Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 19:50 2 911 15

Строят реакторите за най-мощния атомен ледоразбивач

  • атомен ледоразбивач-
  • реактори-
  • ледоразбивач-
  • лидер

„Лидер“ ще може да пробива ледове с дебелина до 4 метра

Строят реакторите за най-мощния атомен ледоразбивач - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В руската корабостроителница „Звезда“, близо до Владивосток, започна производството на реакторите за най-мощния руски атомен ледоразбивач „Лидер“. Той ще е с два реактора РИТМ-400, които ще са с два пъти повече мощност на валовете от тази на най-модерните ледоразбивачи в експлоатация в момента.

„Лидер“ ще може да пробива ледове с дебелина до 4,3 метра и да прави канал с широчина до 50 метра за други плавателни съдове. Корабът ще помогне за осигуряване на целогодишната навигация на Северния морски път.

Реактор РИТМ-400 е разработка на основата на дизайна на съществуващия РИТМ-200, който вече се използва както на борда на ледоразбивачи, така и в наземни атомни централи. РИТМ-400 ще използва същата технология, но ще бъде с топлинна мощност от 315 мегаватчаса, за разлика от 165-те мегаватчаса на РИТМ-200. От компанията производител „Атоменергомаш“ съобщиха, че планират да започнат технически проект за плаващ енергоблок на базата на РИТМ-400.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #Контрапропаганда

    60 4 Отговор
    Руснаците не можели нищо, а? :)))
  • 2 💉🐵🔜🧟‍♂️

    25 3 Отговор
    Прочетете в нета пише, че еконтаджията министър ще купува и той ледоразбивач 😂
  • 3 111

    62 4 Отговор
    Русия не знаела да правила телевизори и хладилници,но пък прави ледоразбивачи които умните нации като японки и немци не могат да постигнат,да не говорим за неуките говедари.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Ама немой да прави

    5 29 Отговор

    До коментар #3 от "111":

    Самолетоносачи.

    Коментиран от #5, #9, #11

  • 5 Анонимен

    34 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ама немой да прави":

    Дори и в Аляска краварите разчитат на руските ледоразбивачи.

    Коментиран от #6

  • 6 Насакото Яката

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Русия придава Аляска на Кравария за една каруца злато 👍🏻🤠

    Коментиран от #8

  • 7 Джони

    2 25 Отговор

    До коментар #3 от "111":

    Не че не могат да направят, а просто не са им нужни ледоразбивачи. И е близко до акъла, на необременените.

    Коментиран от #10

  • 8 наблюдател

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "Насакото Яката":

    не се притеснявай, в момента, в който мецан реши, че айс-крым (aka аляска) му трябва, ще си го прибере. спи спокойно. ако можеш.

    Коментиран от #12

  • 9 zeus

    41 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ама немой да прави":

    Самолетоносачи на Русия не са нужни поради простата причина, че военната им доктрина е отбранителна. Самолетоносачите са нападателно оръжие, направени да изнасят американска "демокрация" на чужда територия.
  • 10 гошо

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Джони":

    затова ли на различни политически и управленски нива вият на умряло, че губят арктика? попрочети малко, опитай се да осмислиш, после дращи.
  • 11 Военен

    28 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ама немой да прави":

    И самолетоносачи може да прави ама не им трябват - самолетоносача е изключително нападателно оръжие но е било нещо значимо ВСВ както линейните кораби са били страшно оръжие ПСВ. Сега за всеки самолетоносач е нужен само по един "циркон". Голяма и скъпа цел - със самолетите от ВСВ е можело да бъде унищожен а сега е още по лесно. Да не говорим че всеки самолетоносач се придружава от доста кораби и ядрен удар ще унищожи всичките.

    Не сравнявайте армиите със средствата на ВСВ - дано не се стига до ТСВ но тя ще продължи най много няколко часа и ще затрие човечеството. Нито армии, самолети или самолетоносачи ще успеят да участват.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1944

    0 16 Отговор
    планирано е първия реактор да е готов през 3307 година. ше захранва кремълския бункер. императора на околомасковската империя путилан осми е останал вече сам на земята. империята на злото е карантинирана с хипер мега ултра лазерни огради до измирането на последния човекоподобен варварин и завръщането от марс на хомо сапиенс обратно на земята.

    Коментиран от #15

  • 14 Майер Лански

    9 0 Отговор
    Верно ли има хора, които мислят че Русия не може да прави телевизори и хладилници? Те могат, обаче това не им е приоритет, защото са заети да осигурят съществуването си на този свят и са принудени да развиват основно военни и ядрени технологии.
  • 15 Сульо

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "1944":

    Ти му подари усъвършенстван чушкопек ако до тогава успеем да го ъпгрейднем. Ще си пече чушки и ще те споменава с добро Вовата.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания