Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 13:33 3 110 15

Какви печалби натрупаха фармацевтичните концерни в пандемията: проверка на фактите

  • ваксини-
  • пфайзер-
  • модерна-
  • коронавирус-
  • печалби-
  • фармацевтични компании-
  • пандемия-
  • факти-
  • сзо

Благодарение на пандемията фармацевтичните концерни натрупаха такива печалби, че буквално плуват в пари - вярно ли е това твърдение? Ето какво показва проверката на фактите.

Какви печалби натрупаха фармацевтичните концерни в пандемията: проверка на фактите - 1
Снимка: Shutterstock

Твърдение: Фармацевтичната индустрия трупа рекодни печалби

Под хаштага #pfizergate в социалните мрежи се разпространява твърдението, че пандемията от COVID-19 се е превърнала в златна мина за фармацевтичната индустрия. За "неприлични печалби на производителите на ваксини" говори и шефът на Световния съюз на лекарите Франк-Улрих Монтгомъри. Вярно ли е?

Проверка на фактите: Твърдението е неточно

Вярно е, че оборотът на BioNTech и Pfizer силно се увеличи. Този на биотехнологичната компания от Майнц е нараснал от половин милиард евро през 2020 година на повече от 17 милиарда през 2021. А акциите на BioNTech скочиха от 11 евро през октомври 2019 на 153 евро в началото на февруари тази година.

Що се отнася до Pfizer - за една година американският концерн е подобрил оборота си с цели 95 процента. От реализирания през 2021 оборот в размер на 81 милиарда щатски долара около 36 милиарда се дължат именно на ваксината срещу COVID-19, разработена съвместно с BioNTech.

В сянката на BioNTech и Pfizer добра печалба е направил и швейцарският производител на PCR и бързи антигенни тестове Roche. Оборотът на фармацевтичната компания е нараснал през 2021 с 9 процента до 59 милиарда евро. 28 процента от този оборот се дължат на дейността на фирмата, свързана с диагностика, към която спадат и тестовете за COVID-19. Вярно е обаче също така, че фармацевтичната индустрия е в непрекъснат подем от 20 години насам. По данни на Statista световният пласмент на медикаменти се е увеличил през периода 2001-2020 година от 390 милиарда на 1,27 трилиона щатски долара.

Затова консултантската компания Ernst & Young разглежда растящите обороти на отделни фармацевтични компании като временно явление. „През 2021 оборотът от петте най-масови ваксини е възлизал на 57 милиарда долара, а през 2026 година се очаква той да спадне до 15 милиарда долара", казва за ДВ анализаторът Александър Нюкън. За сравнение: оборотът от петте най-важни лекарства срещу рак е достигнал 40 милиарда долара през 2021 година, а прогнозата за 2026 е оборот в размер на 68 милиарда долара.

Твърдение: Производителите печелят много от правителствените поръчки на ваксини

Медикаменти, ваксини, бързи тестове - фармацевтичните компании са затрупани от поръчки. А критиците обвиняват правителствата на индустриалните държави, че по този начин помагат на производителите да забогатяват с обществени средства. Арън Сири от нюйоркската адвокатска кантора Siri & Glimstad определя този бизнес модел като "лудост". "Американското правителство дава на Pfizer и Moderna милиарди, осигурява им имунитет при увреждания или ако препаратите на действат, като същевременно ги рекламира безплатно", пише той в Туитър.

Проверка на фактите: Твърдението е вярно

Факт е, че пандемията струва много пари на данъкоплатците. Фармацевтичните компании продължават да получават огромни поръчки - и най-вече производителите на ваксини. Само Германия е поръчала до 16 декември 2021 година 554 милиона дози ваксина за 4 милиарда евро. А за COVID тестове са похарчени 7,58 милиарда евро.

Освен това Германия се е включила в разработването на ваксини срещу COVID-19 със сумата от 1,5 милиарда долара, които са били предназначени основно за частни компании. Данните са от проучване на Центъра за глобално здраве към Висшия институт за международни изследвания и развитие в Женева. За сравнение да съпоставим милиардите обществени средства за набавянето на ваксини, диагностика и изследователска дейност със 170-те милиарда евро помощи по време на пандемията. Именно толкова е похарчило германското правителство за подпомагане на засегнати от пандемията фирми и трудещи се. Болниците пък са били подпомогнати със 17 милиарда евро - например като компенсация за нереализирани приходи от прием на пациенти или пък за осигуряването на повече легла за интензивно лечение.

Твърдение: Фармацевтичните компании ревниво пазят патентите си

Хаштагът #VaccineApartheid обръща внимание на проблема с неравния достъп до ваксини срещу COVID-19. Британската НПО "Global Justice Now" е изчислила, че само от ваксината на BioNTech/Pfizer е реализиран оборот, надвишаващ 7 пъти сумата, която всички правителства на страните с ниски доходи са дали за здравеопазване. На този фон СЗО и много хуманитарни организации настояват за освобождаване на патентите за COVID ваксините.

Проверка на фактите: Твърдението е неточно

Една част от фармацевтичните компании са изпълнили това искане. Pfizer и BioNTech не са сред тях, но те даряват ваксини. Шведско-британската компания AstraZeneca продава своята ваксина на цена, отговаряща на себестойността на препарата. Освен това компанията е договорила с много развиващи се страни доброволно лицензиране и безплатен трансфер на технологията. Американският концерн Moderna не е освободил патента на своята ваксина срещу COVID-19, но се отказва да събира такси, докато продължава пандемията.

Автор Астрид Пранге


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кървав диамант

    60 0 Отговор
    Това са кървави пари.
  • 2 г-жа Миндер

    39 0 Отговор
    С Бурла врътнахме всички и направихме пари до Луната! "Ваксинирай се дай твоя дан в нашата касичка"!
  • 3 Гост

    45 0 Отговор
    Ковчег джоб няма - българска поговорка .
  • 4 Тим

    28 1 Отговор
    Не е заради парите. Това е за отвличане на вниманието. Пари ще си напечатат... Отгоре всички знаят истината. Дано не е нещо с ДНК-то.

    Коментиран от #8

  • 5 Ако зависи

    13 0 Отговор
    от тях - така всяка година
  • 6 DW-пропаганден машинен

    35 1 Отговор
    Ай ся Дойче Зелки, кажете вие, колко хиляди процента спрямо преди направихте от пропаганда, облъчване и манипулация за да пробутате на хората тези експериментални и както се оказа неработещи субстанции??? Вие DW сте Рекламната и ПР агенция на фармафията! Доста нагло от ваша страна и като сте казали А, кажете и Б...вашата милиардна печалба от цялата схема?
  • 7 Българка

    30 1 Отговор
    Е това е поредното доказюателство, че ковид коктейлите единствено и доказано имат ефект за обогатяване на конкретни фирми и хора. Тези "ваксини" са в експериментален страдий и животът доказа, че те не предпазват нито от заразяване, нито от разпространяване на заразата, нито от боледуване, нито дори от смъртен изход . Очаквам тези милиардери в скоро време да дават показания пред цялото човечество
  • 8 Ковидарите

    29 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тим":

    Парите са бонус, главната Цел и План е Новият ред - поробване и контрол над населението!!! Още ли има съмняваши се?
  • 9 Лост

    15 0 Отговор
    Авторката Астрид Пранге са пранги ще я оправят. Седнала да защитава компаниите.
  • 10 Изтровиха милиарди хора..

    27 0 Отговор
    И направиха милиарди!медиите им помогнаха. Като се всяваше паника и се рекламираха ваксините срещу грип 😇
  • 11 антрашпиц

    15 0 Отговор
    Ко каиш?Да трупат пачки по стотачки?!Абсурд!Едвам изкарват някой долар за да съществуват.Даже разчитат на дарения...
  • 12 Дойче Вкиснало Зеле

    12 0 Отговор
    Ах, Дойче Зеле правят факт чекинг. Проститутки се борят за девственост...
  • 13 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Пандемиите - "манна небесна" за фармацифтичните компании. За това Света да се готви за вълна, след вълна...нова печатница за печалби ! Без лимит!
  • 14 растеж

    0 0 Отговор
    "По данни на Statista световният пласмент на медикаменти се е увеличил през периода 2001-2020 година от 390 милиарда на 1,27 трилиона щатски долара." - Ето как проекти на биотехнологичните лаборатории, съвместно със СЗО реализират печалби за фармацевтичната промишленост....
  • 15 ЗЛО

    0 0 Отговор
    Умориха повече хора отколкото през Втората Световна Война!