Last news in Fakti

13 Юни, 2022 22:10 4 088 55

Експерт: Живеем в епоха на повишен риск от ядрена война

  • ядрени оръжия-
  • сармат-
  • атомна бомба

Актуално проучване на социологическия институт Инфратест-Димап показва, че 52 на сто от германците искат американските атомни бомби да останат на територията на страната

Експерт: Живеем в епоха на повишен риск от ядрена война - 1
Снимка: shutterstock

Изправени сме пред нова надпревара в ядреното въоръжаване, казват от СИПРИ. Всички модернизират ядрените си арсенали. А Китай е първенец в това отношение. "Живеем в епоха на висок ядрен риск", предупреждават експерти.

Всеки вторник Рюдигер Лансел пътува с кола до военновъздушната база в Бюхел, провинция Райнланд-Пфалц. Пред входа 83-годишният активист за мир сяда на сгъваемо столче в знак на протест: настоява за изтеглянето на оръжията, намиращи се в тази база на Бундесвера, и за тяхното унищожаване.

В Бюхел се съхраняват двайсетина американски ядрени бомби B61, които в случай на нападение ще бъдат хвърлени от германски военни пилоти. Лансел протестира именно срещу този ядрен ангажимент на Германия.

52% от германците са "за" атомните бомби

Само до преди половин година изглеждаше, че много германци споделят възгледите на активисти като Лансел. И партиите от управляващата коалиция си бяха поставили целта "Германия без атомни бомби". Но след руското нападение над Украйна и заплахите от Кремъл за използване на ядрено оръжие нагласите се промениха коренно.

Актуално проучване на социологическия институт Инфратест-Димап показва, че 52 на сто от германците искат американските атомни бомби да останат в Германия. На същия въпрос, зададен преди 1 година, едва 14 процента от анкетираните отговориха положително.

И активистът Лансел усеща как германците започват да заобичват атомните бомби. "Винаги поставям до моето столче и едно празно - като покана към други хора да разговаряме по темата. Но досега не е дошъл никой, за да ми каже ,че съм прав."

Нови ядрени оръжия

От 2023 година атомното оръжие в Бюхел ще бъде подменено с ново от типа B61-12. Тези модерни ядрени бомби не само могат да бъдат прецизно насочвани към целта, но и позволяват избор на тяхната взривна мощ. Критиците им се опасяват, че това ще свали прага на въздържане от използването им.

За модернизирането на ядрените си оръжия САЩ ще похарчат около 10 милиарда долара. А Германия ще инвестира милиарди евро за закупуването на нови модерни самолети от типа F-35, които могат да носят тези бомби.

След десетилетия на разоръжаване ядрените сили отново влагат много пари в нови ядрени бойни глави и системи-носители - като ракети, кораби, подводници или изтребители. "Всички са заети с това да модернизират ядрените си арсенали", казва по този повод Ханс Кристенсен от СИПРИ. "За страните атомните оръжия отново стават по-важни."

Китай иска да е в първа ядрена лига

Това важи в най-голяма степен за Китай, който най-бързо разширява ядрения си арсенал, казва експертът. "Не знаем причините за това, тъй като Пекин изобщо не говори по темата. Не казва защо строи нови силози, които очевидно са предназначени за балистични ракети", казва Кристенсен и добавя, че през последните 2 години Китай е построил около 300 такива силози, както показват сателитни снимки, направени над китайски пустини.

"Възможно е китайците да се опасяват, че ядреният им арсенал не е достатъчен за отбиване на американски ядрен удар. Или пък е реакция на това, че бъдещите противоракетни системи ще бъдат значително по-добри, а с повече на брой ядрени бойни глави Китай ще е в състояние да ги преодолява", казва още експертът от СИПРИ. Едно е ясно: китайският президент Си Дзинпин иска армия от световна класа, което означава и ядрена сила.

Започва ли безконтролно въоръжаване?

Затова е важно с помощта на международни договори Китай да бъде обвързан с горна граница за брой притежавани ядрени бойни глави. "Китайците нямат никакъв интерес от това и дотук са отклонявали всички предложения в тази посока", казва Кристенсен.

Скоро обаче САЩ и Русия също няма да са длъжни да спазват никакви горни граници, тъй като през 2026 година изтича действието на Договора за контрол над въоръжаването, известен като "Нов СТАРТ" (START е съкратено от "Strategic Arms Reduction Treaty"). А на фона на войната в Украйна и актуалната ситуация с Републиканската партия в САЩ е малко вероятно споразумението да бъде продължено, смята Кристенсен.

Това повишава риска от започване на нова ядрена надпревара между Китай, Русия и САЩ. "Но в нея могат да се включат още и страни като Индия, Пакистан и Северна Корея", опасява се той. А с това се повишава значително и рискът от избухване на ядрена война. "Живеем в епоха на висок ядрен риск", посочва представителят на СИПРИ.

Кой ще оцелее?

Най-добре това си личи от изказванията по руската държавна телевизия. В едно от предаванията си водещият Владимир Соловьов, който е известен рупор на Путин, заяви следното: "Ако нещата продължават по същия начин, ще оцелеят само мутирали организми в Байкалското езеро. Целият останал свят ще загине след един масивен ядрен удар".

Изглежда че Русия иска да поддържа жив страха от руската ядрена мощ, включително за да откаже страните от НАТО да подпомагат Украйна във военно отношение. Тази логика обаче подтиква и други държави, като един Иран например, да мислят за разширяване на ядрения си потенциал като възпираща мярка.

Всичко това означава, че визията за свят без ядрени оръжия се отдалечава. Това е ясно и на Рюдигер Лансел: "Това е като да се биеш с вятърни мелници", казва активистът за мир. Но друго оръжие, освен молитвата, той не познава. Затова и ще продължи всяка седмица да ходи до Бюхел за своя мълчалив и самотен протест.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да започва

    27 7 Отговор
    По бързо. Да ни свършат мъките. На този грешен и лъжовен свят 😇

    Коментиран от #8, #47

  • 2 МИМА

    10 0 Отговор
    АМА ВЕРНО ЛИ Е БРЕМЕННА

    Коментиран от #6, #16

  • 3 ТаУмВзе

    24 4 Отговор
    Живеем във време на повишени глупаци, които нямат идея кое какво е. Овче зеле са един от примерите.

    Коментиран от #33

  • 4 Пако

    23 7 Отговор
    НА ЛОНДОН ЩЕ ПОДХОЖДА ДОБРЕ ЕДНА ТАКАВА РАКЕТА И ТОГАВА ЩЕ ДОЙДЕ ИЗТРЕЗНЯВАНЕТО.
  • 5 честно казано

    23 5 Отговор
    изобщо не ми пука ,те неножаха да ме заблудят да се ваксинирам камо ли ще ме плашат с ядрени бомби!

    Коментиран от #17, #24

  • 6 ЛИЛИ

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "МИМА":

    ДА БЕ ЛЕНЧЕТО НА КИРО Е БРЕМЕННА

    Коментиран от #13

  • 7 В.В.П.

    13 8 Отговор
    Немците са пушечно месо.Само да си отворят устенцето и изгарят Сармата ще ги споходи.изненадвсщо..Ама ,щом искат да са така ,няма проблем.!.В Новосело има био склад...Пускат шап и чума по животните .Имат и други методи за убийство..Много са напреднали в екстерминацията.на хора и животни.

    Коментиран от #12

  • 8 Студен ядрен синтез

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Да започва":

    Много бързаш, човек изобщо не се мъчи той си живее охолно за сметка на флората и фауната която убива! Явно няма да надскочим създателите си!
  • 9 Гого Лагуната

    7 0 Отговор
    Е, И ??? Живота е кратък
    Свобода или смърт+
  • 10 ЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬььь

    8 1 Отговор
    Кога ще раздават ЧАРШАФИТЕ? А БЕЛИНА, че я изпихме?
  • 11 Никоя държава

    12 0 Отговор
    Не бива да притежава ядрени оръжия..
  • 12 Ами ...

    5 13 Отговор

    До коментар #7 от "В.В.П.":

    Ама те втори "Сармат" произведоха ли рашките? 😀 Нищо никого няма да споходи. Ще изгори преди да стигне и средата на пътя. 😀 Биосклада виждал ли си го или си го сънувал? 😀

    Коментиран от #25, #28, #38, #39

  • 13 ЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬььь

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЛИЛИ":

    Ти светили или държа само доматето?
  • 14 Тиква

    11 2 Отговор
    Ехх тия експерти от Доче Веле. Голяма работа сте.
  • 15 Брат Румен Ралчев

    1 1 Отговор
    Аз ще кажа на братята.
  • 16 ЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬььь

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "МИМА":

    И ти ли си светила?
  • 17 ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕе

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "честно казано":

    Поне изпихме сумати БЕЛИНА! А и колко БЮЛЕТИНИ изядохме. Манимани
  • 18 Абе

    2 1 Отговор
    Оня софиянеца къде се загуби. Със НАП ли има проблеми, та го няма?

    Коментиран от #21

  • 19 Кой разбрал, разбрал!

    5 0 Отговор
    То, това не ни се е разминавало още след Хирошима и Нагазаки! Даже вероятността постепенно се е увеличавала, заради непрекъснатото увеличаване на ядрено оръжие. Този, който твърди, че е за мирни цели да обясни кое оръжие е произведено с мирни намерения. Самото понятие оръжие още от дълбока древност предполага военни цели. не знам каква е разликата дали ще умреш от ядрено или конвенционално оръжие, но няма избор дали ще умреш моментално или постепенно и в мъки. Това го решават други, а само ти можеш да го предотвратиш!
  • 20 Aлфа Bълкът

    4 9 Отговор
    Както вече съм казвал астероидът образувал мексиканскя залив е ударил със сила 2 000 000 пъти по-голяма от Цар Бомба! Вулканът Кракатау е изригнал със сила 4 пъти по-голяма от тази на Цар Бомба преди 140г но е свалил температура на Земята с 1° заради изхвърляния прах в атмосферата. 3 дни е било мрак в радиус от 280км от мястото на изригването. 4 цар бомби могат ли това - ами не!
    В Света вече са проведени около 3000 ядрени опита за последните 70г и не сме измрели от радиацията.
    В Япония са паднали две атомни бомби с аварията във Фукушима 3. Да не са изчезнали японците от лицето на Земята случайно? Плаши Кольо гаргашките с анимации, че едните и другите. Ама вълни, ама чудо, глупости на търкалета.

    Коментиран от #27, #41, #43

  • 21 Механик

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Абе":

    Срам го е, че с "неговия приятел Кирчо", продадоха България! Лично аз бих му плиснал на лицето. помията от тенджерата в която вари онова, дето той си мисли че е шкембе-чорба. Тоя е нагаждач!
  • 22 кой кого пръв

    4 2 Отговор
    Живеем в епоха на политически идиотизъм и прислужните му манипулиращи медии , неразделна част от които е и Deutsche Welle-то , които като нищо можете да ни натресете на главите и това.
  • 23 Злобиломек

    12 0 Отговор
    У Бг скоро ще е пустиня откъм хора и без ядрена война.
  • 24 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "честно казано":

    Абе ,щом са го казали екстрементите от там.....работата е много напечена.Ти не се ваксинираш, ама екстремните ще си имат атомни бомби ,да им е по-лесно на руснаците да ги изджаскат с един кинжал в хранилището и ...... шъ съ въксинираме сички у Европата.

    Коментиран от #40

  • 25 Пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ами ...":

    Абе ,щом са го казали екстрементите от там.....работата е много напечена.Ти не се ваксинираш, ама екстремните ще си имат атомни бомби ,да им е по-лесно на руснаците да ги изджаскат с един кинжал в хранилището и ...... шъ съ въксинираме сички у Европата.
  • 26 ш кой тоя луд, дето ще използва атом!??

    4 3 Отговор
    Ми нали ако Русия примерно използва ядренно оръжие,никой няма да и остане длъжна!!Нали всички атомнидържави ще изсипят ядренното си въоръжение на руска територия!!Това Израел,Индия, Китай, Англия,Франция,САЩ,АНглия.......буквално ще направят от Русия пустиня!!!Няма как да съсипеш планетата, пък дрегите да ти ръкопляскат!!Даже и Ким-чен ще ти направи територията необитаема.....нищо,че засега ти е дружка!

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ами 2

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ами ...":

    Ти си голям Тома неверни!!!Все искаш око да види, ръка да пипне.Те си приказват за някакъв Сармат, но по-добре да не го виждаме или ....усещаме. А колко имат ..е на теб точно няма да ти кажат , защото си клюкар.
  • 29 Госあ

    2 2 Отговор
    Това ли са немските експерти ? Жалко.
  • 30 ЛеееекО

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "ш кой тоя луд, дето ще използва атом!??":

    Остави малко ракия от втората бутилка и за утре......... сега си лягай да се успокоиш.Лека нощ.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 емилиян

    2 3 Отговор
    Нанс не може да разбере,че Американските ядрени ракети няма да ги спасят напротив те ще бъдат прицел на Руските тактически или ядрени ракети .Никога Руснаците не биха ( не са като англоамериканците двете атомните бомби хвърлени в Япония в градове не срещу военни обекти или за седмица във ВСВ като за седмица хвърлиха тонове бомби Дрезден и убиха около 50 хиляди цивилни ) използвали срещу мирното население но при наличието на Американските ядрени ракети биха принудени да използват за унищожението на тези ракети.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 В.В.П.

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ами ...":

    За ,,Сърмата,,никой не може да ТИ съобщи ,или уведоми ,,колко са произведени..Това е секретно изделие..По добре е да не знаеш..!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Твойта

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Aлфа Bълкът":

    щерка ще стана голямо нарче!
  • 42 Хохо секса

    3 2 Отговор
    Не става дума за риск.
    Съвсем сигурно е, че Путин ще унищожи света.
    Той каза: "Ако ме няма мене, защо светът да го има"
    Слава на Путин!
    ..да го има света, де
  • 43 Хохо секса

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Aлфа Bълкът":

    Напълно си прав!
    А Русия е най-бомбардираната с ядрени бомби, държава.
    На нейна територия са взривени безброй атомни бомби с експриментална цел.
    ..И Нищо

    безброй атомни бомби - има го в нета по-конкретно, документирано, не е фейк

    Коментиран от #44, #46

  • 44 Aлфа Bълкът

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Хохо секса":

    Русия-САЩ, както винаги на кантар по брой тестове и притежание на ядрени бойни глави.

  • 45 ихтамнет

    5 4 Отговор
    В 21-век единствената държава която може да доведе света до ядрен риск и да създава войни в мирна Европа е кърлежа и терорист Русия !
  • 46 факти

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "Хохо секса":

    Къде ги четеш тея глупости ? На територията на Русия са направени 700 ядрени опита.Територията на която са проведени най-много ядрени тестове е САЩ.Почти два пъти повече от тези в Русия В света като цяло са 2 хиляди и да радиацията не ни е закрила ,защото всичко се прави по-много премислен начин,колкото и нелепо да звучи за такова нещо.При ядрена война обаче можеш да бъдеш сигурен,че по изчисления от радиацията и последствията ще си заминат близо един милиард души
  • 47 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да започва":

    Аз мисля, че трябва да има рай в живота на този живот!
  • 48 Криля Советов

    1 2 Отговор
    Много ясно атома значи сила от която се посирват дойчевелевските демокряти които си мислят че Света им е бащиния.
  • 49 Фъки

    2 1 Отговор
    Няма да се плашите. Преди около 5 хиляди години в древна Индия са се водели битки със ядрени оръжия. Нищо особено. Както виждате , индусите са оцелели и даже са се размножили твърде много. Радиацията в умерени дози даже е полезна.

    Коментиран от #50

  • 50 Ъъъъ

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Фъки":

    Какво каза ,какво ?!
  • 51 За жалост

    2 0 Отговор
    експертът този път казва истината. Бедни ми български народе, какво те пиле окълва?!
  • 52 Войводата

    2 0 Отговор
    Има опастност и то голяма, след като изкуфяли старци на по 70 и повече години управляват ядрени сили като Русия САЩ Турция и ислямски калъфи вярващи в някаква религия на спасението..... От кого по напред да се пазим нормалните хора. Гледам и тук глуповати люде без да мислят че ватенките или говедарите и други подобни като Пхенян могат да взривят цялата планета за ден максимум дава...м апишат в полза за някой идол дето се е помислил за император или бог.....
  • 53 Украинка

    1 0 Отговор
    Какво от това, че управляват старци. Украйна управлява наркоман млад и какво става.....
  • 54 Украинка

    1 0 Отговор
    Държава, коята създава войни това са Сащ

    Коментиран от #55

  • 55 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Украинка":

    Войнните се създават от извършителите: всичко друго е голо оправдание
Новини по държави: