Last news in Fakti

26 Януари, 2022 22:10 3 625 33

Канабисът - чудотворно средство или опасна дрога?

  • канабис-
  • дрога

Испански учени от Университета в Алмейра са установили, че потребителите на канабис се радват на подобрени сексуални функции и по-пълноценни оргазми

Канабисът - чудотворно средство или опасна дрога? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Канабисът осигурява добър секс, а и пази от коронавируса - отлични аргументи в негова полза! Но той може да увреди мозъка, да причини психози и да доведе до неадекватни реакции. Да се легализира ли в такъв случай?

Марихуана, хашиш, трева: след алкохола и никотина канабисът заема почетното трето място сред най-употребяваните психоактивни субстанции в света. Той е най-популярен сред по-младите.

За добро или зло, канабис се консумира масово независимо от забраните. Навремето "тревата" беше дамгосана като подстъп към по-опасните наркотици, днес обществата сякаш се отнасят все по-спокойно към нея. В редица държави употребата на канабис вече е легализирана. Вероятно скоро същото ще се случи и в Германия.

По-добър секс и защита от Ковид, но...

През последните месеци бяха публикувани многобройни изследвания, които изтъкват както големите рискове, така и големите ползи от употребата на канабис.

Испански учени от Университета в Алмейра са установили например, че потребителите на канабис се радват на подобрени сексуални функции и по-пълноценни оргазми. "Този ефект е свързан с понижените равнища на страх и срам, което подобрява сексуалните отношения", пише в изследването. А миналата седмица учени от Орегонския университет в САЩ стигнаха до извода, че канабис-препаратите могат да помогнат в борбата срещу Ковид-19, защото блокират проникването на вируса в клетките и така предпазват от зараза. Според тяхното проучване, публикувано в специализираното издание "Journal of Natural Products", този ефект се дължи на две от веществата в канабиса (CBGA и CBDA), които освен всичко не са психоактивни - за разлика от THC, който въздейства на сексуалните желания.

С две думи: ТНС осигурява добър секс, а CBGA и CBDA пазят от коронавируса. И това ако не са отлични аргументи в полза на канабиса!

Да, обаче нещата изобщо не са толкова прости. Защото консумацията на канабис може да доведе и до дълготрайно увреждане на мисловните функции, особено у младите хора, чийто мозък все още се развива. Тъкмо за това става дума в един канадски анализ на базата на 10 изследвания за канабиса, публикуван в специализираното издание "Addiction". Канадците са анализирали данните на 43 000 участници в изследванията и стигат до извода, че канабисната интоксикация (отравяне от прекомерна употреба) може сериозно да увреди определени когнитивни способности. Например: как взимам решения, умея ли да потискам неадекватни реакции, какъв е капацитетът ми да научавам нови неща от книги или устни съобщения, колко време ми е необходимо за решаването на определени мисловни задачи.

Най-застрашени са младите хора

"При младите хора консумацията на канабис може да доведе до снижаване на образователното равнище, а при възрастните - да намали работоспособността и да предизвика пътно-транспортни произшествия. При хора, които употребяват канабис редовно и в големи количества, тези последствия може да са още по-тежки", казва един от авторите на анализа професор Александър Дюме от университета в Монреал.

Възрастни, които са употребявали канабис на млади години, принципно постигат по-слаби резултати в тестовете за интелигентност и получават по-ниски оценки в училище и в университета. Но директна причинно-следствена връзка в случая не е доказана. Учените все още спорят и по друг въпрос: дали при възрастните консумацията на канабис води до дълготрайни отрицателни последствия.

Доказано е обаче, че при младите хора тази консумация наистина уврежда мозъчната дейност. Мозъчната кора при младите хора, консумиращи канабис, на места се оказва по-тънка в сравнение с техните връстници от контролната група, показва изследване с участието на 800 младежи, проведено миналата година. Засегнат се оказва най-вече префронталният кортекс, т.е. тази част на мозъка, която контролира импулсите и се грижи за решаването на проблеми и за планирането на действия. Изследването показва, че тийнейджъри с такова изтъняване на мозъчната кора реагират по-импулсивно и се концентрират по-зле от своите връстници. Описаните отрицателни ефекти се засилват, когато се консумира повече канабис.

При младите хора интензивната употребата на канабис може да доведе и до психози. През 2020-а година едно европейско проучване установи, че младежите, които всекидневно пушат трева, страдат три пъти по-често от психотични атаки в сравнение с връстниците си. Учените от Университетската клиника по психиатрия в Улм дори са установили, че у наблюдаваните младежи в периода 2011-2019-а година психозите са се увеличили цели осем пъти - което те отдават на увеличената концентрация на ТНС в джойнтовете. Защото в цяла Европа тази концентрация е нараснала от 8 на 17 процента само за едно десетилетие, показва британско проучване.

Канабисът - любимият забранен наркотик

Редовното поемане на големи дози ТНС при младите хора води не само до психози. То навярно може да предизвика панически атаки, биполярни смущения и депресии. Навярно. Тук се крие едно много любопитно и важно разсъждение. Дали депресиите, паническите атаки и биполярните смущения са резултат от злоупотребата с ТНС или пък просто младите хора, които страдат от такива смущения, посягат много по-често към джойнта?

Въпреки рисковете и страничните ефекти канабисът си остава най-любимият забранен наркотик сред младите хора. Нека да припомним, че другите популярни стимуланти - алкохолът и тютюнът, са разрешени в повечето страни по света и могат свободно да се консумират, въпреки тежките здравословни, социални и обществени вреди, които доказуемо нанасят. А младите хора също имат достъп до алкохола и тютюна, независимо от многобройните и различни възрастови ограничения.

Тъкмо на този фон трябва да се разглеждат както глобалният дебат около евентуалното легализиране на канабиса, така и нарастващата склонност на обществата да вдигнат забраните.

Легализацията ще отвори нови работни места

Новото германско правителство, в което влизат социалдемократите, зелените и либералите, се готви да вдигне частично тези забрани, като достъп до канабис ще имат само възрастните, само в лицензирани магазини и при строг контрол над качеството. Очаква се, че новото законодателство ще поизчисти канабиса от примесите, които все по-често присъстват в продуктите на черния пазар. За Германия има данни, че уличната "стока" често съдържа пясък, захар, стъкло или различни растителни примеси. Напоследък се наблюдават и примеси от синтетични препарати. Тези психоактивни вещества са значително по-опасни от ТНС, защото усилват до неконтролируемост въздействието на наркотика. В тези случаи при потребителите може да се стигне до бълнуване и сърдечно-съдови смущения.

Както стана дума, срещу канабиса открай време се изтъква аргументът, че отваря вратата към по-силни наркотици. Това опасение обаче трудно може да се докаже. Факт е все пак, че повечето потребители на канабис преди това са консумирали алкохол или тютюн. Което в същото време означава, че и тези стимулиращи продукти може да се смятат за пряк път към най-опасните наркотици.

Ако канабисът наистина бъде легализиран в Германия, това ще доведе до няколко важни промени. Продуктът ще бъде с контролиран максимален процент ТНС и с ясно обозначени примеси, а продажбата ще се контролира от държавата. Всичко това значително ще снижи риска за здравето на потребителите. Така звучат аргументите на онези, които поддържат легализацията. Те добавят още, че онези потребители на канабис, които искат да се подложат на терапия за отказване, вече няма да се опасяват заради незаконната си консумация и много по-спокойно ще търсят медицинска помощ. А в семействата и в училище ще се водят далеч по-открити дискусии за рисковете, които поемат особено младите потребители.

За легализирането на канабиса се изтъкват и съвсем прагматични икономически аргументи. Според икономисти от Дюселдорф то може да осигури на хазната допълнителни данъчни постъпления в размер на близо пет милиарда евро. Защото легалното производство на канабис ще създаде нови работни места и нови данъкоплатци, а самият продукт ще бъде обложен с акциз - като алкохола и тютюна. В същото време в резултат от декриминализацията правоприлагащите органи ще спестят над един милиард евро, а правосъдието - над 300 милиона.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфa Вълкът

    28 10 Отговор
    Снимката говори достатъчно, статия няма смисъл да я чета. Айде, че ми се изтегли филма!
  • 2 Smoke weed everyday 420

    18 24 Отговор
    Супер е
  • 3 Раданч Татлъту

    55 5 Отговор
    Продължителната употреба води до тотално затъпяване,,,,,,,ма то в България нема и да се усети!🐵🤡🥳👍
  • 4 ⚜️Просветен⚜️

    24 26 Отговор
    Не мога да твърдя от опит, че е полезна , но със сигурност не е вредна!!!
  • 5 Ligalize it!!

    32 22 Отговор
    Легализация веднъж за винаги
  • 6 Церозирали дробове

    38 4 Отговор
    Предпочитам да съм здрав,тъп и дълголетен отколкото пиян,болен и мъртав.Все пак съм на този свят да живея не да ви четa глупостите.
  • 7 Мда

    12 3 Отговор
    Витанов може би е наясно с фактите от статията. Защото изглежда странно и неадекватно по ТВ, говори несвързано, криви се, плъзга се по стола назад и надолу и т.н.
  • 8 Грульо

    12 3 Отговор
    Пушекът от теменужки не е ли лечебен и той срещу немощ и ковит? :D
  • 9 Спас

    25 0 Отговор
    В България никога не е отглеждан канабис ,а промишлен коноп ,гръста ,както го знаем българите .Голяма разлика .
  • 10 Факт

    27 20 Отговор
    Дали е канабис или твърда дрога за мен си е скапан наркоман. Тия боклуци само си търсят оправдание за да се друсат. Милен Цветков си отиде заради една утрепка, не го забравяйте!
  • 11 плевен

    17 6 Отговор
    С любов към Германия: Направете си канабиса задължителен. В хляба, супите, соковете и шнапса.
    И после си утроете дозата.

    Коментиран от #16

  • 12 Hoho Boho

    15 5 Отговор
    Испанците може и да се радват на подобрени сексуални функции и по-пълноценни оргазми.
    Ама на българите не им трябват подобни стимуланти..
    (май трябва да ограничим сладкото)
  • 13 Потърпевш роднина

    26 20 Отговор
    Вече 27 години нашето семейство бере плодовете от полезната употреба на канабис. Започна се с депресия, клиника, опит за самоубийство, агресия към близки и случайни хора ,арести ,клиники,безработица,опит за убийство отново клиники ,деменция към 50 тата годишнина ,загуба на семейно имущество и т.н.т. Нищо полезно няма в тая трева ,само трагедии и нещастия. Не се връзване на подобни статии, защов домовете за психично болно и умствено изостанали хора няма места,а и скоро ще ги закрият. Ако някой твърди обратното,да се обади . С удоволствие ще му натрошя кокалите и ще му представя сметката за 27 години. Не се връзване на тези глупостите. Спортувайте, учете, развивайте се.

    Коментиран от #14

  • 14 село

    18 9 Отговор

    До коментар #13 от "Потърпевш роднина":

    Ти май си против европейските ценности? Засрами се.
    А по- сериозно погледнато, тези статии просто ни подгряват за узаконяване на цялата тази смрад.
  • 15 Перо

    17 8 Отговор
    Джендърски уйдурми за легализация на упойващите вещества за опростачване и зомбиране на нацията!
  • 16 ГФР+ГДР

    18 12 Отговор

    До коментар #11 от "плевен":

    При канабиса не определяш ти дозата,затова и те оставя жив, няма нито един смъртен случай в историята от канабис!Виж при алкохола и другите наркотици и лекарства не е така,там зависи от теб и количеството за да не пукнеш.
  • 17 Потърпевш роднина

    19 18 Отговор
    Забравих да спомена основното, което следва след началото:параноя, паник атаки , шизофрения, параноидна шизофрения ,фалит на цялото семейство и неизвестен край. В момента чакаме края Така че, ужасно ме сърбят ръцете за среща с автори на подобни статии.

    Коментиран от #19, #32

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Последният ти доктор

    17 11 Отговор

    До коментар #17 от "Потърпевш роднина":

    Човече, всичко това което си написал може да го изпиташ и без помоща на канабисът!Сигурен съм че вече си преживял част от симптомите които си изброил.
  • 20 Механик

    20 6 Отговор
    Тъй, тъй. Дрогирания с "мека" дрога е изгоден на глобалистите.

    Коментиран от #21

  • 21 XOXOXO

    6 10 Отговор

    До коментар #20 от "Механик":

    Механичен, я кажи ти по колко бири пиеш на ден?

    Коментиран от #23

  • 22 Gucci x Balenciaga

    10 11 Отговор
    Е бе голяма реклама на тази гадост в началото даже си помислих че съм изостанала по проста и не съм пробвала 🤢и после се пише за последствията защо не го написахте с по малък шрифт ?Може ли такова нещо, един от най големите проблеми на младите и джендър вие рекламирате всекидневно дали едното или другото. По тъжното е че никой от управляващите не действа по този въпрос а точно обратното .На практика да изработиш, спечелиш много пари,завършиш с добра диплома,намериш хубава работа или да си купиш мечтана къща води до по голям и еуфория отколкото да се напушиш или дрогираш и да си ненужен и за теб самият да обричаш на страдание и околните които те обичат
  • 23 Hoho Boho

    13 4 Отговор

    До коментар #21 от "XOXOXO":

    XOXOXO, дрога никой не може да ме накара да докосна..
    Знам какво е. Пушач съм. Напълно зависим. И няма отърваване.
    Тази дрога ми стига. Сам си виновен...

    Ако искате да съжалявате като мене - експериментирайте.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Самоков

    11 6 Отговор
    За легализацията съм но не и за употрепа под 18 години а че лекува лекува няма спор само че не свита в цигара
  • 27 Aaaaaa

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Самоук човек":

    Приятелю, ти не си самоук, а объркан. Какво искаше да кажеш не стана ясно. Под "ефект" ли си?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мary + Juan

    11 5 Отговор
    Алкохола и КАНАБИСА са били някога легални и съвсем свободно са се използвали от хората от столетия, докато през 20те години на ХХ век , САЩ уплашени от демотивацията на населението си и на хората да работят във фабриките по 12-15 часа , а предпочитат да се алкохолизират и да скитат, но не и да работят , не въвеждат със Закон и не налагат първо "сухия режим" със забрана от държавата на алкохола, а през 30 те години се забранява и канабиса защото освобождавал от "морала" и предразполагал към удоволствия с "най ниските" сексуални желания и страсти хората в пуританска Америка...!!! След войната под натиска на САЩ канабиса е световно забранен в много държави от СЗО за легална употреба...!!!
    Днес обаче за Световната Здравна Организация е спорно кое е по вредно за хората и носи повече икономически вреди за обществото - разболяването от Ковид-19 , локдауните, боцкането с ваксини срещу Ковид-19 или легализирането на канабиса, който е доказано че можел да помогне в борбата срещу Ковид-19, защото блокира проникването на вируса в клетките и така предпазвал хората от зараза....!!!
  • 30 Наркос

    13 0 Отговор
    Големи учени няма що... тия неща се знаят от над 4 хиляди години. Все пак тревата е много опасна не ви трябва , страшен наркотик е, ще застреляте някой или ще се самоубите, ще се побъркате, ще станете напкомани Оставете тези неща на професионалистите и без нова има недостиг :D
  • 31 Бодак

    10 1 Отговор
    Марихуана, хашиш, трева, канабис....

    Едно време му викаха коноп
    И се водеше стратегическа суровина с най-различни приложения -- от здрави платна и тъкани, до въжета, лечебни препарати, билка, козметика, и др.
    Мълви се, че памуково лоби се зае с конопа и го анатемоса ... Измислиха му и тези странни имена. Вече малко помнят старото му име. Чрез медийно истерясване, докараха отношението към конопа мдо истерия. Тези медийни фокуси ги виждаме и сега -- начина по който се случва -- истерията и истерясването по руско нападение срещу Украйна..... общественото мнение се настройва, вменяват му се лъжи, после се прави правокация и се набеждават руснаците, следва: "ние предупреждавахме...."
  • 32 Човека Коза

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Потърпевш роднина":

    В кой свят живееш, тези ефекти се получават от метамфетамини, не от трева. Тютюнопушенето е много по-вредно от тревата, която е най-малкото безвредна (дори бих казал полезна). Пуши един коз малко да се успокоиш, че гледам нервен си нещо, кокали искаш да трошиш. 🤔
  • 33 1944

    3 3 Отговор
    а за милионите хероинови зомбита в расия нищо не е вредно. боцкай си херо и пий антифриз и си най великия на света. ако не стига союзмултфилм ше помага с мултики на ръка правени.
Новини по държави: