Last news in Fakti

7 Март, 2022 15:43 20 835 76

Тези трима мъже могат да натиснат руското ядрено копче - Март 2022

  • русия-
  • ядрено оръжие-
  • владимир путин-
  • сармат-
  • сергей шойгу

За това са необходими и кодовете от още едно ядрено куфарче - тоест, Путин зависи от решението на поне един от двамата генерали

Тези трима мъже могат да натиснат руското ядрено копче - Март 2022 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Путин не може сам да натисне "червеното копче". Ядрените сили на Русия са в ръцете на трима мъже. Ето кой и как може да активира руския ядрен арсенал.

Обявената от Владимир Путин повишена готовност на руските ядрени сили е втората степен преди поставянето им в пълна бойна готовност, обяснява генерал-майор Борис Соловьов пред руския вестник "Комсомолская правда". Следващата стъпка предвижда зареждането на установките с ракети и снабдяването им с ядрени бойни глави. След това ядреното "червено копче" всеки момент може да бъде натиснато.

Разбира се, това е образно казано, защото не съществува никакво червено копче. В Русия трима мъже разполагат с кодовете за активирането на ядрения арсенал - става дума за тъй наречените "ядрени куфарчета", пише германското издание RND и пояснява, че с тях те могат да издадат заповед за използването на стратегически ракети, ядрени подводници или бомбардировачи, летящи на дълги разстояния. Наскоро тези трима мъже си дадоха среща с техните ядрени куфарчета: президентът Владимир Путин, шефът на Генералния щаб на армията Валери Герасимов и министърът на отбраната Сергей Шойгу. И тримата фигурират в списъка на лицата с наложени санкции от САЩ.

Путин не може сам да натисне копчето

Руският президент не може сам да разпореди използването на ядрено оръжие. За това са необходими и кодовете от още едно ядрено куфарче - тоест, Путин зависи от решението на поне един от двамата генерали. Но тази мярка е измамно успокоителна, защото тримата мъже са близки съмишленици. Освен това не се знае как точно протича процесът на оторизация за използването на ядрено оръжие.

Експерти се опасяват, че за постигане на целите си Путин може да прибегне като крайно средство и до ядрено оръжие. Пред германската медия RND професор Марина Хенке от Hertie School of Governance изказва предположението, че руският президент може да реши да използва някакво по-слабо тактическо ядрено оръжие като ясен сигнал към Запада, че е готов да стигне докрай. Такъв сценарий е мислим, ако например войната се развива лошо за Русия или ако жертвите са много и Путин реши да обвини за това Запада - например заради оръжейните му доставки за Украйна.

Сергей Шойгу - дясната ръка на Путин

Вторият човек с ядрено куфарче е министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу, който преди това е бил и министър на извънредните ситуации. Във войната в Украйна Шойгу играе централна роля: той ръководеше анексирането на Крим през 2014 година и винаги е следвал разпорежданията на Путин. Твърди се освен това, че миналото лято е изпратил в Източна Украйна под прикритие руски специални сили в подкрепа на проруските сепаратисти.

Извън това Шойгу е много близък с Путин - смятан е за един от най-добрите приятели на президента. Неведнъж е бил на почивка с него - има снимки, на които двамата ловят риба или са на излет сред природата. Шойгу е смятан за дясната ръка на Путин и често е споменаван като възможен негов наследник на президентския пост.

Кой е генерал Валери Герасимов

Шефът на Генералния щаб и първи заместник на военния министър е изцяло свързан с армията. Служил е в нея още по времето на Съветския съюз, бил е командир на танков батальон, а от 2012 година оглавява Генералния щаб на руските въоръжени сили. В отсъствието на Шойгу той командва руската армия.

След анексията на Крим ЕС му наложи санкции, а през 2015 г. той организира намесата на Русия в конфликта в Сирия, за което беше награден с орден "Герой на Руската федерация". Герасимов е и член на Съвета за сигурност на Русия. Миналото лято на конференцията за международна сигурност в Москва той заяви, че Русия би използвала и ядрено оръжие, ако е застрашено съществуването на руската държава.

Ядреният арсенал на Русия

Според руската конституция и военната доктрина на страната решенията се взимат от президента. Но ядрен удар не може да бъде извършен без участието на въоръжените сили и тяхната готовност да изпълняват издаваните заповеди.

Според института Sipri руснаците имат над 6250 ядрени бойни глави, което е само една малка част от това, с което разполагаха по време на Студената война. Но днешните ядрени оръжия притежават несравнимо по-голяма ударна мощ и могат да преодоляват по-големи разстояния. Руските бомбардировачи на дълги разстояния могат да достигнат до всяка точка на света, междуконтиненталните ракети изминават разстояние от над 10 000 километра, а междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" е с обсег на действие до 18 000 километра. Всички тези ракети могат да носят ядрени бойни глави, а Русия редовно извършва изпитания с тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе тоя Шойгу

    17 43 Отговор
    Верно ли бил еленовъд лол?Той линпе натиска копчето лолол????

    Коментиран от #44

  • 2 АнтиГост

    25 46 Отговор
    Като го натиснат Вова няма да стигне Берлин както му се иска.

    Коментиран от #7, #22, #39

  • 3 И да

    40 4 Отговор
    станем на пух и прах !
  • 4 Кажи

    29 5 Отговор
    Зеле, хааххахаха
  • 5 Туран

    30 28 Отговор
    западът ще бъде унищожен който оцелее ще бъде мръсен роб в мините на Африка.

    Коментиран от #9, #30

  • 6 Анонимник

    52 12 Отговор
    Един момент, който от Дойчу Зели пропуснаха - понеже са в специален режим, Руските ракети са в режим Launch On Warning (или поне такъв е западният еквивалент, буквално - стреляш в мига, в който видиш потвърдена атака към теб). Също така, за разлика от Запада те имат и план Б с "Мъртвата ръка" ;) ...т.е. дори и да взривят и трите куфарчета с една бомба, автоматична заповед ще излезе ... а човечеството ще залезе :|

    Коментиран от #19, #48

  • 7 Антитрол

    38 7 Отговор

    До коментар #2 от "АнтиГост":

    Той Берлин няма да го има какво да прави Путин там тогава - и теб няма да те има.

    Коментиран от #38

  • 8 Някой

    24 34 Отговор
    Така някой от генералите ще има възможност да разстреля Путин от упор, ако се стигне до там

    Коментиран от #11

  • 9 Ивайло овчарчето

    23 4 Отговор

    До коментар #5 от "Туран":

    И ще остане само Туран, така ли? Ех, мечти, мечки и сметки без кръчмар!
  • 10 pbdan

    27 7 Отговор
    Дори украинците да направят контранастъпление и да изтласкат всички руски войски от своята територия - това с нищо не заплашва руската държава. Да стигнат и обсадят (сами) Москва = не/научна фантастика. Къде ще хвърлят бомбите - Киев, Харков, Мариупол, Одеса?
  • 11 Военен

    31 6 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Американската доктрина е за превантивен ядрен удар за разлика от руската - там някой трябва някого да разстреля от упор.

    Коментиран от #15

  • 12 нищо нема натискат

    18 13 Отговор
    щот нема кой да ги хрантути полу4овеците там

    Коментиран от #54

  • 13 ДжафДжаф

    34 14 Отговор
    А защо Путин да натиска ядреното копче!? Има и много много по-елегантни начини да се пусне кръвчица на враговете. Какво му пречи на Путин да подари малко ядрени и ракетни технологии на другаря Ким!? Те тогава Гуам и Хавайските острови ще конкурират Марианската падина, а японските острови ще се разтресат за последно и там повече няма да има земетресения и цунамита ! А за да бъде изживяването пълноценно може и малко подаръче на аятуласите! Ей така, за вдигане на цената на петрола например!

    Коментиран от #49

  • 14 П Резидента

    31 29 Отговор
    Какво може да се очаква от пия.ни руснаци Нищо добро.
  • 15 Друг военен

    21 13 Отговор

    До коментар #11 от "Военен":

    Тезата ти издиша, Путин лично заплаши с ядрен удар, ако светът не се съобразява с исканията му.

    Коментиран от #23, #40

  • 16 ФАБ-500

    16 2 Отговор
    На волен пръста е по ценен с мед да гомажеш
  • 17 Съюз на пенсионерите

    22 24 Отговор
    Къде видяха трима мъже, на тази снимка виждам само пенсионери.

    Коментиран от #31

  • 18 LOSHIA

    16 22 Отговор
    ПЪЛНА ЗАБРАНА НА ПРОФАШИСТКИТЕ ГЕРБ И ВЪЗРАЖДАНЕ!!!!!!!!!!!
  • 19 pbdan

    12 6 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимник":

    Едва ли има по-неморално оръжие от "Мъртва ръка". Това вакуумна бомба, термобарична бомба, куршуми дум-дум, противопехотни мини, касетъчни бомби, бял фосфор не случайно са забранени. "Разрушихте ни държавата, а вие там ще си живеете, а?", Хотят ли русские войни?

    Коментиран от #33, #41

  • 20 xyz

    21 7 Отговор
    Голяма беше грешката им че не натиснаха копчето! Педал от дума не разбира, само от як бой!

    Коментиран от #58

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 кнаус 485

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "АнтиГост":

    А бе не знам за Берлин...ама тия от зелето големи разведки......
  • 23 СЛЕДВАЩИЯ ВОЕНЕН

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Друг военен":

    Върни се да си доучииш! Отсъствал си от доста занятия и лекции
  • 24 ТОЧКАТА

    15 2 Отговор
    УПОРИТО ни натякват ,че ЯДРЕНА ВОЙНА е невъзможна!!!!!!!Пълна лъжа разбира се, И ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ ИМАТ КОНЦЕПЦИЯ ЗА ПРЪВ!!!!!ЯДРЕН УДАР....Първо САЩ го въведоха, когато започнаха ,,войната против тероризма,,.Русия направи това преди няколко години....НО светът може и да си загине без ядрена война...ФИНАНСИЛИЗАЦИЯТА на икономиката може да го убие ефективно....БОРСИТЕ,новите финансови инструменти,санкциите играят тази роля отлично....Особено САНКЦИИТЕ!!!!ТЕ поразяват и ДВЕТЕ СТРАНИ..../обекта и субекта.........РУСИЯ СТРАДА,ЕСъто /ПЛАЩА....Особеното е че потърпевши са обикновените хора , което е и целта .
  • 25 Жрица

    15 14 Отговор
    Виждате ли блясъка в очите на джуджето, как гледа маршалите. Мисля , че истински ги обича, даже повече от жена си. Ама не трябваше да се развеода, заради това.
  • 26 Gucci x Balenciaga

    12 12 Отговор
    Господата не ми се вярва да да луди колкото Путин възможно е кодовете информацията да са подправени в случай на бесен делириум от Путинко казват че когато се ядасал изгонвал от работа въпросният човек, пращал го в затвора или среща с антелите в царството небесно. Хората имат семейство 😉 явно не могат още да си подадат сигнал да скочат заедно и да си почине целият свят има много наглеци в Русия да се подмажат на диктатора са готови на всичко дори и да продължи касапницата Украйна-Русия само Путин да е доволен
  • 27 тея шапкари имат гуши

    5 4 Отговор
    що не се потдържат физи4ески
  • 28 mi6osp

    22 4 Отговор
    Няма да се натиска червеното копче, защото НатО изгуби всякакво желание да воюва с Русия по какъвто и да е повод. НатО няма да реагира с военна акция даже при удар върху граничеща с Русия натовска държава .
    Живее им се на натовците, няма да умират за някакви си поляци, балтийци .
  • 29 гошо

    11 6 Отговор
    "...обяснява генерал-майор Борис Соловьов пред руския вестник "Комсомолская правда..." че тогава защо ни сервирате вкиснало зеле, а не се обръщате към първоизточника? а, да - за да може зеленцето да пусне тъпите си коментари. и за да демонстрирате "уважение", предполагам. с.лу.гинска работа.
  • 30 Маджуна

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Туран":

    Някоя от американските ракети ще се забие точно във вашата къща, ОЛИГОФРЕН!
  • 31 пьешу

    15 6 Отговор

    До коментар #17 от "Съюз на пенсионерите":

    ти виж първо мумията в белия дом, после дращи.
  • 32 Шогун

    11 13 Отговор
    Какви са тези архивни снимки. Володя се крие в Бункера с високо кръвно, алармираща простата и слаби сфинктери. Това е и причината да води тази война, защото не се чувства мъжествен вече.
  • 33 гошо

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "pbdan":

    напиши "система "периметр" и чети. не дращи глупости.

    Коментиран от #35, #59

  • 34 DW=WC

    4 1 Отговор
    какво измислиха пропагандаторите днес?

    Коментиран от #74

  • 35 pbdan

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "гошо":

    Значи за теб е нормално ако САЩ например изпреварят технологично(засега дори изостават) Русия и успеят да нанесат съкрушителен удар е морално Русия да си го върне с помощта на някакви роботи и то на целия свят? Какво ще спечелят? Как ще се отнася към тях останалото човечество(ако е останало такова)?
  • 36 Сергей

    1 0 Отговор
    Некадърници от класа...во...
  • 37 ssd

    11 0 Отговор
    Началникът на руска военна академия изнася лекция. В края на лекцията той дава думата за въпроси. Един от офицерите се изправя и пита:
    - Ще има ли трета световна война? И ако да, Русия ще вземе ли участие в нея?
    Генералът дава положителен отговор и на двата въпроса.
    Друг офицер казва:
    - А кой ще бъде нашият противник?
    Генералът отговаря:
    - Всички индикации сочат, че това ще бъде Китай.
    В аудиторията всички са шокирани.
    Трети офицер добавя:
    - Генерале, но ние разполагаме само със 150 милиона души, в сравнение с един и половина милиарда китайци. Имаме ли шанс да спечелим, а всъщност и да оцелеем???
    Генералът отговаря:
    - Само си помислете: в съвременната война не количеството на войниците определя победата, а качеството и умението за използване на армейските възможности. Ето, например, в Близкия изток, вече в няколко войни шест милиона евреи воюват срещу 150 милиона араби, а Израел винаги печели.
    След кратка пауза, друг офицер от задните редици се осмелява да попита:
    - А ние имаме ли... достатъчно евреи?
  • 38 и теб

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Антитрол":

    и теб
  • 39 Бил Гет

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "АнтиГост":

    Като го натисне ние преди него ще го стигнем.
  • 40 Бил Гет

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Друг военен":

    Много си зелен нито имаш представа нито разбираш , щото си геймър .Тука няма рестарт , ако оцелееш от ударната вълна и лъчението , след минути радиацията ще започне да ти разрушава хромозомите , и в страшни мъки ще се разпадаш.
  • 41 Антон

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "pbdan":

    Прочети малко за въпросната мъртва ръка, или поне това, което е известно. Най-общо автоматизирана система, която дава сигнал да се изстрелят всички налични ядрени ракети. Само че тозо сигнал се дава по алгоритъм, според който руската държава не съществува вече, като критериите са - липса на комунилация с армиите, поради тяхно унищоженеи, липса на връзка с генералния щаб, политическото ръководство, разрушени централи, радиационен фон и т.н. Не се притеснявай, системата е мислена от доста по-умни хора от мен и теб, така че няма да даде сигнал да се стреля. А и вероятно враговете на Русия също разполагат с подобни системи

    Коментиран от #45

  • 42 Да ги пускат всички

    5 1 Отговор
    ракети накуп. И без това се вижда че човечеството е изгустирано. Само замърсява планетата и се стреми към самоунищожение. Това е и най добрия начин да бъдат премахнати всички объркани русофили и други фенове на диктатора Путин. След милиони години планетата ще се оправи сама и без нас. Не ме плашат руските ядрени терористи. Нито американските нито С. корейските. Паляци като са бесилни и се крият зад страха. Но има и хора дето не ги е страх.
  • 43 Започва ли ерата на Русия

    10 7 Отговор
    След кризата от 2008 г. стана ясно, че крахът на Запада не може да се избегне. Беше забавен само благодарение на това, че САЩ могат да си печатат долари и да прехвърлят дълга и инфлацията на другите държави.
    Но и това не помогна и САЩ и "дълбоката държава" взеха безумното решение за началото на Третата световна война.
    Искаха да започнат войната някъде през 2012 – 2013 г. Не успяха. Русия и Китай казаха "Не!".
    Тогава САЩ включиха "план Б", т.е. да изострят всички стари и нови конфликти навсякъде-"Строго секретно"

    Коментиран от #50, #53

  • 44 миризлив пръч

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе тоя Шойгу":

    абе на теб какъв ти е проблема?Учил си до първи клас,пиян си,или имаш психо проблем?Я се изкажи по-ясно че нещо не вденах какво си написал.
  • 45 pbdan

    11 2 Отговор

    До коментар #41 от "Антон":

    Ако не изстреля всички останали ракети, тогава какъв е смисъла на една толкова сложна и скъпа система? Дори 1000 от всичките 6250 да са останали да се взривят ще унищожат цялото човечество, а и преди това са взривени още повече. Това прилича на убит руснак легнал върху мина която ще се взриви като го отместят (може да са негови другари). Всъщност Путин го каза: Защо ни е свят без Русия?
  • 46 А бе чак мъже,

    4 1 Отговор
    по скоро малоумници събрани незнайно защо от Господ?!
  • 47 Край

    8 1 Отговор
    И в САЩ е така обаче са един мъж, една жена и един джендър. Това го изисква либерал толерастията.
    Междудругото дженъра е най-военнолюбивото същество. Няма деца, няма бъдеще - философията е след мен и потоп.
  • 48 Гошо

    7 9 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимник":

    Анонимник ! Ти имаш ли представа US ARMY колко много червени копчета има ? Сигурен съм че не можеш да броиш до толкова! Американският флот стратегическата авиация на Америка Ядрени сили с наземно базиране ! Ядрените оръжия базирани на много места в Европа плюс Ядрените сили на Великобритания и Франция ! Raytheon изградиха антиракетен купол над NATO ! Ако някой руснак натисне това червено копче не след дълго от Русия ще остане само огромна бъзмълвна ядрена пустиня!!!!!

    Коментиран от #55

  • 49 да бе

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "ДжафДжаф":

    вие руските поданици сте много забавни ... ядрени ракети се дават ей така, а? това да не са ви чувалите с жълъди, с които търгувате вече? и нато ще стои и ще гледа как прехвърлят техника, строят площадки и извозват персонал? дори някоя ракета да стигне до където е тръгнала, русия ще е престанала да съшествува. не бъркай нежеланието на нормалните хора да падат до вашето ниво с невъзможност нормалните хора да ви натикат в блатата, където ви е мястото. една украйна не можете да победите, тръгнали да се пънат

    Коментиран от #56

  • 50 Гошо

    9 6 Отговор

    До коментар #43 от "Започва ли ерата на Русия":

    Eрата на Русия СВЪРШИ !! Ти не четеш ли какво се случва или само лющиш водка до безсмъртие!!

    Коментиран от #52

  • 51 ФИНЦИ

    3 6 Отговор
    СТРАХ СТРАХ ТРЕСЕ НАТО И ЕВРЕИИСКИЯ СЪУЗ ХА ХА СЛАВА РУСИЯ
  • 52 ФИНЦИ

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Гошо":

    ИЗВЪРШВАМ ТРАНСПОРТ ДО УКРАИНЕ ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБ ГОШКО
  • 53 ФИНЦИ

    3 4 Отговор

    До коментар #43 от "Започва ли ерата на Русия":

    САЩ - НЯМА ТАКАВА ПАСМИНА ВЪН ОТ НАТО И ОТ АМЕРИКА ТОВА Е ПАСМИНА КОЯТО МЪТИ СВЕТА ТА БЪДЕ ЗАКЛЕИМЕНА ОТВЪД ОКЕАНА САМО КИТАИ ЩЕ ГИ ОПРАВИ НАЛИ И БЕЗ ТОВА ИМ ИЗКУПИ ДЪЛГА БИХ УЧАСТВАЛ СРЕЩУ ИНВАЗИЯ СРЕЩУ САЩ
  • 54 Получове си ти.

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "нищо нема натискат":

    Единственият начин да спре войната е капитулацията на Украйна. Толкова ли не го разбрахте?
  • 55 Анонимен

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "Гошо":

    А да си чувал за ,,Ръката на мъртвеца"?Последната дума ще е винаги руска!
  • 56 Анонимен

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "да бе":

    Хайде де!Ако Русия престане да съществува всички престават,не ви ли стана ясно!
  • 57 Marquise

    2 0 Отговор
    Колко пъти като припев ще повтаря авторът/редакторът/ една и съща спорна информация?
  • 58 РУСКА ЛАЙ КУЧКА

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "xyz":

    Лайте лайте ама пари нема....
    За:6 000 000/ против:3 смрадливи трола
  • 59 Баи Ташо

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "гошо":

    Система "термометър" и други измислени, системи които Раааасия би трябвало да има, ама НЕ!!! ЩОТО НЯМАТ КВО СОБСТВЕНА ЕЛЕКТРОНИКА, И ОТ КАДЕ СИ Я НАБАВЯТ??? ОТ КИТАЙСКИ "БРАКУВАНИЧАСТИ... И РАКЕТИТЕ ИМ СА БРАКУВАНИ, ЩОТО КИТАЙ НЕЕ ЛУД НА РОСИЯ ДА ПОМОГНЕ... И ВЕДНАГА ЩЕ ГО" "ОСВОБОДИ" ОТ ЗЛАТНИЯТ МУ РЕЗЕРВ!!!
  • 60 Бегай при бай дрън

    1 1 Отговор
    До 48 ми Гочо Фащ имат мухъл в главите,долари без покритие и коренни жители в резервати,умен си ти ,пращиш от акъл.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Бай ви джеф

    3 0 Отговор
    Е изобретил специални космо капсули,за пътуване в дълбокият космос,задвижват се с кюмур,билетите са тънкана,побързайте количествата с а ограничени...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 То и

    4 1 Отговор
    Не само Русия имат ядрени бомби тъй че да не плашат много.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 AlienMind

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "10000000111100110011":

    Хайде пак но този път искам да ми блокирате IP-то!
  • 69 AlienMind

    1 0 Отговор
    Робството е социално-икономическа и правна система, при която хора, наричани роби, са разглеждани като собственост на други хора, наричани робовладелци.1 То е особеност на определени нива на развитие на производителните сили в еволюцията на историята на икономиката и на производствените отношения. Робите не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд.1 Те биват притежавани и могат да бъдат купувани и продавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане. Лишени са от правото да се придвижват свободно, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си, а в някои правни системи собствениците имат правото дори да изтезават или убиват своите роби.2 Терминът „робство“ има и по-широка употреба: в обществен смисъл - свързана с подчинение и безправие („турско робство“) и в психологически, разбиран като зависимост: „роб на страстите си“, „робува на амбициите си“ и пр.

    Робството е известно от дълбока древност, но се проявява в различни форми при различните цивилизации. Изглежда, че историческият си произход дължи на практиката военнопленници да бъдат използвани като работна ръка. Такава е и съдбата на някои завладени и поробени народи. Културният разцвет на Древна Атина и Древен Рим например е основан на икономика, базирана изцяло на робски труд. Аристотел счита, че робството е природен феномен и го нарича брана. С прехода от робството към феодализма по-голямата част от работната сила вече не е робска. Въпреки това,
  • 70 AlienMind

    1 0 Отговор
    Всеки човек изпитва нужда да бъде свободен, да знае че може да прави това, което пожелае като се съобразява с определени правила разбира се. Какво обаче се случва, когато някой се опита да ограничи свободата ни или напълно да ни я отнеме.Този някой
    Всеки човек изпитва нужда да бъде свободен, да знае че може да прави това, което пожелае като се съобразява с определени правила разбира се.
    Какво обаче се случва, когато някой се опита да ограничи свободата ни или напълно да ни я отнеме.Този някой ни обрича на нещастие принуждавайки ни да се разделим с най-висшето благо, от което пряко зависи това до колко пълноценен ще бъде живота ни.
    Когата анализираме битието на престъпниците, акцентираме най-вече върху факта, че те са лишени от множество права, като резултат от по-ранните им незаконни дела.Мислим си, че единственият за тях проблем е липсата на социален живот, несъстоятелната им паразитна роля в обществото.Като цяло затвора представлява една своеобразна пречка, която не позволява на престъпниците да развият личността си, да покажат, че дори и затворници и те са хора, с различни умения и интереси.
    Ако се върнем назад към историята ще си дадем сметка, че ние сме наследници на един робски народ, че стотици години сме били смазвани под напора на турците.Жестокостта им е жигосала навеки българския народ, който сега, макар и свободен не спира да изпитва неприрязъм към нацията, проляла кръвта на неговите предци в миналото.

    По време на Османското робство зави

    Коментиран от #71

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 AlienMind

    2 0 Отговор
    зависимостта на духа е била в пъти по-страшна от физическата.Неспособността да направим избор, задължението да приемем волята на турците, постоянното потисничество... всичко това е довело до болезнени и неизлечими душевни рани.
    Тогава може би липсата на свобода е била възможно най-силно осезаема и именно тя е станалата причината за дълбоки и трайни изменения в психологията на българина.

    Човек лишен от свобода е като птица без крила.
    Физически жив, но душевно мъртав, неудовлетворен, самотен, и нещастен.
  • 73 AlienMind

    1 0 Отговор
    Ядрена зима се нарича хипотетично глобално състояние на климата на Земята в резултат на широкомащабна ядрена война. Предполага се, че поради издигане в стратосферата на голямо количество дим и сажди, предизвикани при взрива на 30% – 40% от натрупаните по света ядрени глави, температурата на планетата рязко ще спадне до арктическа, поради отразяване на слънчевата енергия от най-горните слоеве на атмосферата.Зараждане на теорията -Възможността от възникване на ядрена зима за пръв път е предсказана от Георгий Голицин и Карл Сейгън.3 По-късно тази хипотеза е потвърдена от изчислителните модели на изчислителния център към Руската академия на науките. Тази работа е проведена от академиците Никита Моисеев и Владимир Александров4 с помощта на биосферния модел „Гея“. Ядрената война е възможно да доведе то „глобална ядрена нощ“ с продължителност до година. Разгледани са двете основни възможности: сумарната мощност на ядрените взривове да е 10 000 и 100 мегатона. В първия случай слънчевият поток към земната повърхност се съкращава 400 пъти и времето за самопочистване на атмосферата е приблизително 3 – 4 месеца. Във втория случай слънчевият поток към земната повърхност се съкращава 20 пъти, а времето за самопочистване на атмосферата е от порядъка на месец. При това силно се изменя целият климатичен механизъм на Земята, което се проявява като изключително охлаждане на атмосферата (през първите 10 дни средната температурата би се понижила с 15 градуса).Тези трудове
  • 74 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "DW=WC":

    Пропагандаторите спускат матрял след матрял, а троловете им провокират коментари с най-нагъл език на безумна омраза. Искат броячът да се превърта на всяка статия, че нещо позагубиха интереса на хората.
  • 75 откачалник

    2 0 Отговор
    Всички имат ядрени бомби, но единственият откачалник психопат, който може да ги използва е Путин!
  • 76 Спомнете си

    0 0 Отговор
    А Като натиснат копчето колко време ще сё радват?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания