Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 14:25 51 283 114

Най-страшната мярка срещу Русия, ако нахлуе в Украйна

  • санкции-
  • русия-
  • сащ-
  • банки-
  • пари-
  • икономически санкции-
  • долар-
  • руска рубла-
  • украйна-
  • нато-
  • европа-
  • путин-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • вашингтон-
  • икономика

Банковите санкции са най-въздействащата мярка, която САЩ могат да приложат

Най-страшната мярка срещу Русия, ако нахлуе в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Според руски мениджъри, банкери и бивши високопоставени служители на САЩ, които са се произнасяли по въпроса за санкциите, най-мощната мярка срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна, ще бъдат американските санкции, които ще откъснат руските държавни банки от долара, пише Reuters, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Съединените щати предупредиха, че Русия може да нахлуе още тази седмица. Москва отрича да има такива планове, но твърди, че Западът трябва да се отнесе сериозно към опасенията ѝ относно разширяването на НАТО. Според американски и европейски служители Вашингтон и съюзниците му в Европа довършват обширен пакет от санкции, ако Русия започне инвазия. Пакетът на САЩ ще разшири забраната за износ на технологии, като включи всички стоки, произведени с американски компоненти или софтуер, както и ще предложи санкции срещу конкретни руски милиардери. Експерти по санкциите обаче твърдят, че повече от всяка друга мярка агресивните действия срещу държавните банки на Русия ще засегнат най-силно нейната икономика.

"Банковите санкции са най-въздействащата мярка, която САЩ могат да приложат в краткосрочен план", казва Брайън О'Тул, бивш старши съветник на директора на Службата за контрол на чуждестранните активи или OFAC в Министерството на финансите на САЩ, която разработва и управлява прилагането на санкциите. Предложените санкции срещу руските банки ще им забранят да извършват каквито и да било транзакции в щатски долари, като по същество ще замразят всички деноминирани в долари активи или пасиви, притежавани от банките в страната и чужбина. В сряда руският министър на финансите Антон Силуанов заяви, че санкциите срещу руските банки ще бъдат "неприятни" и ще доведат до рязко повишаване на волатилността, но заяви, че държавата ще се погрижи всички депозити в банките и всички транзакции, включително в чуждестранна валута, да бъдат обезпечени. Според него богатите резерви на Русия в твърда валута, които в момента възлизат на 635 млрд. долара, биха помогнали да се противодейства на потенциалния удар.

Запитан за възможните санкции срещу руските държавни банки, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред Reuters, че Русия се "подготвя за непредсказуеми действия" от страна на САЩ, "като се предпазва от всякакви рискове".

"Можем да останем с впечатлението, че целият този информационен шум и всички тези твърдения, че Русия се готви да нападне Украйна, се правят, за да се изолира още повече Русия и да се създаде причина за налагане на допълнителни санкции - и затова се говори за тези адски санкции", каза той.

Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за международни финанси във Вашингтон, заяви, че въпреки че Русия разполага с достатъчно резерви, потенциалните мерки "могат да предизвикат масово изтегляне на депозити. Това определено ще окаже силно въздействие върху вътрешната финансова система. Това ще повиши риска от финансова нестабилност, включително разширяване на спредовете и разпродажба на рублата". Санкциите на САЩ далеч надхвърлят правомощията на която и да е друга юрисдикция, тъй като Белият дом потенциално може да наложи вторични санкции на всички чуждестранни банки, които продължават да работят с тези институции, казват О'Тул и Том Кийтинг, експерт по финанси и сигурност в базирания в Лондон мозъчен тръст Royal United Services Institute. Белият дом не отговори на исканията за коментар относно вторичните санкции.

Акциите на банковия гигант Сбербанк и на по-малкия му конкурент ВТБ се понижиха през изминалата седмица заради перспективата за санкции, въпреки че възстановиха част от загубите си, след като във вторник Русия съобщи, че някои войски, разположени близо до границите с Украйна, се връщат в базата след приключване на ученията. Сбербанк държи почти половината от руските депозити в размер на 21 трилиона рубли и заедно с държавните кредитори ВТБ, Газпромбанк и Росселхозбанк представлява близо 60% от банковите активи на страната.

Тежки последствия

Сбербанк, VTB и Руската централна банка отказаха коментар. Газпромбанк и Росселхозбанк не са отговорили на запитванията за коментар. "Изтеглянето на Сбербанк би имало огромни последици", добави О'Тул. Характерът на санкциите вероятно ще зависи от мащаба на руската инвазия. Ако руската инвазия се ограничи до нахлуване в контролирания от бунтовниците регион Донбас в Източна Украйна например, това може да означава, че Съединените щати ще се насочат към руските държавни банки поетапно, за да осигурят допълнително възпиране, като евентуално оставят Сбербанк на последно място, каза Даниел Фрид, бивш координатор на Държавния департамент за политиката на санкции в администрацията на Обама.

Но "ако Кремъл навлезе в големи мащаби, ние също бихме могли да навлезем с тежки мерки", каза Фрид. Санкциите срещу банките ще имат за цел отчасти да принудят руската централна банка да посегне към резервите си в твърда валута, за да подпомогне банките и да ги задържи на повърхността, казаха О'Тул и Фрид. Централната банка отказа да коментира резервите в твърда валута и санкциите. Русия разполага с някои защитни механизми, за да се противопостави на водената от САЩ атака срещу финансовата си стабилност. Резервите в твърда валута, високите цени на петрола и ниското съотношение на дълга към БВП от 18% през 2021 г. я поставят в добра позиция да издържи на по-нататъшно затягане на съществуващите санкции, каза Крис Уийфър, директор на MacroAdvisory, базирана в Москва консултантска компания.

Освен това руските държавни банки ограничиха експозицията си към западните пазари, когато САЩ и ЕС наложиха ограничени санкции на ВТБ и Сбербанк в отговор на анексирането на Крим от Русия през 2014 г., което ограничи способността им да набират дълг.

Днес предложените санкции за държавните банки ще включват система от дерогации, лицензи и ликвидационни периоди, за да се гарантира, че плащанията по деноминирани в долари стокови договори и плащания по дългове могат да бъдат извършени, заявиха експертите по санкциите. Руските официални лица до голяма степен се съсредоточиха върху заплахите за отрязване на Русия от системата за финансови разплащания SWIFT в случай на война. Миналата седмица обаче американски и европейски представители заявиха, че тази мярка вече не е на дневен ред поради опасенията на европейските кредитори, че това може да означава, че милиарди долари от неизплатени заеми, които те имат в Русия, няма да бъдат изплатени.

Доларът е ключов

Главният изпълнителен директор на Сбербанк Герман Греф по-рано отхвърли съобщенията, че санкциите на САЩ могат да попречат на Москва да конвертира рубли в долари, с мотива, че според него това е "невъзможно да се изпълни". Двама високопоставени руски банкери, интервюирани от Reuters, заявиха, че очакват всяка банка, която е обект на санкциите, да избегне най-лошото въздействие, като конвертира доларовите си авоари в евро. Бивши високопоставени служители на САЩ, отговарящи за санкциите, обаче заявиха, че тази увереност не е оправдана, тъй като доларите все пак ще трябва да преминат през американска клирингова банка, за да бъдат конвертирани.

"Всичко, което е деноминирано в долари, трябва да премине през клирингова банка в САЩ и щом това стане, то е блокирано", каза О'Тул. По думите му тези санкции могат да доведат и до замразяване на доларови сметки, държани в чужбина от руските държавни банки в кореспондентски сметки, създадени да обработват средства от името на друга банка. Игор Юргенс, вицепрезидент на Руския съюз на индустриалците и предприемачите, мощна лобистка група на руския бизнес, заяви пред Reuters, че руската централна банка работи по програма за кореспондентски сметки с Китай, чрез които да се конвертират парични средства, което може да помогне за смекчаване на въздействието на санкциите.

"Ще бъде трудно, но нищо няма да се срине", каза той. Руските власти "проведоха технологични стрес тестове и смятат, че ще се справят за известно време". Сергей Алексашенко, бивш заместник-председател на руската централна банка, който сега живее в изгнание в САЩ, заяви, че според него заплахите на Запада за санкции не са нищо повече от ескалираща виртуална или информационна война между Русия и Запада.

В това противопоставяне "оръжието на Путин е движението на танкове, а на Запада - говоренето за санкции. Всичко това е част от една голяма игра", каза той. Но един от 50-те най-големи руски милиардери, интервюиран от Reuters, предупреди, че политическите маневри между Москва и Вашингтон могат да завършат с конфликт и икономически репресии. "Всички играят една виртуална игра... Но впоследствие всички тези виртуални събития могат да се превърнат във факти от живота." "Санкциите ще доведат до сериозни икономически последици", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак глупости

    120 18 Отговор
    ------------------------

    Коментиран от #75

  • 2 Смешници

    240 61 Отговор
    Русия има какво да яде и има ресурси и производствени мощности. Дреме им какво ще правите с тъпите банки.

    Коментиран от #69, #89

  • 3 ТаУмВзе

    139 20 Отговор
    Опа, жамбаз стайл!
  • 4 Абе ти

    149 25 Отговор
    дениз ефенди нали беше спец по анадолсковазелинските теми? Пиши за баклавата, локума, колко е полезно обрязването и мъжката любов, аработурски тематика.
  • 5 Нямат

    186 28 Отговор
    никакъв шанс със санкциите ! Да мирясват най - после , Европа не ще размирици и войни !
  • 6 Промиване на мозъка!

    153 21 Отговор
    Само пропаганда и заблуда в тези статии тука
  • 7 Перо

    150 62 Отговор
    Време е България да напусне нато и ес . Бъдещето ни е с Русия ,Китай и разбира се ...... Македония!!

    Коментиран от #11, #70

  • 8 Мхм

    139 27 Отговор
    И кво нека си фалират банките щатите.А и след тези мерки със западната банковя система ще бъде свършено
  • 9 Смешки

    146 33 Отговор
    А нали са силни тия на бай трън хората а страшното нато къде ще е пълни смешници само санкции щяло да има.Ами Русия ще спре газа и европата ще умре за 2 месеца
  • 10 Въпросче

    172 36 Отговор
    Ако Саш откъснат долара от рублата , после с какво ще си купуват руски газ , който да втечняват и впоследствие да продават на слугите си в ЕС. ? 😟 Мъка , мъка !
  • 11 Перко

    38 109 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Само бля бля Айде хващай си пътя за Сибир

    Коментиран от #76

  • 12 Ами нафтата

    100 14 Отговор
    с какво ще я плащат,с биткойнти ли?

    Коментиран от #37

  • 13 АУУУУУ

    40 65 Отговор
    Отговор на Путин за долара ...."Ние нямаме цел да излезем от долара , доларът излиза от нас" това го има на видео ....... същевременно САЩ в края на януари са продали на загуба всички рубли които са имали .........защо ли? ......а очакват след САНКЦИИТЕ рублата да се СРИНЕ....... вече е почти 80 рубли за долар ............

    Коментиран от #77

  • 14 православен

    75 21 Отговор
    денисчо денизчо, мокри сънища само в главатати, тъп или платен си не знам или и двете май
  • 15 САЩ настоява Русия

    99 16 Отговор
    да нахлуе в Украйна.
    Муахаха
  • 16 В.В.П.

    54 10 Отговор
    Банките са на фалит ,.Скоро може да има и ,,коралито,,както казват аржентинците...Да теглят по 50 е.на ден .Инфлацията ще стане 60,80 %..Сега е около 30+
  • 17 САП

    129 24 Отговор
    Това е най-голямата глупост, която могат да свършат САЩ.
    Това е временна мярка, която ще има ефект най-много година две. И след това.... Ще последва най-големия кошмар на САЩ съюз Китай и Русия(той сега е в зачатък).

    След това, ще се изпълни мечтата на Русия да не използват долари при продажбата на ресурсите си. Ще използват злато или др.

    Това, което сам си направиш и най-злия ти враг не може.
  • 18 В.В.П..

    94 23 Отговор
    Почва война Русия има много ядрени глави ..Никва милост към саксонеца..ДА СЕ СПАСЯВАТ В БАНКИТЕ.Суифта ги пази
  • 19 big

    98 19 Отговор
    В момента няма санкции, които да "ударят" само по Русия! Тя е интегрирана в световната икономика основно със суровини, но вече и с други продукти, реално санкциите биха ударили по-силно тях! Относно банковата сфера и операциите с долари, Русия отдавна се е подготвила и в това отношение: почти се е освободила от доларовата зависимост като дълг и облигации, а отдавна използва и операции в рубли или други валути, различни от долара. За да излязат с тези искания към САЩ, ЕС и НАТО, те са се подготвили много добре предварително и притежават доста сериозни козове срещу тяхната пропагандна машина и те най-вероятно не са военни. Въпроса е на време: Кога ще го асимилират и приемат!

    Коментиран от #72

  • 20 Гущер

    108 22 Отговор
    Виждам как Европа ще остане без газ, защото няма да има как да плащат на Русия, ще се задават от високата цена на американски газ, и ще приемат рублата като разплащателно средство. Бай, бай долар.
  • 21 Руското ресто

    85 18 Отговор
    Ще срине долара и от световна ще стане местна валута
  • 22 Путин

    76 16 Отговор
    Добре. Преместих си го

    Коментиран от #26

  • 23 Иванушка

    89 4 Отговор
    Най-страшната санкция е Световна Война, всичко друго е майтап.
  • 24 АБВ

    36 136 Отговор
    Всичко лошо Русия си го заслужава.С този диктатор на чело нищо добро не я чака

    Коментиран от #29, #38, #66

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 АБВ

    13 61 Отговор

    До коментар #22 от "Путин":

    Бъди доволен че има какво да преместиш че скоро може и да няма

    Коментиран от #40, #67

  • 27 Държа на точност

    70 11 Отговор
    Кога ще нахлуе? Дайте моля ви,дата и час,за да се подготвя психически!
  • 28 Мдааа даааа

    91 19 Отговор
    Абе нема угодия....., но едно е сигурно: САНКЦИИ ще има!!!!
    Ако започне Русия да напада навреме(според байалцхаймер)... ще има САНКЦИИ!!!!
    Сега пък се очертава ако не започне навреме или въобще не започне(пак според същия) ... пак ще има САНКЦИИ!!!!

    Добре, че е Путин да го изтърпява тоя байалцхаймер иначе ако беше некой кибритлия ФАЩ щеха да я търсят само водолази!!!
  • 29 Така е

    62 14 Отговор

    До коментар #24 от "АБВ":

    Като освобождава народи които не заслужават. Лоши руснаци
  • 30 От Кремъл настояваме пред алцхаймера

    68 8 Отговор
    Дайте точни координати дата ден и час за да може да си плануваме отпуски, семейни задачи и почивки!!!
  • 31 Ха ха ха🤣

    25 38 Отговор
    Ами и рашъните да забранят на американските банки да ползват рубли за разплащане. Нали си мислят, че рублата е реципрочна на долара...
  • 32 ХАХАХАХАХАХАХА

    85 17 Отговор
    Отговорът на Русия ще приключи за няколко дни икономиката на САЩ. Това може да стане със закон от една две страници. Той ще се отнася за всички смесени и чуждестранни фирми на територията на Русия и ще е свързан с капиталите на фирмите, които от офшорките ще трябва да се пренесат незабавно на територията на Русия или очуждаване. Тази мярка ще наложи съкращаването на доларовата маса с няколко трилиона. Действието ще бъде последвано и от други страни.

    Коментиран от #39, #54

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тошо

    64 17 Отговор
    ДА НЕ ВЗЕМЕ ПА НЕКОЯ РАКЕТА ДА УДАРИ СЛУЧАЙНО ТЕЗИ КОИТО ПЕЧАТАТ ДОЛАРА,ТА ТОГАВА ДА НАСТАНЕ ДРУГА ЕПОХА НА ЗЕМЯТА И ДА СЕ СБЪДЕН МЕЧТАТА НА ХИТЛЕР.
  • 35 Най -вероятно след мярката

    47 12 Отговор
    Да мръзнат зимата и да пасат трева лятото.
  • 36 средностатистичиски българин

    78 18 Отговор
    Историческите факти показват ,че всички големи войни Русия е печелила. Не искаме война
  • 37 Ха ха ха🤣

    18 39 Отговор

    До коментар #12 от "Ами нафтата":

    С долари мурзилка, със зелени долари...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кубрат

    60 10 Отговор

    До коментар #26 от "АБВ":

    Май не разбрахте, какво ви говори жужето. Ако влиза в окрайна няма да е само тя. Ще бъде до кокал. Край свърши се или той тях или те него.
  • 41 ХАХАХАХАХАХААХ

    85 12 Отговор
    След позорното бягство от Афганистан, следва малко по-малко позорно бягство от Крайна, а след това от Източна Европа, щото нема долари.
    РУСИЯ НЕ ЗАПОЧВА ВОЙНИ, А ГИ ЗАВЪРШВА!
    Учителят Конфуций
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Абе

    36 6 Отговор
    Тоя каунь имал ли е до сега повече от две звезди одобрение? Що го държите на щат поя шорошопитек?
  • 44 Слави Славов

    80 16 Отговор
    Който е тръгнал с лошо към Русия,винаги е имал фатален край!Та и сега няма да е различно!!!
  • 45 МДАА

    49 9 Отговор
    Ще изключат... и месечната инфлация в САЩ от 5% ще стане 10%.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Реалист

    51 10 Отговор
    А ако Русия конфискува западни активи. Такива има много в Русия
  • 49 Урюрвкос

    57 9 Отговор
    това че доларът е по силен и от атомна бомба е ясно но Русия е интегрирана в световната икономика и такива санкции дават широк и силен ехо ефект. Предните удариха олигарсите с 50млрд дол само за един ден но след седмица се оказа че ЕС е обедняла с 600млрд.
  • 50 Doko

    52 15 Отговор
    Путин е силно впечатлен , започва учение с крилати ракети под негово лично ръководство. Притиснете го още малко мисля ,че ще клекне . Както вече писа Дениз Джанбъъъз , Русия не е супер сила . Даже мисля,че с испанските самолети и ние може да ги натиснем.Кога тръгваме с батальона или да чакаме 150те американци???
  • 51 ИНТЕРФАКС

    8 9 Отговор
    информира, че от днес е организирана масова, централизирана евакуация на населението в Ростовска област.

    Коментиран от #52

  • 52 НА НАСЕЛЕНИЕТО

    17 2 Отговор

    До коментар #51 от "ИНТЕРФАКС":

    ОТ Донецка-та Народна Република.
  • 53 Пръцко

    49 1 Отговор
    Квото и да правят, пак обикновените хора, вкл. и ние в Бегето, ще му ядем главата, а банкерите и далавераджиите ще богатеят... :((
  • 54 мис Ирка

    14 37 Отговор

    До коментар #32 от "ХАХАХАХАХАХАХА":

    1. Офшорните фирми са направени в тези зони за да не са под контрола на правителството. Държавата не може да събира данъци от тях, дори не може да разбере кои са собствениците на офшорни фирми, а ти говориш да се национализират! Национализация от руското правителство на фирми в чужда юрисдикция е абсолютно невъзможно.
    2. Какъвто и начин да намери Русия за да привлече долари (или доларови активи), то трябва да стане само чрез клиринговата система на САЩ. Ако САЩ изключат определена банка от достъпът й до долари (разбирай SWIFT системата), то никаква сделка не може да стане. Дори не може да си вземеш собствените пари, ако са в долари.
    3. Само за Ковид US правителството раздаде над 6 трилиона помощи към домакинствата; Капитализацията на една фирма - Apple e $2.82 трилиона; Един хедж фонд като Vanguard има над $7 трилиона... Как си представяш няколко трилиона изобщо да се усетят от икономиката на САЩ?
    Добре е да се коментира по тема от която имаш представа. За съжаление профанизацията е масово явление и се надявам да не е достигнала до висшите кръгове в Русия, защото като нищо могат да си повярват, че са някакъв фактор в света и да започнат война с единствена цел да имат тежест при вземането на решения за световната икономика.

    Коментиран от #56, #58, #59, #82

  • 55 Ооооо

    38 10 Отговор
    Когато спре руският износ на петрол, газ, титаний и т.н. то тогава разплащанията ще станат в рубли и доларите лняма никому да са нужни.

    Коментиран от #57

  • 56 ХАХАХАХАХАХААХАХ

    32 6 Отговор

    До коментар #54 от "мис Ирка":

    1. Либералната теория, чиято материална проява е бретън-ууд умрЕ!
    2. Ако не си забелязала с промените в Конституцията на Русия се даде примат на вътрешното право.
    3. Клиринговите компании не са създадени по руското законодателство и не се подчиняват на Русия.
    4. Русия може да приема каквито си иска закони на собствена територия във връзка със собствените си природни ресурси.
    5. Явно не си информирана как се обезпечава долара. Запознай се, ако можеш!
    6. Американските фирми разпродадоха активите си в Роснефт(защо ли), което автоматично надува обезценката на долара.
    7. Либералната теория не обяснява и въобще не разбира структурната криза.
  • 57 МДАА

    26 7 Отговор

    До коментар #55 от "Ооооо":

    Русия отдавна не търгува в долари с Китай и Иран. До скоро вложенията на Русия в съкровищни бонове на ФРС бяха снизени до 3млрд. долара, вероятно вече са доста по-малко. Оня ден борсата се срина именно, защото тези бонове станаха от най-сигурно вложение в токсично.
  • 58 ХАХАХАХАХАХ

    41 8 Отговор

    До коментар #54 от "мис Ирка":

    Понеже не ти прочетох глупостите до край, видях СУЙФТ някъде, да ти кажа: Ако изключат Русия, първите които ще ревнат ще са германците и то с цяло гърло. Ще одят пеша и ще се топлят от боб! ХАХАХАХАХХАХАХА
    Русия разработи преди 5 години две собствени разплащателни системи и то даста по-модерни от споменатата архаична западна...

    Коментиран от #68

  • 59 Мис Ирке

    41 9 Отговор

    До коментар #54 от "мис Ирка":

    1. Национализират се не офшорките а физическите активи, които няма как да са виртуални. Шумата в офшорките може да си седи там. При откъсване на Русия от институциите създадени в Европа и САЩ могат да им търсят отговорност, колкото от Ким Чен Ун. Разликата е, че РФ е член на СБ на ООН, т.е. и толкова не могат.
    2. Русия отдавна се отърсва от доларовата зависимост. Ефектът SWIFT няма да е толкова тежък поради факта, че от анексията на Крим през 2014 г., когато отново имаше подобни заплахи, Москва разработва собствена разплащателна система – SPFS. За да се предпази от подобни последици, Китай също разработва своя собствена платформа, за да предпази банките си и за да утвърждава юана като международна валута. Двете държави отдавна работят за съвместимост на системите и ще го постигнат.
    3. Хубаво е, че US правителството е напечатало 6 трилиона шума за домакинствата с което напомпа инфлацията до рекордни нива. Колкото до Apple или Vanguard, изглеждат, като локва на червения площад, на фона на капитализацията на една държава, като Русия с неината популация, територия, припода, води, полезни изкорпаеми, икономика, влияние в региона и света и т.н.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 бай онзи

    42 9 Отговор
    СКЪПИ МИ МИСИРЕ,РУСИЯ ПРЕДИ ДОСТА ВРЕМЕ СЕ ОТЪРВАВА ОТ ДОЛАРА ,ТА ТИЯ ДОИЧЕ ПРОПАГАНДИ ПРЕПИСВАНИ СИ ГИ СПОДЕЛЯЙ НА ВЕЧЕРЯ У ВАС С СЕМЕЙСТВОТО

    Коментиран от #73

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 МДАА

    19 4 Отговор

    До коментар #63 от "ПЕНКО":

    Доларът го смачкаха преди две години в Базел. Първо ще разпарчетосат украйна, а в САЩ евентуално гражданска... Ще има нова стара държава Хазария от където произхождат еш кен азитата, вероятно.
  • 65 МДАА

    19 2 Отговор

    До коментар #63 от "ПЕНКО":

    MSN съобщи, че най-скъпите жилища в Русия не са в Москва, а в Севастопол, ти да видиш!
  • 66 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    22 2 Отговор

    До коментар #24 от "АБВ":

    Научи граматиката първо бре Каунчев...!!! Пише се " начело"....!!! Не ти стигнаха центовете да завършиш Харвардския в Пазарджик ли...???
  • 67 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "АБВ":

    Тъй ли бре Мисирке...??? А ти нахрани ли кокошките,както ти заръча баба ти...???
  • 68 Ха ха

    13 1 Отговор

    До коментар #58 от "ХАХАХАХАХАХ":

    Вие уважаеми, с всичкия
    си акъл ли сте напоследък.Неразбирането ви ,относно функционирането на системата за междубанковото разплащане.
    Освен това пропускате,че всяка страна има държавен резерв.
    Я дефинирайте термина "държавен резерв"
  • 69 Ха ха

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Смешници":

    Срещал съм,и по тъпи коментари,но общо взето вашият застава доста високо в класацията.
    Ако си извадите главата от задника ,и прочетете какво казват руските банкери за евентуалното изваждане от системата за разплащане.
    Или по добре недейте,че ще ви заболи главата.
    От друга страна,народът го е казал
    ПРАЗНА ГЛАВА НЕ БОЛИ

    Коментиран от #99

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Ха ха

    4 5 Отговор

    До коментар #61 от "бай онзи":

    Леле колко си начетен.И какво произлезе от това,че се отърваха от долара.
  • 74 Александър

    22 2 Отговор
    Русия няма да нападне Украйна! Това е американска пропаганда!
  • 75 Едуард Петров - Едо

    37 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пак глупости":

    За глупака всичко е глупост! Както е казал Сократ: ,,Няма мярка извън нас! С каквато мярка мерим себе си, с такава мярка мерим и другите!" Тези ,,глупости" могат да излязат МНОГО СОЛЕНО най-вече на Америка! Както е известно, от двете й страни се разполагат по 4 Посейдона, дълбоководни бомби с колосална ядрена мощ! ДА НЕ ДАВА ГОСПОД ДА БЪДАТ АКТИВИРАНИ! САЩ, КАНАДА, МЕКСИКО, АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ГРЕНЛАНДИЯ, ХОЛАНДИЯ, БЕЛГИЯ, ИСПАНИЯ, ПОРТУГАЛИЯ, СКАНДИНАВИЕТО И МНОГО ДРУГИ, ЩЕ БЪДАТ ПОТОПЕНИ! Не смейте да си играете с руснаците на котка и мишка, защото те иначе не вдигат много пара, НО СА СПОСОБНИ НА КРАЙНИ ДЕЙСТВИЯ! Исторически за да стане една Православна Цивилизация, като Русия, толкова огромна, с около 100 етноса, всички говорещи руски език, означава, че ТАЗИ РУСКА ИМПЕРИЯ Е НОСИТЕЛ НА ДУХОВНИ ЦЕННОСТИ! Спомням си едно изказване на Герхард Шрьодер: ,,Да управляваш компактната Германия, е лесно, но да управляваш огромната Русия, никак не е лесно!" Явно на Владимир Владимирович тази трудност му се отдава!
  • 76 Едуард Петров - Едо

    22 4 Отговор

    До коментар #11 от "Перко":

    Стара българска поговорка казва: ,,Който копае гроб за друг, сам пада в него!" С тоя ГЛАМАВ АКЪЛ, гледай, ако дойдат руснаците, както няколко пъти са идвали, да не би да бъдеш заточен точно там, В СИБИР! ,,Ум царува, ум робува, ум патки пасе!" Чудомир, лека му пръст!
  • 77 А бе САЩ не очакваха ли

    23 4 Отговор

    До коментар #13 от "АУУУУУ":

    война на 16.02.? Русия има достатъчно конвертируеми и търсени стоки - а с какво те ще бъдат заплащани, е въпрос на техника. Впрочем - само допреди няколко години имаше презрително отношение към юана... А днес? Толкова за очакванията на САЩ.
  • 78 Грух

    7 1 Отговор
    Подписка срещу този "аФтор".
  • 79 Отговор

    21 4 Отговор
    Денис турчина , проводник на краварските интересу пак не е разбрал
    Руския елит с нетърпение очаква да се наложат мерки спрямо руските олигарси които изнасят пари в чужбина.
    Дълго е за обяснение защо ,но дори и да обясня такива дебилни мисирки като денисчето няма да го разберат.
    Както не го разбират и краварите!
  • 80 БПФ

    29 6 Отговор
    Щом това са "най-страшните" санкции, на жалките американски пoмияри, Русия може да напада още утре !!! Стига обаче в отговор Русия да спре износа на качествен петрол, паладий, уран и титан за САЩ, тогава американските индустриалци лично ще откъснат главата на обезумялото чyчуло, криещо се в мазето на Белият дом, ще я препарират и ще я пратят на Путин !!! Защото няма петрол - рафинериите спират, няма паладий, производството на чипове спира, няма уран - ядрените реактори спират, няма титан, самолетната промишленост спира !!!
  • 81 КАНАНА ПЛОВДИЪ

    10 11 Отговор
    РУСНАКА ИСКА ВОДКА

    Коментиран от #108

  • 82 БПФ

    32 3 Отговор

    До коментар #54 от "мис Ирка":

    Права си само за това, че не е добре да се коментира нещо, за което нямаш представа, и това се отнася за тебе. Синдромът на Дънинг-Крюгер знаеш ли какво значи? Ейпъл може да има пазарна капитализация 3 трилиона, може да има и 300 трилиона. Това не значи нищо, защото стратегическата и мощ е равна на нула. Ако ейпъл утре изчезне, няма да се случи абсолютно нищо. В същото време скромният Газпром с пазарна капитализация 96 милиарда може, с едно врътване на крана да постави на колене цялата европейска икономика, респективно целият ЕС !!! Като нямаш енергия - айфончето, ако си му лъснала добре протектора, можеш да си го ползваш само като огледалце !!! Още по-скромният Норилск Никел, с пазарна капитализация 40 милиарда - ако реши да направи сечено на "свободния свят" - НЯМА да има автомобилна промишленост, НЯМА да има и чипове !!! Значи вероятно и Айфонче няма да имаш. Въпроси? Това се нарича СТРАТЕГИЧЕСКА МОЩ !!!
  • 83 Берия

    8 27 Отговор
    Ако Путин продължава да лъже ще се сблъска със страшна бедност. Е руснаците са свикнали, но в кой век живеем.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Марков

    19 0 Отговор
    Браво на участващите във форума. Прочетох с интерес. Смислени разсъждения, почти без заяждания и подигравки, с убедителни доводи на доста професионално ниво. Игнорирайки дългите тенденциозни писания на Джамбазов, форумът си свърши работата. Очакваме да видим къде са стратегическите разработчици в САЩ спрямо тези във форума.
  • 86 Минчо

    19 5 Отговор
    Тия Американци си врът носа навсякъде и цял свят страда от тях затова и горивата са скъпи и от там всичко се обърква кога ли и нашите управляващи ще разберат да стоят далеч от тая псмина с мания да командва цял свят и Путин да им даде урок веднъж и да преключи всичко и живота да си продължи
  • 87 Някой

    21 2 Отговор
    Навремето баба казваше,,, господи не ми вземай акъла преди да ме пребереш,,, Американската деменция бай Дън май господ му е взел първо акъла. Всеки ден се нови дати на нападение балнува
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Нещо за Канада ?

    23 0 Отговор
    Какво става в Канада? Там е войната... не е в Украйна.
  • 91 ттт

    15 2 Отговор
    Тази заплаха ми прилича на заплахата на фризьор "повече няма да те подстригвам, ако сайдисваш жена ми".
  • 92 Не разбирам

    16 1 Отговор
    Русия не се ли стреми сама да се откъсне от долара?

    Знаете ли, защо Рим е победен от много по-слаби, по-бедни и неорганизирани варвари? Защото се отучил да воюва, а просто е купувал враговете си. Ама варварите въобще не са се интересували от сестерциите на Рим. Та като станало напечено, богатите римляни бягали с каруците, а слугите им са хващали за канатите. Обикновено са се изпускали...
  • 93 Денис

    9 0 Отговор
    Логореята
  • 94 Алкаш

    2 9 Отговор
    Каквито и санкции да измислят, Русия ще оцелее. За основната част от руснаците е важно да има водка. Ко ще дам: Когато Горбачов въведе полу сухия режим - СССР се разпадна
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Яко

    14 2 Отговор
    Санкциите имат вероятност да докарат ЕС до разпад.
  • 97 Антикомунист

    3 9 Отговор
    Нещата стоят така: ясно е че Русия каталясва и ще търпи огромни щети, а тя какво ще лиши американците от рублите ли ?????? Така че война благодарение на НАТО няма да има, освен нещо да изкрънкат от ситуцията, това им беше и целта.
  • 98 Не случайно

    5 16 Отговор
    80% т бг кочината бленува за седемнадесетата република. А искат да живеят по-добре. Отврат
  • 99 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #69 от "Ха ха":

    Ако ти си извадиш глЪвЪтЪ от д-то, може и да ти просветни, че не всичко на този свят е пари, банки и долари.... Не знам някой, който ги притежава да е безсмъртен или да ги е взел със себе си, като се е преселил в отвъдното...
  • 100 той

    7 1 Отговор
    Външният ДЪЛГ на САЩисаните??????????? Войната в Канада????????? Състоянието на Байд????????
  • 101 Даката

    3 5 Отговор
    От цялата тая работа ще спечели Китай като си върне Сибир.
  • 102 Тарзан

    11 3 Отговор
    Значи фашаги те от запада и САЩ няма да спрат да се разширяват на изток, но пък искат руснака да се изтегли и преклони глава. Ха ха смешници ще ви пушат капиталистическите глави яко.
  • 103 колсън

    7 2 Отговор
    Русия е най велика,а тоя дъртак байдън е най големия боклук
  • 104 Ясновидка

    5 2 Отговор
    Не ви ли омръзна да повтаряте англосаксонските глупости изълнени с безброй "Ако Русуя нападне Украйна...." и безброя сценарии на това нападение измислени от тяхното разузнаване. Защо неорекъснато се иска от всички западни лидери Русия да изтегли войските си от границата с Украйна, а не се иска Украйна да изтегли своите войски от тази граница. Замисъла е ясен новите задокеански братя на Украйна я искат цяла барабар с ДНР, ЛНР и Крим, за да могат да настанят там свои военни ракетни бази съвсем близо до руската до руската столица.
  • 105 Ами

    2 1 Отговор
    За какво им тоя долар да си работят с рублата.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Много приятна напитка

    0 1 Отговор

    До коментар #81 от "КАНАНА ПЛОВДИЪ":

    А на здраве
  • 109 алексей

    1 3 Отговор
    1рубла-0,022лв

    Коментиран от #113

  • 110 И с шапка и без шапка... САНКЦИЯ

    3 1 Отговор
    пак....
    Абе угодия нема....., но едно е сигурно и целта е само една:
    САНКЦИИ ще има!!!!
    Ако започне Русия да напада навреме(според графика на байалцхаймер)... ще има САНКЦИИ!!!!
    Сега пък се очертава ако не започне навреме или въобще не започне(пак според същия график) ... пак ще има САНКЦИИ!!!!
    А и война ще има!!!
    Най много на байалцхаймер е нужна и я иска, но не той да се бие, а чужда войска да се бие и мре!!!!

    Добре, че е Путин да го изтърпява(докога ли??!!) тоя байалцхаймер иначе ако беше некой кибритлия ФАЩ отдавна щеха да я търсят само водолази!!!
  • 111 Божеее... колко много истина

    3 0 Отговор
    "Ние сме във война", коментира Джими Картър.
    САЩ е във война през всички 242 години от своята история, с изключение на 16 години, обяснява Картър.

    Картър определя САЩ като "най-войнствената нация в историята на
    света", поради склонността да се опитва да принуди другите да "възприемат американските ни принципи".

    "Изхарчихме, мисля, че 3 трилиона долара", допълва Картър за
    американските военни разходи. "... Това е повече, отколкото можете да си представите.

    И все на ЧУЖДА ТЕРИТИРИЯ !
  • 112 Кики

    2 0 Отговор
    Ами още по добре за Русия , европа и америка ще плащат в злато за газ и нефт и нефта може да удари 200-300$ за барел и от там и фалита на запада
  • 113 Сульо

    1 0 Отговор

    До коментар #109 от "алексей":

    Какво значение има това? Йената е още по евтина,и? Козяците сте тъпи,но ние обикновенните хора -не.
  • 114 Да бе да

    0 1 Отговор
    Пяна , злоба , апокалипсис! Това вещаят рузките тролове ! Всички на барикадата , защото матюшката им бере душа ! Ако санкциите не правят нищо ,защо такъв " сърцераздерателен писък другаре !

    Немой да се плашункате, 1990 загубихте 170 000 000 милиона човека с прилежащата им територия , много мина мъничко остана 🤫
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания