Last news in Fakti

2 Март, 2022 12:25 1 342 15

ЕК предложи бежанците от Украйна да получат временна закрила

  • европейска комисия-
  • европейски съюз-
  • бежанци-
  • украйна

Предвижда се облекченията да действат една година и може да бъдат удължени още два пъти с по шест месеца

ЕК предложи бежанците от Украйна да получат временна закрила - 1
Снимка: shutterstock

Европейската комисия предложи днес за пръв път да бъде задействана директивата за временна закрила, за да се даде сигурност на бежанците от Украйна. Комисията уточнява, че от началото на войната Украйна са напуснали над 650 хиляди бежанци.

Очаква се Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да обсъди днешното предложение на ЕК. Ако то бъде одобрено, бежанците ще получат право на временен престой, както и достъп до трудовия пазар и системите на образование, здравеопазване и социални грижи. Предвижда се тези права да бъдат предоставени и на мигрантите, пристигнали законно в Украйна преди военните действия.

Комисията предлага бежанците да бъдат допускани по-лесно през границите на ЕС. Предвижда се облекченията да действат една година и може да бъдат удължени още два пъти с по шест месеца. По всяко време ЕК може да предложи прекратяване на временните мерки.

По-рано от комисията бе отбелязано, че повечето украинци притежават биометрични паспорти, както и че украинските граждани имат право на безусловен престой в ЕС в срок до 90 дни. Тези условия облекчават пристигането им в ЕС и предотвратяват възможността европейските системи да бъдат внезапно залети с огромен брой молби за убежище.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    22 0 Отговор
    И ние българите искаме закрила. От 9 милиона население при лошия Живков, сега останахме по-малко от 6 милиона при добрата демокрация. Защо никой не ни закриля нас? С какво сме по-лоши от украинците?

    Коментиран от #6

  • 2 Hmmmm

    22 0 Отговор
    Ммм, да... И заедно с бежанците от Украйна влизат и брадатите! По телевизия на страна членка в ЕС, преди един ден излъчиха директно от границата на Украйна с Румъния. Репортерката казва, че влизат от Украйна в Румъния авганистанци, нигериици и Сирия спомена. Камерата снима.. и само мъже от споменатите от репортерката държави! Дали не пълнят ЕС със бойци в случай на пълен хаос в ЕС, които да се разправят с европейските народи при излизане на улицата.

    Коментиран от #7

  • 3 адаша

    7 0 Отговор
    Това, да спасиш хората от тая война не е лошо нещо, но какво ще се случи в някои европейски градове с доста голяма руска диаспора и настанени там украинци...? Ще има проблеми.
  • 4 др Гей Билтс

    5 0 Отговор
    И на тия завалии ЕК им предлага зелен сертификат, ако земат бустер ще си одължат мъките.
  • 5 Аха

    18 0 Отговор
    Интересно кво стана със пандемията? ЕС не се ли страхува от разнасяне на заразата от свободния наплив на толкова хора.Нас ни затвориха за две години Ковид фашизъм.Уж за наша безопасност
  • 6 Барабанчо

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванчо":

    И да допълня нещо. Някой спомня ли си как се отнасяха с българите през 1990-те, които отиваха в Западнала Европа? Какво беше отношението, какво беше настаняването? За същата демоНкратична Европа става въпрос!

    Коментиран от #12

  • 7 Gucci x Balenciaga

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Hmmmm":

    Нека са влизат къде ще иде на центъра на Париж ли ще им подарим жилища?Мечти😁 не знам как се сработят с нашите мигранти там проблем ще има бой за територия освен СуперМакрон ако не ги прати на война да се бият за Франция и ЕС в гетата всички стрелят имат и уръжие не им трябва да карат курс по стрелба имаме обучена армия от малки
  • 8 асан

    9 0 Отговор
    Германците им трябваха 1 милион работници.Пак се изтарикатиха.
  • 9 Task manager

    7 1 Отговор
    Вярно ли е, че сте изтеглили българското посолство в Украйна и сте оставили 250 Хил. съграждани да няма към кого да се обърнат? Останаха ли българи или само наследниците на предателите на Левския?
    Ако получи това минус от някой, значи е родоубиец.
    Сега ще се види кой кой е..

    Коментиран от #10

  • 10 Ами те всички държави си

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Task manager":

    ,прибраха съгражданите ние що да ги държим по каква причина ти защо не си там да се пиеш а пишеш глупости
  • 11 pbdan

    2 0 Отговор
    А брадатите мъжаги каква защита получиха - временна ли или постоянна, с жилища, парични помощи, безплатни езикови курсове...? Сега Полша да им налага квоти и глоби дето не щат да приемат украинци.
  • 12 ААААААААААааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Барабанчо":

    Първо се пълнят онези клубове с червен ФЕНЕР от пред за свежа кръв, после онези за миене на чинии и ....

    Коментиран от #14

  • 13 Българин

    5 0 Отговор
    Направо им раздайте по 10000 евро на калпак. Лицемери!!! БДЖ ще им дава безплатно да се возят. Ще са като патладжаните дето не си плащат тока
  • 14 Gucci x Balenciaga

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ААААААААААааааа":

    И армия в случай на война повече от войниците са мигранти с цел да станат европейски граждани дават им френски паспорт ,по простите продават дрога докато ги прибере полицията тези с късмет имат диплома започват работа и се местят в хубави квартали и стават хора но са малко на 1000 души 5 я имат я нямат шанс
  • 15 От страни

    0 0 Отговор
    Супер, то е добре ако бандерите има къде да се изнесат. Прибирайте ги, тия са подобни на брадатите които вече сте приели. А Русия ще се очисти от тях и ще е по лесна интеграцията в Русия на бивши окраински земи.
Новини по държави: