертите се надяват на помощ отвън

И двамата експерти смятат, че е малко вероятно проблемът да бъде решен с вътрешни реформи. „От години ние безуспешно призоваваме за международна комисия срещу безнаказаността - като тази в Гватемала, която да е под ръководството на ООН или на друг независим механизъм в рамките на преходното правосъдие“, казва Угарте. Чембърлин се надява, че натискът от гражданското общество и от ключови партньорски страни като САЩ все пак би могъл да окаже известно въздействие.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тиквун и сие

    18 2 Отговор
    мехико е моята втора родина!
  • 2 tequila

    35 1 Отговор
    А в някои други държави 90% от кражбите остават неразкрити.
  • 3 Нахалници

    15 3 Отговор
    Дойче веле и света почна да оправя
  • 4 Тамагочи

    18 1 Отговор
    Ми то в северната им съседка има по 40 хиляди умрели от огнестрелни оръжия годишно. Повечето ги разкриват , ама какво от това.
  • 5 Камата

    7 2 Отговор
    Мексиканците са наследници на Ацтеките, при тях жертвоприношенията са били национален спорт. Не случайно почитат националният ни простак.
  • 6 Герака Митко

    17 0 Отговор
    В БГ-то прокуратурата въобще не реагира на престъпления, та не знам дали Мексико не е след нас.
  • 7 Hoho Boho

    16 3 Отговор
    Тия са екстра.
    Нашите мафиоти на 100% са безнаказани.

    то к.во ли не беше:

    шкафчета;
    турски поток;
    магистрали;
    саниране;
    хартийни самолети;
    великата турска ограда;
    осем джуджета;
    магнитски;
    жоси;
    ...
  • 8 asd

    6 1 Отговор
    "стана четвъртият журналист в Мексико, загубил живота си само от началото на тази година досега"

    ХАХАХАХАХАХА! Даже и мексиканците са 10 пъти по-смели от г@нщайните!
    Ако беше станало това с тиквопитеците... всичката журналя щеше да цАлува дирниците на картелите!
  • 9 Мнение

    20 0 Отговор
    То и тук е така. Двама братя мутри тормозят цяло село закриляни от МВР и прокуратура. Сега за убийството на пастира трябва да влязат в затвора не само те, но и милиционера и прокурора осигурили им "чадър" и безнаказаност.
  • 10 Дуай Липа

    0 0 Отговор
    само BOPE ги оправя
  • 11 Госあ

    3 1 Отговор
    А, аз помислих че за путинистан става въпрос 😂
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рошко

    4 2 Отговор
    Добре че е дойче зеле, а аз досега ди мислех че най опасните държави досега бяха Русия и Турция
  • 14 Арсенал

    3 0 Отговор
    В България как е ? Всякакви психопати са на свобода,политиците няма да ги коментираме.
  • 15 Сър Пичук

    5 0 Отговор
    Колко от всички убийства (от тях поръчковите са над 200) бяха разкрити в България по времето когато Бойко Рашков беше следовател, зам. шеф и шеф на Националната Следствена Служба 1992 - 2001г ?!?! Доколкото има информация, броят на разкритите поръчкови убийства клони към 0. Некадърност или добре платени услуги? Би било интересно Прокуратурата да поразрови и види кога жена му е започнала да трупа имоти и с какви пари.
  • 16 73372727

    0 0 Отговор
    Мексико като гледам по интернет ,тая държава бая богата е,но като гледам повечето хора там са си беднички .Високо ниво на корупция,картели ,полицията там есилна само в големите градове,но в малките я няма ,хората създават отряди за охрана от картели и много зле са хората там ,режат се като за световно ръце ,крака ,глави въобще Каинова работа.Такава жестокост не мойте да я издържите.
Новини по държави: