Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Март, 2022 14:26 3 230 32

Дългият път на Украйна към членство в ЕС

  • украйна-
  • европейски съюз

Ако становището е благоприятно, Киев ще получи статут на държава кандидат, при условие че всички правителства в ЕС гласуват единодушно в подкрепа на това

Дългият път на Украйна към членство в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна официално подаде в понеделник молба за членство в Европейския съюз, но процесът вероятно ще продължи години въпреки подкрепата на страни от общността след руската инвазия. Украйна може да си осигури статут на кандидат тази година, но преговорите за привеждане на нейното законодателство в съответствие с разпоредбите на ЕС ще отнеме доста по-дълго време, посочва Ройтерс в справка по темата.

За Полша, която е сходна по население с Украйна и също е минала през комунизма, от кандидатстването за членство до приемането в общността минаха 10 години – от 1994 до 2004 г., при това в мирно време и при стабилни демократични институции.

За да стане член на ЕС, Украйна ще трябва да изпълни следните условия и да предприеме следните стъпки:

* Всяка кандидатстваща за членство страна трябва да уважава човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона, правата на човека, включително правата на хората, принадлежащи към малцинства, плуралистичното общество и да подкрепя недискриминацията, търпимостта, справедливостта, солидарността и равенството между мъжете и жените.

* Трябва да има стабилни институции, които да гарантират демокрацията, върховенството на закона, правата на човека, уважението и защитата на малцинствата, работеща пазарна икономика и капацитет за справяне с конкуренцията и пазарните сили в ЕС. Трябва да може да поема и прилага по ефективен начин задълженията, свързани с членството, включително целите на политическия, икономическия и паричния съюз.

ПРОЦЕДУРА

Украйна е подала официална молба за членство до Съвета на ЕС и сега Европейската комисия трябва да излезе със становище. Това отнема средно между 15 и 18 месеца, но според висши служители от ЕС процесът може да бъде ускорен, ако има политическа воля.

Ако становището е благоприятно, Украйна ще получи статут на държава кандидат, при условие че всички правителства в ЕС гласуват единодушно в подкрепа на това.

Като държава кандидат Украйна ще започне преговори за привеждане на своето законодателство в съответствие с правната рамка на ЕС. Общностното законодателство е разделено на области от политиката, наречени глави, чийто брой е 35. Една глава е затворена, когато държавата кандидат покаже, че вече е приложила законодателството на ЕС в съответната област или че ще направи това до датата на присъединяване към общността.

Възможно е да има преходни разпоредби за това дали и как да бъдат постепенно въведени някои правила, за да се даде на присъединяващата се страна време за приспособяване. Този въпрос се обсъжда главно по време на заключителните етапи на преговорите.

Когато бъдат затворени всички глави, ЕС и Украйна би трябвало да подготвят присъединителен договор, който е необходимо да бъде одобрен от всички правителства в общността и да получи съгласието на Европейския парламент. След това договорът се подписва от всяка държава в ЕС и от присъединяващата се страна и се ратифицира.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Toshko

    26 2 Отговор
    Уж, всички биле солидарни, а като стигнат до членство в ЕС се дърпат!

    Коментиран от #20

  • 2 Майна

    30 2 Отговор
    ИГРАТА ПРИКЛЮЧИ- докато Русия е на път да изпълни отново по подразбиране – нещо, с което със сигурност има опит – икономиката й е опустошена, но богата на природни ресурси, въпросът е как САЩ ще се справят с бруталната, нова реалност, в която петролът сега е почти гарантирано да достигне $150, ако не $200 в момент, когато основната продукция на САЩ е хиперфинансирането, като стойността на финансовите активи при последна проверка е около 6,3 пъти по-висока от БВП.

    ПРИКЛЮЧИ И БЪЛГАРИЯ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ,,ВЕЩОТО УПРАВЛЕНИЕ,,
  • 3 gost

    12 1 Отговор
    дългият път по който още, и най вероятно никога няма да тръгнат
    блазе им......след 12 години опит в европата
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 11 Отговор
    ВОЛОДИМИР ЗОЛЕНСКИ комедиантът ОБЕДИНИЛ УКРАЙНА МИР МИР МИР
  • 5 провинциалист

    16 1 Отговор
    Заглавието да се чете "Дългият път на НАТО към Русия". Ама май малко остана.

    Коментиран от #15

  • 6 Зеленото човече

    5 0 Отговор
    Го има в тубата данправи реклама на меките котки, ама как му се отдава
  • 7 ТаУмВзе

    11 2 Отговор
    Евро съюзчето, вече се Разпадна! Сега те първа започва Война, срещу халифат.
  • 8 Иванушка

    11 1 Отговор
    "..Дългия път на Украйна за членство в ЕС...." прсктически приключи. Ето какво пише популярния ЦРУ анализатор и блогер полковник Дъглас Макгрегър :

    "Това, което вече се случи е, че боевете в Източна Украйна всъщност почти приключиха. Всички украински войски, разположени там, са обкръжени и отцепени, има около 30-40 хиляди от тях на югоизток. Ако не се предадат в рамките на следващите 24 часа, подозирам, че руснаците в крайна сметка ще ги унищожат.Точно затова Зеленски се среща с представителите на Путин - играта приключи."
  • 9 Един

    7 0 Отговор
    Какви институции - те все неофашистки Бандера нац герой. приемате ги
  • 10 асан

    11 0 Отговор
    Факти не може в "НОВИНА НА ЧАСА" да пускате по три новини за даден час.
    Сезирал съм Нато ЕС и Боко.
    И вие ли, като укрите ни фейквате
  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    5 1 Отговор
    СПОРЕД МЕН ПУТИН ЩЕ ДАДЕ ЛВОВСКА ОБЛАСТ НА ПОЛША, А ПРИКАРПАТИЕТО НА УНГАРИЯ ...
    ..... А ТЕ ВЕЧЕ СА В ЕС :))
  • 12 нищо лично, просто факти

    12 1 Отговор
    Брендо в коя държава се криеше и кой отказа да го предаде на ЕС съдилищата???
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тахумба

    1 0 Отговор
    Че пекат. Може и да допекат.
  • 15 Петьо Петров

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "провинциалист":

    Нато поискаха бази на руската граница. Е, ще ги имат.
  • 16 гражданските войни са на прага

    12 1 Отговор
    Зопчва разпада на ЕС, скоро цените на стоките ще са непосилни за 80% от европейските граждани, а гладен народ гледа с такъв поглед своите управници, че само се пита, дали ще има търпението да ги вари, или пече, или направо сурови да ги ядат.
  • 17 асан

    7 2 Отговор
    забравих
    "Като държава кандидат Украйна ще започне преговори за привеждане на своето законодателство в съответствие с правната рамка на ЕС"
    т.е заличаването на Бандеровците.
    За тази точка Путин им помага!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Войникът 🇧🇬

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Toshko":

    Не! Всичко и целият цирк сътворен от САЩ и ЕС е на геополитическа основа,не че им се ще толкоз Украйна да е в ЕС ,но лошото тепърва престои,ще плаща народът и на ЕС ,и на Украйна, и на Русия! На нас бедняците в ЕС ду.пе да ни е яко!
  • 21 Gucci x Balenciaga

    3 2 Отговор
    Вярвайте си че ще влезете процедурата е дълга сега сте война 😁👍Някой ден ще влезете ама няма да говорите на руски може би или като Германия васал
  • 22 Първо

    2 0 Отговор
    Дебелия от В.П.
    После дългия от ЕС
  • 23 ...

    4 0 Отговор
    Ей тва пък са евронацистите .
  • 24 GnG

    7 1 Отговор
    ЕС, да не е решил да влиза в състава на Руската Федерация, заедно с Украйна ?! :)

    Коментиран от #26

  • 25 Читател

    9 1 Отговор
    България, разбира се - ще подкрепи Украйна без оглед на обективните факти. Важното е да се ареса на САЩ.
  • 26 Те сами ще влязат в ЕС и с

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "GnG":

    ДВАТА КРАКА АМА НЕ ГО ЗНАЯТ как едно време Русия се настани в България?Ама европейски Горбачов няма да има никога пиши ги изтрити от картата нали знаеш историята за индианците

    Коментиран от #28

  • 27 Чакай , Чакай

    6 0 Отговор
    То верно война, война ама къде дават така. Има си ред! Знаеш ли колко европейски за8ници трябва да изцелуваш за тази работа?
  • 28 GnG

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Те сами ще влязат в ЕС и с":

    И, ще ПРИЕМАТ всички ЕВРОПЕЙСКИ ВАЛУТИ, плюс ЕВРОТО по пътя си ! :)
  • 29 Абе

    8 0 Отговор
    ще влезнат на 30 Февруари 2999 година.Жал ми е за 46 милиона обикновени хора .И там,както по цяла Европа,шепа гащници,правят на мумуни милиони.Залагат им здравето, спокойствието,живота за чужд инсобствен интерес.Някой вярва ли,че 46 милиона харесват живота си в Украйна? А големия ЕС,вместо да го принуди,да седне на масата за преговори,му помага с" оръжие"? Защо никоя медия не пише,че газът удари СПОТ цена 2000$,а барел нефт 108? И това не е края? Да си унищожаваш индустрия, икономика,заради чужд интерес- как и с какво ли са те стиснали за гърлото отвъд океана? А и у нас кудкудякаме,и се правим на ястреби.Затова и махнаха ген.Янев- единствения трезвомислещ,който явно не го държат за топките от обора. А Киряк да се готви за пътуване - кеф му Квебек,кеф му Клондайк! До тук беше пич.Безволево м,е,кере се оказа! Ще те издухаме,като перушина! И то- до месеци!Заедно с Ристъо Брадата,- ти към Клондайк,той ще види Парламент,през крив макарон.

    Коментиран от #30

  • 30 Зззз

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Абе":

    Абе ще ги издухаме и тези ,ама кого ще сложим ?За кой път се парим? Всички гледат властта и изгодата от нея.

    Коментиран от #32

  • 31 немски

    2 0 Отговор
    Полезна и обективна информация. Показва ясно, че пътят не е къс и безпроблемен и най-важното -спира със спекулациите, че Украина може да бъде прието в ЕС веднага. Изводите за предложението на Зеленски за незабавен прием може всеки сам да си направи, а също така да оцени искрената подкрепа на неговата реч в ЕП.
  • 32 войните

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Зззз":

    Така е, ама предпочитам да не са поне отявлени пионки на САЩ. Много е опасно да си малък народ под ботуша на САЩ. От друга страна, ако утре САЩ реши, че у нас министър-председателят е про-руски, го обявява за диктатор и бомбардира България с цел "внасянето на демокрация". А ние за 30 години вдяхме толкова много съсипани държави с внесената им от САЩ "демокрация". Но все пак не е ясно, дали и американска марионетка като Петков няма да ни въвлече във война за да има по-успешно решение на капиталистическата криза. Колко му е да жертват САЩ Източна Европа. Войната в Украйна няма да им е достатъчна.
Новини по държави: