Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 15:01 4 161 16

Решението за Полша и Унгария: голям напредък за ЕС

  • виктор орбан-
  • полша-
  • унгария-
  • европейска комисия

В Унгария личното богатство на хора от кръга на управляващата партия расте от години благодарение на европейските пари

Решението за Полша и Унгария: голям напредък за ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Унгария личното богатство на хора от кръга на управляващата партия расте от години благодарение на европейските пари. Сегашното решение за Полша и Унгария е голям напредък за ЕС. Но същинският проблем си остава.

В Унгария от години може да се види защо независимостта на съдебната власт не е нещо абстрактно и защо, когато в някоя страна от ЕС този ключов принцип се нарушава, въпросът засяга всички членки на Общността.

В интерес на всички европейци

В Унгария личното богатство на хора от кръга на управляващата партия расте от години благодарение на европейските пари. Имената на тези хора и въпросните случаи са известни - те фигурират в докладите на Европейската агенция за борба срещу измамите ОЛАФ. Но досега така и не е имало никакви последствия от това. Защото унгарското правосъдие не проявяваше никакъв интерес да се захване сериозно със случаите на корупция, в които облагодетелстваните имат съответните политически връзки.

Европейският съд отхвърли жалбата на Унгария и Полша срещу разпоредбата, която дава на Общността инструмент да се противопоставя на подобни злоупотреби. Това е голям напредък. И е в интерес на всички европейски граждани и данъкоплатци. Но приетата в края на 2020 директива за защита на европейския бюджет от злоупотреби не може да обхване същинския проблем, който води до демонтаж на правовата държава в отделните страни членки на Общността. Политическата зависимост и инструментализирането на правосъдието от правителствата в Унгария и Полша от това няма да се променят ни най-малко.

Става дума за много повече от пари

В случая не става дума само за използването на европейските средства, а за много повече. Например за функционирането на Общността, което в голяма степен зависи от това основните права на гражданите да бъдат гарантирани, а фирмите във всички страни членки да се радват на правна сигурност.

Става дума за опазването на демокрацията. Тъкмо това си личи, когато погледнем към Полша. Тамошното правителство - поне засега - не е затънало в миазмите на корупцията. Така че едва ли има защо да се плаши от европейската разпоредба. Но пък покрай тамошния скандал с подслушвания стана съвсем ясно как преди изборите през 2019 година съдебната власт е била използвана, за да пречи на предизборната кампания на опозицията.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 /////

    64 4 Отговор
    Интересно Гьобелсвеле пише за маджарите, а за нашата тиква ни вопъл, ни стон що така.

    Коментиран от #4, #10

  • 2 гошо

    49 1 Отговор
    напредък. към утвърждаването на едни "ценности". които имат твърде малко общо с християнството. браво на маджарите и на пшеките!
  • 3 агент Николай

    4 17 Отговор
    И ние в Унгария си имаме тиква.
  • 4 Task manager

    51 3 Отговор

    До коментар #1 от "/////":

    Щото, драги смехурко, не е истина това за Унгария. А за България е в пълна сила и точно за това не се пише. Щото нашите са послушни. А истинските синове на страна като Орбан гледат един век напред и си защитават интересите. Такива водачи ги пишат в учебниците.
  • 5 ха ха

    44 3 Отговор
    Става дума за опазването на Давос. Цялата идея за ЕС е създаване на глобално правителство, където килимчето да се дръпне под краката да избирателя и властта да се води централно от група корпопации и зависимо феодално правителство. Краят на републиките и Нов феодален ред.
  • 6 Коментар

    27 1 Отговор
    Така става като поставяте интересите на държавата и народът си пред тези на глобалистичните кукловоди,
    всички овладени индивиди в ЕС и фащ, скачат срещу вас!
    Но хората не са прости (поне по-голямата част от европейците), веднага ще се досетят какво им готвите и ще тръгнат срещу всяка чужда надупена под.ога (примери бол - само потърсете изпмрежата)!!!
  • 7 Да бее.

    33 2 Отговор
    Да питам Я Дайчо Зеле,. И защо нема напускащи хора от Унгария кат е толкова зле там!? Сигорно оти имат добри политици си думам я, като В. Орбан
  • 8 Някой

    19 1 Отговор
    Аха, голям на предък за ЕС. Към разпадането му.
  • 9 Биби Кинг

    4 0 Отговор
    На Дойчовене им писна да пишат за еоропейскио полетик-космополит и почнаа да пишат за онгарските мишки!
  • 10 Тиквеник

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "/////":

    Ми наща тиква вече я сготвиха и не им е интересна.
  • 11 111

    7 1 Отговор
    Всяка страна, която посмее да си защитава националния интерес в разрез или противоречие на тези на хегемоните на ЕС, е обречена на санкции. Така че ЕС е пред разпад, рано или късно, ако продължи да налага силово подобни наказания за дръзналите да отстояват собствени позиции.
  • 12 Qqqq

    0 6 Отговор
    Ковидарите от ЕС сътвориха много тъпотии през последните 2г. и не са ми никак приятни , но това което е написано в статията е вярно. И освен за Полша и Унгария това важи в пълна сила за цялата "Вишеградска четворка". Експлоатация на евтина работна ръка от източна Европа , нежелание (не коментирам дали това е хубаво или лошо , но всички държави в ЕС освен тези четири все пак дадоха своята "лепта" и приеха бежанци от Сирия и други арабски страни където имаше войни и хората бягаща, включително и бедната България) да приемат мюсюлмански емигранти поради расизъм на религиозна основа , който се вихри с пълна пара от тези държави и всички там са научени да мразят мюсюлманите и исляма и разбира се поглаволомна кражба и източване на евросубсидии. В тези държави ЕС дава пари най - вече за да стимулира заетостта на населението. Там има чужди инвестиции и много работа , а това е възможност за безработните и по - бедното население в Европа да намери препитание. Голяма част от тези пари обаче се източната и не достигат за тези хора. Който е отишъл да работи там винаги е бил излъгани и ограбен по някакъв начин и никой не е взел всичко което му се полага и му е било обещано. Не хвалете такива мошеници като Орбан. Той трябва да отговаря на много въпроси. Например защо безконтролно се дават визи и легални документи на унгарско- езични украинци , които не са граждани на ЕС , но нахлуват от към Унгария и ни взимат работата. Същото важи и за Полша , Чехия и Словакия.

    Коментиран от #16

  • 13 Стамболов

    1 4 Отговор
    Който плаща, той поръчва музиката, мурзилки! А комуто не изнася - прав му път!
  • 14 Бодак

    4 0 Отговор
    "В Унгария личното богатство на хора от кръга на управляващата партия расте от години благодарение на европейските пари."

    Ей, какво ли правеха унгарците без европейските пари.... бедни ли бяха.... на Балатон беше рай. В Цяла Унгария се живееше райски -- една от най-богатите Обществени (социалистически) страни.
    Пропагандната Дойче Веле в пропагандното си усърдие кърти мифки и ръси бисери, които са обиди към хората в Унгария.
  • 15 Бодак

    2 0 Отговор
    "....проблем, който води до демонтаж на правовата държава в отделните страни членки на Общността""

    Я посмали малко (както казва народът). Голямо изхвърляне, големи изцепки. Дойче Веле се излага все повече и повече
  • 16 Бодак

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Qqqq":

    ""Не хвалете такива мошеници като Орбан. Той трябва да отговаря на много въпроси. Например защо безконтролно се дават визи и легални документи на унгарско- езични украинци , които не са граждани на ЕС , но нахлуват от към Унгария""

    "Унгарско езични украинци " ....
    Джелезо !!!
    И унгареца Орбан е мошенник, понеже им дава унгарски визи и документи незнайно защо - според мислата на Qqqq.

    Ех, да имаше някой хайляк във Форума, да събира бисери