Last news in Fakti

5 Февруари, 2022 17:40 3 014 24

Ще има ли скоро ваксина срещу рак?

  • рак-
  • онкологично заболяване-
  • ваксина-
  • ваксини-
  • медицина-
  • здраве-
  • рнк

Докъде са стигнали проучванията?

Ще има ли скоро ваксина срещу рак? - 1
Снимка: Shutterstock

Как функционират mRNA-ваксините?

Принципът на mRNA (или иРНК) технологията е прост: ваксината съдържа информационна РНК с устройството на един определен протеин. При имунизацията информационната РНК навлиза в клетките около мястото на убождането, които след това за определен период от време произвеждат този протеин. Човешката имунна система разпознава този протеин като чуждо тяло, бори се с него и го запомня за в бъдеще.

Как mRNA ваксините могат да помагат срещу рака?

Ваксините срещу коронавирус "запознават" човешкото тяло с този патоген, по-точно казано с шиповия протеин. Това защитава от зараза и от тежко преболедуване. При рака mRNA ваксините не служат за превенция, а за лечение на заболяването. Вече 30 години се правят изследвания за това как mRNA технологията може да послужи за лечение на рак. Тя трябва да накара имунната система да разпознае злокачествените клетки и да ги разруши. Има обаче редица трудности. Раковите клетки твърде много приличат на здравите клетки. Освен това туморните клетки могат да се прикрият или да възпрепятстват имунната система. Затова е по-трудно да бъде разработена mRNA ваксина срещу рака, който се развива вътре в самото човешко тяло, отколкото ваксина срещу външен "агресор" като коронавируса.

Докъде са стигнали проучванията?

mRNA технологията вече се изпробва при пациенти с различни видове рак, но засега броят на участниците в проучванията е малък. Германската компания BioNTech например е във втората фаза на проучване на лечението на меланома (известен още като черен кожен рак) с mRNA ваксина. Тази ваксина съдържа устройството на четири различни протеина, като раковите клетки на 90 процента от пациентите с меланом произвеждат поне един от тях. Но при много видове рак има различни форми на изродени клетки. Това прави невъзможно създаването на обща ваксина за няколко пациенти.

С mRNA технологията обаче могат да бъдат лекувани и отделни тумори. За целта първо от пациента се взимат ракови клетки и техният геном се сравнява с този на здравите клетки. Така е възможно да се установи къде е грешката в устройството на раковите клетки и кои погрешно изградени протеини ги произвеждат. Оттам нататък индивидуално съобразената ваксина би била в състояние да накара имунната система да разпознае тези протеини и да реагира точно на тези злокачествени клетки. Тъй като междувременно mRNA ваксината може да се произведе сравнително лесно и бързо в лабораториите, тази технология би могла да се приложи и при лечението на рак без големи финансови разходи.

Пандемията ли доведе до напредък в проучванията?

Без предварителната работа в рамките на проучванията за лечение на рак разработването на mRNA ваксини не би било възможно за толкова кратко време. Същевременно масовото приложение на mRNA ваксините по време на пандемията се оказа от полза и за изследванията на лечението на рак. Така в рамките на кратък период от време стана възможно да се съберат голямо количество данни за поносимостта, имунните реакции и страничните ефекти.

Кога ще започнат да се използват mRNA ваксини срещу рак?

Вероятно ще минат още няколко години, докато лечението на рак с mRNA технология бъде приложено на практика. При това тази терапия най-вероятно ще функционира само при отделни видове рак и то не самостоятелно, а в комбинация с други методи на лечение. Т.е. mRNA технологията няма да се превърне в панацея срещу рака, но би могла да допринесе за това ракът от смъртоносна да се трансформира в хронична болест, с която пациентите биха могли да живеят с години.

Автор Ян Ханика


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кириос

    15 4 Отговор
    Ха ха ха ха ха ха ха ха ха .По смешно нещо не съм чувал .Фармацефтика и лекарите деградираха .
  • 3 кой живее без история?

    10 3 Отговор
    лекарство серщу рак има отдавна но беше обявено за вредно или някакъв друг вид секулация вече забравих минаха много години …

    Коментиран от #20

  • 4 Баба рече че гроба лекува сичко

    8 4 Отговор
    И нева нужда от други лекарства😂😂😂
  • 5 Някоя си

    14 5 Отговор
    Ще бъде ли насилствено-задължителна?
  • 6 Горски

    13 5 Отговор
    Няма да има скоро такава ваксина, сега бигФарма работят само за ковид ваксини. Мною е доходно и това главно се търси. След като измислиха за Омикрон, вече работят за следващата вълна и така до омега.
  • 7 ХАХАХАХАХАХ

    10 3 Отговор
    Още миналата година в Стокхолм обясниха с изследвания как функционират генетичните модификатори. А вие видяхте ли как функционира гражданското общество в Канада, Финландия и Австралия?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 недомислица

    5 5 Отговор
    На теория добре на практика за да се ваксинираш трябва да си сдиагностициран с рак а ако си диагностициран с рак сигурно ще си в напреднал стадии и няма да има смисъл превантивната ваксинация се обезсмисля от честата необходимост предвид времето на действие на терапията все едно да стреляш с оръдие срещу врабче.
  • 10 Рошко

    14 2 Отговор
    Необходима е ваксина за ковид идиотизъм
  • 11 Мхм

    11 2 Отговор
    Откога почнаха да наричат генните терапии ваксини?
  • 12 Интензивното

    12 0 Отговор
    Проблема с рака е отдавна известен на учените,но е превърнат в огромен бизнес и затова се разрешава толкова бавно.Когато психологичното търпение на хората се изчерпа и болните преминат някаква граница,като бройка отпускат вид лечение,което помага,колкото да върне болните в нормалните граници за контрол на смърта.Това с антитела да убиваш рак е от миналия век и хората,които са го практикували успешно са били самоубивани,но няма да спре рака а само забави,което е изгодно за глобалистите
  • 13 Виталия

    1 3 Отговор
    Ваксина срещу рак отдавна трябва да има ?! М.12.1968 едно вещество откраднато от лаборатория в Турция и отнесено в СССР тогава

    Коментиран от #16

  • 14 Верно ли

    11 4 Отговор
    "Така в рамките на кратък период от време стана възможно да се съберат голямо количество данни за поносимостта, имунните реакции и страничните ефекти." Или иначе казано ще ви се за кратък период да сте ползвали населението за опитни мишки, та да събирате "данни", вместо да си плащате за тях, както му е рада, но трябват още няколко годинки за да видим какви странични ефекти ще има от тази РНК измишльотина, а аз доколкото знам точно тя ще е причина за отключване на туморни клетки. Поживьом-увидим! Е.ати живота!

    Коментиран от #17

  • 15 Вирусолог

    7 1 Отговор
    mRNA технологията е известна сравнително отдавна но беше забранена за производството на лекарствени продукти и ваксини до средата на 2020 когато от Пфайзер направиха тяхната ваксина и съвсем угоднически я разрешиха американците - това никой ат журналята не го споменава. А беше забранена заради многото странични ефекти и не добре изучения принцип на действие.

    Затова и руснаците и англичаните се ориентираха към изпитания способ за производство на векторни ваксини или с протеинови ваксини но американците първо оплюха руската ваксина и не я допуснаха до пазара въпреки че беше единствена а след това оплюха и на конкуренцията си в лицето на Астра Зенека - страничните ефекти на Пфайзер са по-големи но се крият.

    mRNA технологията е по-евтина за производство а ваксините на Пфайзер вече са по 75 лв иглата - печалбите са огромни.
  • 16 Вирусолог

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Виталия":

    Ваксина срещу рак няма и не може да има - това са си твои клетки но с повредена ДНК от което се делят неконтролируемо. Клетката си е същата като останалите клетки - как да направят нещо което да разпознава повредена ДНК - това нещо трябва да разруши клетката за да се добере до ДНК ама тогава няма смисъл да я разпознава.

    По добре да се помисли кое поврежда ДНК - в храните ни има толкова вещества че вече не сме сигурни какво ядем. Всички Е-та трябва да се забранят.

    Коментиран от #18, #19, #22

  • 17 Шимон

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Верно ли":

    Първо ще ви разболяваме после ще Ви и лекуваме като си плащате съответно и за двете.
  • 18 не е вярно

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Вирусолог":

    Не е така
  • 19 Виталия

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Вирусолог":

    Това вещество, за което пиша ми е инжектирано 1980 (1968 е като 1980 година 🙉 по китайския хороскоп) в съветска република
  • 20 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "кой живее без история?":

    Кажи как се казва.
  • 21 доктор Иванов 22

    1 0 Отговор
    ще има лекарство,не ваксина,но ще има и нова болест,бизнеса е колосален,помнете ми думите
  • 22 ъгъл

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Вирусолог":

    те повечето ечка в храните са на петролна основа,какво очаквате да хванете,риба?
  • 23 ъгъл

    2 0 Отговор
    напишете в гугъл какво е етилен,и защо евросъюза не иска да го забрани като канцерогенен,с него зелените домати,ягоди,банани ,чушки,малини и т.н. с тази обработка те узряват за един ден ,вместо за две седмици на слънце,3 от световните производители са немски фирми-basf,bayer и още един за когото не мога да пиша
  • 24 ъгъл

    1 0 Отговор
    3от 4те световни производители