Тема: Украйна

2 Март, 2022 21:41 7 775 65

Защо санкциите срещу Русия засягат всички нас

  • санкции-
  • русия-
  • ес-
  • банки-
  • руска рубла-
  • украйна-
  • война-
  • икономика-
  • енергетика-
  • европа-
  • пшеница-
  • инфлация

Засегнати ще бъдат и много други страни, Германия и България не правят изключение

Защо санкциите срещу Русия засягат всички нас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Френският министър на финансите Брюно льо Мер нарече "икономическа война” санкциите, наложени на Русия от ЕС и САЩ. Те предизвикаха финансов срив в Русия, а рублата достига рекордно ниски нива. Руснаците се редят на опашки пред банкоматите с надеждата да успеят да изтеглят парите си от банките. Не само руските граждани ще усетят ефекта от санкциите на Запада, наложени в отговор на войната на Путин в Украйна. Засегнати са и много други държави от Египет до Германия, които разчитат на доставки на пшеница, петрол и природен газ от Русия и Украйна.

По-високи цени на електроенергията

Още новини от Украйна

Цените на горивата и природния газ рязко скочиха след налагането на новите санкции на Руската Федерация, а търговците се подготвят за прекъсвания в доставките от Русия и Украйна, през която минава руският газ. Засега санкциите не са насочени директно към енергийния сектор, но все по-сериозни са притесненията, че Москва може да отвърне на удара, като спре доставките на газ, а и че санкциите рано или късно ще бъдат насочени директно в руския енергиен сектор - златната кокошка на Москва.

"Енергийните доставки от Русия са изложени на сериозен риск - или ще бъдат спрени от Москва, или ще станат част от нови санкции,” притеснява се Луис Диксън, анализатор на петролния пазар в Rystad Energy. Съществуват и притеснения, че изхвърлянето на големи руски банки от системата за разплащания SWIFT може да направи покупките на руски газ и петрол много тромави. Европейските банки Societe Generale и Credit Suisse пък спират финансирането на всякакви стоки от Русия.

Това създава напрежение за мнозина в Европа, която получава повече от 1/3 от природния си газ и 1/4 от петрола си именно от Русия. Всяко прекъсване на доставките може да остави европейците без нужната енергия, за да отопляват домовете си, както и с извънредно високи сметки за ток. "Засега санкциите изглежда стоят настрана от енергията и проблемът е по-малко сериозен, отколкото може да бъде. Но не се залъгвайте, рискът от много по-лош изход съществува,” казва анализаторът от Deutsche Bank Джим Рийд на клиентите си.

По-високи цени и на храните

Кризата подклажда и опасенията за прекъсване на доставките на зърнени култури като пшеница, царевица и маслодайни семена. Русия и Украйна взети заедно отговарят за близо 30% от световния износ на пшеница, близо 1/5 от царевицата и 80% от слънчогледа. И двете държави са основен износител на пшеница за Близкия Изток и Европа. Експерти се опасяват, че руската военна операция ще покачи още повече цените на храните в държави като Либия, Йемен и Ливан, и това ще влоши положението с храните. Конфликтът вече затруднява износа през черноморските пристанища, от които се превозват зърнени култури за Азия, Африка и Европейския съюз.

Инфлацията продължава да расте

За повечето хора по света икономическото влияние на украинския конфликт ще се усети най-вече в повишаване на инфлацията, причинено от увеличаващите се цени на енергията, металите и храните. Цените на алуминия достигат рекордно високи стойности, надвишаващи дори пика, достигнат по време на финансовата криза през 2008 г. Сега търговците се притесняват, че санкциите срещу Русия и възможните ответни мерки на Москва могат да създадат проблеми и на световния пазар на алуминий, от който Русия държи 6 процента.

Доставките на енергоемкия метал също ще бъдат засегнати от по-високите цени на енергията и недостига на електроенергия, което на свой ред може да доведе до затваряне на заводи. „Новите прекъсвания на глобалната верига за доставки са сериозен риск. Най-малкото цените на тези стоки вероятно ще останат повишени за известно време, поддържайки глобалната инфлация по-висока за по-дълго", казва Джейсън Туви от Capital Economics.

Икономиките ще се възстановяват по-бавно

Руската инвазия рискува да провали възстановяването на световната икономика след пандемията, усложнявайки ситуацията за политиците, от които се очаква да овладеят инфлацията, която в страни като САЩ и Германия сега е най-висока от десетилетия насам. От друга страна несигурността около икономическото възстановяване може да забави плановете на централните банки за повишаване на лихвените проценти, което означава, че свръхевтините ипотеки и лични заеми могат да се задържат по-дълго време.

Автор: Ашутош Пандей


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честит фалит на ЕС

    126 10 Отговор
    Честит фалит на ЕС. То бива толкова тъпота, ама да се оставиш на нагло-саксите да те хвърлят в такава криза...трябва съвсем да си малоумник. Превръщат Европа в Африка.

    Коментиран от #21, #23, #25

  • 2 Русенец

    102 6 Отговор
    Май някой почна да усеща глада, въпреки приказките на Урсулка.

    Коментиран от #4

  • 3 хъхъ

    81 6 Отговор
    Ще продължат да ни облъчват на фона на покачващите се цени и съкращения на работни места.

    Криза е, война е, Путин настъпва, руското знаме ще се вее над европарламента в Брюксел, ако не търпите.

    Коментиран от #34, #38

  • 4 USA фалира EU

    99 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русенец":

    Евроатлантически ценности, ама газта, бензина, тока и храната са с пари.

    Коментиран от #22, #61

  • 5 ЦК на КПСС

    103 4 Отговор
    Цените скачат без Русия да е спряла и 1 литър. Смятайте ако врътне кранчето.
  • 6 Кико

    13 16 Отговор
    Дреме ми. Дори плъховете да измрат, за мен парички ще има.
  • 7 Защо санкциите срещу Русия засягат всичк

    74 3 Отговор
    Защото сме подлоги и осигурихме дивиденти на 🐮🐮🐮🐮🐮 от ФАЩ
  • 8 ЧЕСТИТО

    60 1 Отговор
    САЩ ще изтеглят тая година 1 трильон долара от ЕС

    Коментиран от #45, #62

  • 9 32131231

    77 1 Отговор
    САЩ и Британия удариха мощно конкуренцията в лицето на ЕС и еврото. Колко жалък континент, който не може да бъде никакъв фактор. И какво сега, ще спрат ли Путин тия санкции, или трябва бензина да стане 10лв. и чак тогава?

    Коментиран от #24

  • 10 Rado

    5 85 Отговор
    То е ясно, че и за Европа ще има проблеми, но до 2 години ще се нормализира всичко, Запада е силен. Това е цена, която трябва да платим в името на защита на свободата на човешки животи. А Русия се връща 20 години назад. Тази цена е плащаме и за защита от Ердоган, иначе ако се размине на Путин следва Източна Румелия или подобно. А в Русия заплата 6$ на месец.

    Коментиран от #15, #40, #54, #56, #63

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 А не бе

    69 1 Отговор
    вие ще налагате санкции, Русия ще ви доставя газ. Вие нещо не сте наред.
  • 13 гост

    61 2 Отговор
    Така е,бензина вече е над 3лв.
  • 14 Грульо

    44 4 Отговор
    Всичко е плана за Големото зануляване, финансово и физическо. И Путин и по-ниският от него Зеленски също са в играта на глобалистите.

    Коментиран от #20, #26

  • 15 Ти я плащай,

    19 2 Отговор

    До коментар #10 от "Rado":

    аз пари нямам

    Коментиран от #41

  • 16 Kcaniba

    42 1 Отговор
    защото горивотос тана 3 лв, ще се качи и тока, 2 години няма руски туристи, вече няма да има и окраински , но пък има бежанци!! Момитопаси обеща амерски туристи и инвестиции, само амерски мишени до тук!!!!
  • 17 Възмездие

    34 3 Отговор
    Спрямо Зеленски, Турчинов, Гончаренко, Просто Киро и останалите от фашистката върхушка Русия ще се възползва от опита на Израел
  • 18 Последния Софиянец

    43 1 Отговор
    На бензиностанциите в София е лудница.

    Коментиран от #28

  • 19 ЧЕ ТО САМО ГЛУПАВИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ

    37 1 Отговор
    ЩЕ ЗАСЕГНАТ РАЗБИРА СЕ И НИКОЙ ДРУГ! САМИ СИ УДРЯТ ГЛАВАТА В СТЕНАТА ПО ДУДУКА ОТТАТЪК ОКЕАНА!
  • 20 Джо и Вова

    39 1 Отговор

    До коментар #14 от "Грульо":

    се разбраха. Зануляването е за европитеците.
  • 21 дано фалира

    27 4 Отговор

    До коментар #1 от "честит фалит на ЕС":

    Преди колко години Виктория Нюланд каза едно нещо за ЕС...
  • 22 Русенец

    40 2 Отговор

    До коментар #4 от "USA фалира EU":

    Европееца почна да си брои центовете, а дори още няма спрени доставки. Цените хвърчат нагоре само от страха и слуховете за последиците. Представи си какъв вой ще е, ако наистина има недостиг на суровини.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Русенец

    26 2 Отговор

    До коментар #9 от "32131231":

    Бензинът ни ще се изравни с европейския. Тогава ще почнат да ни внасят от ЕС и да ни викат, че ето - на цените на руския е.
  • 25 Молете се също фалита на ЕС

    41 2 Отговор

    До коментар #1 от "честит фалит на ЕС":

    Да е само икономически - че в момента там са такива шизофреници които са напълно способни да предизвикат и превантивни удари от страна на Русия! Старата Русия дето им търпя подигравките и санкцийките свърши!
  • 26 хХх

    30 1 Отговор

    До коментар #14 от "Грульо":

    Точно
    Либерално финансовия модел е изчерпан и трябва да се спука балона на Хиперинфлацията.
    .
    Доктор Путин го прави по най-безболезнения начин.
    Другия е ядрена война
  • 27 kvy

    32 1 Отговор
    Това е добре за Африка, скоро ще станат с по-добър стандарт от европейците :)))
  • 28 Русенец

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    При нас само на две - най-евтините. На другите има по две-три коли и туй то.
  • 29 Петьо Петров

    14 2 Отговор
    Цяла Украйна е с вас! Дори си слагат БГ знаменца по профилите във Фейса. А вие плачете,сълзите са безплатни!
  • 30 Опонент

    13 2 Отговор
    💲СССР зад желязната завеса, където и пиле не прехвъркваше, ядрено му се противопоставяха и беше ограничаван за стратегически стоки, но никога така всеобхватно.💲
  • 31 хикс

    11 1 Отговор
    Интересуват ме цените на имотите в България в момента и в близко бъдеще .

    Коментиран от #35

  • 32 Можете ли да познаете кой ще ударят

    25 1 Отговор
    Най вече всички тези санкцийки?! Разбира се - ЕС! То все едно за тях си ги пишат!
  • 33 Watchdog

    29 1 Отговор
    ЕС е безсмислена организация, която освен всичко е вредна за благосъстоянието на народите на континента. Икономически несъстоятелна, политически невъзможна.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Русенец

    17 3 Отговор

    До коментар #31 от "хикс":

    Предполагам, че ще продължат да скачат, понеже хлябът може да стане 5 лв но, камара тухли и цигли са по-търсени.
  • 36 Ime

    29 2 Отговор
    Истината е че истинския виновник за цялата тази работа не се споменава. Умишлено. От едните купува газ, за да го продава на 4на цена на Европа, като така срине икономиката, и притиска за нови и нови санкции, които не водят до нищо; от другата страна продава оръжия на укрите, за да ги раздават на затворници и жени и деца за невероятен жив щит. Правят пари от всичко това. Ако Русия спре да подава газ към Европа, износител номер 1 на втечнен газ в света става ... да, същите тези "приятели на Европа". Интереса на Европа е с Европа, не с най-войнствената държава в света.
  • 37 089954

    23 2 Отговор
    Когато цените са високи и хората спрат да купуват се получава стагфлация . Съветвам ви да ограничите всякакви покупки от молове , сайтове и тн и да наблягате на най-необходимото -храна , лекарства ,деца , близки хора , ток , вода , телефон и тн .Изчистете си кредитите защото ще вдигнат лихвите
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 защо

    29 1 Отговор
    скоро ще се усети и с металите и олиото 80%-та от слънчогледа е руски и куп др неща - ето ни санкции - краварите пак изработиха европа "приятелски"
  • 40 Опонент

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "Rado":

    👍Кометарът Ви дава ясен отговор защо сме в НАТО, но някои си живеят във виртуален свят и отказват да мислят.👍

    Коментиран от #53

  • 41 Rado

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "Ти я плащай,":

    Тогава Ердоган ще дойде за семейството ти след време.
  • 42 Дедо Гошо

    22 1 Отговор
    Знаеш че санкциите ще ударят цялата икономика на ЕС и цената ще
    я платът всички хора и въпреки това ги налагаш.Голям лумпел трябва да си
  • 43 Ас Мен

    10 1 Отговор
    Кико дай план Б, ако не планС,
  • 44 €€€€€€€£€€€

    4 20 Отговор
    ВСИЧКИ МОЖЕТЕ ДА БЛАГОДАРИТЕ НА ЧОВЕЧЕТО,КОЕТО Е СМЕТНАЛО, ЧЕ ЩЕ ИЗНУДВА ЦЕЛИЯТ СВЯТ! !!!!!!!!!
  • 45 666

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЧЕСТИТО":

    Пардон - 1.2 трилиона долара, ама споко Бай Дум каза , че ще печатат!!!

    Коментиран от #49

  • 46 123456

    19 4 Отговор
    Бай Данчо е чак зад океана .Истината е че Путин ги финтира всички и ще докара до фалит целия свят . После ще си направи златна рубла и ще вдигне страната .Това явно му е замисъла за нов световен ред . Сещам се и за Баба Ванга ама това е друга тема
  • 47 пешо

    11 1 Отговор
    Горивата-с 10/15%.Ако ги има.Лукойл дали е в списъците?За санкции и контрасанкции?Щото суровината иде познайте:1.САЩ,2Германия,3Други/враг/
  • 48 адрес

    20 0 Отговор
    Като нахака 2000 евро за газ , ако му е кеф може и 5000 евро да поиска .Май е наложително да правим още атомни централи и да пускаме въглищата пак в действие
  • 49 хХх

    11 1 Отговор

    До коментар #45 от "666":

    Това е голяма заблуда.
    САЩ НЕ печатат долари, а вземат на заем, който сега ще занулят.
    .
    Долара е хартия, която и за кенеф не става, защото е твърда.
    .
    Мързи ме да обяснявам

    Коментиран от #52

  • 50 Навални

    20 1 Отговор
    Планът е САЩ да оцелеят след хиперинфлацията, за сметка на ЕС.
    Еврото умря.
    Да живеят националните валути
  • 51 6999

    18 2 Отговор
    Дойче Веле е фашистка антибългарска медия финансирана директно от джоба на германския данъкоплатец така че правете си сметка какво е отношението на германското правителство към българския народ.
  • 52 666

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "хХх":

    Е да , от Китай , а кога требе - офсет

    Коментиран от #55

  • 53 Rado

    2 11 Отговор

    До коментар #40 от "Опонент":

    Както казаното: Русия е малка - икономически е вярно. Русия не е в Топ 10. Но троловете скачат, че Русия била голяма, само по територия
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 хХх

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "666":

    От ЕС.
    Това е вид колониален данък
  • 56 Кой Запад е силен бе

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Rado":

    льольо?
    Западна Европа ли?
    За нищо не става.
    Западна Европа трябваше да спре САЩ да не се месят във всичко и да не подкокоросват постоянно разни държави срещу Русия.
    Обаче с дебилnoto трио Фон дер Лайен, Мишел и Борел какво очакваш?
    А от всичко това най-печеливши са САЩ.
    Два близки народа се бият, единият е Русия, което е добре за САЩ.
    Газта се качван, което е добре за САЩ.
    Европа има проблем, което е добре за САЩ.
    Путин само трябваше още 20 години да ги изчака, дотогава Западна Европа щеше да се е разпаднала.
  • 57 Парламент чудо и приказ

    10 1 Отговор
    Истинските причинители на войната, САЩ, казаха че няма да налагат санкции върху транзакции с Руски газ и нефт. Колко удобно нали. А Европейските некадърници не се сещат. Смятайте какъв материал управлява Европа.
  • 58 1111

    2 0 Отговор
    Актовете заритат ли се.магаретата пратят това нали го знаете
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 НЕфинансов министър

    3 0 Отговор
    "Френският министър на финансите Брюно льо Мер нарече "икономическа война” санкциите, наложени на Русия от ЕС и САЩ. Те предизвикаха финансов срив в Русия, а рублата достига рекордно ниски нива." Финансов министър, който не знае че отслабването на Руската рубла, всъщност е добре дошло, защото насърчава Руския износ? Не вярвам! Европа няма шанс да оцелее между САЩ и Русия. Санкциите които САЩ налага , всъщност не удрят Русия а удрят Европа. И кой ги налага? Техните "хора" в Европа, а в същото време нито една американска фирма не е засегната!
  • 61 Съгласен

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "USA фалира EU":

    САЩ помагат на Русия да си изкупи дълга.
    САЩ помагат на Русия да увеличи износа.
    САЩ помагат на Русия да натрупа валутен резерв.
    Това не е виц. Такива са фактите.
  • 62 неСъгласен

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЧЕСТИТО":

    Според финансовите анализатори ще са поне двойно. Русия ще изтеглят тая година 1 трильон долара от ЕС. Според анализатори откакто започнаха с налагането на санкции преди години двете играят тандем и източват ЕС. Суапа по кредита на Русия (това е измерителя за риск дали 1 държава ще фалира), определен от рейтинговите агенции (тях ги държат САЩ, Европа опита да направи свои, неуспешно.) примерно на Гърция е 100, на Русия е 268!? Русия имала 2.5х повече шанс да фалира от Гърция ???!!(ВЕРВАЙТЕ МИ) Така САЩ помагат на Русия да си изкупи външният дълг на безценица. Представете си вземате 100 милиарда държавен дълг и после си го откупувате примерно за 5. Как мислите трябва ли Путин да награди администрацията на САЩ с орден "Герои России"? Трябва, включително и с държавна пенсия!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Смисъл

    2 0 Отговор
    Четейки статията за милисрдите които се дават на руския народ.питаме ? На нас средната класа.кой ще ни компенсира за загубите от санкциите? Мисли ли правителството и не само нашето.как ще ни компенсира.Никой не ни е питал за санкциите?Никой не оита народа си? Мисля че всеки собственик на автомобил.трябва да получи компенсация в пари заради горивата Без изключение.И управляващите в Европа.които наложиха санкциите да ни компенсират.Защо Инвеститорите на Северен поток искат да отиват на съд за Загуби? А ние средната класа какви сме
  • 65 много просто

    0 0 Отговор
    От всички войни и помощи има печеливши и губещи. Познайте кои са печелившите и кои са губещите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания