Last news in Fakti

25 Май, 2024 14:15 807 5

Луизиана става първият щат в САЩ, подложил на контрол хапчетата за аборт

  • хапчета-
  • аборт-
  • луизиана

Мярката беше подписана от губернатора републиканец Джеф Ландри, ден след като законодателният орган на щата я изпрати на бюрото му

Луизиана става първият щат в САЩ, подложил на контрол хапчетата за аборт - 1
Снимка: Shutterstock

Губернаторът на Луизиана подписа снощи закон, с който неговият щат стана първият в САЩ, който подлага на контрол два медикамента, предизвикващи аборт. В списъка с контролирани вещества обикновено се включват лекарства, които могат да доведат до злоупотреба или пристрастяване, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Мярката беше подписана от губернатора републиканец Джеф Ландри ден след като законодателният орган на щата я изпрати на бюрото му.

Законопроектът бе приет с голямо мнозинство от републиканците в Камарата на представителите и Сената на Луизиана, в момент когато усилията на Американската администрация по храните и лекарствата да разшири достъпа до хапчета за аборт са изправени пред правно предизвикателство пред Върховния съд. Новият закон определя мифепристона и мизопростола, които администрацията одобри преди повече от две десетилетия като безопасни и ефективни за прекъсване на бременността, като лекарства от Списък 4, в който обикновено се включват болкоуспокояващи и променящи настроението лекарства, които заслужават по-голям надзор поради възможността за злоупотреба или зависимост. Това поставя хапчетата за аборт в Луизиана в същата категория като лекарствата против безпокойство като ксанакс и валиум, въпреки че нито мифепристонът, нито мизопростолът се считат от медицинските среди за водещи до пристрастяване.

Промяната на класификацията прави по-рисковано за жителите на Луизиана, където вече е наложена почти пълна забрана за хирургически и медикаментозни аборти, да се сдобият с хапчетата извън щата или да ги поръчат онлайн без рецепта. Критиците твърдят, че мярката също така ще затрудни пациентите да се снабдят с лекарствата, когато те се предписват за други цели, като предизвикване на раждане, лечение на спонтанни аборти и намаляване на риска от сериозно кървене от язва.

Лекарите ще се нуждаят от специален лиценз, за да предписват лекарствата, а предписанията ще се вписват в щатска база данни, до която органите на реда ще имат достъп без съдебна заповед.

Критиците твърдят, че това положение може да застраши неприкосновеността на личния живот на пациентите и да изложи лекарите на необосновано разследване.

Двете хапчета, приемани заедно като двукомпонентна схема, позволяват на жените да прекъснат бременност в домашни условия и понастоящем се използват за над 60% от всички аборти в САЩ. Законопроектът предвижда притежанието им без рецепта да се счита за престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоби до 5000 долара.

Въпреки че бременните жени са изрично освободени от наказание за нарушаване на мярката, всяко друго лице, което би могло да им помогне да се сдобият с лекарствата, може да бъде подведено под отговорност. Жените, които купуват хапчетата като предпазна мярка, също са заплашени от съдебно преследване.

Прекласифицирането на лекарствата беше добавено като изменение към законопроект, който забранява "принудителния аборт чрез измама", като обявява за престъпление прилагането на лекарства, предизвикващи аборт, на неподозираща бременна жена без нейното съгласие. Главният вносител на мярката, сенатор Томас Пресли, нарекъл законопроекта на името на сестра си, чийто тогавашен съпруг подхвърлил в напитките ѝ лекарства за аборт, които получил от Мексико, като ѝ причинил сериозни здравни проблеми. По-късно тя се е развела с него, а той е осъден по дело за домашно насилие и получава 180 дни затвор.

Групите за защита на правата на абортите осъдиха законопроекта като част от по-широките усилия на републиканците за криминализиране на абортите, след като през 2022 г. консервативното мнозинство във Върховния съд отмени историческото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", което превръщаше достъпа до аборти в конституционно право на цялата територия на САЩ.

"Това е плашещо време за жените в цяла Америка", заяви Байдън в изявление в четвъртък, след като Сенатът на Луизиана прие мярката за хапчетата за аборт. "Ако Доналд Тръмп си върне властта, той ще се опита да превърне това, което се случва в щати като Луизиана, в реалност в цялата страна", подчерта президентът на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жераси

    3 0 Отговор
    Дори в САЩ се опъват на чефутите преди това техен бастион.
  • 2 Другара Живков

    1 0 Отговор
    Демокрация, така му викали. То такава диктатура с абортите немаше и при социализЪма
  • 3 Всяка страна или съюз трябва да са поне

    2 0 Отговор
    1 милиард население за да е глобална сила Глобалния Милиард сега това го изпълняват Китай Индия бритишкомънуелт на другите САЩ ЕС Русия им трябват поне 400-500 милиона човека оръжия не трябват много понеже глобалното затопляне ще затрие доста хора
  • 4 Бийк

    0 0 Отговор
    Братовчедите трябва да се съвокупляват
    Може и братя и сестри
    В реднек щатите е нормално
    Под прикритието на консерватизма и религията се извършват всякакви извращения
    Там е пълно и с педофили
    МАГА глупаци подкрепящи тръмпон Оранжадата
  • 5 Тръмп

    0 0 Отговор
    Там е пълно с нига. Размножават се като хлебарки. Започват от 16 годишни. Би трябвало да се мъчат да ги намалят а не обратно. Живеят от социални помощи.