Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 18:33 1 819 6

30 години затвор заради спонтанен аборт: суровите закони на Салвадор

  • салвадор-
  • затвор-
  • аборт

При жени с проблематична бременност, която завършва с помятане, почти автоматично възниква подозрението, че са абортирали умишлено

30 години затвор заради спонтанен аборт: суровите закони на Салвадор - 1
Снимка: DW

12-годишно изнасилено момиче няма право да абортира. Пометнала жена прекарва десет години в затвора заради спонтанен аборт. Такава е реалността в Салвадор - страната с едни от най-суровите закони за аборти в света.

Десет години и седем месеца затвор заради спонтанен аборт? В Салвадор това е реалност: миналата седмица салвадорката Елси най-после излезе на свобода. Нейната история звучи доста потискащо.

По време на бременността си 28-годишната тогава жена работела като домашна помощничка. Когато пометнала, тя потърсила помощ, но вместо това я вкарали в затвора заради убийство на неродено дете. Присъдата ѝ: 30 години лишаване от свобода.

Изключения няма - нито за малолетни, нито за изнасилени

Според правозащитниците, през последните две десетилетия в Салвадор заради спонтанни аборти са били съдени 181 жени. Законите срещу абортите в тази страна са изключително сурови. При жени с проблематична бременност, която завършва с помятане, почти автоматично възниква подозрението, че са абортирали умишлено. Обвиняват ги в тежко убийство, което се наказва именно с 30 години лишаване от свобода.

Точно това се случило и на Елси. "Тя е преживяла голямо нещастие, но е била оклеветена. Съдебният процес се провел много нечестно, с много нарушения и без да се спазват правата на обвиняемата", обяснява Морена Ерера, една от най-известните радетелки за правата на жените в Салвадор, която дълги години се борила с какви ли не юридически средства за съкращаване на несправедливата присъда. Ерера обяснява, че жени като Елси са двойно наказани: хем ги оклеветяват пред обществото, хем ги вкарват в затвора. А в случаите, когато по медицински причини се налага прекъсване на бременността, за да не възниква опасност за майката, болничният персонал често пъти отлага до последно, за да не отнесе наказание. И това може да се окаже фатално за бременната, разказва правозащитничката. Тя добавя още нещо много важно: пълната забрана на абортите в Салвадор принуждава много жени да търсят други, нелегални и опасни начини за прекратяване на бременността си.

В същото време в Салвадор сексуалното насилие и изнасилването на непълнолетни са част от всекидневието. "Но дори при малолетни жертви на изнасилване законът не прави изключение. В момента полагаме грижи за едно 12-годишно сляпо момиче, което е било изнасилено, но сега трябва да износи детето, защото такава е повелята на закона", казва пред ДВ Морена Херера.

Международни правозащитни организации като "Амнести Интернешънъл" вече от години апелират за публичен дебат по темата в Салвадор с цел да се помогне на хиляди жени. "Липсва ни сексуално просвещаване, за да се намалят случаите на насилие срещу жени. Липсват ни и редица мерки за противопоставяне срещу сексуалното насилие и за избягване на нежеланите бременности", казва в интервю за ДВ и Кейки Касерес, друга салвадорска правозащитничка.

Салвадор и "най-готиният диктатор на света"

Но законодателни промени не се очертават - въпреки желанието на президента Найиб Букеле да се представи пред света като напредничав и нестандартен политик, който дори въвежда криптовалутата биткойн като втора официална редом с щатския долар. В социалните мрежи той кокетно си присвоява титлата "изпълнителен директор на Салвадор", а в отговор на критиките срещу авторитарния му управленски стил дори се хвали, че бил "най-готиният диктатор на света".

"Изобщо не е готин", гневи се Кейки Касерес. "Той е изключително консевративен и крайно религиозен. Редовно нарушава принципа за разделението на властите и за отделянето на църквата от държавата", казва правозащитничката. И припомня за едно интервю, в което президентът приравнява абортите с геноцид.

Независимо от всичко това Морена Ерера гледа напред с оптимизъм. 62-годишната майка на четири момичета вярва, че скоро ще настъпят промени. Надеждите ѝ са свързани с Интер-Американския съд по човешките права, който наскоро осъди Салвадор заради смъртта на една жена. През 2008 година жената беше осъдена заради спонтанен аборт на 30 години лишаване от свобода и три години по-късно почина зад решетките от раково заболяване. Още една подобна присъда би могла да накара правителството на Букеле да смекчи драконовските си закони срещу абортите, надява се Ерера.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    15 9 Отговор
    Какви ли ресурси имат в Салвадор че почнахте да си чешете езиците сега с тях
  • 2 Много сурови закони

    20 0 Отговор
    Нашите пък в бг.са много печени.На Милен убиеца го изкараха че не е дрогиран ами си мил зъбките със подвеждаща паста.Авокато-мисиркато..
  • 3 Нане

    1 2 Отговор
    куталици
  • 4 Ненормална работа

    7 1 Отговор
    Откъдето и да се погледне това си откачена и смръдлива работа.
  • 5 ДжО1984

    4 0 Отговор
    Не е истина, никой не е чувал за Салвадор и Наийб Букеле. Обаче къде е заровено кучето? Салвадор няма нищо освен неактивни вулкани, обаче Букеле видя една от възможностите на Биткойна, почти безплатни танзакции на пари от САЩ към Салвадор чрез "lightning network", без да пълни джобовете на банките. Първо Стив Ханке до нарече малоумник, че щял да използва геотермална енергия от неактивен вулкан- че кой ще строй нещо до активен вулкан, съответно Букеле му върна, че Ханке е "id-10t (идиот) и му изнесе лекция в туитър как мисли и действа едни държавник който мисли за народа си. След това се изказаха МВФ, да за забрани Биткойна за платежно средство, защото Те били загрижени за Салвадорскрият народ да не убеднее от използването на Биткойна и че няма да му дават заеми, ако не го направи. И сега се появяват ДВ с ТОВА, ОМГ..... Джордж Оруел е великан спрямо Нострадамус, с това колко точно е предсказал днешната УТОПИЧНА ДЕМОКРАЦИЯ.
  • 6 Напълно

    1 4 Отговор
    в стила на религиозните невежи , религията трябва незабавно да се ограничи в България, да се забрани за непълнолетни, доказано е, че влияе силно отрицателно на детската психика, религия само в храмовете и църквите, параклисите, катакомбите ако щеш, но в светските среди и най-вече в политиката трябва да е пълно мълчание, там работа няма, защото това струва човешки животи, както е било през последните 20 века