Last news in Fakti

11 Март, 2022 15:40 1 456 1

Ще може ли Каталин Новак да помогне на Орбан да спечели парламентарните избори?

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • каталин новак

Преди години тя се прочу с кампания, в която убеждаваше жените, че няма нужда да се състезават с мъжете, да наблягат на равното заплащане с тях и да мислят, че не може да са щастливи, ако имат много деца

Ще може ли Каталин Новак да помогне на Орбан да спечели парламентарните избори? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Каталин Новак бе избрана вчера за президент на Унгария. За едни лоялният към премиера Виктор Орбан политик, досегашният му министър по въпросите на семейството, е надежден негов съюзник, за други - негова марионетка.

Изборът ѝ не бе никаква изненада, дори формалност, защото управляващата партия на Орбан ФИДЕС има абсолютно мнозинство в 199-членното Национално събрание. За кандидатурата на 44-годишната Новак гласуваха 137 депутати, а за съперника ѝ за поста, кандидата на опозицията, 79-годишният икономист Петер Рона - 51.

Известна като защитничка на традиционните ценности, в деня на гласуването тя пристигна в парламента широко усмихната, заедно със съпруга си и трите си деца, а в речта си преди вота не пропусна да наблегне на изключителната роля на жените. Ние, жените, отглеждаме деца, грижим се за болни, готвим, вършим работа за двама, ако се налага, изкарваме пари, обучаваме, печелим Нобелови награди, мием прозорци, каза тя. „Познаваме силата на думите, но можем да замълчим и да слушаме, когато трябва, и да защитаваме нашите семейства с по-голям кураж от мъжете, когато дебне опасност“, заяви тя. А в словото си след избирането ѝ на поста благодари на Орбан, че е имала възможността „да участва в изграждането на нацията“, оказвайки финансова помощ за семействата, „в които са се родили 200 хиляди деца“. Като министър тя отговаряше за разработването на пакет от помощи в подкрепа на семейството и на данъчни облекчения за семействата с деца.

Новак е първата жена президент в историята на Унгария. Тя сменя на този до голяма степен протоколен пост Янош Адер, също лоялен към Орбан, който два мандата бе държавен глава и вече нямаше право да се кандидатира. Предаването на властта ще стане през май, но очакванията са, че още преди това Новак ще играе важна роля в политиката в момент, когато страната я очакват важни парламентарни избори. Много анализатори смятат, че гласуването на 3 април, на което Орбан ще се бори за четвърти мандат, ще е едно от най-трудните за него, защото за пръв път от много години унгарската опозиция успя да се обедини и излезе с общ кандидат – Петер Марки-Зай.

Социологическите анкети засега дават скромна преднина на партията на Орбан, само от няколко процентни пункта пред обединената опозиция – 49 срещу 45 процента. Но ФИДЕС има амбициите максимално да мобилизира твърдия си електорат, обяснявайки, че победата му не е в кърпа вързана. Залогът е още по-голям, защото същия ден унгарците ще могат да гласуват и на референдум по въпроса „за защита на децата от ЛГБТ пропагандата“. За да вземе властта обаче опозицията трябва да получи резултат с около пет процентни пункта по-добър от този на управляващите – такава е спецификата на унгарския избирателен закон, който на практика е по-благоприятен за ФИДЕС. Всъщност дори и ако спечели, опозицията няма да може лесно да промени най-важните закони, позволяващи на управляващата партия да запази позициите си в ключови институции и компании. А причината е, че много от законите могат да бъдат променени единствено чрез конституционно мнозинство в парламента, а засега опозицията няма шансове да го получи.

Някои експерти смятат, че задачата на Новак, първата президентка на Унгария, ще е да гарантира на ФИДЕС гласовете на жените, пише полският вестник „Газета виборча“. Новак не крие, че определено се позиционира вдясно на политическата сцена и няма да се опитва да получи подкрепа от левите и либералните избиратели. Преди две години тя се прочу с кампания, в която убеждаваше жените, че няма нужда да се състезават с мъжете, да наблягат на равното заплащане с тях и да мислят, че не може да са щастливи, ако имат много деца и се занимават само с възпитанието им.

Само че животът на самата Новак явно не е преминал по този модел. Да, тя има три деца, но биографията ѝ не е точно на класическа майка и домакиня. Родена е в Сегед, завършила е икономика в университета „Корвин“ в Будапеща, след това учи право в Сегед и в университета „Париж запад - Нантер Ла Дефанс“. През 2001 година започва да работи в Министерството на външните работи на Унгария, живее седем години в Германия, където работи съпругът ѝ, през 2010 г. става съветник във външно министерство, а през 2014 г. - държавен министър по въпросите на семейството и младежта. Говори френски, английски и немски.

Протестантка е. Твърдо подкрепя унгарския закон, забраняващ разпространяването сред непълнолетни на съдържание, свързано с хомосексуалността и смяната на пола, критикуван от Брюксел и възприеман като ограничаване на свободата на словото и на правата на ЛГБТ общността. След като бе избрана за президент, тя каза, че ще защитава конституцията, която на практика циментира основни положения от консервативния дневен ред на Орбан, и заяви, че би искала една от първите ѝ визити да е във Варшава, както се изрази „при нашите полски приятели, имайки предвид управляващата партия „Право и справедливост“, един от основните съюзници на унгарския премиер в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    2 1 Отговор
    Ще ги спечели, само чекмеджан не можа да ги спечели и няма повече
Новини по държави: