Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Март, 2022 16:23 3 693 40

Между тишината и насилието: Как живеят хората в Киев днес

  • киев-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • насилие-
  • руска армия-
  • инвазия

Повечето магазини и заведения са затворени, но супермаркетите са пълни

Между тишината и насилието: Как живеят хората в Киев днес - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В квартал Подил в Киев реклама приканва хората да си купят греяно вино, кафе и чай. Продажбата на алкохол е забранена във военно положение, но един мъж продължава да предлага топли напитки през прозореца на мазе. Трудно ни е да повярваме, че продължава да работи. "Колко е хубаво, че сте тук", казваме ние. "Естествено, че съм", отговаря той. Но в това няма нищо естествено. Въпреки че по принцип украинската столица е пълна с такива места, от началото на войната повечето са затворени. Скрит зад прозореца си, този човек прилича на спомен от миналото.

Определяща за войната е амалгамата от неща, които не вървят едно с друго - тишина и насилие, тривиалност и страх. Когато първите руски снаряди бяха изстреляни в последната седмица на февруари, аз бях в Донбас, където сраженията продължават вече 8 години. Но те станаха осезаемо по-ожесточени преди началото на планираната от Владимир Путин инвазия. Села, в които от години е спокойно въпреки продължаващия конфликт, изведнъж бяха под обстрел. Хората предусещаха разрухата.

"Започна се"

В деня, в който войната започна, моят колега Ник Конъли, който трябваше да ме смени в Донбас, а аз да ида в Киев, ми се обади посред нощ от влака. "Започна се,” каза той. Преценихме, че железопътните гари може да се превърнат в мишени на обстрел и отидохме да го вземем с колата от малкия град Сахновщина.

Хората там бяха невъзмутими. Спокойно се подговяха за това, което предстои - чакаха търпеливо на опашки пред банкомати, зареждаха се с провизии от магазините. "Вземете си храна, не знаете кога пак ще има", посъветва ни продавачка в малка пекарна. Тръгнахме за Киев с три торби провизии от пекарната.

Пътуването беше странно идилично. Хората разговаряха по селските улици, облаците се бяха изчистили и беше ясно. Но от време на време забелязвахме черен пушек в далечината.

Животът си продължава. Но докога?

Сега отпечатъкът на войната е видим навсякъде, а Киев е призрачен град. Почти всички магазини са затворени, освен онези, които продават продукти от първа необходимост. Бетонни бариери са издигнати на пътища и кръстовища, противотанкови ограждения са изградени пред контролни пунктове, на които се проверяват документи. По данни на украинските власти около половината жители на града са го напуснали. А онези, които още са тук, не се разхождат по улиците, освен да напазаруват или да разходят кучето си.

Въпреки това в повечето магазини нещата са сякаш постарому. Супермаркетите са пълни, наблюдава се само недостиг на алкохол. В популярен луксозен магазин за деликатеси все още намираме испанска шунка, а омарите плуват в голям аквариум. Тези места вероятно също са само спомен за дните преди войната, които тя все още не е успяла да унищожи.

"Пътищата са унищожени. Ужасяващо е."

На 20 километра от Киев е разположено предградието Ирпин, където хората са затворени по мазета от дни, чудейки се дали да се опитат да избягат, когато спрат да чуват обстрела. Това е мястото, където жена и двете ѝ деца бяха убити от руски снаряд преди няколко дни, докато опитват да се евакуират.

Ирпин беше особено популярно предградие за част от средната класа на Киев заради по-ниските цени на имотите. Сега от сградите се издига пушек, престрелките се чуват в далечината, а десетки хора се опитват да преминат през реката. Това е един от "зелените коридори” за безопасна евакуация, за които медиите говорят.

Днес преустановяването на огъня се спазва. Жена на име Дария ни разказва, че е прекарала 2 седмици в мазето, преди да се осмели да избяга. С баща ѝ успяват да се качат на автобус от село на десетки километра оттук. "Пътищата са унищожени. Беше трудно да стигнем дотук. Ужасяващо е."

Даря разказва как руски войници са опрели пистолет в главата ѝ. Как са конфискували телефоните на хората, как са разграбвали жилищата им. Откакто е тук, тя вече не е толкова притеснена. Успява да избърше сълзите от очите си и да погали котката си, която е пренесла в торба. Сега нейното бягство продължава към друга част на града - към квартала, в който живее дъщеря ѝ. Едно от онези места, в които човек още може да пазарува в супермаркет, докато се чуди дали войната скоро ще го застигне.

Автор: Матиас Бьолингер


Поставете оценка:
Оценка 3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фейк

    36 7 Отговор
    Дойче зеле
  • 2 Последния Софиянец

    36 3 Отговор
    Защо пращат журналисти в Украйна които си нямат понятие от нашия начин на живот!?
  • 3 Делю Хайдутин

    30 3 Отговор
    Тук на Изток всеки ден е като на война.Затова хората са спокойни.Ако бяха изнежените западняци щяха да вият до небето.
  • 4 Спарта

    43 11 Отговор
    Ами сори за липсата на комфорт в момента, но когато вилняха боклуците на Майдана, когато правеха факелни шествия нацитата, когато избиваха невинни, спяха ли в киеф?????
    Така че стига сополи, докато се изрине боклука ще трябва да потърпят.
    А ако искат по-рано да приключи процедурата, не е зле да помогнат малко и те.
  • 5 Казано честно

    32 8 Отговор
    Въобще не ме интересува,но въпросът може да го зададете и на говедарите,отговорът ще е същия ,те дори не са и чували за тази държавата.
  • 6 Урюрвкос

    46 5 Отговор
    имат храна, ток, вода, топло и мобилните им телефони работят а хуманните военни в Белград първо унищожиха трансформаторните станции, водните кули и мостовете
  • 7 Сивата чапла

    37 11 Отговор
    Как живеят, чакат Руската освободителна армия и Кадиров.

    Коментиран от #20

  • 8 То оставаше

    31 5 Отговор
    И заведенията да са отворени ДОЙЧЕ ВЕЛЕ хахахахаха
  • 9 Някоя си

    35 8 Отговор
    " аз бях в Донбас, където сраженията продължават вече 8 години. Но те станаха осезаемо по-ожесточени преди началото на планираната от Владимир Путин инвазия." Дойче веле .... Изненадахте ме с това 😉 та точно това обяснява много ..... Всички трябва да разберът че укрите са си виновни сами 😉😊

    Коментиран от #11

  • 10 Гошо

    46 9 Отговор
    Живеят така , както живееха хората в Донбас и Луганск , когато бандеровците ги засипваха с бомби
  • 11 Спарта

    36 10 Отговор

    До коментар #9 от "Някоя си":

    Факт се оказва и че войната я започнаха укрите преди 8 години.
    Русия ще сложи край на това след над 14000 избити невинни хора в Донбас от нацитата.
  • 12 Минчо

    28 4 Отговор
    А на Майдана събират ли се още ?
  • 13 Бей Чепик

    36 9 Отговор
    Как да живеят? Под терора на въоръжени главорези и убийци наречени "териториална отбрана", които ги застрелват на улиците.....Всеки от тези се моли по-бързо руснаците да изметат вмирисаната нацистка измет и да се успокои живота.
  • 14 123

    7 33 Отговор
    Спри да убиваш Путлер

    Коментиран от #18, #26

  • 15 Не одобрявам войните

    26 5 Отговор
    съчувствам на украинците, не трябват да страдат деца и цивилни ...но ,като житницата на Европа и земеделска страна е би трябвало да знаят ,че каквото посееш това ще жънеш!...русите не са лоши също...
  • 16 Антитрол

    24 4 Отговор
    "С баща ѝ успяват да се качат на автобус от село на десетки километра оттук.... Сега нейното бягство продължава към друга част на града - към квартала, в който живее дъщеря ѝ"

    Хайде стига с фрейковете и плоската пропаганда - Ирпин е предградие на Киев обаче някаква "Дария" ужким избягала от това предградие до някакво село на десетки километри и от там взела автобус с баща си до друг квартал на Киев - хайде като съчинявате такива сълзливи басни поне следвайте логиката.

    Само не казвате как два пъти е минала през "лошите" руснаци - от Ирпин до това село и после от селото до друг квартал на Киев
  • 17 XXL

    18 4 Отговор
    Както живяха рускоговорящите в източна украйна години наред, така и те сега.
    Давайте и другата новина, че американски агент под прикритие като журнаглист е бил застрелян в главата лично от Путлер, а друг по чудо оцелял е ранен в жопата.
  • 18 Антитрол

    28 4 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Това е снимка на детенце от Донецк от преди 2 години - даже надписа е руски и до него неонацистката пропаганда е сложила карикатура на Путин - ето така работи пропагандата ви

    Коментиран от #29

  • 19 призив към всички путинофили

    5 20 Отговор
    Путин спешно търси доброволи за "освобождаването" на Украйна. Поради ниското запащане, желаещи има само от централна Африка. Нека България не остава по-назад.

    Коментиран от #23, #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 mi6osp

    20 3 Отговор
    Междувременно командването на украинската армия вкарва в сраженията своите последни две стратегически резерви - 10-та и 128-ма отделни планински щурмови бригади. Досега те бяха на белоруската и на румънската граници.
    Кадиров вече е в Украйна, при чеченците, които воюват там.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ка путин

    6 13 Отговор

    До коментар #19 от "призив към всички путинофили":

    Те нашите пугинофили са ментаци. Списват да съберат за немски двайсетгодишен милионник и Iphone, и се надяват ако съветската армия дойде като комунистите да ги срещнат преди София и да влезнат с тях в града и после цял живот активни борци да го раздават.
  • 24 Военен

    21 4 Отговор

    До коментар #19 от "призив към всички путинофили":

    Путин каза че не му трябват доброволци но Зеленския спешно търси - даже и в посолството може да се запишеш - памперсите ги давали безплатно. Минаваш набързо обучение в разрушената база от коя страна да държиш автомата, свалят ти токчетата и ти дават кубинки и заминаваш да громиш руснаците.
  • 25 ка путин

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Родолюбец":

    Христо Ботев те е описал:

    Патриот е - душа дава
    за наука, за свобода;
    но не свойта душа, братя,
    а душата на народа!
    И секиму добро струва,
    само, знайте, за парата,
    като човек - що да прави?
    продава си и душата.



    И е добър христиeнин:
    не пропуща литургия;
    но и в черква затуй ходи,
    че черквата й търговия!
    И секиму добро струва,
    само, знайте, за парата,
    като човек - що да прави?
    залага си и жената.



    И е човек с добро сърце:
    не оставя сиромаси;
    но не той вас, братя, храни,
    а вий него със труда си!
    И секиму добро струва,
    само, знайте, за парата,
    като човек - що да прави?
    изяда си и месата.
  • 26 мушмул

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Ето ти една снимка на дете което се намира хем в Сирия , хем в Украйна.
  • 27 пьешу

    19 4 Отговор
    интересно, къде бяха лицемерите от прокисналото зеле, когато нацитата избиваха в продължение на 8 години мирни хора в донецк и луганск? за един приятел питам - аз лично нямам проблем с тях, отдавна съм се научил да не обръщам внимание на нищожни неща в живота.

    Коментиран от #34

  • 28 Пешо

    9 3 Отговор
    Само в Киев ли живеят хора либерасти?
  • 29 Пешо

    10 4 Отговор

    До коментар #18 от "Антитрол":

    Те тия либерални фашисти не правят разлика между народите от източна европа, за тях сме еднороден компост.
  • 30 Росен

    9 3 Отговор
    Скоро България ще пропищи от украинските повлекани с голямо самочувствие.

    Коментиран от #33

  • 31 слави

    5 1 Отговор
    Интересно ми е дали поне вие си вярвате на написаното?
  • 32 Току що изгледах

    7 4 Отговор
    клип,нали раздаваха оръжие от камиони. Този с калашника,спря едно младо момче,изкара го на улицата и го застреля,най-безцеремонно !!! Жестоко живеят хората,сред тяхните си,сред азовците.
  • 33 Факт

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "Росен":

    Само да дойде 1-ви май,гледайте тогава как ще изпищят хотелиерите,когато се помъчат да си освободят хотелите от украинките.Не ги виждам.Яко се прекараха .
  • 34 Мая

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "пьешу":

    Всичко е измислено от твоя идол.
  • 35 ГЕШЕВ

    2 0 Отговор
    Всички защитници на убийци трябва да бъдат наказани.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Дед Мароз

    3 0 Отговор
    Водената от Русия военна операция в Украйна се сблъска с гигантска вълна от фалшификации, дезинформация и откровени лъжи.
  • 39 Nia

    3 0 Отговор
    Къде бяха Deutsche Welle през 2014, 2015... та до днес и не снимаха разчленените трупове на майки и деца, тръгнали с тубички за вода в обстрелвания от украинската армия Донецк? Защо не се разходиха нито веднъж сред малкото останали в тези райони хора, които като плъхове живеят 8 години в мазета и руини без ток, топлина или вода? Къде останаха западния ви фалшив хуманизъм и състрадание, че бяхте слепи за болката и мизерията в Донбас, или и "човечността" ви си има избирателна националност и цвят на паспорта...
  • 40 Човек

    1 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето в случая.По съществено е
    в последствие:Не е тайна как Русия освобождава и как Запада.Има достатъчно примери в последното 30-лети е. В какво състояние са тези освободени от САЩ-още ги освобождават докато не ги за трият. Те уж и нас освободила от Русия през 1989. така ни освободиха та почти ни за триха като народ.
Новини по държави: