Last news in Fakti

3 Март, 2022 08:45 9 895 61

Турция: войната в Украйна и Соломоновото решение на Ердоган

  • турция-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • реджеп ердоган-
  • руска инвазия-
  • босфор-
  • кораби

Ердоган реши да затвори Босфора за руските военни кораби. Но едновременно с това го затвори и за всички останали бойни плавателни съдове.

Турция: войната в Украйна и Соломоновото решение на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турското правителство затвори Босфора и Дарданелите за всички военни кораби, чиито бази не са в Черно море. Президентът Ердоган се позова на Договора от Монтрьо от 1936-а година, който му позволява сега да забрани преминаването на руските бойни плавателни съдове - така, както това бе поискано от Украйна.

Стъпката на Турция да застане на страната на Украйна изглежда решителна, отбелязва германският "Ханделсблат". Още повече, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара смята руската инвазия в Украйна за несправедлива и противозаконна. Същевременно обаче забраната за преминаване се отнася не само за руските, а също и за всички останали бойни кораби – например за тези на съюзниците от НАТО. А това е още едно свидетелство за колебливата позиция на Турция спрямо войната в Украйна.

От какво се страхува Ердоган?

Дори Турция да осъжда руската инвазия, тя определено се въздържа от предприемането на мерки срещу Москва, защото се страхува от негативни последици за своята икономика. Така например турското въздушно пространство остава отворено за руски граждански и военни самолети. А затварянето на пролива не само за руски, а за всички бойни кораби, може да бъде оценено като още един знак, че Анкара не би искала изцяло да застане на противоположната страна на Путин - макар да е членка на НАТО.

Същевременно Турция поддържа специални отношения с Украйна - тя ѝ предостави още миналата година бойни дрони "Байрактар", които вече се използват за обстрел на руската бойна техника. Това, че Турция първо доставя оръжие, след което обаче така и не се присъединява към западните санкции, може да е свързано с факта, че – подобно на много от западните си партньори – турското правителство не е вярвало, че може да се стигне до война. В самата Турция настроенията са ясни: подкрепата за Украйна и настроенията срещу руското нападение са много силни. Но Ердоган се вижда най-вече в ролята на посредник, полагащ максимални усилия за стабилност в региона. Турция няма интерес от избухването на следващи конфликти в съседство. Войната в Украйна поставя под заплаха търговските маршрути и би могла да доведе до приток от бежанци към Турция, отбелязва "Ханделсблат".

Турция избра компромисно решение

Затова Турция е избрала "среден път" с решението си за Босфора, на което се разчита да опази турските интереси - независимо какъв ще е изходът от войната, пише агенция ДПА. Досега турското правителство не е направило нищо повече от минимума - щом Турция така и не се включи в санкциите на Запада срещу Москва. Корнъл Оверфийлд от американския Център за военноморски анализи пък заявява пред ДВ, че затварянето на пролива надали ще даде отражение във военен план спрямо руско-украинската война. "Но това е единствената възможност на Турция да накаже Русия за агресията и да покаже своя ангажимент по отношение на международното право", казва той.

Турция иска да е на страната на победителя

„Затварянето на Босфора се възприема на Запад като турски жест срещу Русия, който няма да разгневи Москва", казва Хауърд Айсенстат, експерт по турските въпроси в нюйоркския университет "Сейнт Лорънс". Турция чака изхода от войната, за да съобрази с него външната си политика, защото тя желае да е на страната на победителя. "Тази политика може да е цинична, но не е глупава", посочва Айсенстат.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софианец

    106 7 Отговор
    Питайте киро канадеца как ще се справи с хауса в България.Реално войната не ни интересува

    Коментиран от #25, #49

  • 2 Иванушка

    107 12 Отговор
    Браво на Ердоган, мъдър политик.

    Коментиран от #53

  • 3 ХаХаХа

    23 7 Отговор
    Соломоновото решение колко Руски кораба пусна и сега колко на прЕателчетата на зеленото могат да минат? Даже е оставил малко Руски кораби в Средиземно море да предрещат прЕатели. Почнете да мислите две години три войни прави нат Ердо за ресурси ся ще му идват на безпари
  • 4 Асан

    27 21 Отговор
    Слава на Ердоган и ТР
  • 5 Кюрдистан идва

    8 56 Отговор
    края на измислен пуйкистан.

    Коментиран от #47, #61

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пич

    95 9 Отговор
    Ясна позиция ! Всичко в интерес на Турция ! Не като нашите " солидарни " глупаци ! Това е разликата , между истинският политик , и някакъв " високообразован " тъпак !

    Коментиран от #11

  • 8 Аналитик

    53 2 Отговор
    Просто знае,че Босфора в момента не е приоритет на руснаците.Та то не им трябва да го използва,а Е МНОТО ДОБРЕ ЗА ТЯХ ЧЕ НЯМА ДА ИДВАТ НАТОВСКИ КОРАБИ.Следователно ,затварянето е РУСКИ +

    Коментиран от #12, #40

  • 9 дидо

    49 2 Отговор
    т . е . турция защитава гърба на Русия като не дава боини кораби да навлязат в черно море
  • 10 Българка

    20 31 Отговор
    Кога един диктатор е тръгвал срещу друг диктатор, освен при завоевателни войни седин срещу друг. Точно при такава война ние днез се просваме пред Русия с благодарности за освобождение. Трети март е български празник, освобождението ни не е даром. То не е повод за навлизане на руски войски в България. Истината е че освобождението ни е резултат от сблъсък на две империи в завоевателна за Руската империя война. Русия осребри дори страничния ефект (освобождението ни) като реално ни завладя и превърна в покорна колония.

    Коментиран от #17, #31

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    Русия и Турция винаги са прилагали спрямо България метода на ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ!
  • 12 хХх

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Аналитик":

    Абсолютно вярно, но фашагите на Адолф Шолц го представят в тяхна полза.
    .
    Чакаме края на параолимпийските игри.
    Тогава ще се случи още нещо в страната "Т"
  • 13 Ердобей

    21 2 Отговор
    Абе стига писахте глупости, на 08.02.2022 г. през Босфора влязоха 8 десантни кораби на Русия в Черно море. А Ердоган и да е затворил Босфора зад тях по конвенцията в Монтрьо той е длъжен да ги пропусне да се върнат в пристанището си, да не говорим, че в Кримската си база съвсем спокойно могат да си влезнат вместо да се връщат в северния флот.

    Коментиран от #34

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бат Пешо

    41 5 Отговор
    Абе пичове. В момента Русия воюва с Украйна и Турция е официално на страната на Украйна и НАТО. Днес разбираме че Украйна ни е освободител, защото са били на Шипка. И защото естествено днес сме "съюзници" с тях. Ами турците и те са ни съюзници, доколкото знам и тях ги е имало на Шипка, и те там нещо са се били. Не е ли време официално от връх Шипка нашите "политици" да благодарят и на Турция, че са ни освободител от турското робство. Така поне цирка ще е пълен и на всички ще е весело

    Коментиран от #37, #42, #56

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Опа

    5 10 Отговор
    Не е за вярване но Турция показва че в Нато има нещо сгрешено. Турция е натовска държава а държанието и е (соломоновско)??? Не се ли замисля те че (ръкоплясканията) не помагат на обикновените украинци. Не знаеха ли на запад че Путин е (диктатор)? И какво си мислеха, че като тропнат с крак на диктатора той ще си седне на задника?

    Коментиран от #28

  • 20 Понимаешь ли?

    0 20 Отговор
    Турците имат погрешни схващания.. Американците току-що унизиха германците и поставят Русия на колене. Ще дойде времето на турците, които пред другите са джуджета. Приготвят много шевове за козината си.. Търпение. Засега следва кражбата на Иран от ръцете на Китай. А шамарите, които Иран трябва да яде от Америка, ще бъдат дадени от Китай на Тайван. В Америка това се нарича clean job чиста работа.

    Коментиран от #55

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Просто

    22 3 Отговор
    Турция спазва международното право. Това обаче не е изгодно за агресорите и те лаят срещу Ердоган.
  • 23 И защо Турция да се присъединява

    32 0 Отговор
    Към санкциите наложени от запада, като самата тя е под западни санкции? Може ли някой да обясни?

    Коментиран от #30

  • 24 Сивата чапла

    6 1 Отговор
    Тия вярват ли си?
  • 25 INOT

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софианец":

    Хаос, драги ХАОС. А не Д-р Хаус!

    Коментиран от #50

  • 26 Дипломати от кариерата

    18 0 Отговор
    Умни дипломати, всеки лидер защитаващ националните си интереси, заслужава уважение. А иначе, да не сме на мястото на Ердоган, Си, Бай Дън, Владимир, Лукашенко-изключително тежки времена за политиците в цял свят. Нашите марионетки не заслужават внимание.
  • 27 гилотината

    24 0 Отговор
    Ердоган може и да го е страх за икономиката , но бълг. политици НЕ . те няма да се лишават от комисионите си , които получават от Запада , заради някакъв си народ в България . И те като Мария Антоанета ще казват ... народа като няма хляб , да яде пасти .

    Коментиран от #36

  • 28 Сивата чапла

    10 6 Отговор

    До коментар #19 от "Опа":

    Путин е освободител за Украйна!

    А бандеровците са твои любимци и ако решиш, иди им тропни с крак, да спрат да рушат държавата си.

    Коментиран от #43

  • 29 Хитър Петър

    26 1 Отговор
    Ердоган е умен политик. Знае си работата. И затова повечето ходите в Одрин да пазарувате! Кирчо Кира има много да се учи от него!
  • 30 ΧaXaXa

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "И защо Турция да се присъединява":

    Излез от НАТО и сам ще разбереш
  • 31 Сивата чапла

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Аман, колко време ти преподаваме история, а ти пак, и пак, сядай! Двойка!
    Иди питай дядо си, кое и как е било!
  • 32 За първи път виждам

    16 1 Отговор
    От дойчето да напишат нещо добро за Турция и Ердоган. Да не му се мазнят нещо?
  • 33 До 15,

    9 0 Отговор
    защото у нас от прекален внос на демокрация цъфти и ухае, затова хората се изнесоха. И като ви гледам анонимния ник, и вие не ще да сте много гръбначна.
  • 34 Опа

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ердобей":

    Хайде да следим малко събитията. На 08.02 22 минаха кораби на 23.02.22 Путин атакува Украйна. Някак, май има разлика.
  • 35 Българка

    27 5 Отговор
    Турция показа на практика, какво е това политика и какво е национален интерес. Цялото ни управляващо мнозинство и опозицията вкупом днес на 3,03 да се вдигне и да отива при Ердоган на открит урок. Преди време се смеехме на Борисов, че бил отишъл при Ердоган, ама явно е имало защо. При Борисов, бяхме приятели със всички, а сега сме отритнати от всякъде, дори и от тия които ни се пишат приятели.
  • 36 ....

    0 6 Отговор

    До коментар #27 от "гилотината":

    комисионните са за поддържане на монопола на руски газ с високи цени, но скоро до няколко месеца това нещо с изграждане на свързаността с Гърция ще приключи
  • 37 театър “Слза и смях“ъ

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бат Пешо":

    Бат Пешо , разсмя ме . То не е за смях , направо е трагично , но до тук ни докараха ...
  • 38 Васил

    4 9 Отговор
    Ердоган е лицемер мисли че ще има наплив от Руски турист ама с какво ще му платят с чували натъпкани с рубли?
  • 39 Йени Шафак

    5 16 Отговор
    Смешните глупости, разказани тук от служители на MIT, че Турция ще бъде балансьор между Запада, Русия и Китай и в крайна сметка ще стане 5-та световна сила, а след това 2-ра и бла-бла, КРАЙ. Мави Ватан КРАЙ. Карагюл КРАЙ, Ердоган КРАЙ. Очаквайте скоро на вашите екрани..

    Коментиран от #46

  • 40 Razraz

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аналитик":

    Да така е. И на това се казва умна политика, да прецениш кво ще се случи за напред
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 театър “Слза и смях“ъ

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бат Пешо":

    Бат Пешо , разсмя ме . То не е за смях , направо е трагично , но до тук ни докараха ...
  • 43 Опа

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Сивата чапла":

    С цветя го посрещнаха в Крим, Донбас и Луганс и до тук. Както и да е. Предишният коментар няма нищо общо с бандеровци а със съвсем друго. Прочети го по внимателно, моля!
  • 44 Дернев

    9 1 Отговор
    Този ход е добър за Русия, а и за Европа и света. Ако някой неразумник беше решили да прати военни кораби в Черно море в този момент щеше да екатастрофално. Не знам дали е с одобрението на Русия, но е разумен ход.
  • 45 Ердоган не се интересува

    14 1 Отговор
    От западните санкции. Ердоган се интересува само за благото на страната си. Затова в България бензинът скочи с 50 стотинки само за ден, а в Турция все си е под 2 лв.
  • 46 Bulguri

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Йени Шафак":

    Гюленчо ще те открием спокойно
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 От какво се страхува Ердоган?

    10 0 Отговор
    От съюзниците дето му спретнаха опит за преврат, от който го спаси президента Путин
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 9898988

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "INOT":

    Сори, не видях, че вече си го зашлевил...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 989898

    4 0 Отговор
    С хаУса ще се справи, но с хаОса - трудно... поредния НЕГРАМОТЕН !

    Къде ти е заведенитео бе ?
  • 53 кнаус 485

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иванушка":

    Да, Ердоган е държавник за разлика от нашите и ЕС,умее да седи на два стола,но няма да падне от тях бъдете сигурни....
  • 54 Кюрд

    1 6 Отговор
    Кюрдите идват за тях!

    Коментиран от #58

  • 55 злобар

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Понимаешь ли?":

    Митко Бомбата е тук , липсва Дядо Пиндо...Хайдеее джам праиш гледало праиш...На всеки километър продължаваа...Панимаиш ?!:)
  • 56 злобар

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бат Пешо":

    Ако те курдисат и тебе за клоун там, цирка на дресьоката Херо ще е пълен състав.:)
  • 57 Info

    1 2 Отговор
    Руският посланик: Тази година Турция няма да има руски туристи. Руският посланик в Турция Алексей Герхов посети вчера парламента и каза, че Турция приема милиони руски туристи всяка година, но това няма да се случи тази година заради ситуацията с Украйна. Опозиционният вестник Cumhuriyet определи коментарите на Герхоф като заплаха. „Турция плаща цената на войната“, гласи заглавието.
  • 58 ПещероПредприемач

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Кюрд":

    "Кюрдите идват за тях!"

    Пещерокопачите от ПКК ли те освен високопланински пещери и землянки да копаят друго знаят ли не стават за Украйна. Равнински терен е там няма планини къде да се крият и ровят.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: