Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 17:33 3 857 61

Напрежение между Гърция и Турция за спорни острови

  • гърция-
  • турция-
  • егейско море

Атина също така отхвърля едностранните възражения на Анкара за разграничаването на континенталния шелф в Източното Средиземноморие

Напрежение между Гърция и Турция за спорни острови - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция отхвърли поредното искане на Турция за демилитаризиране на спорните острови, заявявайки че те "надхвърлят простата логика", съобщи "Та Неа".

По-рано в четвъртък турският външен министър Мевлют Чавушоглу повтори призива на Анкара към Гърция да демилитаризира островите, предупреждавайки че ако Атина не промени позицията си, то това ще постави под въпрос техния суверенитет.

"По отношение на последните обвинения на турски служители относно статута на островите в Егейско море, ние ги отхвърляме изцяло", каза говорителят на външното министерство Александрос Папайоану пред журналист.

"Тези обвинения не само не са в съответствие с основните принципи на международното право, но и надхвърлят простата логика. Гръцката позиция по този въпрос е изразявана многократно и публично", посочи Папайоану.

Той каза, че Атина е изпратила писмо по този въпрос от постоянния представител на Гърция в ООН до генералния секретар.

Гърция също така отхвърля едностранните възражения на Анкара за разграничаването на континенталния шелф в Източното Средиземноморие, каза той, отбелязвайки че тези възражения игнорират "основните правила на международното право, и по-специално на международното морско право".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 другарят

    28 7 Отговор
    Ало натовските подлоги! Къде е вашето НАТО да се намеси, или и нас ще ни оставят един ден така!?

    Коментиран от #25

  • 2 Да кажем

    23 5 Отговор
    Гръко не понася фесо .Гледал съм отстрани голема ненавист.
  • 3 Против двете страни

    19 7 Отговор
    Не ги понасям
  • 4 Обективно

    13 16 Отговор
    Въоросът е заслужава ли ги изобшо Гърция тези острови при положение ,че от години ги оставиха на "милостта" и атаките на стотиците хиляди орди имигранти от третия свят, които ги налазиха и буквално превзеха? Оставиха местните хора там без препитание, напр. на Хиос туристтака дасе каже не са виждали от години, а е лрекрасен остров и т.н. и т.н.
  • 5 долу ЕС

    10 13 Отговор
    ха дано има война, та всеки да си получи заслуженото
  • 6 Ох ОТАН!

    17 3 Отговор
    Вие не можете да се разберете вътре-по-между си,тръгнали сте-други държави да оправяте ..?!?!
  • 7 Турция - Сомалия - Суринам

    16 21 Отговор
    Турция: Сега "празна баклава" поради бедност. Нов вид баклава започна да се появява по витрините на сладкарници, които продават баклава в Турция, празната баклава, тоест тази, която няма пълнеж от шам фъстък или орех, за да бъде по-евтина и по-достъпна за турския гражданин, който вече не може купи дори националната му сладка . "Празната баклава", която се състои само от листа и сироп, се продава за 1,30 евро за килограм, когато цената на обикновената баклава скочи до 10-12 евро.
  • 8 Жалка работа

    13 18 Отговор
    Старецът никак не се справя в анкетите. Всички говорят за глад и голяма бедност. Той трябва да направи нещо, да открие нов враг. Ηякой друг да бъде виновен, а не себе си, че днес в Турция има новини, че цената на кучешката храна е поскъпнала, защото се купува и консумира от хора, които не могат да си купят обикновена храна......
  • 9 Таргаш

    12 9 Отговор
    През 2023 г.месец юли ще има президетски избори в Турция и според вас Ердоган как ще ги спечели,много ясно влизайки във война а познайте с коя страна-много ясно с Гърция.Началото ще е сигурно ще дадат на някои уж гръцки военни да свалят турски изртребител или да потопят някакъв турски боен кораб!

    Коментиран от #14, #15

  • 10 Антрополог

    13 19 Отговор
    "исканията на Турция надхвърлят простата логика"

    Простата логика и турският ум са несъвместими понятия.

    Коментиран от #27, #55

  • 11 Реалност

    5 18 Отговор
    Още една оферта от Турция за Русия. Турция очевидно се опитва да разцепи НАТО в полза на Русия. Открива фронт със страна от Запада и НАТО в момент, когато Русия се бори със Запада и НАТО. Добре дошъл ход за Русия, но въпросът е какво ще каже НАТО, тоест неговият шеф Америка, за своя „член“ Турция, колко още ще я държи в пазвата си и какви санкции ще й наложи. Турция не може да издържи на голям натиск, стана ясно от туита на Тръмп...
  • 12 Фира

    14 6 Отговор
    Турция сега може да използва С-400, ако стигне до по - сериозен конфликт?

    Коментиран от #19, #24

  • 13 нещата са прости, и от ясни,по-ясни!

    28 13 Отговор
    Няма как ,Гърците да имат остров на 150 мили от територианите си води , а този същия остров да е на по-малко от 5 мили от турското крайбрежие!!И в същия момент международното морско право да гласи,че имаш 12 мили териториални води!!??Оставям задачата за по интелигентната част на посещаващите сайта!!За другите,Турция не трябва и един острв под гръцко да оставя на разстояние от 24 мили от крайбрежито си ако иска мир и спокойствие!!Ако не, Кипърския сценарий!

    Коментиран от #16, #20

  • 14 Мяу

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Таргаш":

    Да общо взето ще е така, само със юни нещата не са много точни. То че юни ама другото.
  • 15 Дело "бальоз"

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Таргаш":

    Това беше турски план за сваляне на Ердоган от кемалистите като некомпетентен. Самите турци щяха да свалят турски самолет от тези, които непрекъснато нарушават гръцкото въздушно пространство и след това да обвиняват гърците в ескалация, а Ердоган в некомпетентност. Съдът по делото приключи и турски генерали бяха хвърлени в затвора. Турските националисти/милитаристи са безмилостни дори когато става въпрос за турския живот...

    Коментиран от #18

  • 16 ясното

    6 6 Отговор

    До коментар #13 от "нещата са прости, и от ясни,по-ясни!":

    що се отнася до това какво е ясно или не..
    погледни коментара 10 за простата логика и турския ум 😎
    всичко друго е логика "ала турка" 😂

    Коментиран от #21, #44

  • 17 ComfortablyNumb

    22 10 Отговор
    Изумен съм на търпението на турците . Какви са тия "гръцки" острови на 3 мили от турския континентален бряг!? Ало международното право, 6 милната зона !?
  • 18 да ,бе

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "Дело "бальоз"":

    Така и кога турците влязоха в Кипър, имаше разногласия и недорзумения!Пък половината Кипър....турски!??!??Така и гръцките острови в близост до Мала Азия виждам!!Турски!"!Сан Стефанския" ...и той од въпрос!??Колко лиЙ турски!??
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Да ама Hе

    11 12 Отговор

    До коментар #13 от "нещата са прости, и от ясни,по-ясни!":

    Само дето международното право дава на всички острови, дори на скалите, правото да имат 12 мили териториални води. Разбира се, ако разстоянието на една част от острова с друга държава е по-малко, международното право предвижда средно разстояние. Но там, където няма противоположен бряг по-близо от 12 мили, се прилага международното право. Останалото са турски абсурди, по стил.. Одрин е на 2 км от България или Гърция, така че не трябва да е турски, защото е на 1000 км от Анкара.... Тези неща са за малки деца, а не за сериозни държави. Турските политически елити се отнасят към турците като към малки деца и ги хранят с лъжи и глупости.Не се заблуждавай, cлучаят с Кипър беше план на НАТО в съгласие с двете страни и за това нямаше голяма война, а само кипърците от двете страни платиха цената. Колкото до волята на Турция да атакува западна, европейска държава членка на НАТО, въоръжена до зъби, "късмет"...

    Коментиран от #23, #26, #35

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Острово

    14 6 Отговор
    Спорните остроеи са били окупирани от италянците дори по време на Мусолини. Именно чак след 1948 г. въпросните острови според една спогодба са дадени на гърците при условие че няма да бъдат въоражавани. Именно това се нарушава и ще се оспорва всичко си има документи.

    Коментиран от #28, #45, #52

  • 23 мммтака де!!

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "Да ама Hе":

    ми нали това казвам! На 24 мили от туския бряг острови гръцки....в близко бъдеще не виждам!...по Кипърски
  • 24 Rafael

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "Фира":

    Новозакупената от Турция С-400 е отбранителна а не нападарелна система като гръцките Рафаелки например.
  • 25 top idiot

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "другарят":

    Млъкни . Ние не оспорваме континентален шелф!
    (интересни ако Путин нападне Украйна ,дали Китай и Турки
    ще останат неутрални спрямо ....? )
  • 26 Историческо огледало

    7 12 Отговор

    До коментар #20 от "Да ама Hе":

    Сякаш Турция трябва да премине през своята голяма национална катастрофа, за да стане сериозна и да стане цивилизована държава, която не заплашва, а си сътрудничи и действа хуманно. Очевидно е, че примерите от близкото минало на България и Гърция, турците не са достатъчно умни, за да ги оценят правилно. Вероятно времето им е дошло. Това се случва, когато се чувстваш силен и уверен... И нещастието за тях е, че няма човек на света, който да не е доволен от резултата от турското безразсъдство.
  • 27 top idiot

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Антрополог":

    Без развито чувство не може да се стигне до логика.
  • 28 ясното

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Острово":

    xaxaxa
    а умният чавушоглу откри това 70 години по-късно! 😎
    значи всички преди него бяха будали, или умни като него?! 😂
    а кога ще извика мусолини, за да даде показания по случая? 😂😎😂

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Info

    9 6 Отговор
    Държавният департамент към Турция: "Няма въпрос за поставяне под въпрос суверенитета на гръцките острови". Не може да става дума за поставяне под въпрос суверенитета на гръцките острови в Егейско море, заяви Държавният департамент по повод последните изявления на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Отговаряйки на въпрос днес относно позицията на турския министър, представител на Държавния департамент уточни, че "Суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва да бъдат уважавани и защитени. Суверенитетът на Гърция на тези острови не е под въпрос".

    Коментиран от #31, #37, #47

  • 31 Острово

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "Info":

    Остров Крит вдъщнодт часично е и български. И това ли отричаш.

    Коментиран от #32

  • 32 Острово

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "Острово":

    Остров Крит всъщност частично е и български.

    Коментиран от #34

  • 33 ясното

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Острово":

    e нали недоразумението ти е че си... мислиш 😎
    че другите нямат нито дипломати нито таш.ци!
    и със сигурност като турчин би очаквал от тях
    да не предприемат действия, докато ги заплашваш 😂
  • 34 ясното

    4 8 Отговор

    До коментар #32 от "Острово":

    крит е далеч, дай ни одрин, който също е български и всичко е наред 😂😎😂

    Коментиран от #38

  • 35 Искаш да кажеш че севърският договор

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "Да ама Hе":

    Не е според международното право ли? Или може би имаш в предвид, че Лозанският договор не е по международното право?
  • 36 Султан Фатих Мехмед хан

    11 7 Отговор
    1453г. всяко гръцко поколение е обречено да изживее турско унижение. Ред е на сегашното.

    Коментиран от #61

  • 37 Реалност

    6 9 Отговор

    До коментар #30 от "Info":

    Не минаха по-малко от 2 часа и ето го първия американски шамар. Както казахме, сигурно е, че американците НЯМА да позволят на Турция да развали НАТО в полза на Русия и че ще я смажат, ако се наложи. Тези игри не са Турция, те я превъзхождат. Ако Турция продължи така, ще бъде само грозно за нея.

    Коментиран от #43, #46, #56

  • 38 Острово

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "ясното":

    Не знарш нищо за Крит и така си плямпаш по енерция. Научи си историята потърси си северна Добруджа например или не знаеш че е била българска. Да но от кого ще я търсиш румънци или руснаци.

    Коментиран от #40

  • 39 dogan

    10 7 Отговор
    Както Русия, така и Турция има свои зони на законен интерес и влияние, в които никой друг не може да се бърка. В тях попадат от Албания до Египет. Така че гърците да не пискат много, защото ще бъдат справедливо наказани.

    Коментиран от #41

  • 40 ясното

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "Острово":

    знам за одрин и цариград 😎
    дайте ни тези и ще ви помогнем 😂
    и даже кдето щеш и в крит и в галактика 😂😎😂

    Коментиран от #42

  • 41 така, значи

    3 7 Отговор

    До коментар #39 от "dogan":

    забравяш албания, либия, египет бла бла, ограничаваш се до азия както си сега, за да живееш, не добре, просто да си жив както си досега. в противен случай турците първо ще се намокрят, след това ще се изцапат, после ще се изгорят, а най накрая ще могат да опират ислямистките си задни части на гръцка земя. 2 метра под нея и надписът ще пише.....чудим се какво са търсили тук, никой не е имал време да ги пита.
  • 42 Острово

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "ясното":

    За Добруджа и западните покрайнини мисли.
  • 43 Ахъ

    14 4 Отговор

    До коментар #37 от "Реалност":

    Както винаги, САЩ използват слабостта на Гърция и ще имат над 20 военни бази по островите. Франция също удря едно рамо с нова порция задлъжняване на Гърция (пече са осмия фалит в историята на Гърция)-продава самолети...Турция не би оспорвала суверинитета на островите (макар, че има 6 острова, които не са предавани официално на Гърция от Италия-просто са присвоени), но по действащи договори до сега трябва да са демилитизирани...От друга страна, за военните възможности на дадена държава, цената на баклавата или пълнежа и нямат значение.По-важно е да се види възможностите на военно-промишления комплекс-произвеждат ли си оръжията или ще чакат и купуват от вън, човешкият потенциал и военния опит...В определени моменти, Турция водеше война на четири фронта-Азърбейджан, Либия, Сирия, Ирак...

    Коментиран от #50

  • 44 500 г

    11 7 Отговор

    До коментар #16 от "ясното":

    Турчин те е владял и е разполагал с теб как иска!Ти ли си по-умен,бе робе?
  • 45 Мяу

    12 6 Отговор

    До коментар #22 от "Острово":

    Абсулютен факт.Въпросните 12 острова са всъщност Италиански преотстъпен на Гърция със съгласието на Турция Но.. При условие,че не бъдат населени камо ли милитаризирани. Милитаризацията на островите е факт! Което от своя страна ще рече, че островите технически вече не са Гръцки. А и другото Турция официално е заявила, че мераците на Гърците за 12 те мили, ще се счита за повод за война.Кое от всичко не ви е ясно?

    Коментиран от #49

  • 46 Мяу

    9 4 Отговор

    До коментар #37 от "Реалност":

    Турция не разчита на Америка,камо ли на Нато.. Или въпрос на време е Турция да спре членството си към Нато. Конфликта Украйна Русия не е в интерес на Турция,и мисля определено ще е неутрална особено след подлите номера на Америка спрямо Турция.
  • 47 Шалом

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "Info":

    Турците са изтълкували погрешно някои неща, трябва да имат цялостна картина. Напоследък Вашингтон получава много негативни съобщения за Турция. Не само за провокациите и незаконните действия на Анкара в кипърската ИИЗ и Егейско море. Всички американски съюзници във войната срещу Ислямска държава са възмутени и призовават Турция да бъде осъдена за помощта й на джихадистите. Случаят с газопровода EastMed определено изпрати погрешно послание към Турция, че собственият й натиск е принудил Съединените щати да оттеглят подкрепата си. Всъщност причините са други, докато напоследък се изпращат послания че ако трите държави, Израел-Кипър-Гърция, искат изграждането на газопровода, Вашингтон няма да постави никакви пречки.

    Коментиран от #53

  • 48 Фрегата Кемал Рейс

    4 4 Отговор
    Аз, за ​​добро или лошо, след като си взех урока миналия път, сега се приготвих, взех игла и шевове, защото гърците може и да не говорят много, но със сигурност е/т и бият много.
  • 49 Не ти е ясно

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Мяу":

    1-во че можеш да ги кажеш тези глупости само в Турция и 2-ро че какво те чака и през ум не ти минава
  • 50 Горчива истина

    4 5 Отговор

    До коментар #43 от "Ахъ":

    Ердоган продължава да впечатлява, негативно, със своето повсеместно присъствие, провокирайки Гърция, като се намесва в Либия и Сирия, продава дронове на Украйна и осигурява победата на Азербайджан над Армения и се опитва да „възкреси“ османското владичество в услуга на отмъщението на исляма срещу християнството, но икономиката не е единствената му слабост. Ердоган, в допълнение към горното, предизвиква недоверие в целия свят. На Путин, който не оцени военната му подкрепа за Украйна. На страните от НАТО, които не харесаха опита на Ердоган да закупи руска техника. На ЕС, който съжалява, че отвори вратите си за това, което се превръща в диктатура. На арабските страни, които не му прощават мечтата да възстанови Османската империя с помощта на Мюсюлманските братя. А сега и на Иран, възмутен от желанието на Ердоган да се помири с Израел, за да се почувства по-малко сам в Близкия изток. Докато не е мъртъв физически, политикът никога не е мъртъв, но Ердоган вече няма приятели, които да му помогнат да се справи с вътрешните и външните трудности, които ще се влошат. Страната е свързала съдбата си с него. Краят е близо. За него със сигурност, и ако всички вие не обръщате внимание (че не обръщате внимание) и за страната също.

    Коментиран от #54

  • 51 Казан-Казан

    3 5 Отговор
    Турците трябва да разберат добре. Всеки, който иска острови, т.е. достъп до Егейско море и източното Средиземно море, предоставя достъп до Хелеспонт, Мраморно море, Босфора, Черно море. Тоест сбогом Източна Тракия и разбира се европейската страна на Константинопол. Всичко друго няма смисъл, колкото и години да се връщат като турско искане. Подгответе се и след това слезте за преговори. В противен случай си губите времето. Лека.
  • 52 Спойлер

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "Острово":

    Ако бяхте проучили събитията и поведението на главните герои преди италианската инвазия в Гърция през 1940 г., щяхте да знаете кой е Мусолини днес, кой играе точно, ама точно, ролята на Италия, как точно Гърция повтаря ролята си и така щяхте да знаете края на римейка. Но разбира се, вие сте турци, като турци сте невежи, като невежи сте склонни към грешки и като склонни към грешки, ще преживеете голяма грозна изненада с липсата на хепиенд. Поне нещо добро ще излезе от цялото това бедствие, името ви, което толкова искате да го смените, ще се промени и всички ще ви наричат Нова Италия. 😎

    Коментиран от #58

  • 53 Агата

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Шалом":

    Ами да строят ,да ги видим.Те гърците имат и строителни войски и много пари....
  • 54 Агата

    4 2 Отговор

    До коментар #50 от "Горчива истина":

    Никога не е имал "приятели" защото знае че приятелите най лесно прецакват...
  • 55 Агата

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Антрополог":

    Простата логика е в ръката на Ердоган и в момента виси над "Гордиевия възел"
  • 56 Агата

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Реалност":

    Няма да е за сефте. Идвали са"много раз"..."Както са дошли,тъй са си отишли"!:)
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Острово

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "Спойлер":

    Прочети във Википеди за " Isole italiane dellEgeo" на италиански е . Там ще видиш условията подписани през февруари 1947 г. състоящи се от 3 точки. Най кратката е 2рата точка в която е спомената демилитаризацията на въпросните острови. Ако не разбираш италянски ползваи преводачка за въпросната точка е доста обобщаваща и ясна, е да де въпрос на капацитет и способности е разбира се.

    Коментиран от #59

  • 59 Кико

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Острово":

    Само че турция няма думата за тези острови по тази причина да се вълнува. Италианците са тези които могат да имат притенции.

    Коментиран от #60

  • 60 Острово

    4 2 Отговор

    До коментар #59 от "Кико":

    Зависи щом турците казват а гърците треперят значи имат.
  • 61 Съдба от 1821г до сега

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Султан Фатих Мехмед хан":

    На всеки 100 години гърците решават как ще живеят бъдещите турски поколения. Това време отново дойде.
Новини по държави: