Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 11:30 4 908 54

Изнасилвания, бой, игли под ноктите: бруталните изтезания в руските затвори

  • затвори-
  • изнасилвания-
  • затвор-
  • русия-
  • бой-
  • изтезания-
  • владимир путин-
  • надзиратели

В много от регионите на Русия реалният брой на жертвите на изтезания се укрива умишлено

Изнасилвания, бой, игли под ноктите: бруталните изтезания в руските затвори - 1
Снимка: Shutterstock

Десетки жертви и техните адвокати обвиняват руските власти в укриването на многобройни случаи на изтезания в затворите. Това е реакция от съобщението на властите в Иркутск, че прекратява следствието по четири случая за изтезания. А засегнатите всъщност са много повече.

През октомври 2021 бившият затворник Сергей Савелиев беше предал на руската правозащитна организация Gulagu.net 40 гигабайта с видеа и снимков материал от руски затвори. Там се вижда как задържани от различни затвори се подлагат на тежки издевателства. Този скандал принуди ръководителя на федералната Служба за местата за излежаване на наказания Александър Калашников да подаде оставка. В някои области след това бяха повдигнати обвинения, а някои надзиратели бяха уволнени, на други места обаче проблемът просто беше игнориран.

Кой е отговорен?

Въпреки наличието на множество видеа с насилие срещу затворници, ръководителят на областната служба за затворите в Иркутск Леонид Загалаков например си остана на поста и дори беше повишен в чин генерал-майор. Още през април 2020 се появиха съобщения за изтезания в затворите на Иркутск, след като в затвор N 15 на град Ангарск се беше стигнало до затворнически бунт. В официалните съобщения се твърдеше, че той е бил провокиран от един затворник, а неофициалните сведения гласяха, че бунтът е бил предизвикан от изтезания над задържани.

С помощта на руската фондация "За защита правата на задържаните", която руските власти обявяват за чуждестранен агент, ДВ успя да разговаря с очевидци на бунта в Ангарск, които разказаха и за неговото потушаване, но от страх пред руските власти пожелаха да променим имената им.

"През цялото време ни измъчваха. Беше ужасно."

Дмитрий разказва, че той и други затворници били изведени от килиите им към полунощ. "До 9 часа сутринта лежахме върху бетона с ръце, вдигнати зад тила. Там трябваше и да се облекчаваме, защото ни беше забранено да ставаме", казва бившият затворник с треперещ глас. "Биха ни и ни се подиграваха", добавя той. На него му счупили няколко ребра и му изкълчили ръката.

Други бивши затворници разказват, че след бунта около 600 задържани били преместени в други затвори. Алексей бил преместен в затвор N 1. Там за новопристигналите бил специално подготвен отделен тракт, където ги очаквали затворници, явно сътрудничещи на ръководството на затвора. "Хвърлиха всеки от нас в отделна килия, а там пет-шест души от старите затворници ни завързаха и започнаха да ни изтезават. През цялото време ни измъчваха. Беше ужасно."

Множество източници от затворите, в които са били преместени "бунтовниците", потвърдиха пред ДВ информациите, че много хора са били подложени на системни издевателства. Новодошлите били например принуждавани да свидетелстват едни срещу други и да признават, че са сред организаторите на бунта в Ангарск. Когато боят се окажел недостатъчен, на задържаните им забивали игли под ноктите и ги биели с кабели и дъски по петите. Извършвани били и изнасилвания с различни предмети. И това - в продължение на месеци.

Дмитрий казва, че в следствения затвор N 6 един началник на надзирателите всеки делничен ден биел и изтезавал задържаните. Пропускал само през уикендите.

Роднините и адвокатите на задържаните цели шест месеца не можели да ги издирят. През септември 2020 в крайна сметка било повдигнато обвинение за организиране на бунт срещу 15 затворници. Насилията над тях обаче били прекратени чак през декември 2020, когато затворникът Кешик Ондар бил откаран в болница след мъченията, на които бил подложен в следствения затвор N 1.

"Първия ден в затвора му счупили крака, а на втория ден му вкарали електрически нагревател в ануса и после го включили. Раните са били ужасяващи и са се наложили две много сложни операции, за да го спасят. Той завинаги ще си остане инвалид", казва Азиана Ондар, която е сестра на Кешик. Сходни детайли разкрива и сестрата на затворника Тахиршон Бакиев. Тя разказва, че брат ѝ е бил бит с дъски, изнасилван с дръжка от метла и хвърлен под един нар, където е трябвало да лежи две денонощия. По нейните думи властите в Иркутск са завели няколко наказателни дела срещу служители в следствените затвори N 1 и N 6, както и срещу служители от затвор N 6.

Много от бившите затворници, които вече са пуснати на свобода, все още имат повод за тревога. През декември 2021 Евгений Юрченко бе отново задържан, след като беше подал пред федералните власти оплакване за понесени изтезания в един затвор на Иркутск. Неговото оплакване доведе до проверка на затворите в област Иркутск, но самият Юрченко бе обвинен в търговия с дроги и отново хвърлен в затвора. Той самият подчертава, че обвиненията са измислени, защото служителите на затвора са решили да му отмъстят.

Денис Покусаев, изтезанията срещу когото междувременно бяха доказани, също разказва, че след като е бил пуснат на свобода силите за сигурност са му оказвали натиск. Двама следователи направили опит със сила да проникнат в жилището му и да го принудят да разговаря с тях, а през шпионката на вратата му показвали белезниците. "Идват по много пъти, чукат по вратите и заплашват. Държат се с хората като със затворници. А това ги плаши и те накрая подписват показанията, от които властите се нуждаят. Това е, което те искат", казва правозащитникът Курянов.

Надзирателите сплашват жертвите

Единственият, който засега е бил обвинен за прилагане на насилие, е бившият вече ръководен надзирател, който всяка сутрин сам биел затворниците. Срещу останалите служители на затвори, участвали в издевателства, има обаче само обвинения за "небрежно поведение" спрямо задържаните. "Как да се промени нещо, когато новият ръководител на затвор N 15 в Иркутстка област е бившият ръководител на следствения затвор N 6?", пита Иван, който сам е бил изтезаван в печално известния следствен затвор N 6.

Активисти на правозащитни организации казват, че Иркутск не е някакъв единичен случай. Според тях в много от регионите на Русия реалният брой на жертвите на изтезания се укрива умишлено. А повдигането на съдебни обвинения срещу служители в затворите, свързани с видеоматериала, предаден на Gulagu.net, целенасочено се възпрепятстват


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    71 16 Отговор
    За там плаче,неиздържа сороснята!!
    И голяма част от жулналята са за там - девиза, инджев и останалите марионетки

    Коментиран от #9

  • 2 Пропагандистите на сороснята

    55 15 Отговор
    Не случайно преди 1989г бяха забранени и ги заглушаваха на територията на СИВ.
  • 3 Българка

    50 8 Отговор
    По- добре да се пише какво става в българските затвори. И аз продължавам да чакам да се изнесат факти, защо е влошено здравето на Миньо Стайков, защо е намерен живак в кръвта му по време на престоя му в ареста. Очаквам да се докажат или отхвърлят твърденията , че е бил подложен на гаври в ареста и дори е имало клипче за това
  • 4 Попаднала медия

    38 7 Отговор
    Не чета.
  • 5 те така

    23 44 Отговор
    типично комунистически стил, навремето докато служихме в армията,издевателствата върху войниците не спираха

    Коментиран от #20, #24, #29, #54

  • 6 Дойче Веле - DW

    56 7 Отговор
    Най много оплакваня има от педофилите в Русия не се спазват правата на педофилите в затвора.
  • 7 Юден веле

    58 7 Отговор
    Дойче веле да напише и за изтезанията в Гуантанамо и тайните затвори на ЦРУ по света.
  • 8 Ссс

    26 4 Отговор
    Това е навсякъде нищо ново...
  • 9 Соро

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Добре, че при нас няма правозащитни организации и прочие глупости. Няма и оставки.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ДаЗдраПерМа

    31 1 Отговор
    а в Гуантанамо чадърчетата за коктейли били само в зелен цвят как може такива издевателства
  • 15 Статия на Дойче Веле

    40 3 Отговор
    Това по затворите не е само в Русия така. Но пропагандата машина Дойче Веле изкарва всичко за Русия.
  • 16 Широкия

    7 2 Отговор
    Ооох котьо каде да се запиша
  • 17 Раковски

    10 28 Отговор
    "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част"

    Коментиран от #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 а скрийте се бе

    30 2 Отговор
    Дойче зеле от къде е толкова навътре в нещата ? Или пропагандата си е пропаганда. То и Путин яде деца на закуска .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Еееееех

    24 4 Отговор
    Тази Русия бре, сън не ви хваща от нея:) толкова ли много ви страхува:)))))
  • 23 Събуди се

    20 2 Отговор
    " където ги очаквали затворници, явно сътрудничещи на ръководството на затвора."
    Това наистина е Голямо доказателство.
    Информация, която е съпроводена с думите ЯВНО, С ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ, НИКОЙ ДРУГ освен ?, въобще не би трябвало да се приема като достоверна.
    А как се живеят затворниците в Гуантанамо, май като на курорт, години БЕЗ ПРИСЪДА.
    За този "курорт" знаем, а колко подобни тайни затвори има, за които не знаем ?
  • 24 От кого бе

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "те така":

    не са били от офицери и старшини а от самите войници.Хайде и ние сме служили и знаем как стоят нещата.Офицери и старшини ни гонеха по устав и не можеш да се оплачеш иначе издевателстава е имало но единични случаи,които се наказваха доста строго.Сещам се за едни такъв случай,където войниче го бяха надули с компресор и почина,но това е от неговите набори,а не от старшини или офицери. Като пишеш пиши точно а не измислици.И в затворите стават такива издевателства и изнасилвания,на такива боклуци,които са посегнали на дете,много ги обичат затворниците такива и ги правят да си приказват сами.

    Коментиран от #33

  • 25 Георги

    18 5 Отговор

    До коментар #17 от "Раковски":

    Георги Марков до Димитър Бочев .
    Когато пристигнах тук, на Запад, бях много изненадан да открия, че почти всички хора, които срещнах, и тукашни, и емигранти всъщност се бореха и мечтаеха да получат в живота нещо, което аз бях захвърлил в България.
    Почти всички и англичани, и германци смятаха, че аз съм бил луд и че е абсолютно морално да лежиш на гърба на цял народ.

    Ако комунизмът някога дойде на Запад, уверявам те, че техните диктатури ще бъдат далеч по-отвратителни от нашите – източните. Но ако не дойде, причината за това ще бъде, че техните обществени форми са по-съвършено неморални и по-солидни укрепления за посредствеността и бездарието, основите на несправедливостта са много по-дълбоки.
  • 26 Да гледа

    4 12 Отговор
    другарят Путин и да се готви за екстремното преживяване.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 уролог

    14 3 Отговор
    А за за сварен в килията си от вряла вода от парното затворник , който почина.... не е в Русия , а в европейска България става дума!

    Коментиран от #48

  • 29 те така е

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "те така":

    Е сега няма казарма ама от момчетата вече мъже не става. Стават някакви лигоши малодушни мамини синчета. А и не могат сами едно решение като хората да вземат. Какви мъже са тия дето мислят само за епилацията на краката и гърдите си ? И да не си счупят маникюра.

    Коментиран от #36

  • 30 Матей преображенски

    11 2 Отговор
    Така върви тя,инфо-агресията,бомбардират с невероятни и фантастични лъжи ,сигурно описват положението в американсиктЕ затвори,какво да говорим за Гуантанамера,да не е Съни бийч или Копа Кабана.лЪЖИ ,ИЗМАМИ и манипулации,гарантирано от ДВ.

    Коментиран от #34

  • 31 Факт

    9 1 Отговор
    Изнасилват изнасилвачите!Закон!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 те така

    6 7 Отговор

    До коментар #24 от "От кого бе":

    От войници, разбира се, но нали всичко се знаеше от офицерите,защо това продължаваше години. Офицерите са виновни,стига да искат,биха спрели това унижение над човешко същество
  • 34 поправка

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Матей преображенски":

    Гуантанамо.
  • 35 ХАХАХАХАХХАХАХ

    8 3 Отговор
    Понеже дойче веле не се занимава с помийна пропаганда, очаквам следващата им статия да е за американските съдии, които осъждат невинни деца, защото получават облаги от собствениците на затворите в САЩ, за Гуантанамо, затвор в който не е ясно кой лежи и за какво и с каква присъда, за истезанията няма да пиша. И да добавим летящите затвори на цру в които един Господ знае как се сдобиват с информация?!
  • 36 това са

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "те така е":

    политкоректни мъжееееее...
  • 37 МАРА

    1 1 Отговор
    НЕ Е ГУАНДУАМО, НАПРАВЕТЕ СПРАВКА
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 сватбари

    3 2 Отговор
    Я колко интересно Виж ги ти ушанките какви купони си спретвали в пандиза
  • 40 В АМЕРИКАНСКИТЕ ИМА

    6 1 Отговор
    БАНДИ ОТ ЛАТИНО. ЧЕРНИ. БЕЛИ..НОРМАЛНО БЕЛИТЕ СТАВАТ БИЙЙЧ НА ЛАТИНОТО ИЛИ ЧЕРНИТЕ..НАДЗИРАТЕЛИТЕ ПРАВЯТ ДЖОМБУРЕТО СЪС ЗАТВОРНИЦИ БЕЗ КОНДОМ!НЯКОЙ СЕ БЕСЯТ В КИЛИЯТА СЛЕД КАТО СА ПРЕКАЛИЛИ С ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА С НЕГО..ТАКА ЧЕ НЯМА РАЗЛИКА!ПО ЦЯЛ СВЯТ СЪЩИЯТ ЧАНЧ 😂🤣😅😆😁
  • 41 Добре

    2 2 Отговор
    Че в нашите затвори не е така....
  • 42 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    8 3 Отговор
    Някой ви каза за Руските затвори или сте видяли лично?? КАК е В Гуатаномо!! Колко затворници изчезнаха безследно, и защо затворниците там са без присъди!! Хайде DW!!

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Това вярно..

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "DW. Никой не ви вярва за нищо!!!":

    Там на затворниците им е упражнявано уотер третмънт..да му капе вода върху главата една седмица..да не може да спи!също музикална терапия..24 часа в денонощието силна музика...
  • 45 ФЕЙК

    5 0 Отговор
    Моля да извините Дойче веле! Статията се отнася за Гуантанамо и американските затвори в Ирак и Афганистан! По погрешка сме написали името на Русия.
  • 46 един от многото

    4 0 Отговор
    Дойче Веле да не са им светили?
  • 47 БгТопИдиот

    4 0 Отговор
    Заглавието ме заинтригува.Стигнах до дойчегьобелсвеле и не го четох.Броя на републикуваните теми от дойчето фъф факти е огромен брой.Извода е: безпристрастна медия ли е ,фаТки.бг??

    Админ не ме трии.
  • 48 БгТопИдиот

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "уролог":

    Урололозе вземи си го вкъщи Горанчо.На зло куче зъл прът.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Дългия

    2 5 Отговор
    Всички русофили, руски подлоги и червени боклуци да заминават там!
  • 51 милите

    1 4 Отговор
    Тролчетата русофили са със свалени гащи и отворени бузки чакат братушките им да ги освободят от напрежението
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 грух

    0 0 Отговор
    дойче веле, мизерници !
  • 54 грух

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "те така":

    ти не сиб в армията, товага взимаха само мъже.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания