Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 20:50 7 782 34

В Атина: Турското проникване на Балканите, планът на Ердоган и Гърция

  • турция-
  • гърция-
  • реджеп ердоган

Политиката на разширяване за Турция, като страна с водеща роля, действа спомагателно, но и автономно

В Атина: Турското проникване на Балканите, планът на Ердоган и Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Планът на управляващата ПСР за съвременното турско "нашествие" в страни с османско минало е систематичен, методичен, скъп, но какво цели, пише "Грийк сити таймс".

Кратко бизнес пътуване до Сараево през 2016 г. се оказа разкриващо - ако не и шокиращо - за очевидно систематичната, методична и скъпа политика на Реджеп Тайип Ердоган за проникване в някога светския, мултикултурен град на бивша Югославия.

На една ръка разстояние, както в никоя друга част на света, в Сараево се намират места за поклонение за всички религии и доктрини.

Ето как бурната история на града тече по течението на река Босна в продължение на векове, белязана от убийство, което в крайна сметка доведе до Първата световна война и най-дългата обсада на столица в историята на съвременната война.

През 2016 г. историческият център е изцяло на мюсюлманското население. Една разходка по улиците е достатъчна, за да разберете. Това не бе само поражението на сръбското население.

Това бе поражението на мултикултурализма, секуларизма, мултинационализма и мултикултурализма - понятия, синоними на града, който те наричат ​​"Йерусалим на Европа" и "Йерусалим на Балканите".

С директни полети от Турция и много арабски страни до някогашния град с различни разновидности на музика, чувате само една "песен" - ислямския мюезин.

Жени със забрадки, бурки, хиджаби и чадъри обикалят по живописните алеи, обитавани някога от млади пънкари, художници и музиканти...

Джамиите бяха издигнати извън историческия център и когато попитах "с чии средства?", сръбските жители отговаряха "на Ердоган".

Междувременно турският президент подкрепи създаването на Османистика в университетите в региона.

Политиката на Турция за меко, но дълбоко проникване на Балканите като цяло е дългогодишна и проследява османското историческо минало.

Това е ярко описано в неотдавнашна статия в турския всекидневник Sabah по повод неотдавнашното посещение на Ердоган в Босна и Херцеговина.

Защо строи тези нови "мостове"? Какъв е средносрочният и дългосрочният план на правителството на ПСР на Ердоган? Отговорът включва ли Гърция?

Стратегическа дълбочина

"На първо място, това е част от дългосрочна политика, която бе официално обявена с и теоретичната рамка от (бившия турски министър-председател Ахмет) Давутоглу", казва професорът по османска и турска история в университета Пантейон, Антонис Хаджикириаку.

"Това не се случва само на Балканите. Това е така наречената стратегическа дълбочина, която включва консолидирането на религиозни, политически и икономически връзки със страните от пост-османския свят".

"Това се случва и в Близкия изток, и в Кавказ, и в Грузия, и в Северна Африка, и в Сирия с войната или в Либия", обясни той.

Ето защо турското присъствие на Балканите "не трябва да бъде изненада", тъй като освен това "акцентът е поставен върху страни с мюсюлманско население".

Проникването на Балканите не е точно част от турски фронт срещу Гърция.

"Докато можем да кажем, че в контекста на гръцко-турското напрежение тази политика може и е включена, но тя не съществува заради нея", обясни Хаджикириаку.

"Политиката на разширяване за Турция, като страна с водеща роля, действа спомагателно, но и автономно", каза той. "Не само в постосманското пространство, но и в ислямския свят като цяло".

Ислямизация и турцизиране в окупираните територии на Северен Кипър

Анкара спонсорира академични резиденции, мозъчни тръстове, строеж на джамии, пуска директни полети до Прищина, Сараево и т.н.

"Това наистина е една от най-разширените мрежи за влияние на Балканите, датираща от десетилетия от началото на привържениците на Гюлен", каза Хаджикириаку.

Той добави, че акцентът е бил основно върху образованието и създаването на училища, със силно пропагандиране на принципите на движението Гюлен.

Турското проникване според професора е шокиращо и в Кипър, защото едно общество е премахнало светския си характер. "Това е ново явление в контекста на ислямизацията на окупираните територии", отбеляза Хаджикириаку.

"Координирана културна атака на Анкара е и систематично последните години и чрез турски сапунени опери. Продукт за износ с огромна гледаемост по телевизиите".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смерш

    28 17 Отговор
    И в тази политика не напразно се вписва "флирта" с Путин и икономическите взаимни жестове между Турция иРусия!
    От този ъгъл на оценка,за съжаление и поради нашето безхаберо и безотговорно отношение към собствената ни съдба,както върви съдбата на територията изглежда вече предрешена!

    Коментиран от #12

  • 2 Асан

    22 81 Отговор
    Аллах е велик султана е велик и ще възстанови Великата Отоманска Империя

    Коментиран от #3, #25

  • 3 Аллах

    55 18 Отговор

    До коментар #2 от "Асан":

    Засега ви прати само инфлация, има и по-страшни неща.
  • 4 Българин

    46 7 Отговор
    Какво е евроатлантическа България сега ? Турски сапунки и американска пропаганда .

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да Ама

    24 9 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Поне няма страстни целувки, както навремето се целуваха уста в уста Живков и Брежнев
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Честно

    25 31 Отговор
    По тъпо от турчин нема

    Коментиран от #16

  • 10 Под феса има Ум

    19 11 Отговор
    Бре, днеска ни заляхте с достоверна информация за нашата прародина! Много ви благодаря!
    Тя всяка втора статия все за Ердо. Или нямате с какво да запълвате сайта!?
  • 11 Трябва да си кух

    10 24 Отговор
    Да искаш да си в 10 век .А и това е невъзможно .Гърците са с американците а американците мразят много турците .
  • 12 Боромир

    14 11 Отговор

    До коментар #1 от "смерш":

    Да не искаш да кажеш , че заради посещението на Ердоган в Киев и виковете му “ Да живее Украйна" Русия ще го възнагради , като му подари територията на България и каквото си избере още на Балканите . Ердоган , днес е с тия , утре е с ония ,колко пъти се извъртя .
  • 13 Ю.Кортес

    29 11 Отговор
    Щом Турция може да прави това,значи има силна икономика и е функционална държава с ред и закони.

    Коментиран от #30

  • 14 Амп

    17 2 Отговор
    Гърците отстъпиха на САЩ две военни бази около Александруполи, т.е. 20-30 км от границата с Турция - вертолетна и сухопътна. Така си осигуриха защита. Изпълнявайкм американската политика, естествено.
  • 15 Ами почнете и вие

    19 5 Отговор
    Почвайте да градите църкви да организирате полети от Атина до всички градове почнете да правите гръцки сапунки и ги продавайте. Какво и кой ви пречи?
  • 16 Има има

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Честно":

    Тва дето е било 5 века под него 😂😂😂
  • 17 така, значи

    14 13 Отговор
    затвори границите за турски продукти към европа и след седмица ще дойдат нахалните азиатци да молят за милост и да обещават че оттук нататък ще се държат като госпожици

    Коментиран от #23

  • 18 сБогом

    15 10 Отговор
    Сърбите в Босна рушаха мостове и никой нищо не казваше а сега Турция отново ги строи и какво му е лошото.

    Коментиран от #22

  • 19 ИМАМ БАЯЛД ПО ЕВРОПЕЙСКИ 😂-ДА БРОИ НАРО

    2 10 Отговор
    РОСССИЯ Е НАД ВАС ..ТУРЦИЯ , ГЪРЦИЯ , БЪЛГАРИЯ И ТЯ Е ВЪТРЕ СЪС ДВАТА КРАКА ВИЕ СТЕ ПИОНКИ .....ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН -----КОЛИ И БЕСИ В ТАКА НАРЕЧЕНА ( европа ) ПАК ЕВРЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ СКА СХЕМА --СИСТЕМА 2022 ГОДИНА НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО ОТ 1944 ГОДИНА
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДаЗдраПерМа

    7 7 Отговор
    сценария е мълниеносно напускане на Балканите от щатите и вакуума се запълва от Ердо.

    Коментиран от #33

  • 22 Арнолд Шварц е негър

    6 7 Отговор

    До коментар #18 от "сБогом":

    Лошото е, че ги строи Турция.

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Е да де,но

    7 2 Отговор
    Не е само Турция.Сараево е окупирано от арабския ислям от самото начало след Дейтънското споразумение и прекратяване на войната.Използваха луфта,кризата и нещастието на бошняците за да ги ислямизират.Построиха им джамии,основно арабите,впечатляваща библиотека на която пише,че е дарение от Катар.Но и те имат огромни джамии от времето на Османската империя,построени от техни богати еничари издигнали ли се на висок ранг.Сега жените са забулени без лицето,ходят специално в определени дни да се молят в джамията,четат Коран само за жени.Изцяло са зомбирани.Имат един пазар в който продават сладки тип истанбулски ,но не е същото.Ни имат и православни храмове и стари от 10 в.Иначе града е изключително душевен и спокоен ,има нещо специално и затрогващо в атмосферата на града.

    Коментиран от #32

  • 25 "Султана"ще

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Асан":

    Въстанови една дълга кръщавица за неговата полза
  • 26 Традицията

    4 3 Отговор
    Правят се на големи пред някакви бедуйни.Пред гърците кротуват
  • 27 сБогом

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Арнолд Шварц е негър":

    Ами турци са ги строили и пак те ще ги СТРОЯТ. Предпочитат се СТРОИТЕЛИ а не РУШИТЕЛИ. Свтовната воина бе ПОДПАЛЕНА от сърбите там, разбира се че ще предпочитаме МОСТОСТРОИТЕЛИТЕ сиреч помирители.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дурхан

    2 4 Отговор
    Какво му е лошото !? Гръцко ли да стане
  • 30 чудно?

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ю.Кортес":

    Респект! Имало е значи и логично мислещи на платформата на факти.бг!?
  • 31 Турският статистически

    2 5 Отговор
    Турският статистически институт (TurkStat) обяви официално, че през 2021 г. населението на Турция се е увеличило с 1,06 млн. души и общият му брой вече надхвърля 84,6 млн. души, съобщава "Дейли Сабах", предаде БНР.
  • 32 Анонимен

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Е да де,но":

    Колко жалко че не познавате достатъчно културата и традициите на исламските народи,..винаги когато критикувате мюсюлманските общества гледате нещата само от негативната страна,..а хубавите положителните страни не ги виждате само заради това че презират тези народи.

    Коментиран от #34

  • 33 Шок и ДПС

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "ДаЗдраПерМа":

    Това се случи със съдействие на Турция и арабите, бяха построени стотици джамии в Родопите населени с мюсюлмани,българите християни,напускат тези места и се заселват в големите индустриални центрове,(трудови лагери,на работещи бедни),други напускат страната,Герб извършиха най голямото прочистване на християни българи в тези области,с помоща на Евро Съюза,който спонсорираше,Герб и ДПС заедно с БСП,празни думи за законност и борба с корупцията,ественно САЩ и Евро Съюза се интересуват от територията и хората да работят за
    нищожни заплати,идва време когато чалгарите на Слави Трифонов ще се превърнат от селяни живеещи в промишлените центрове,в работническа класа,тогава те ще разберат какво правят С тях и ще си търсят правата,сега чалгарски и менте националистически партии ги манипулират.
  • 34 Република на мутрите

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Анонимен":

    Разбира се има и положителни неща ,но за тях,ето ДПС владее чрез манипулации за етнически мир,с помоща на САЩ и Евро Съюза, почти цялата икономика и правосъдието в България,идва време в което българите ще проумеят,че Герб,толерирана от НАТО и Евро съюза,е анти българска шайка,работеща в полза на ДПС и Пеевски,това,което сега от НАТО и Евро съюза не могат да проумеят кого поддържат ще ги постави пред изпитание, заложено им от русофилите увеличаващи се дори и в дясното пространство, а то е референдум за излизане на България от НАТО. Трябва да сте сигурни,при така създалата се обстановка в която Русия е възможен победител с газта и петрола,НАТО намалява шансовете си за първа сила в Европа.
Новини по държави: