Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 10:45 1 886 33

Литва иска санкции за Русия при признаване на ДНР и ЛНР

  • литва-
  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • донецк

До този момент ДНР и ЛНР са признати от частично признатата Южна Осетия, както и от страни от третия свят

Литва иска санкции за Русия при признаване на ДНР и ЛНР - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Признаването от Русия на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) трябва незабавно да доведе до санкции срещу Русия. Това написа литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в "Туитър" във вторник.

"Одобрението от Кремъл на призива на Държавната Дума към президента на Руската федерация да признае ДНР и ЛНР трябва да бъде посрещнато с бързи и решителни санкции", каза той. Министърът смята случващото се за "открита ескалация" на процесите около "окупираните територии на Украйна".

Припомняме, че по-рано днес руските депутати гласуваха проект за признаването на Донецката и Луганската народни републики.

На парламента през януари месец бе предложен проект с обръщение към президента на Русия Владимир Путин за признаване на републиките в Донбас като независими държави и провеждане на преговори с техните държавни ръководства за установяване на правови междудържавни отношения, както и за регулиране на всички аспекти за сътрудничество и взаимопомощ.

Проектът, наименован "За необходимостта от признаване на Донецката и Луганската народна република", бе внесен ден по-рано за гласуване от депутатите от "Единна Русия".

Както уточни председателят на парламента Вячеслав Володин, документът след гласуването незабавно ще бъде изпратен на държавният глава Владимир Путин.

Депутатите считат, че признаването на Донецката и Луганската народни републики ще обезпечи безопасността на териториите и ще защити жителите на републиките от външни заплахи, а също така и ще укрепи международния мир и регионалната стабилност, посочва Володин.

Гласуването на документа съвпада със сериозното нагнетяване на напрежението между Руската федерация и западните страни по отношение на сигурността на Украйна. В продължение на месец и половина напрежението бележеше непрекъсната ескалация и голяма дипломатическа активност в опит да се парира евентуална агресия от страна на Русия, която предислоцира, с мотив учение, над 100 000 руски военни и техника в близост до украинските граници.

Днес се получиха съобщения, че част от руските военни се изтеглят. Това се случва на фона на данни от разузнавателните служби, че един от възможните сценарии е именно дата за провокация и нахлуване 16 февруари.

Обявилите самостоятелност през 2014 г. два административни района в Донбас, още през 2015 г. обявиха желанието си да се присъединят към Русия. На проведения в края на 2014 година референдум представители на временните правителство съобщиха, че с огромно мнозинство гласувалите са подкрепили обявяването на самостоятелност.

До този момент ДНР и ЛНР са признати от частично признатата Южна Осетия, както и от страни от третия свят.

През последните години жители на самопровъзгласилите се републики получиха руско гражданство, а през ноември миналата година президентът Путин се разпореди да бъде улеснен достъпът до руския пазар на произведените там стоки.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жалка работа

    54 6 Отговор
    Литва по територия е 4 пъти по-малка от България, а по население - 3 пъти. Около 30% от населението са руснаци.

    Коментиран от #6, #24

  • 2 Тая държавица

    54 5 Отговор
    Се появи като мръднаха пепелника от картата

    Коментиран от #27

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тия пуделчета трябва

    50 5 Отговор
    да бъдат размазани. Не щото са малки а щото са пуделчета.
    Китай им срина икономиката щото не си знаят интереса, тия продължават.
  • 5 😄😄😄

    44 4 Отговор
    Тези прибалтийски републики кой ли ги бръсне за слива? Нещо като България, само дето нашите изглежда са си взели поука и си траят докато се уталожи положението 😉
  • 6 АБЕ СКЕТАНТИ

    43 5 Отговор

    До коментар #1 от "жалка работа":

    ПУТИН ВИ КАЗА АТОМА ВИЕ САНКЦИИ КАКВИ САНКЦИИ ЖАЛКИ ФАШИСТИ КОГАТО АТОМА ЩЕ ИГРАЕ ВИЕ ФАШИСТИТЕ СТЕ В ПАРАЛЕЛЕН СВЯТ!!!НА КОГО ЩЕ СЛАГАШ САНКЦИИ КАТО ИЗГОРИШ КАТО ФАС НА ТЕЧЕНИЕ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хххх

    33 3 Отговор
    За смях станаха САЩ ,ЕС ,а вече и дребосъците ,като Латвия ,Литва Украина да искат санкции срещу Русия. Защо не поискат санкции срещу САЩ ,заради водените от тях войни по света!
  • 9 Май

    31 3 Отговор
    Ами то Литва е по малка по територия и по население и от ДНЛ и от ЛНР , па мнение дават......
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аз съм спокоен

    18 3 Отговор
    Като наложат санкциите, ще ми потръгне бизнесът съ "Смилянски" боб. Санкциониращите ще се изпребият да ми го купуват, за да си произвеждат метан.

    Коментиран от #33

  • 12 Каква е тая Литва, какво е това Литва!!

    25 4 Отговор
    Някаква, конска муха, която е активират срещу подаяния!! Литва, Литва Слугинаж на Каишка!!
  • 13 и що така

    29 3 Отговор
    Когато тях ги признаха за независими републики, им бе добре. Сега, когато други територии и етноси искат своята независимост - нещат.
  • 14 Обаче го закъсАха за ток

    24 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    и трябваше бедна Русия да им дава.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 статистика

    3 18 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    Средната пенсия за 2022 в Литва - 440 евро, а в Русия е 220евро.

    Коментиран от #31

  • 17 Професора

    26 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    Кво са 500 евро бе беден балкански робе, цените са като в Париж и затова Литва е с отрицателен прираст на населението защото е мн хубаво!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Рейчъл

    19 3 Отговор
    В Литва искат в Русия затова скоро ще им референдум за присъединяване към Федерацията
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 така,така!

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "жалка работа":

    саму чи!В утвърждаването на Рус в по-късен вид с Иван ВАСИЛИЕВИЧ Грозник(по румански е така),демек Иван Грозни по по-късните борбата за надмощие се води от Кримско татар.ханство,Москау Рус и Литауен,като целата Украйна и Беларус влиза в състава на Литауен.Войната е дълговременна и в крайна сметка утвърдила се е Москау Рус.Та,когато стаа дума за Литва и позициите й в сегашното време,имай и това пред вид като даваш изказване.Историята на тая "малка" е далеч по-наситена от тая нашата.Имай пред вид Ржеч Посполита,преди това разгорма на рицарите на Грюненвалд,на шведите в Латвия(затова и Латвия половината е католическа-южната част).Изобщо историийки,докато у нас вече е било мрачно рурско робство.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 А бе,и така да е.

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Тая държавица":

    С обединението с Полша в т.нар.Ржеч Посполита с граници на изтока дале,далеч на изток от Днепър(значи до Дон) в тая държава влиза едно население от 12,5 млн.души,сиреч огромно за онова време.Но поради силната децентрализация на властта,попада в три поделби от Тримата императори,като изтока е окупиран от руснаците,югоизтока(Галиция-Лвов,Тернопол,Франкивск,а и Краков и Австрийската Силезия от Австр. и т.н.Е,по-късно излиза една малка държавица,но....културата,културата е друга.Това е видно сега,ако ги сравниш с други страни(кат нашата) и все пак да кажем бивша съваЦка страна(найш ква мизерия беше Вилнюс през 89-та,докато София-къде,къде по-по-(в онова време).А бе,промени европейскосъюзни.
  • 28 А,тука вече по-точно се говори.

    4 7 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Добре са.Далеч по-добре от руснаците.И от нас са по-добре.Имало е на каво да стъпят с влизането на пазарните отношения(ПЕРЕСТРОЙКАТА,демек).Да приемен ,че в съвеЦко време Украйна прави единица в производството,то Литва прави поне 5,а и другите са така Естония(6-7),Латвия сащо над 5,разбира се много над Рус.Или правеха повече от българия,или романия и поне дваж по-малко от Унгария и Чехословакия,ГДР.Заплатите им беха тогава по над 300 рубли.Значи далеч,далеч повече от на руснака!

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 А бе,

    3 6 Отговор

    До коментар #28 от "А,тука вече по-точно се говори.":

    тогава един руснак в голям руски град вземаше по 150 рубли на месец,демек дваж по-малко от руснака в Балтика(е Ленинград и Москва беха изключение,кат у нас София).А...един долар беше 11 рубли.Иначе по националните обекти по северните части на страната,където имаче рудници,мини и пр. взермаха повече,ама си беше съвецки съюз.Нямаш право да ходиш никъде.Пълно закрепостяване на населението.
  • 31 Гостт

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "статистика":

    не искам да получавам
    2000€
    и да не ми стигат за
    ток,вода,газ и ......
    искам да получавам
    200€
    и като си платя сметките
    да ми остават 100 €
    за храна и др.
  • 32 В.В.П.

    3 2 Отговор
    Къде се обърнеш в Европа ,литванец или румънец.И Литва е 2 млн..ЕДИ,литванец ми каза че пенсията на баба му я платили с дърва и картофи.Пари няма 2005г.Живях в Лион ,тогава.
  • 33 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Аз съм спокоен":

    Ха ха хаааа.Много точно и картинно определено това със смилянския боб.Оправи ми настроението за сума ти време напред.Абе трайте си бе.Кое е това нещо,което като спрете да го продавате на Русия и те ще загинат.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания