Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Април, 2022 13:57 12 349 83

Нима Путин успя да спаси рублата?

  • руска рубла-
  • русия-
  • владимир путин-
  • путин-
  • санкции-
  • руска икономика-
  • война-
  • украйна-
  • кремъл-
  • москва

Перспективите пред руската валута не изглеждат розови

Нима Путин успя да спаси рублата? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Един от най-сериозните удари за Москва в първите дни след нахлуването в Украйна беше сривът на рублата.

Руската валута започна да потъва до рекордно ниски нива спрямо щатския долар на фона на все по-сериозните западни санкции. Това се дължеше и на факта, че голяма част от валутните резерви на Руската централна банка бяха замразени, а рейтинговите агенции понижиха кредитния рейтинг на страната до ниво "боклук" (високорисков). В началото на март имаше и момент, в който стойността на рублата се срина с повече от една трета.

Още новини от Украйна

Защо цената на рублата расте?

Оттогава рублата се възстанови, а в момента се търгува на нива, наблюдавани за последен път преди инвазията в Украйна. Индикация, че първоначалното въздействие на санкциите, едни от най-строгите налагани някога в историята, вероятно отминава. Възстановяването на валутата частично може да бъде обяснено с по-добрата финансова позиция, в която се намира Русия. Тя се дължи на увеличението на приходите от износ на петрол и газ и рязкото намаляване на вноса.

Според Блумбърг през 2022 г. Русия ще получи близо 321 млрд. щатски долара или 292 млрд. евро от своя енергиен износ. Това представлява ръст от повече от една трета в сравнение с миналата година. Прогнозата ще се осъществи, разбира се, ако големите клиенти, включително Европейският съюз, продължат да купуват руски нефт и газ. Експерти казват, че друга причина за възстановяването е изкуственото поддържане на рублата от страната на Руската централна банка чрез въведения капиталов контрол.

Войната ще продължи да се отразява тежко на руската икономика

"Движенията на валутата не отразяват фундаменталните характеристики на Русия. Обикновено виждаме фундамента, отразен във валутата, но въвеждането на капиталов контрол замъглява картината", твърди пазарният анализатор Крейг Ерлам. "Дори и стойността на валутата да предполага, че перспективите пред руската икономика са същите, каквито са били преди началото на инвазията в средата на февруари, няма как подобно твърдение да бъде вярно", казва той пред ДВ. През януари МВФ прогнозира, че руската икономика ще нарасне с 2,8 процента през годината. Очакванията сега са, че тя ще се свие с между 10 и 15 процента.

"На практика това е само изкуствено поддържане на рублата"

Когато рублата се срина след началото на инвазията и западните санкции, Руската централна банка влезе в извънреден режим, за да спаси потъващата валута. Тя увеличи основния лихвен процент над два пъти до 20 на сто, ограничи достъпа на местните фирми до чуждестранна валута и наложи ограничения за тегленето на пари в чуждестранна валута. Банката също така въведе мерки за предотвратяване на изтичането на долари в чужбина. Сред тях беше забраната чуждестранните инвеститори да продават руски акции и облигации.

Валутата получи и още един допълнителен сериозен тласък, когато Владимир Путин изиска от "неприятелските" държави да плащат за газ в рубли, вместо в евро или в долари. Руският президент все пак отстъпи от първоначалната си позиция. Той позволи чуждестранните клиенти да продължават да плащат в други валути, след като открият специални сметки в руската Газпромбанк. След това банката ще преобразува тези плащания в рубли. "На практика това само изкуствено поддържа рублата, докато принуждава купувачите в неприятелските страни да използват руската валута", коментира още Ерлам. “Подобно на мерките, вече приложени спрямо Газпромбанк и други компании, които бяха задължени да прехвърлят 80 процента от валутните си разплащания в рубли. Това е допълнителна част от този тип отчаяни мерки.”

Перспективите пред руската валута не изглеждат розови

Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен възстановяването на рублата се дължи на "множество манипулации". "Хората са възпрепятствани да продават рубли", каза Блинкен пред Ен Би Си в неделя. "Това повишава изкуствено стойността на валутата. Не е нещо устойчиво. Затова смятам, че ще настъпи промяна." В допълнение, обемът на търговията с рубли също се сви сериозно заради санкциите. Много брокери и спекуланти избягват да търгуват с руската валута. Това означава, че текущата пазарна цена на рублата се определя от много по-малко сделки от обикновено.

Затова, въпреки подема, перспективите пред руската валута не изглеждат особено розови в дългосрочен план. Очаква се руската валута, която отслабна значително спрямо долара през последните две десетилетия, да продължи да изпитва затруднения. В същото време Западът се стреми да се освободи бързо от руския петрол и газ, които имат животоспасяваща роля за икономиката на Москва.

Автор: Ашутош Пандей


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    61 143 Отговор
    Спаси я на дъното.
    Руските мутри и техните подлоги вън от България!

    Коментиран от #7, #18, #36

  • 2 1 РУБЛА. 10ДОЛАРа

    139 43 Отговор
    Мачкай Шойгу

    Коментиран от #24

  • 3 Смях

    51 138 Отговор
    Рубла може да си купи само най-големият загубеняк на земята. Предпочитам монголски тугрици.

    Коментиран от #12

  • 4 Sieg

    148 43 Отговор
    Слава на България и Русия! Братски народи вовеки!
  • 5 Софиянец

    41 97 Отговор
    Успя, стана по скъпа от тоалетна хартия
  • 6 Зззз

    150 32 Отговор
    А не ще ви крои шапка .Не ще спаси рублата, а и майка ви ще разплаче.Цялата ви икономика се крепи на ресурсите на Русия.
  • 7 00014

    73 9 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Ако ти спреш да драскаш под различни никове, посещаемостта в сайта ще спадне с 30 %.
  • 8 Вашето мнение

    157 23 Отговор
    От днес, газ, нефт и суровини се купуват от Русия само срещу рубли или злато. Това накратко прави анализа на тоя експертин смешен, а розовите сънища на тези дето се опитаха да ограбят Русия чрез блокиране на активите им се превърнаха в кошмар. До месеци, вече никой няма да иска тапетите, наречени долари.
  • 9 Z ₽ 🤔

    133 13 Отговор
    Като почнат да емитират, ГАЗ, НЕФТ, ЖИТО И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СУРОВИНИ в Рубла, ще разберете!

    Коментиран от #17

  • 10 Рублата расте

    124 12 Отговор
    Еврото и долара почти се изравниха. Щатите първо ще унищожът Европа и еврото а след това и те самите ще изпаднат в дълбока рецесия.
  • 11 Ал Бунди

    30 83 Отговор
    Чухте ли новината ? Жириновски ритнал ка,мбаната . Най-после. Едно бясно куче по-малко. Отявлен българофоб. Ще пия една чаша вино на обяд за негово здраве. Той е оправно момче и бързо е намерил пътя към Ада.

    Коментиран от #21, #72

  • 12 Зззз

    50 4 Отговор

    До коментар #3 от "Смях":

    Купувайте бе смешник ако намериш..
  • 13 Тома

    97 19 Отговор
    Газ и петрол в рубли и всички кацнаха на Путин
  • 14 Грульо

    71 5 Отговор
    Рубли ми дай ДВ, акъл не ми давай. :D
  • 15 Реалист

    100 13 Отговор
    А кажете ми, че Путлер не е гениален! Разкара западните вредни храни и то без закон, които щеше да е оспорен дори в Русия. Неговата безаналогова и непобедима армия мачка, и вече всички ги е страх. Само като си спомнят Буча и бягат надалеч от военен конфликт. Цените на износа на Русия до небето. Въобще само добри новини за Русия
  • 16 стоян

    21 63 Отговор
    Не им знам курса на измислената рубла ама -цените на електрониките в руските магазини станали двойни а на колите жигули увеличението е с 30 %-макар че са почти произведени в русия

    Коментиран от #30

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Прав си !

    48 4 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Марш от България от антигости няма нужда.
  • 19 Леле

    101 9 Отговор
    5000 рубли за привързани вече към 1 гр. 24 карата зпато. Който може да смята, който не - да чете глупостите на дойче зеле!
  • 20 дааа

    64 7 Отговор
    Поредният плач с подтекст - защо баба не беше мъжка, та Германия да се хване за дръжка и да се измъкне от краварското блато.
  • 21 хаха

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ал Бунди":

    Чака те.
  • 22 Б А Й Х @ Й ‼️

    84 8 Отговор
    А валутата на държава с външен дълг над
    3О ООО ООО ООО ООО $ какво е ❓❓❓
    А, забравих , тя сама определя кое е боклук, а и доларът не е нейн а на ФЕД! ШАШТ само го ползват , срещу комисионна разбира се ‼️‼️‼️
  • 23 Ицо

    62 13 Отговор
    Който има долари да ги продава че след месец ще са само хартия
  • 24 стоян

    14 48 Отговор

    До коментар #2 от "1 РУБЛА. 10ДОЛАРа":

    До 2 ком -другарю -този измисления генерал шойгу наистина ще мачка ама руснаци и ще прекара руснаците през чистилището на ада докато разберат че не са толкова велики колкото си мислят по парадите а са едни от бедняците в Европа с минимални заплати от -сега сигурно са вече 50 евро
  • 25 Скоро

    56 12 Отговор
    Ще бъде по евтино да горим долари вместо дърва😁
  • 26 Никой

    15 43 Отговор
    Беларуски журналисти публикуват видео и фотоси как русZките наZITA изпращат по куриерски фирми заграбени вещи от Украйна.

    Коментиран от #29, #34

  • 27 Историк

    76 14 Отговор
    След близо 50 години в господстващо положение,Доларът който без златно покритие си е чисто и просто един билет вече е в кома и на командно дишане-със санкциите които бяха продиктувани от безсилие,западните финансови,индустриални а пък ако щете и социални системи си направиха ритуално самоубийство...Нали не вярвате,че в Русия няма топ финансисти и сценария със санкциите не е бил предвиден и предварително не са взети адекватни мерки.Случайност ли е според вас че Русия и Китай от няколко години методично се освобождават от долара,нареждайки на негово място в трезорите кюлчета злато ! Ако имате влогове в US D съветът ми към вас е отървайте се бързо,защото скоро ще се срине!
  • 28 Честито на печелившите!

    60 10 Отговор
    Руската централна банка официално обяви, че от 28 март 2022 руската рубла е обвързана със златото. Курсът е 5000 рубли за грам злато 24 к.
    Всяка тройунция съдържа 32 грама. 32 грама пъти по 5000 рубли за грам е 160 000 рубли.
    Курсът на конверсия на рубли към щатски долари е 100 рубли и 90 копейки, за всеки щатски долар
    Щом рублите са вързани със злато на цена 5000 рубли за грам и за една тройунция злато би струвала 160 000 рубли, значи конверсията в щатския долар означава, че при използване на рублите цената на златото е 1600 долара за унция, вместо 1928 долара за тройунцията при покупка с щатски долари.
    Русия току-що заличи около тридесет процента (30%) от стойността на щатския долар в световен мащаб по отношение на златото.
    Последният човек на тази планета, който се опита да подкрепи валутата със злато, беше Муамар Кадафи от Либия.
    НАТО нахлу в Либия, бомбардира я, докато либийците забележете по-скоро наемни терористи не хванаха Кадафи на улицата и ……

    Коментиран от #39

  • 29 А да бе

    37 7 Отговор

    До коментар #26 от "Никой":

    Куриерските служби бачкат във военната зона та пушек се вдига)) в украйна едвам храна им докараха той за куриерските служби говори, ах...мак ко да го прайш
  • 30 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 8 Отговор

    До коментар #16 от "стоян":

    И като не знаеш , защо пишеш ❗ Защото явно не знаеш и цените на "Тесла" скочиха с 30% , а и че 1$=100$=цената на хартията у мастилото - няма покритие, няма данни колко са в обръщение, нищо! Колкото решат ония дядовци на кафето си сутрин и следобед - толкова ще е ‼️
  • 31 Анализаторът анализира

    41 13 Отговор
    Рублата ще царува скоро.
  • 32 другарят

    56 12 Отговор
    Джевдъри, джендъри...вие съдите за руската икономика по вашите икономики! Русия има всички ресурси и практически произвежда всичко! Повишението на долара касае единствено тези които купуват вносни стоки или пътуват в чужбина! Както каза в едно предаване Емил Хърсев..."Износа на енерго-ресурси от Русия, е само каймака на нейната икономика"...Тоест даже да бъде спрян всякакъв износ на нефт и газ от Русия...руската икономика пак ще го преживее!
  • 33 Щирлиц

    12 44 Отговор
    В момента с рубли не може официално да се купят долари никъде по света, а в самата русия е забранено със закон до 9.9.22г.
    Обменния курс в момента е административен и служи само за купуване на рубли с долари в самата русия. Затова и путлер го държи нисък. Целта е чисто пропагандна- да не се вижда обезценяването на рублата.
    Когато се отвори пазара ще се види реалната девалвация. Дотогава реално обмяната ще е само на черния пазар, а там курса е над 1000 рубли за долар.

    Коментиран от #37

  • 34 Б А Й Х @ Й ‼️

    53 7 Отговор

    До коментар #26 от "Никой":

    А има и кадри как с DHL карат в Украйна големи зелени сандъци! Ал джазира пък пусна запис как от линейка слизат десет азовци с автомати ‼️
  • 35 Сандо

    31 7 Отговор
    ДВ,само не плачете!И не се стресирайте,но може да ви се наложи да се върнете към добрата,авторитетна и стара МАРКА.
  • 36 стига бе

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Съгласна, но и американските също.
  • 37 Колко мъка боже...

    47 10 Отговор

    До коментар #33 от "Щирлиц":

    Ама за какво са им долари бе човек? Не схващаш ли, рублата е равносилна на злато, а долара на нищо? Почва търговия в рубли и юани в световен мащаб. Кой малоумник би си купил долари с рубли? Малко трябва да се мисли!

    Коментиран от #52

  • 38 Нека

    42 10 Отговор
    Масовото отърваване от долари и евро да започне сега🤭
  • 39 Щирлиц

    19 4 Отговор

    До коментар #28 от "Честито на печелившите!":

    Къде може да се купи 1гр 24 карата злато за 5000 рубли?

    Коментиран от #48

  • 40 За бога братя

    16 7 Отговор
    Купувайте рубли🤪
  • 41 Ветеран от Протеста

    9 24 Отговор
    Защо Кирчо Канадеца се прави на ощипан и не национализира Нефтохим - Бургас от руската фирма Лук Ойл и олигарха Денис Ершов????Кога бе....Кога ще поправите Грабежа на Века с Приватизацията на Нефтохим от Руснаци???Кво чакате бре,Българи???

    Коментиран от #50, #83

  • 42 българина

    49 8 Отговор
    анализът е меко казано некомпетентен и едностранчив. Срещу рублата стои 1/3 от сушата на земята респективно реални ресурси служещи за поддържане на всяко бвп, дълг бвп е под 20 процента. Какво стои зад долара, дълг бвп 180 пр, при положение, че в методиката за БВП влизат борсовите индекси, чудесни измерители за производителността на сащ! отделно никой не контролира печата на долари, зашото фед е частен и второ НИКОГА НЕ МУ Е ПРАВЕН ОДИТ ОТ НИКОГО, запомнете това добре! и последно, който не приема фалшивия долар исторически го сполетяват хиперинфлации, майдани, революции, и др. житейски случки. Но сащ ще се задавят с Русия, това не е ссср ... или ирак. Сащ никога не са водили едновременно ик и истинска война по цялата планета в смешаната си 250 г история ..пари се печатат, ресурси се копаят ! кое ли е ще надделее?
  • 43 Анонимен

    16 1 Отговор
    То и на коча му се клатят като ходи и се очаква да паднат ама...
  • 44 Опашка

    44 5 Отговор
    Ще има на килима при Путин от тез които наложиха санкции, майка им жална, ама и ние ще го отнесем за съжаление, благодарение на кирето харварда (
  • 45 Източна ромелия

    35 9 Отговор
    Скоро 1 рубла- 100 долара. От днес рублата има златно покритие, адолара е само хартийка
  • 46 В.В.П

    21 6 Отговор
    Пак пита немския ,сиросоиден клозет .Пълни глупости .постоянно питат.
  • 47 Иванушка  🇷🇺

    10 26 Отговор
    Ако Импотентните Руснаци се оправят в Украйна, което вече буди тревога и недоумение у всички почтени хора по Света, всичко ще е чудесно. Ама де този късмет и Топки. То май не ставало само с показването на Кинжали на картинка и да ревеш че армията ти е Безаналогова 😄
  • 48 Ххааххахах

    25 4 Отговор

    До коментар #39 от "Щирлиц":

    В Русия, имат хиляди тонове злато, а имаш ли рубли? Ако нямаш купи си с долари или евро и ще разбереш за какво иде реч! Ххаахаххха
  • 49 българина

    40 6 Отговор
    ето днес ФВ казват, че спират да правят малки и евтини , коли бройките и пазардм дял не ги интересувало вече! ЩОТО РЕСУРСИ НЕТ. немската авто промишленост я чака съшото като електронните им гиганти 90 те. изчезнаха фалираха и се преместиха 5 пъти. В скапания ес тепърва ще пада стандарта на живот и ще ни обясняват как месото не било хубаво а зеленчуците били вредни, ходенето пеш и колелото били бъдещетоa, моржуването е здраве. Колонията ЕС я пака мрачно бъдеще и ние сме в кюпа

    Коментиран от #55

  • 50 Чоко.

    13 5 Отговор

    До коментар #41 от "Ветеран от Протеста":

    Трай ,ба,,дърта болшевико.!!.Туй да не ти е 09 /09/44.??.Тоя Нефтохим е продаден от Костов/Стоянов .
  • 51 Мартин

    37 6 Отговор
    Едно време долара спечели студената война защото Руснаците много го обича ха даваха души за него. Сега нещата се промениха при седна им долара. Рублата ще струва толкова колкото реши Руския народ
  • 52 Щирлиц

    14 36 Отговор

    До коментар #37 от "Колко мъка боже...":

    1.В Русия всички вносни стоки се купуват с долари или евро. Погледни им колите по улиците и ще разбереш защо им е нужна валута. Същото е в магазините за електроника, за дрехи, за козметика... Русия вече не задоволява пазара със собствено производство, а за внос им трябва валута.
    2. Долара има покритие - това е покупателната му способност. Няма нещо, което да не можеш да купиш с долари. Всички суровини, вкл. златото имат котировка в долари. Днес тройунция злато е 1930 долара и можеш да купуваш неограничено. Опитай да купиш злато с рубли и ще видиш че не може! Т.е. рублата няма нито златно покритие, нито устойчива покупателната способност.
    Обясних го като за разумен човек. Ако си такъв, то си отвори очите и не повтаряй папагалски тезите на путлер. Ссср се разпадна именно заради несъстоятелната си икомоническа политика. Сега ще стане същото и с Русия, защото с администативни и рестриктивни мерки икономиката се руши и е гаранция за бедност.

    Коментиран от #67, #70, #71

  • 53 Рубрата

    21 5 Отговор
    Ще се върне на 65 за долар, а ако продължат със санкциите, ще поскъпне до нивата преди Крим.
  • 54 Финансист

    12 4 Отговор
    По-голяма глупост не бях чел.
    Купете си рубли и обменяйте 😉
  • 55 Стефан

    14 1 Отговор

    До коментар #49 от "българина":

    Ми идвай при мен бе брат,живея в Рио де Жанейро-тук е рай.Работя във фирма за ел . услуги(обикаляме и правим ремонт на ел инсталации и ел уреди по домовете) и парите стигат идеално,макар че и тук има леко поскъпване.
  • 56 нормален

    24 7 Отговор
    Абе не се правете на изненадани, Ресия е могъща и ще е номер едно, справка - баба Ванга...
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 yordan

    27 3 Отговор
    ТИЯ КРАВАРСКИ ИСТОРИЙ ГИ РАЗКАЗВАЙТЕ В БРЮКСЕЛ,КАЖИ КАТО ХОДИХТЕ В ИНДИЯ И ОАЕ КАК ВИ ИЗХВЪРЛИХА КАТО МРЪСНИ КОТЕТА ,А РУСНАЦИТЕ СИ ВЪРЗАХА РУБЛАТА ЗА ЗЛАТОТО И ДОЛАРА 30% ФИРА ДАДЕ,КАТО ГЛЕДАМ ТАЯ ВОЙНА ЦЕНИТЕ ОТИДОХА ПО 2 А ВИЕ СИ НАЛАГАТЕ САНКЦИЙ,САМО ЧЕ УНГАРИЯ СЪРБИЯ И АВСТРИЯ ДАДОХА НАЗАД
  • 59 Българин

    5 22 Отговор
    След някой ден рублата ще е тоалетна хартия даже и туй е много
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Тодор

    21 2 Отговор
    Щом рублите са вързани със злато на цена 5000 рубли за грам и за една тройунция злато би струвала 160 000 рубли, значи конверсията в щатския долар означава, че при използване на рублите цената на златото е 1600 долара за унция, вместо 1928 долара за тройунцията при покупка с щатски долари.

    Русия току-що заличи около тридесет процента (30%) от стойността на щатския долар в световен мащаб по отношение на златото

    Още по-лошо, след като Русия ще продава петрола и газа си само в рубли, а рублите сега са фиксирани по 5000 рубли за грам, всеки който иска да купува нефт или газ ще трябва да плати или в рубли или в злато

    Хората по цял свят буквално ще ХВЪРЛЯТ парите си в рублата и ще БЯГАТ от долара и еврото.

    Това, което Русия току-що направи, е финансов еквивалент на детониране на ядрена бомба

    Последният човек на тази планета, който се опита да подкрепи валутата със злато, беше Муамар Кадафи от Либия.

    НАТО нахлу в Либия, бомбардира я, докато либийците забележете по-скоро наемни терористи не хванаха Кадафи на улицата и ……

    Подозирам, че в този час банкерите по света говорят по телефона и държавните глави им инструктират, че това, което е направила Русия, напълно ще разбие щатския долар и еврото и тези банкери ще кажат на държавните глави да започнат веднага третата световна война.
  • 63 Руската федерация

    21 2 Отговор
    Традиционно поддържа огромен излишък по външнотърговския си баланс - над 300 милиарда долара. Т.е. износът е несравнимо по голям от вносът. Така, че обективно не съществуват фундаментални условия за обезценка на руската валута. Капиталовите ограничения са от времето мен характер. Все пак руската икономика е атакувана а Русия води война. След войната ще фактурират много повече в рубли. Това може би ще доведе до допълнително укрепване на рублата.
  • 64 Тодор

    23 2 Отговор
    Незабавният резултат е, че всички тези чуждестранни държави се отърват от резервите си в долар, ще накара всички допълнителни долари да бъдат разпродадени и да се приберат у дома, причинявайки по-лоша хиперинфлация

    Изненадани ли сте, че Байдън беше на сцената миналата седмица, призовавайки за промяна на режима и предстои да има маси от ядосани, буквално гладуващи американци да маршируват по улиците искащи отговори.

    АКТУАЛИЗАЦИЯ: Руският президент Владимир Путин направи публично изявление за случилото се с връзката на рублата със златото.

    В изявлението се посочва, че западните нации просто са откраднали руските валутни резерви и златни резерви, разбивайки доверието в света в така наречените „първокласни“ безопасни

    Той прогнозира също, че хората сега ще се освободят от задържаните си долари и евро в полза на по-безопасни инвестиции като земя, храни и суровини.

    Въздействието на това, което Русия току-що направи, е буквално кама в сърцето на щатския долар и еврото. Никой вече няма да иска тези валути и понеже САЩ не произвеждат почти нищо у дома, когато чуждестранните държави спрат да приемат долара като валута, САЩ и Европа ще бъдат засегнати от недостиг на всичко.
  • 65 007

    6 19 Отговор
    Русия има злато след освобождениетона България Русия измъкнал 760 тона злато от България и кога ще си ги поискаме

    Коментиран от #68, #74

  • 66 Възможно е

    19 3 Отговор
    И други държави износителки да последват руския пример, водени от аргумента за ненадеждността и несигурността на долара и еврото. В крайна сметка никой не е готов да произвежда нещо и после да го подарява. Касае се за национална сигурност и здрав разум. Китай, арабските държави, Турция, Иран и част от държавите в латинска Америка наблюдават внимателно процесите и вероятно анализират ситуацията. Във всеки случай сянката на съмнението е вече хвърлена. Много инвеститори ще преосмислят рисковете, защото никой в крайна сметка не иска да се събуди един ден и да открие, че няма нищо.
  • 67 Вярвай си

    29 4 Отговор

    До коментар #52 от "Щирлиц":

    но съвсем скоро ще разбереш за какво става въпрос. Скоро целия износ от Русия ще е в рубли. Ако не знаеш вноса в РФ е нищожен, сравнение с износа. И САЩ ще плаща в рубли само гледай. Всичко е планирано и съгласувано предварително с Китай. Вероятно и с други държави. Долара е нищо, поддържаше контролирана инфлация на база петро долар. Вече не става обаче, само се замисли защо САЩ продължават да купуват руски петрол и то увеличават количествата. Скоро ще си купят и двигатели, само гледай. Тези санкции не са от вчера, те са практика от години. Най общо казано, САЩ ще се запасят с Руски петрол, ще сложат санкции, като намалее, ще махнат санкциите тихичко и така. Трябва да проумеете едно - интереса клати феса. Не добруването на човечеството. Мир!

    Коментиран от #76

  • 68 От страни

    6 0 Отговор

    До коментар #65 от "007":

    Не са били толкова и преди да ги вземе е платила борчовете ни.
  • 69 Ти да видиш

    16 2 Отговор
    Зелето пак изтропа авторитетното си икономическо мнение. Като се върнете към глада от следвоенните години, ще се тешите с "високоморалната" си позиция в защита на последователите на Бандера, доказан военнопрестъпник и според разсекретени документи на ЦРУ агент на Хитлер с кодово име "Консул 2". Блестящо решение!
  • 70 Дедо мацо

    8 1 Отговор

    До коментар #52 от "Щирлиц":

    Стоко оборот говори ли ти нещо стока за стока.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ДОСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ал Бунди":

    ЛЕКА МУ ПРЪСТ. НЕКА ГОСПОД ДА ГО БЛАГОСЛОВИ. АМИН.
  • 73 абе

    0 0 Отговор
    да се не върнете вие към марката
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Сър Пичук

    2 1 Отговор

    До коментар #67 от "Вярвай си":

    Въпросът е, защо САЩ купуват руски петрол, като могат да купуват венецуелски, кувейтски, арабски и т.н. Тук е заровено кучето и това няма нищо общо с "мощта" на руската икономика или пък САЩ да са по някакъв начин принудени.
    Мога да приведа доста доводи за това, но няма да се харесат на троловете и разберат от елементарно мислещите за които едните са добри, а другите лоши, моят батко е по-силен от твоя батко и т.н.

    Коментиран от #77

  • 77 ежко

    2 1 Отговор

    До коментар #76 от "Сър Пичук":

    Венецуелски, надали.Нали Веницуела бяха врегове и има ембарго на петрола им?Трябва да направят първо преврат там, и тогава да купуват.Вече удариха комяно пред Мадуро, да видим какъв ще е резултата......Кувейтски и арабски петрол може да купуват, ама къде ще го продават?Малко далечко им идва транспорта, могат да го продават в ЕС да речем да им се връзва сметката, ама дали ЕС не могат сами да си го пупуват, без САЩ?Америка е вносител на петрол,Карат големи коли с нечуван пробег и на редовият американец като му се наложи да се бръкне с едни 100-150 долара на седмица повече за същото количество бензин, ще го питам Байдън как ще се оправя:)

    Коментиран от #80

  • 78 фАНТОМасс

    0 1 Отговор
    А как Бойко успя да спаси кюлчето и еврото по 500 ? В чекмеджетата ли ?
  • 79 Сергей

    1 0 Отговор
    Рублата вече не е конвертируема и е как то в соца вързана към долара на твърда цена тогава беше един долар 82 стотинки а се продаваше за 10 рубли! Сега един долар можеш да го купиш за 300 рубли в Русия! Ако го намериш
  • 80 Голубой

    0 1 Отговор

    До коментар #77 от "ежко":

    Мислиш че е проблем на западняците да купуват по-скъп нефт ли бе? жестоко се лъжеш ти с твоята пенсия от 300 лв!
  • 81 Варна

    0 0 Отговор
    Твърде дълъг и безсмислен коментар... - Какъв ръст, каква стабилизация, какъв срив преди инвазията?
    - Чудя се тези хора въобще да ли не са на някакви транквиланти?
    Руската рубла от години се движи на нивата около 2 стотинки. При старта на инвазията беше около 0,015 и се качи до 0,022.- Какви сривове, какви ръстове? - Ще кажеш че говорим за някакви невиждани изменения!
    Ей сега специално за случая погледнах: - 2006 година, февруари 0,058лв за рубла, 2010 към края 0,044лв. за рубла. Август 2014 - курс 0,041лн за рубла. - Нужно ли е да давам повече примери?
  • 82 ИмамОчи

    0 0 Отговор
    Спаси я. Но не Путин, а икономистите е екипа му. Моля, не го обожествявайте. Това е детинско мислене.
  • 83 kimi

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ветеран от Протеста":

    И да го дадат на някой евреин за една рубла като авиокомпания Балкан
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания