Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 21:23 2 437 32

Столтенберг: Това е опасен момент за европейската сигурност!

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • русия-
  • украйна

Генералният секретар на НАТО съобщи, че е изпратил писмо до руския външен министър Сергей Лавров, в което предлага обсъждане на контрола върху ядрените оръжия и осигуряването на повече прозрачност около военните учения

Столтенберг: Това е опасен момент за европейската сигурност! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия трябва да избере между дипломатическо разрешаване на кризата в Украйна или изправяне пред икономически санкции от Запада и засилено военно присъствие на силите на НАТО по източния фланг на Алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след разговори с британския премиер Борис Джонсън.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че е изпратил писмо до руския външен министър Сергей Лавров, в което предлага обсъждане на контрола върху ядрените оръжия и осигуряването на повече прозрачност около военните учения. „Готови сме да седнем на масата за преговори“, увери Столтенберг, но предупреди Москва, че ако избере конфронтацията, ще плати много висока цена. НАТО внимателно следи разполагането на руски войски в Беларус, което е най-голямото след края на Студената война, каза още Столтенберг.

"Това е опасен момент за европейската сигурност. Броят на руските сили нараства. Времето за предупреждение за евентуална атака намалява. НАТО не е заплаха за Русия, но трябва да сме подготвени за най-лошото, като същевременно оставаме силно ангажирани с намирането на политическо решение", заяви Столтенберг.

Следващите дни ще са решаващи за развитието на кризата, която е най-опасният момент за сигурността на Европа в последните десетилетия, смята британският премиер Борис Джонсън:

"Честно казано, не мисля, че Кремъл е взел решение за нападение. Но това не означава, че е невъзможно много скоро да се случи нещо абсолютно катастрофално".

Джонсън подкрепи едновременното въвеждане на санкции, готовност за военен отговор и продължаване на диалога. На пресконференцията стана ясно, че следващата седмица НАТО ще обсъди възможностите за разгръщане на допълнителни батальони по югоизточния фланг.

Днес в Полша пристигнаха 350 британски войници, които се присъединяват към 150-те, пристигнали през декември, съобщи Джонсън, който разговаря и с полския премиер Матеуш Моравецки.

Тази вечер в Берлин е домакин на две срещи в опит за деескалация на напрежението. Външнополитически съветници на правителствата на Русия и Украйна с посредничеството на Германия и Франция продължават започнатите на 26-ти януари преговори в т.нар. „нормандски формат“. А по-късно канцлерът Шолц приема лидерите на трите балтийски държави, с които ще разговаря за възможностите за военни доставки за Украйна преди посещенията му в Киев и Москва идната седмица.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изчезни

    51 4 Отговор
    бастун!
  • 2 Дон Санчо

    45 2 Отговор
    Хайде,с торбичка в горичка-
    джендърската норвичка.Чаооо!!!
  • 3 пешо

    53 2 Отговор
    къв го търсите по границите с русия , седите си у краварника , америка е голямо зло
  • 4 Офффф

    59 2 Отговор
    Абе Путин ви каза в прав текст, че Русия е отворена за преговори, но не се ли приемат нейните искания, сиреч границите й да бъдат свободни от вашите ракети, ще има не уточнени военни действия. Какво искате още, та един през друг пътувате за Москва? Русия няма да отстъпи.

    Коментиран от #15

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 1 Отговор
    МИР МИР МИР по СВЕТАи у НАС
  • 6 БОРУНА ЛОМ

    35 3 Отговор
    А МАЙ ВЗЕ ДА СЕ ГЪНЕ КАТО ГЛИС НА БУЦА!
  • 7 Гръч

    43 2 Отговор
    Тия европейски пудели имат рядко срещания късмет,че Русия не се управлява от луд.Ако беше Ким Чен Ун досега да е изпепелил САЩ и Европа в съня им докато спят.На сутринта щяхме да разберем,че ги няма вече на картата и нямаше да ни липсват толкова
  • 8 Хаха

    25 2 Отговор
    Тоя май Русия ще го преквалифицира на ..... банкер! БайГън на пациент в психиатрия, а мечето Ръкспин от Лондон в пандизчия!
  • 9 Атлантик

    2 31 Отговор
    С терористи като чебурашка, не се преговаря.

    Коментиран от #14

  • 10 От кого

    19 1 Отговор
    се плашиш Йенси?
  • 11 Виктор браво

    18 2 Отговор
    Ще ти пуснат циркона по цайса и ще се изпарите в стратосферата,леке.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Виктор браво

    14 2 Отговор
    Ще ти пуснат циркона по цайса и ще се изпарите в стратосферата,леке.
  • 14 Гост

    21 1 Отговор

    До коментар #9 от "Атлантик":

    Като не се преговаря, ставай доброволец в Украйна и напада Русия! Ще станеш част от пустоща и, като УфсЪ без история...
  • 15 Бай Ви Бай Дън

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Офффф":

    Никакви преговори. Давайте Metro 2033 IRL.
  • 16 БГЕГЗИТ-НАТО

    23 1 Отговор
    И РУСИЯ НЕ Е ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИЯ,НО БЪЛГАРИЯ СЪС НАТО И САЩ СТАВА ЗАПЛАХА ЗА РУСИЯ
  • 17 whitenoise

    17 1 Отговор
    тоя е по-изтрещел и от бацето от банкя :)
  • 18 hmhmhm

    17 2 Отговор
    Лавров като разбере , че още 350 британски войника се стичат към предишните 150 и ще се чуди какво да обясни на Путин . А той ще напълни гащите веднага ... пфу излагате се като ...
  • 19 Русифилофоб

    3 17 Отговор
    Приемайте Украйна по-бързо в НАТО. Искам да гледам сеира на Путин.

    Коментиран от #25, #29, #30

  • 20 Циба

    2 19 Отговор
    Злобното джудже се опитва да плаши цивилните
    но не виждаме някакви мирни демонстрации и драми..в момента в който нападне Украйна за него Европа свършва със западната му ограда

    Коментиран от #26

  • 21 Gosho

    2 4 Отговор
    днеска с 4ма и един зад на маса говорихме кво смятаме относно дали да има натовски батальон... ами може и да има ама ще трябва някой да го плати.щото беглите натовци видиш ли дето минахме през секретни обучения някой останаха тук някой заминаха в чужбина понеже обучението ги сасипа психически и морално в взаймоотношенията.Но си оставаме такива по целия свят където и да сме каквото и да правим.А ние ще сме добре.И да не сме ще оцелеем както оцелявахме и ще продължаваме.

    най вероятно няма да има батальон.и ще ви оставим да измрете.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    9 2 Отговор
    "На пресконференцията стана ясно, че следващата седмица НАТО ще обсъди възможностите за разгръщане на допълнителни батальони по югоизточния фланг."

    Май ще има натиск към нашето правителство за допълнителни кравари в България или просто никой няма да ги пита.
  • 24 Sion

    12 1 Отговор
    Бъдещият централен банкер и клоунът на Великобритания обсъждали сигурността в Европа..Боже, боже...
  • 25 Европеец

    15 2 Отговор

    До коментар #19 от "Русифилофоб":

    Аз пък ще гледам сеира на соросоидите след като Путин превземе Украйна.

    Голям сеир ще е - ще спирали СП2 ама той няма да му трябва тогава. Щели да го изключват от SWIFT ама само половината, Американците ще карали газ ама много скъпа щяла да е и да затварят производства. Нефта щял да отиде до небесата ако наложели санкции за него - и това са приказки на запада.

    Не знам как ще се въртят ако пък Путин наложи контра-санкции - направо мухи без глави.

    Коментиран от #27

  • 26 Украинец

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Циба":

    Искаш да кажеш със западната ограда на Украйна
  • 27 Чакаме

    0 5 Отговор

    До коментар #25 от "Европеец":

    Ще останете начи дупка за винаги
    С тоя един процент автоматизация на производството дето ги имате ..или китайска колония
    и двете са добре за свободата и благоденствието на света
  • 28 Виталия

    4 0 Отговор
    Задача на Йенс Столтенберг е да задържи положението до 24.08.2022. Затова е отложено за м.09.2022 банкерстването му като шеф на Норвежката банка.
  • 29 Lukaшенко

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Русифилофоб":

    Ами да я приемат,ама Путин ,не дава.Що не я приемат??.Ами в ЕС,защо не я вземат??.Защото никой не иска ,смахнатия хахляк..Те са примамката за бялата мечка..
  • 30 хжт

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Русифилофоб":

    АМА в анадола имате ли телевизори???
  • 31 Перо

    1 0 Отговор
    Каква заплаха може да е НАТО,когато още Клинтън разреши на третополови да служат в армията! В Западна Европа също войските са пълни с джендъри,обратни и меки китки. Смешно е! Путин е много сдържан и всички трябва да се кръстят!
  • 32 Перо

    0 0 Отговор
    Западна Европа е превзета отдавна от арабските и турски чавета, пето поколение! И всички са гризвали дръвцето на дикриминацията!
Новини по държави: