Тема: Украйна

28 Февруари, 2022 15:44 1 594 20

ЕС работи по всички фронтове, за да предостави спешна помощ на Украйна

  • украйна-
  • ес-
  • ек-
  • помощ-
  • бежанци-
  • русия-
  • война-
  • хуманитарна помощ-
  • цивилни

Комисията обявява допълнителни 90 милиона евро за програми за спешна помощ в подкрепа на цивилното население

ЕС работи по всички фронтове, за да предостави спешна помощ на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тъй като хуманитарната ситуация в Украйна се влошава и съседните държави приемат украинци, които бягат от страната си, Европейската комисия работи по всички фронтове, за да предостави спешна помощ.

Хуманитарна помощ от ЕС

Комисията обявява допълнителни 90 милиона евро за програми за спешна помощ в подкрепа на цивилното население, засегнато от войната в Украйна, като част от отговора на призива за спешна помощ от страна на ООН. Финансирането ще помогне на хората в Украйна и в Молдова. Тази нова хуманитарна помощ на ЕС ще осигури храна, вода, здравеопазване, подслон и ще спомогне за покриване на основните им нужди.

Механизъм за гражданска защита на ЕС

Комисията също така координира предоставянето на материална помощ на Украйна чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Понастоящем предложения идват от 20 държави членки: Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Ирландия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Нидерландия — което включва 8 милиона изделия за основни медицински грижи и подкрепа за гражданска защита. Вчера в столицата на Украйна Киев пристигна първият камион от Словения.

Молдова задейства Механизма, за да подкрепи украинците, пристигащи в страната. Австрия, Франция и Нидерландия вече предложиха на Молдова спешно подпомагане, като например съоръжения за подслон и медицинска помощ.

Комисията поддържа постоянен контакт с други съседни на Украйна държави и е готова да предостави допълнителна помощ, както беше поискано.

Комисарят по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Янез Ленарчич заяви: Гражданите плащат най-високата цена за незаконната руска военна агресия срещу Украйна. Има риск милиони украинци да се разселят заради войната. Това води до рязко нарастване на хуманитарните нужди не само в Украйна, но също и в съседните страни, където украинците търсят безопасност. ЕС изразява пълна солидарност с украинския народ и първоначалното ни финансиране ще позволи на нашите хуманитарни партньори да предоставят спешно необходимата помощ. Призовавам цялата международна донорска общност също да реагира щедро.

След нахлуването на Русия в Украйна се очаква хуманитарните нужди да бъдат катастрофални. Въоръженото насилие причинява масови човешки страдания, жертви сред цивилното население, щети на гражданските инфраструктури, широкомащабно разселване и изостряне на съществуващите хуманитарни нужди, произтичащи от години на конфликт и от пандемията от COVID-19. От 2014 г. насам ЕС подпомага разселените и засегнатите от конфликта хора в Източна Украйна. От тогава насам ЕС отпусна над 193 милиона евро под формата на хуманитарна помощ за Украйна, за да помогне на хиляди разселени лица и на жителите на районите, контролирани от правителството, както и на районите, които то не контролира.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    24 4 Отговор
    Знам и ЕС и техните американски партньори са виновни за случващото се и сега за пред наивниците ръка подават и помощи изпращат. Колко лицемерно. Също като с бежанците от Сирия. Добре дошли им казваха в Германия, Англия, Франция и др и точно тези които ги приветстваха заедно със САЩ ги превърнаха в бежанци.
  • 2 позивна Турист

    10 0 Отговор
    От министерството уточняват, че гражданите, които получат повиквателна, трябва да се явят в съответното военно окръжие по местоживеене и да предоставят необходимите актуални данни за ръст и размери, включително на облекло и обувки.

    Коментиран от #5

  • 3 ДЖОНИ

    8 0 Отговор
    ДЖАМБАС ДЖАМБАС МНОГО СИ ДОЛЕН НАСЪСКВАШ ХОРАТА ЕДИН СРЕЩО ДРУГ НО ОГЛЕЖДАИСЕ
  • 4 Лавренти Берия

    14 6 Отговор
    Спонсорираха терористи в Афганистан в Сирия сега ще спонсорират терористи в Украйна. ЕС е спонсор на хунти и режими!
  • 5 Може

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "позивна Турист":

    Да им шият екипи за футболна среща среща Русия а им трябват и номера на обувките за да им дадат подходящи бутонки.
  • 6 Европейски страни, ха ха, ха!!

    8 3 Отговор
    Само интриганти май има!!
  • 7 От страни

    10 1 Отговор
    Добре ако е хуманитарна ама има си международни закони според които поставките на оръжие на една от воюващите страни се счита за обявяване на война. Прсле да не се оплаква некой като отнесе колеца. Щото Русия си промени отбранителната стратегия и обяви право на исползване на ядрено оръжие превентивно ако и бъде направен удар с неядрени но високоточни оръжия. Джендыри американски и европейски готови ли сте за война?

    Коментиран от #13

  • 8 Bbbbbb

    16 3 Отговор
    Има ли още наивници, които вярват на ЕС и САЩ. ЕС обяви първо , че ще изключи всички руски банки от системста за междубанкови разплащания. Да ама не. Сега мислели кои да изключат-въпроса бил много сложен. Имаме един израз: ти си ми мил, ама аз съм си по мил.
  • 9 mi6osp

    8 3 Отговор
    Двата котела- при Мелитопол и източно от Киев, в които ще се окаже до два дни украинската армия , правят помощта излишна .
  • 10 търсим бачкатори

    3 0 Отговор
    всекакви, само да не са от централна Азия и далечния изток
  • 11 Бай Манчо

    6 2 Отговор
    Много ги бави Путин , да затваря котела и да пуска Кадиров да измъкне плъховете , които се крият зад цивилните . Руснаците са обявили коридор по който цивилни да напуснат Киев . Бандер..овците са разположили гаубици и системи град между сградите нямат смелост "храбрите" укри да излязат срещу Руснаците . Само гледайте , в момента в който започнат да ги разчистват ще започне воят за права на човека за мир и т.н. за да могат да се прегрупират - надявам се Путин да не им се върже , а да ги изчисти .
  • 12 бобре промит мозък

    5 1 Отговор
    ЕЦ и ФАЩ работят най-добре на медийния фронт! В сраженията срещу истината западните С.М.Р.А.Д. бележат победа след победа.
  • 13 копейката

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "От страни":

    "има си международни закони според които поставките на оръжие на една от воюващите страни се счита за обявяване на война"

    Няма такъв закон.
  • 14 Харчете парите

    2 0 Отговор
    за газта. Вече няма как да плащате на Русия.
  • 15 Смех‌‌‌‌‌‌‌‌‌

    2 1 Отговор
    Къде беше ЕС в СИРИЯ в ИРАК в ЛИБИЯ в АФГАНИСТАН а да ЕС пускаха бомби заедно със един окупатор който свободно може да бомбандира и да унищожава... Какво в истана с короната изведнъж забравихте и нея ПОЗОР И УЖАС .. НЯМАТЕ ЛИ СЪВЕСТ ВИЕ ДРАСКАЧИ нямате ли мисъл да видите какво се случва а не да поемате като чиста монета всяка дума излязла от западните медии
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Няма да е все така

    2 0 Отговор
    Оказва се , че Украйна нямала регистрирани границии- държавата Украйна на практика не съществува🙂

    Генералният секретар на ООН заяви, че Украйна не е кандидатствала за регистрация на граници от 1991 г., така че държавата Украйна не съществува…

    И ние не знаем нищо за това!!!

    :07.04.2014 Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун направи изумително изявление, чието разпространение е забранено в украинските медии и в интернет. На заседанието на Съвета за сигурност на ООН беше повдигнат конфликтът между двете държави. От него беше направен следният извод:Украйна не е регистрирала границите си от 25.12.1991 г. Регистрацията на границите на Украйна като суверенна държава не е извършена в ООН.

    Следователно може да се предположи, че Русия не извършва никакви нарушения по отношение на Украйна.Според договора за ОНД територията на Украйна е административен район на СССР. Следователно никой не може да бъде виновен за сепаратизъм и насилствена промяна на границите на Украйна.

    Според международното право страната просто няма официално признати граници.

    За да разреши този проблем, Украйна трябва да финализира демаркацията на границата със съседните страни и да получи съгласието на съседните страни, включително Русия, за тяхната обща граница. Необходимо е всичко да се документира и да се подпишат споразумения с всички съседни държави.

    Европейският съюз обеща подкрепата си на Украйна по този важен въпрос и реши да предостави цялата техническа помощ.Но ще п
  • 18 Няма да е все така

    3 0 Отговор
    Не разбира се, че не!

    Тъй като Русия е правоприемник на СССР (това се потвърждава от решенията на международните съдилища по имуществени спорове между бившия СССР и чужди държави), териториите, на които се намират Украйна, Беларус и Новоросия, принадлежат на Русия и никой не е в правото си да се разпорежда с тази територия без съгласието на Русия.

    По принцип всичко, което Русия трябва да направи сега, е да обяви, че тази територия е руска и че всичко, което се случва на тази територия, е вътрешно руско дело.

    Всяка намеса се счита за мярка срещу Русия. На тази база могат да отменят изборите на 25 май 2014 г. и да правят каквото иска народът!Според Будапещенския меморандум и други споразумения няма граници с Украйна. Държавата Украйна не съществува (и никога не е съществувала!).
  • 19 ВСЯКА ПОМОЩ ОТ ЕС Е ВИД КРАДЕНЕ !

    0 0 Отговор
    КРАДЦИ ! ПРЕСТЪПНИЦИ !
  • 20 ЗЕЛЕНСКИ Е НЕЛИГИТИМЕН !

    0 0 Отговор
    ПУТИН ЩЕ ГО ОБЕСИ !
Новини по държави: