Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 18:48 3 636 21

Руски експерт: Има вероятност да възникне суперщам на COVID-19

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

По-рано генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус предупреди, че след разпространението на варианта Омикрон може да се появят и нови разновидности на COVID-19

Руски експерт: Има вероятност да възникне суперщам на COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Възможна е появата на нов, суперщам на COVID-19 в региони с нулева толерантност към инфекцията. За това предупреди вирусологът Павел Волчков, ръководител на лабораторията за геномно инженерство в Москва, цитиран от в. "Известия".

Той е на мнение, че има малка вероятност да възникнат разновидности на коронавируса в страни, в които по-голямата част от населението вече е било заразено или ваксинирано. Експертът обаче изключи Китай и страните от Южна Азия от списъка.

По думи на Волчков в Китай поне половин милиард души не са били заразени и на теория страната може да се превърне в нов кръг на формиране на щама. Тези незаразени хора са огромна ресурсна база за вируса, тъй като той има възможност да се размножава, поясни вирусологът.

Според него е малко вероятно да възникне нов потенциално опасен щам на коронавируса, който би могъл да доведе до "огромна епидемия".

Засега обаче виждаме, че те (регионите с нулева толерантност към COVID-19) се държат, докато са затворени, подчерта той.

По-рано генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус предупреди, че след разпространението на варианта Омикрон може да се появят и нови разновидности на COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка

    14 18 Отговор
    И това съвсем "случайно" ще стане ако САЩ и НАТО не изпълнят руските условия ))
  • 2 тарикату

    14 2 Отговор
    Търся голф двойка дизел нов внос.
  • 3 боб и леща

    11 21 Отговор
    Ами те китайците съвсем "случайно" изпуснаха едно вирусче от една лаборатория точно в момент когато Тръмп им се озъби и им наложи санкции. Май този сценарий пак ще се повтори както е тръгнало.

    Коментиран от #5, #7

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 8 Отговор
    Може...тогава и на бг ...Простттфесорите ще стане ясно........
  • 5 Хмм

    20 5 Отговор

    До коментар #3 от "боб и леща":

    Тък, тъй ама не е тъй. Подземмата лаборатория в Ухан не е Китайска, а на много страни- Сащ, Франция и още няква държава. Трябва да си луд да пуснеш вирус в собствената си страна. Това да не е Америка. Още повече, че Китай се мъчи да става световна империя .съмнявам се да искат болна нация и най вече военни. Тея, не са на 300 години

    Коментиран от #17

  • 6 ТаУмВзе

    1 6 Отговор
    Дреме ти на Ядрената война за дезинфекция! Бухахха
  • 7 нннн

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "боб и леща":

    Атомните бомби "изпуснати" в Япония не бяха японски. Напомням само.
  • 8 Добро утро

    21 1 Отговор
    Прав е вирусолога, само че не е необходимо да си експерт за да стигнеш до тези изводи. Много ясно, че там където най-много са се пазили идва техния ред, защото не може да се криеш вечно. Все някога ще трябва да отвориш и да излезеш. Нашите съседи, гърчолята са най-близкия до нас пример за това. Скъсаха се от ограничения и мерки, стигнаха до смехотворни мерки, като спиране на музиката по островите и двойни маски, съсипаха си всичко и сега чакат още пари и са по-болни от всичките си съседи на балканите.
  • 9 Мамул

    5 4 Отговор
    Новите варианти на коронката най -бързо се изготвят в лаборатории.
  • 10 Ха, ха

    7 2 Отговор
    Нулевата толерантност ще се окаже 100% глупост.
  • 11 Ковидиотин

    8 2 Отговор
    Какво ли не говорят хората след 2 ваксини+бустерна и 3 пъти ковид накрая,като начало.За такива идиоти спасение няма,но ние не трябва да им угаждаме на болните мозъци
  • 12 ДОЛУ МРЪСНИТЕ РЪЦЕ ОТ руския

    2 2 Отговор
    КОРОНА БАЦИЛ най демократичния☝
  • 13 АЗ КОВИД ВИРУСА ГО ЗАМРАЗИХ ВЪВ ФРИЗЕРА

    1 2 Отговор
    И ЩЕ ГО РАЗМРАЗЯ НАПРОЛЕТ И ГО ПУСКАМ НА 1 ВИ АПРИЛ - ДА ФАЩАТЕ ГОРАТА ДА НЕ ВИ ХВАНЕ
  • 14 Hoho Boho

    9 1 Отговор
    Павел Волчков:
    "Възможна е появата на нов, суперщам на COVID-19"
    "Според него е малко вероятно да възникне нов потенциално опасен щам на коронавируса"

    ЗАЩО ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ?
    Не виждате ли, че тоя страда от раздвоение на личността?
  • 15 Тарантино

    9 0 Отговор
    Продължаваме да гледаме филма. Нулевата толерантност беше и все още е само отлагане, а не решаване на проблема. Локдауните и мерките са само отлагане. Истината е, че в един момент, рано или късно се налага човек да се изправи срещу опасността и страховете си. Всеки сам решава дали да живее в страх и изолация или да превъзмогне страховете си да заживее нормално. Съдбата обича смелите.
  • 16 Име

    5 0 Отговор
    Ам ако пак го сготвите и пуснете, ще възникне тоа суперщам.
  • 17 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хмм":

    Е ти пък. Права си. Ама ако мислиш в тая диктатура там и дето всичко е под наблюдения, че не знаят хич какво къде се прави на тяхна територия..Всички дружно са в пЛандемията.всеки с ролята си!
  • 18 jorj

    1 1 Отговор
    Щам путиков 22.
  • 19 Въпроси

    6 0 Отговор
    "Експертът обаче изключи Китай и страните от Южна Азия от списъка".
    Специално на Китай няма как да не обърнем малко внимание, все пак официално от там тръгна вируса.
    Супер строгите мерки там, включително задължителната карантина за всички при влизане в страната (Нулева толерантност към вируса) спасиха огромната част от китайците от среща с ковид-19.
    Към днешна дата тоталния брой на ковид случаите там е 107014, което при население от 1439323776 напрактика означава, че там не са се сблъскали с този вирус. Също така по официални данни напълно ваксинираните там са 87% от населението.
    Въпросът сега е могат ли да си позволят да заживеят нормално и свободно вече и ако не кога?
    Какво ще се случи ако си позволят да заживеят нормално и свободно?
    Успяха ли да избягат от вируса или само удължиха агонията?
    Аз не съм експерт, но знам какво ще стане и това ще се разбере когато премахнат ограниченията.
  • 20 НАРКОДИЛЪР

    2 0 Отговор
    Продавам Модифициран КОВИД ЦРУ ВИРУС ,И КАТО ВИ ХВАНЕ КАШЛЯТЕ И ПРЕДАВАТЕ ПРИЯТЕЛИТЕ СИ
  • 21 Доктор

    3 0 Отговор
    Престанете с глупостите да Ви .........!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания