Last news in Fakti

10 Декември, 2021 19:14 3 459 15

Четири атомни ледоразбивача осигуряват навигацията по Северния морски път

  • северен морски път-
  • атомни ледоразбивачи-
  • атомен ледоразбивач-
  • ледоразбивач-
  • русия-
  • росатом-
  • навигация

Компанията разширява спектъра на предлаганите услуги

Четири атомни ледоразбивача осигуряват навигацията по Северния морски път - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече плавателни съдове, с помощта на атомни ледоразбивачи, използват акваторията на Северния морски път за превозване на товари. В периода от 1 юли до 30 ноември 2021 г. плавателните съдове на „Росатомфлот“ са осигурили почти двойно повече съпровождания на кораби с помощта на ледоразбивачи на годишна база - 111, при 66 за същия период на м. г. Общата брутна вместимост на съдовете е 2,1 млн. тона (1,1 милиона за 2020 г.) Основен товар е железорудният концентрат, превозени са 0,5 милиона тона.

„В периода на лятно-есенната навигация, нашите ледоразбивачи не са работили само през месец септември, когато в акваторията се наблюдаваха най-благоприятните условия за плаване“, заяви заместник генералният директор на „Росатомфлот“ Леонид Ирлица.

Компанията разширява спектъра на предлаганите услуги. През тази година една от най- търсените е информационно-навигационното съпровождане по маршрута на плаване, като от нея са се възползвали 49 кораба, плаващи под флаговете на Русия, Белгия, Холандия, Хонконг, Маршаловите острови, Бахамските острови, Кюрасао и други. В момента в акваторията на Северния морски път работят четири атомни ледоразбивача – „Таймир“, „Вайгач“, „Ямал“ и „50 лет Победы“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рембиш

    49 3 Отговор
    Тези руски атомниледоразбивачи имат тяга да отвлекат Северна Америка и да метнат в някоя океанска дупка!

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Сатана

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рембиш":

    В статията не се споменава въоражението на ледоразбивачите ,но предполагам е съобразено с новите реалии .

    Коментиран от #3

  • 3 Не знам

    32 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    за тези новите, но по-старите им ледоразбивачи бяха специално проектирани така че лесно при нужда да може да се инсталира въоръжение.

    Вероятно и с новите е така. :-)
  • 4 ЕВРО НЮЗ

    47 4 Отговор

    До коментар #1 от "Рембиш":

    ВЕЧНА СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ 🎆🎆🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉
  • 5 любопитен

    39 1 Отговор
    Американосите колко атомни ледоразбивача имат?

    Коментиран от #8

  • 6 Джон Пол

    39 1 Отговор
    Нямат нужда от оръжие по простата причина че руснаците вече маскират ракетните уснановки и бойните лазери в стандартни 24 футови ISO контейнери а те могат за се сложат навсякъде на контейнеровози влакове ледоразбивачи тирове, складове и т.н. и изненадата за краварите е 110%. Ще им дойде като гръм от ясно небе.Гледаш кораб с обикновенни контейнери и изведнъж от там изскачат хиперзвукови ракети. Време за реакция няма.
  • 7 Umcho

    19 1 Отговор
    Сколько?У них нет ни один.....
  • 8 Голем смях

    0 32 Отговор

    До коментар #5 от "любопитен":

    Само 12 атомни ..самолетоносача...,дето могат да натоварят всичката руска железария само на един .

    Коментиран от #11

  • 9 ДаЗдраПерМа

    21 0 Отговор
    щатите нямат атомни но 2бр тежки и един по лек дизелни могат да изкарат, старички са на по 50г но наскоро ги пребоядисаха. Тръмпи е утвърдил стратегия за усвояване на Севера до 2029г в която има пари за проектирането и строителството на един атомен но засега всичко е само на хартия.
  • 10 ДаЗдраПерМа

    6 0 Отговор
    да допълня че техния няма да е за товаро-транспортна дейност а ще бъде въоръжен и ще изпълнява бойни задачи
  • 11 БАЙ КУРТИ

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "Голем смях":

    Пак пишеш не подготвен /лайкучка/ . В момента РУСИЯ има 41 ледоразбивачи ОБОРА 6 бр. От които 4 са на док за бракуване .От 2та 1 възникна пожар и той е фира . В момента ОСТАНА по спомен може да бъркам името ,, ПОЛЯРНА ЗВЕЗДА,, построен 1970 .година

    Коментиран от #12

  • 12 Голем смях

    0 19 Отговор

    До коментар #11 от "БАЙ КУРТИ":

    Ватенка..тъпа..говорим за САМОЛЕТОНОСАЧИ..12 ...Автономно плаване -25 години..И все пак пърния атомен кораб в света е създаден от САЩ,а и за какъв хей са и на САЩ ледоразбивачи.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Анонимен

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Голем смях":

    Защото най краткия път и евтин транспорт е от западния край на САЩ Канада и Китай до Европа е през Северния полюс А ако има война ракетите през Северния полюс ще минават .
  • 14 БАЙ КУРТИ

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Голем смях":

    То верно че имаш псих...ни отклонения . За да стигне самолетоносач да хвърли бомби в Арктика от екватора ли ще излетят . бомбардировките се правят от палубна авиация на 300/400 макс 450 кил. от целта СЕВЕРНИЯ МОРСКИ ПЪТ Е ДЪЛГ айде няма да ти казвам вземи линията /ако знаеш какво е/ и го умножи по морска миля ,тогава говори
  • 15 pbdan

    8 1 Отговор
    Когато агресивната Русия строеше ледоразбивачи, миролюбивата САЩ строеше самолетоносачи. Затова едните имат толкова ледоразбивачи и самолетоносачи колкото и другите ама на обратно.