Last news in Fakti

8 Март, 2022 13:07 1 617 4

Япония регистрира най-високия си дефицит от 2014 г. насам

  • япония-
  • дефицит-
  • петрол

Скокът в разходите за внос на петрол компенсира печалбите в приходите от инвестиции с продължаваща несигурност

Япония регистрира най-високия си дефицит от 2014 г. насам - 1

Япония регистрира най-високия си дефицит от 2014 година насам, информира Агенция Ройтерс, цитирано от news.bg.

Скокът в разходите за внос на петрол компенсира печалбите в приходите от инвестиции с продължаваща несигурност, поради кризата в Украйна и пандемията от COVID-19.

Сегашните данни подчертават силната зависимост на японската икономика от вноса на стоки и суровини, което доведе до увеличаване на търговския дефицит.

Япония е третата икономическа сила в света. Тя регистрира дефицит от 1,1887 трилиона йени (10,31 милиарда долара) през януари.

Това беше вторият пореден месец на дефицит и отбеляза втория по големина дефицит според сравними данни от 1985 г.

Нарастващите разходи за гориво повишиха стойността на вноса с 39,9% през януари, спрямо година по-рано, изпреварвайки ръста на износа с 15,2%.

В допълнение на това търговският дефицит на Япония с Китай се увеличи през януари. Износът за Китай се забави преди почивката на Лунната Нова година, докато вносът от страната нарасна поради търсенето на запаси преди празничния период.

"Като се има предвид такъв временен фактор и сериозен излишък от приходи от инвестиции, не мисля, че платежният баланс на Япония ще се превърне в тенденция в скоро време", каза Такаши Мива, главен икономист в Nomura Securities.

Япония печели стабилна и солидна възвращаемост от предишните си инвестиции в ценни книжа и преки инвестиции в чужбина, които замениха търговията като основен двигател на излишъка по текущата ѝ сметка през последните години.

Докато слабата йена също помогна за надуване на цената на вноса, нейният тласък към обемите на износа не беше толкова голям, колкото преди, поради продължаващото изместване на продукцията на износителите в чужбина, казват анализатори.

Подчертавайки промените в икономическата структура на Япония, стабилният ръст на възвращаемостта от японски преки и портфейлни инвестиции в чужбина, помогна за компенсиране на търговския дефицит, довеждайки излишъка на първичния доход на Япония до 1,289 трилиона йени през януари.

Данните също така показват рязък спад в пристигащите чуждестранни туристи, намалявайки сметката за пътувания до излишък от едва 12,3 милиарда йени. Общият дефицит на услугите достигна 737,9 милиарда йени.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    21 1 Отговор
    Още санкции срещу Русия а? Честито!
  • 3 Мхм

    9 1 Отговор
    Казват че нацистите като убивали след това гръмко пърдели
  • 4 Вова завоевателят

    3 0 Отговор
    Както е тръгнало ще ядете само ориз увит във водорасли
Новини по държави: