Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Март, 2022 14:54 5 235 96

Руснаците не разполагат с реална картина за това, което се случва в Украйна и по света

  • пропаганда-
  • русия-
  • война-
  • кремъл-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • разузнаване-
  • фсб-
  • реалността

Украинското правителство трябваше да се разпадне или да избяга. Нищо от това не се случи.

Руснаците не разполагат с реална картина за това, което се случва в Украйна и по света - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия трета седмица не може да превземе Украйна, въпреки очакванията за бърз военен успех. Това насочи вниманието към тесния кръг около Путин, където се взимат решенията. И повдигна въпроса дали не са получавали грешна информация, пише "Свободна Европа".

На 25 февруари, ден след началото на инвазията на Русия в Украйна, руски депутат, внук на един от най-известните дипломати на 20 век, каза пред руската Дума следното: „Врагът ще бъде победен и победата ще бъде наша. Нямам никакви съмнения в това“. Въпросният депутат се казва Вячеслав Никонов и е внук на Вячеслав Молотов. Същият, който договаря пакта за ненападение Молотов-Рибентроп, с който Съветският съюз и Нацистка Германия се договорят да си поделят Полша и по-голямата част от Източна Европа и който води до началото на Втората световна война.

Още новини от Украйна

Повече от 20 дни след началото на войната в Украйна, думите на Никонов, които многократно бяха повтаряни от много руски политици, все още представляват мираж. По-голямата, по-добра, по-мощна, реформирана и модернизирана руска армия се очакваше да прегази много по-малките украински сили. В прогнозите на Кремъл руските войски трябваше да бъдат приветствани в Украйна. Ако не с отворени обятия - то, в най-лошия случай, да срещнат слаба съпротива. Украинското правителство трябваше да се разпадне или да избяга, с което да освободи място, което Кремъл да запълни с удобни и послушни управници.

Нищо от това не се случи.

Разминаването между прогнозите и реалността накара десетки анализатори да започнат да търсят отговор на въпроса какво точно се обърка. Беше повдигнат и още един важен въпрос – дали силният човек в Кремъл и неговите приближени не са взели лоши решения на базата на грешна информация?

„Всичко върви по план“. Или пък не

На 11 март, по време на видеоконферентна среща с Владимир Путин, министърът на отбраната Сергей Шойгу отрече подобна възможност.

„Владимир Владимирович, всичко върви по план. Това ви докладваме всеки ден през изминалата седмица“, каза Шойгу, който е един от най-близките хора до Путин. ЦРУ обаче е на друго мнение. Директорът на американската разузнавателна агенция Уилям Бърнс каза по време на изслушване в Конгреса на САЩ на 8 март, че Путин и съветниците му не са очаквали, че Украйна е способна на подобен отпор. „Мисля че Путин е бесен и разочарован в момента. Представянето на собствените му сили е много неефективно“, каза Бърнс.

По време на същото изслушване директорката на националното разузнаване Ейврил Хайнс даде подобни сведения пред конгресмените. „От това, което наблюдаваме, Москва подцени силата на украинската отбрана и [надцени] степента на собствената си подготовка. Това включва зле изготвен план, логистични проблеми и проблеми с духа на войниците“ каза тя.

„Черната кутия“ на решенията на Путин

Начинът, по който Кремъл взема стратегически решения, е известен като „черна кутия“. Това название идва заради затрудненията, които чуждестранните разузнавателни служби изпитват при опита да проникнат и разберат начина на мислене на лидерите в Москва.

Месеци наред, преди началото на инвазията на 24 февруари, разузнаванията на страните от Запада твърдяха, че кръгът на съветници около Путин се е свил значително. Не е ясно до каква степен това е свързано със спада на доверието на президента спрямо тях, нито дали е функция на втвърдените мерки за допускане на хора до Путин заради пандемията от COVID-19. Без значение от причините, сред най-близките до Путин в момента са най-войнствените представители на управлението. Сред тях са шефовете на Федералната служба за сигурност (ФСБ), Министерството на отбраната и още няколко души, които от години са приближени на президента.

Сред тях например е Николай Патрушев, който е секретар в Съвета по сигурност на Путин. Той е известен с разпространението на конспиративни теории за падението на Съветския съюз. Друг такъв, по данни на дългогодишния журналист и анализатор Михаил Зугар, е Юри Ковалчук. Той е богат банкер и дългогодишен съюзник и приятел на Путин още от времето му в кметството на Санкт Петербург през 90-те. Той е идеолог, който споделя възгледите на президента, свързани с „комбинацията на православен християнски мистицизъм, антиамерикански теории на конспирацията и хедонизъм“.

„По мое мнение, нашите управляващи, не само че нямаха експертиза за Украйна (както и като цяло за бившия СССР), но и не искаха да имат такава“, казва Андрей Колесников, политически анализатор в Московския Карнеги център. По думите му управляващите са пленници на собственото си разбиране за реалността и идеологическите представи“. Той дава пример с много неясната историческа концепция за „Руския свят“, която Кремъл представя като границите, които е имала имперска Русия през 19 в. и в които се опитва да се върне.

А какво прави разузнаването?

Както повечето разузнавателни служби, така и ФСБ има отдели, които се занимават с политически анализи и разузнаване, което помага за вземането на решения на началниците, а впоследствие и на самия Кремъл. Отделът на ФСБ, който се занимава с международни политически анализи – Девета дирекция на Пети отдел, е направил поръчка за обществени проучвания в Украйна в началото на февруари, седмици преди инвазията. Според базирания в Лондон Британски кралски институт за отбрана и сигурност (RUSI), който е анализирал информацията от проучванията, резултатите от тях показват широкоразпространено недоверие на украинците спрямо институциите.

„В речта си преди началото на инвазията Путин многократно посочи провала на украинското правителство. Това беше отражение на картината, изобразена в проучванията на ФСБ. Докато тези проучвания може да са били точни по отношение на мнението на хората към онази дата, то казва малко на руснаците по отношение на това, което ще се случи при инвазия“, пишат от RUSI в анализа си. Според един от изследователите на британската организация, получената информация е била добра, но действията, които са предприети на базата ѝ, са били далеч от оптималните. Преди началото на войната основните проблеми, очертани от украинците, са били тривиални неща като цената на храните и горивата, както и корупцията. „Ако това е било използвано, ако това е било в основата за решение за инвазия - „ако влезем в Украйна, хората ще ни приветстват“, то информацията просто е била използвана много зле“, каза пред Свободна Европа Ник Рейнолдс от екипа на RUSI.

Кремълски интриги

В Русия обаче почти никой не говори срещу войната. Това се дължи основно на факта, че руските власти цензурираха всички опити за достоверно медийно отразяване на инвазията. Натискът от законодателите и регулатора Роскомнадзор доведе до спирането на дейността на независимите медии и редица социални мрежи. Стигна се дотам, че думите „война“ и „инвазия“ бяха забранени за употреба.

На 11 март се появи информация от друг журналист, известен с познанията си за службите и Кремъл, според която директорът на Пети отдел във ФСБ и заместникът му са били арестувани. Двамата са били заподозрени в отклоняване на средства, предназначени за операции в Украйна. Според разкритията на Андрей Солдатов двамата служители са били обвинени и в това, че съзнателно са подавали грешна информация за политическата ситуация в Украйна. „В качеството на анализите в Русия, които оценяват мястото на страната в днешния свят и отношенията ѝ с съседите ѝ, оценката за актуалните събития, виждам сериозно скъсване с реалността“, каза пред Свободна Европа Михалко Подоляк, един от ключовите съветници на украинския президент Володимир Зеленски. Според него руснаците "не разполагат с реална картина за това, което се случва по света, включително и в Украйна".

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Улянов

    76 32 Отговор
    Украина няма до когато Русия е управлявана от Романови, такава област в Руската Империя няма

    Коментиран от #22, #33, #54

  • 2 00014

    70 16 Отговор
    Да, защото не са нацисти, не са и американци в Ирак, в Мосул .....
  • 3 А ти

    71 16 Отговор
    Пазполагаш с пълната каргина така ли мисире
  • 4 Чета руски коментари

    42 70 Отговор
    и направо се плаша! Те са като зомбирани от пропагандата!

    Коментиран от #8, #10, #60

  • 5 Знаят знаят

    59 14 Отговор
    Знаят че кадиров пече на шиш пеленачета а Путин ги хапва за закуска.
  • 6 Иван

    85 20 Отговор
    Да бе руснаците са там и нямат представа какво е а джабазов знае като си седи вкъщи на дивана🤪 тоя русофоб изтрещя..
  • 7 ТаУмВзе

    59 8 Отговор
    Много дълъг виц бре, докато обръщаш палачинката!

    Коментиран от #21

  • 8 Гьобелс

    70 6 Отговор

    До коментар #4 от "Чета руски коментари":

    Прав е Бил Гьобелс като казва: „ Дайте ми средствата за масова информация и аз от всеки народ ще направя стадо с.вине!“.
  • 9 Луд

    69 16 Отговор
    Защото пък ние разполагаме.Никога няма да забравим как отразяване първите 10 дни от войната.Едва ли не Украйна минава в настъпление.Пропаганда по цял ден от всички телевизии и всякакви драскачи.Никога няма да го забравим.Как Румен Радев го позволи направо не знам.И той има вина ,че докара тези.
  • 10 00014

    45 12 Отговор

    До коментар #4 от "Чета руски коментари":

    Затова са и победили във ВСВ.

    Коментиран от #20

  • 11 Сатана Z

    41 6 Отговор
    Военната операция по денацификацията и демилитаризацията на Русия върви по план.
    Ето и думите на съветника на зеленски – арестович през октомври 2021 г.:
    „Путин доиграется до того, что украинские ракеты будут направлены на Москву в какое-то ближайшее обозримое время по одной простой причине, что мы работаем над ракетной программой. И наши ракеты оперативно-тактического уровня смогут доставать до Москвы“.
    Z

    Коментиран от #15, #69, #87

  • 12 !!!?

    21 9 Отговор
    Ето какво гледаха руснаците по "Канал1" на 23 срещу 24 февруари непосредствено преди началото на ВОЙНАТА !!!?

  • 13 Никой

    25 10 Отговор
    Да те живеят в 1941 година.
  • 14 Източна ромелия

    52 12 Отговор
    То защото и ние тука знаем цялата истина за Окрайна. То не бяха феик новини, то не бяха фалшиви видеоклипове.
  • 15 SH BG

    31 8 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    На конец хохли наработались...!!!

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 16 asd

    21 16 Отговор
    А не разполагат??? Само оправдания!

    "Водещата на НТВ Лилия Гилдеева избяга от Русия. Тя работи в канала от 16 години. Тя написа оставката си от чужбина, защото се страхуваше да не я пуснат "

    Чак и пропагандата им се разпада! ХАХАХАХАХАХА
  • 17 другарят

    57 18 Отговор
    Верно ли бре мисирки??! Руснаците, за разлика от зомбираната био-маса на Запад знаят много добре, какво се случва, не само в Украйна, ами и в най-затънтеното ъгълче на света! Освен това познават прекрасно и историята на този свят и най-важното могат да мислят самостоятелно! Такива ми ти работи джендъри смотани и неграмотни!

    Коментиран от #30, #57, #75, #89

  • 18 Теле

    30 8 Отговор
    Къде се губиш бе божество натовско

    Коментиран от #70

  • 19 Тома

    47 9 Отговор
    Тези от свободна европа искат много бързо руснаците да превземат Украйна.Може ако за един ден сринат с ракети цели градове без атом.Нали виждате че пазят бедния народ оставен за щит на бандеровци
  • 20 Дрън дрън

    14 28 Отговор

    До коментар #10 от "00014":

    Ако не бяха американците, сега щяха да садят картошки в Сибир. А сега 5 милиона руски роби работят в заводи на победената Германия!

    Коментиран от #64

  • 21 ТаУмВзе

    37 11 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Басираме ли се, че когато падне киев, същите мисирки ще лаят, че Русия е освободила Окрайна! Щото хамериканската хранилка, трябва да се смени.

    Коментиран от #72

  • 22 Гост

    11 15 Отговор

    До коментар #1 от "Владимир Улянов":

    Бе то и ние сме имало много земи които сега ги нямаме и нас ни е нямало 500 години н картат! Ама какво от това? Нещата сега са други нали ?

    Коментиран от #37, #49

  • 23 Кирил

    17 22 Отговор
    Не само, че нямат представа за Украйна и светът, а нямат представа и какво ще последва за русия.
    Тотален погром и разпад
  • 24 Сандо

    24 8 Отговор
    Денис + Свободна Европа - какъв брак по сметка!И пример за обективност и експертност.
  • 25 Гост

    22 10 Отговор
    Безсмислена статия изпълнена с безсмислени аргументи цитирани от безмислени "авторитети", която освен да звучат като лаят на кучето по кервана, с абсолютно нищо другхо не допринася за никого. Сякаш е препечатка от някое Дан-дзи-бао. Да им се чудиш, кяк имат самочувствие, да се наричат журналисти, пропагадистите - автори?
  • 26 aZ #Русские своих не бросают!

    21 9 Отговор
    Вместо пропаганда дайте фактология!
    Например: два украински Су-25 бяха свалени днес от руското ПВО над Чернигов. Летели са на 600м. височина.
  • 27 огнян

    23 5 Отговор
    е ми пуснете им Бтв и Нова и ще придобият най - ясната картина ,там репортерите не били мастии а били подлоги
  • 28 ДжафДжаф

    32 9 Отговор
    През 1999г бомбандировките на НАТО над Сърбия продължиха 70 дена! При войната в Ирак в сухопътната фаза, на краварите им трябваха 3 седмици за да стигнат до Багдад и то при положение, че преди това няколко седмици бомбандираха наред, напредваха по гола пустиня на фронт от 50-100км. В случаят с Украйна фронта е над 3000км, а украинците макар и с деформирано мислене, все пак са руснаци, а не тъпи арабели, като при това пият точно толкова водка, колкото и солдатите. Очевеидно, е че руснаците не искат да онищожават инфраструктурата, която след това ще трябва да възстановяват!

    Коментиран от #51, #58

  • 29 Докога

    20 7 Отговор
    Ще ни мислите за тъпи?Фатки много долу падате!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Терминатор

    16 20 Отговор
    Агресора трябва да бъде смазън като хлебарка .

    Коментиран от #43

  • 32 На тоя редактор ..

    21 8 Отговор
    Името му мирише от заглавието на статията.
    Също като ....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Някой

    31 11 Отговор
    Тук се препечатва най-противната пропаганда.
    Същите тези писачи, къде бяха преди 23 години, когато САЩ нападна Югославия? През 2001 г., когато САЩ нападна Афганистан? През 2003 г., когато САЩ нападна Ирак? През 2011 г., когато САЩ създадоха и подкрепяха негласно Ислямска Държава в Ирак и Сирия?
    Къде бяха тези джурналисти велики, да пишат такива статии против режима в САЩ?
  • 35 Голем смях

    15 11 Отговор
    То и македонски език и македонци до 1944 г. нямаше ,но ...Сталин ги измисли и ...вече имаме Северна Македония..,македонска азбука и македонски ...б.а.х ти смешката ...език.А когата в Киев е имало държава и са взели православието и българската азбука ...московитите са били първобитни в блатата.

    Коментиран от #40

  • 36 Свободна Европа ли???

    37 9 Отговор
    Незнам дали руснаците не разполагаттс реалната картина-но в Полша украинските бежанци на границата в репортаж разказаха как нацистите от украинските батальони са ги държали в заложници...Репортера незнаеше как да реагира и започна да се обръща към други украинци с глупави въпроси-а украинците продължаваха да говорят за ужасите на нац батальоните...И най-важноото сега--този репортаж изчезна от медийното пространство---нито една медия не го повтори!!!!!!! Изводите си правете сами....
  • 37 poredniq

    21 9 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    аххаха според Денис Руснаците живеят в паралелен свят хахахахх колко е елементарно .денис харата имат глави на рамете си могат да мислят .
  • 38 big

    21 5 Отговор
    Определено не знаят всичко, но със сигурност много повече от българите! У нас информацията се представя само едностранно и с абсолютна липса на истина! Въобще не се пише и говори за престъпленията на украинските фашисти. Едно от последните им престъпления е отвличането на 17 деца в град Славянск, подконтролен на Киев град; убийството на американския "журналист" също е извършено от тях, град Ирпен също е под техен контрол, но се обвиняват руснаците!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Анализатор

    11 21 Отговор
    Русия се управлява от престъпно и варварско правителство!!!
    Те упорито вървят по стъпките на Хитлер през ВСВ!
    Така и ще свършат!
    Целия цивилизован свят е срещу тях!
    Подобно на Германия, путинизмът ще бъде забранен и за него ще се влиза в затвор, както е за фашизмът!!!
    Проблемът е и друг, путин е смешен и жалък дори в сравнение с Хитлер!!!

    Коментиран от #47

  • 42 дони

    10 14 Отговор
    Няма как да знаят живеят в диктатура тип 1950.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Потърпевш

    11 15 Отговор
    руснаците горките са в информационно затъмнение !! бил съм там, гледал съм руска телевизия, ами то световни новини няма, световен спорт няма, само промивка на мозъците !!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 орките имат нужда само от 3 В

    9 7 Отговор
    вожд,водка,враг
  • 47 georgi

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "Анализатор":

    дали ? хаха колко си вярваш майка ти знае ли ? или ти пускат опорки
  • 48 123

    13 5 Отговор
    Само Джамбо знае какво се случва на фронтовата линия :) С него лично кореспондира Херо Мустафа и той знае истината, която го прави свободен от чест, достойнство, съвест :) Нал тъй Джъмби :) Днес колко цента изкара като дописник на Козяк с развинтено въображение и сервилно поведение :)
  • 49 Други

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Ама колко да са други, дсичката инфраструктура и летища о реактори са строени по времето на СССР, бай пън иска с един мейдан да мине, ти щеше ли да се съгласиш, който има армия води войни, който няма чатка по клавиатурата
  • 50 Варненец

    11 6 Отговор
    През Х в е нямало Киев, а Рус. В 8 пъти се казвало Рус, в 2 случая Киевска Рус. Нямало е понятие украйна до 19 в, когато австроунгарски евреин е измислил "украинска" нация. Друг пък руски ЕВРЕЙ измисля македонски език през 1945 г. Сега президент на украйна е пак еврей.
  • 51 Ще видим

    8 3 Отговор

    До коментар #28 от "ДжафДжаф":

    По-точно кампанията в Косове беше 77-78 денонощия,а тази в Ирак започна на 20 март и завърши на 1 май. До тук 20 денонощия,а какво ще остане от хохлите след още 20 - ще видим.
  • 52 Абсурдистан

    6 4 Отговор
    Скъсването с реалността говори за тежко психическо заболяване. Гледах касапина на един репортаж, как мърдаше ченето си, като синилен старец. Стероидите, които приема само задълбочават заболяването.
  • 53 дичо

    8 8 Отговор
    Руснаците си го заслужават. Ккто е казал Апостола Стоянов - МАРУЛИ.
  • 54 експерт

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Владимир Улянов":

    Дам ама сега Русия няма да има...орки кухи
  • 55 не може да бъде

    8 6 Отговор
    Интересно е кои са очаквали Украйна да бъде превзета за 3 седмици.Може би доста хора ,в тч. и аз са имали очаквания ,че за първите 2 седмици украйинската военна машина ще бъде прачупена.заблуждавал съм се ,тя е пречупена за 3 седмици -няма общо командване,няма общ фронт,ВВС на Украйна са разбити ,разрушена е основната инфраструктура..Сега сме свидетели на нещо като окопно-партизанска война с използване цивилното население в градовете за жив щит.След първите грешки в началото съвсем очевидно руското военно командване си е направило изводите и сега се работи по коренно различна тактика.А засега видимите цели на стратегията са -отрязване на достъпа на Украйна до Черно море,обграждане на украинскта военна групировка в източната част на Украйна ,като при това се блокира Киев и Западна Украйна.Вижда се че руските военни части са много мобилни и напипват слабите места в отбраната,а украинските са се укрепили на отделни места и чакат!?Не съм убеден че тактиката на изчакване е печеливша! .
  • 56 Иванушка  🇷🇺

    6 10 Отговор
    "...Русия трета седмица не може да превземе Украйна..." - и аз имах желание всичко да свърши за ден-два, но явно ще се наложи да стане по трудния начин. Украинците въпреки прозападното омекване са все още руснаци от инатливите, но все пак им иде Края.
    Наистина в Щаба на Володята някой е гледал твърде много Рамбо и Непобедимите 1, 2 и 3 и доста оптимистично са подходили към нещата ))
  • 57 абе главоч

    8 10 Отговор

    До коментар #17 от "другарят":

    над 15000 убити за 20 дни и над 1200 единици техника за великата червена армия нормално ли е!? Мислиш ли че джуджето щеше да нападне ако знаеше какво ще стане!? Джендъри мендъри пак прецакаха водкаджиите...
  • 58 Бау бау

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "ДжафДжаф":

    БомбаНдировки.... 😆 😆 😆
  • 59 жоро

    10 9 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ГУБЯТ ОТВСЯКЪДЕ
  • 60 Ахаа

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Чета руски коментари":

    Аз чета коментари в европейски издания.... ами толкова зомбирани от пропагандата за Русия , която се води в Европа не бях виждал и чувал!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 корен

    8 7 Отговор
    Нямали реална информация руснаците!? Ами да те пратим тебе и мисирките от НОВА и БТВ, за да получат "реална информация". Ще им разясните какво точно искат от козяк и срещу колко долари лъжете и водите пропагандата.
  • 63 CL500

    10 4 Отговор
    Дори не му чета статитиите на тоя Денисчо! Но все пак да попитам - защо под път и над път, вкл. и в тая статия се говори за очаквания за бърза победа? Оставам с впечатление, че изненадващо се появиха куп военни специалисти и разузнавачи, пряко свързани с ген. щаба на Русия. Сякаш са били на планировката за войната. Кой и откъде може да знае, какви са били плановете и очакванията на руснаците.
    И друго - навсякъде се тръби, че руснаците не знаели, какво всъщност става там. Идва въпросът - а ние и запада, аджеба знаем ли, какво всъщност се случва там. Щото май ни се набива в главите само едната страна на монетата, нагласени репортажи и снимки, нарко-зависим президент, който направи цял тв. сериал с тези безкрайни обръщения. А и да попитам, защо никой сега не се интересува, ако не от руските медии, то поне от западни документални филми за Украйна от последните 8 години. Има сигурно поне 10 такива филма, които те карат много да се замислиш. Поне да бяха гледали и филма на Оливър Стоун, поне известно име отпреди 3-4 години. Ама ... нали е по-лесно да не се интересуваш в детайли, все пак е усилие... Колко по-лесно е да пиеш на масата и да зяпаш смелена информация от тв-то, толкова е лесно, дори водещите там ти подаряват наготово мнение, що да мислиш, що да задаваш въпроси, що да мислиш в дълбочина, що да се търсят причините, а без да ги разбереш, след тая война, няма как да се предотврати и следващата. А и, колко е лесно да си модерен и да показваш лице
  • 64 дрън дрън

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "Дрън дрън":

    Какво направиха американците? Освен, като видяха изхода на войната и се присламчиха към руснаците! Ако изход сбеше обратен, то американците щяха да се присламчат към Хитлер! Когато руснаците бяха пред портите на Берлин, хамериканците и те барабар Петко с мъжете..... във войната, но на страната на руснаците ха ха ха
  • 65 Блабла

    12 5 Отговор
    Както винаги "Радио 1000 хълма" се опитва да "разсъждава" и да лъже:
    1. Русия трета седмица не може да превземе Украйна - Русия ясно и точно каза - демилитаризация, денафикация и гаранции, че няма да постъпят в НАТО
    2. По-голямата, по-добра, по-мощна, реформирана и модернизирана руска армия се очакваше да прегази много по-малките украински сили. - От гледна точка на радиото, Русия е длъжна да постъвпа като техните ментори - разбомбил, сринал градът до основи и след това минава пехота и разстрелва всичко което мърда. Русия ясно и точно каза - по цивилни не се стреля. По ВСУ само в отгвор. По нацистките полкове на поражение.
    3. В прогнозите на Кремъл руските войски трябваше да бъдат приветствани в Украйна - по това може да се напише цяла статия, но кратко. Преди 15-ина година подкрепата на Путин от българите беше много по-малка от сега. Защо така се случи, че българинът пак се надява на Русия? Ми след 33 години пропаганда от ДВ, Радио Свободна Европа, Гласът на америка, че ние живеем супер, но просто не го оценяваме и това че от 9 млн сега сме 7 млн няма нищо общо с немотията, народът почна да му просветва, че нещо не е така. Просто в Украйна този период е само 8 години.
    4. Това се дължи основно на факта, че руските власти цензурираха всички опити за достоверно медийно отразяване на инвазията. - В Русия в момента е забранен само фейсбук и то след като отказа да възстанови изтите от него руски медийни канали. А след това в прав текст каза че разрешава ра
  • 66 CL500

    2 2 Отговор
    .... А и, колко е лесно да си модерен и да показваш лицемерна загриженост, без да отделиш нищо като помощ за тези бежанци примерно. Но е хубаво да си модерен и да си слагаш чужди флагове на профила си. Колко е лесно да не мислиш и питаш - те онези са те подготвили за това....
  • 67 дадад

    4 3 Отговор
    Само вие от "факти" разполагате с рреална картина
  • 68 Амиии

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "asd":

    Верно е! Ти явно си от био масата.... не можеш да мислиш със собствената си глава. Точен коментар на горе коментирсящия....
    Колкото до лиза@ето... Това, че ти си под полата на Херито и си полизваш, не означава че и останалите са като теб.... Това, че ти си роден да пълзиш, не означава, че всички са родени така.
  • 69 страхливци

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    ГЛУПОСТИ
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 С.П.

    6 3 Отговор
    Авторът просто преписва (copy-paste) статия от "Свободна Европа", която си е на пряко финансиране от федералния бюджет на САЩ. По произхода на парите ще ги познаете....какво да пишат друго? Ако утре тези подлоги получат по-голямо инвестиране от другаря Ким, то ще пишат, че демокрацията е измислена в КНДР.

    Коментиран от #74

  • 72 ДО ТОЗИ БЕЗ УМ

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "ТаУмВзе":

    НЯКОЙ ДА ТИ ОСВОБОДИ МОЗЪКА РОБСКИ
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Блабла

    5 1 Отговор

    До коментар #71 от "С.П.":

    Ми той другаря Ким поне не ги лъже корейците, че живеят в демокрация :)
  • 75 като гледам по тебе..

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "другарят":

    ..как мислят руснаците, бог да ви е на помощ товаришчи..много сте зле
  • 76 Аристотел ХА ХА

    4 9 Отговор
    Все едно Италия да претендира за възстановяването на Римската Империя ха ха ха, Киев е най големиян културно просветен център на изток от Средновековна Бъбгария и Византия и е над 250 години преди Москва от ловжийски бивак да стане малко село. По скоро Украйна може да претендира за цяла Централно Русия до Урал.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Въпрос към воен.експерт

    8 3 Отговор
    Имаш ли си представа , че Украйна по площ е колкото почти ШЕСТ Българии ! И това не е пустиня или тайга, а територия с хиляди различни по големина населени места с мирни граждани ? И страхливци, които се крият с оръжията си зад гърба на населението ? Може би покажеш и научиш какво да правят ?
  • 79 защо

    4 2 Отговор
    само DW и CNN знаят какво става в украина - натовска пропаганда
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Русите не са слепи

    6 3 Отговор
    Руснаците отлично разбират какво се случва и са доста добре информарани ,защото имат адекватна журналистика ,а не слугуваща на американците паплач като ...на някой места...Общувам с приятели в Русия и подкрепата сред народа е исполинска.Те разбират че НАТО щеше да донесе войната до техните врати ,ако сега героите ,които разоръжават Новоросия не бяха атакували превантивно.Максимално безкръвна победа иска повече време.Всичко се развива супер.

    Коментиран от #91

  • 82 Точен

    7 3 Отговор
    Много обичам да чета оценки на диванни стратези, които хал хабер си нямат как се овладява най-голямата по територия страна в Европа /без Русия/, с многобройно население около 40 милиона, поне половината от което зомбирани до ен-та степен или просто уплашено и индиферентно. Плюс въоръжени до зъби бандеронацита и редовни военни части, подготвяни години наред от щатски, британски, натовски инструктори. Плюс дълбоко ешелонирана оръжейна инфраструктура по протежение на руската граница и около големите градове, биолаборатории, миниран ядрени миниреактор в Харков и кой знае още какви гадости. На около 250-300 хилядна украинска групировка са противопоставени не повече от 150-200 хиляди контрактници в редовната руска армия и около 50 хиляди на донбаските републики с мобилизацията им. Така че както руснаците са си давали сметка какво да очакват. Имали са два варианта - по тертипа на янките и натовците минават с авиацията и сриват всичко де що мърда, или пипат внимателно и прецизно. По обясними причини са избрали второто и затова е наречено операция, а не война. Операции бяха наричани и всички "малки" и кървави войни на Запада по целия свят. Така че от моя гледна точка операцията си върви наистина успешно и това се оценя и от трезвомислещи американски и германски натовски генерали, имаше такива статии с техни интервюта. Първо овладяване на стратегическите обекти като АЕЦ да не направят ония някоя голяма беля, унищожаване на военната инфраструктура - летища, бази, ав
  • 83 Точен

    7 1 Отговор
    /продължение/
    .......... авиация, техника и т.н. Постепенно овладяване на важни пътни трасета, блокиране на градовете и основните военни групировки, криещи се в градовете и използване на цивилните и гражданската инфраструктура като щит /военно престъпение/. Свиване на обръча и преминаване или към капитулацията им или унищожение. Това при минимално увреждане на цивилни обекти и гражданското население. За справка - янките овладяваха Ирак в продължение на години и не успяха изцяло, само един град като Фалуджа им костваше близо година след масово бомбене с бял фосфор /военно престъпление/, използване на значителни американски и британски части и то не срещу редовната иракска армия, а срещу паравоенни шиитски или сунитски групировки тип опълчение. И накрая дори не успяха да овладеят града, а връчиха задачата на сформираната от тях нова иракска армия, която се издъни безславно. Да не споменавам как сринаха Мосул и Рака в имитацията им на борба с Ислямска държава. Да не споменавам безразборното им бомбене на цивилни и граждански обекти през всички им войни, това им стана традиция. Така че гледайте обективно и не се водете по бясната пропаганда. Има я и от двете страни, но западната е на макс.
  • 84 хгижфх

    2 1 Отговор
    На Запада и особено САЩ им се иска Путин да прави това което те искат , но Путин каза какво иска от военната операция. Не войната . И го прави макар и по-бавно от очакваното. Дотолкова не им се вярва на Запад , че чак не вярват на очите си. Местното население се щади максимално. Прилича на операцията на САЩ в Сърбия.
  • 85 ШАЛТЕТО

    2 2 Отговор
    Който не вярва на ДВ да пита Настрадин Ходжа.
  • 86 Жорж

    2 1 Отговор
    В БГ хората получават най обективната информация за което журналистите от нова получават 1000 Евро към заплатите си!
  • 87 И аз да кажа

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    Е, и? А руснаците могат да имат ракети и да заплашват света, нали? Нали не спряха да се хвалят, а тукашните им поклонници се подмокряте от кеф как щели да попилеят САЩ- защо тогава другите да не се въоръжават и да не насочват към тях? Много добре знаем как действа Законът за отражението
  • 88 браво на автора

    1 0 Отговор
    Много хубави снимки е сложил на президента Путин.
  • 89 Луди всякакви

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "другарят":

    Ти сериозно ли? НИКОГА на руските хора не е била давана обективна информация, а само филтрирана през политиката на управляващите. А и те не са много любознателни- стига да им обещаят светло бъдеще и как ще властват над цял свят- повече от 100 години ги работят и пак кълват!
  • 90 Айде бе

    1 0 Отговор
    И що не ходят в Русия, тия тероризирани от "бандеровците " хорица? Че поляците не дишат руснаци, къде са тръгнали при тях- руснаците ще ги пуснат по всички темевизии- защо не бягат при братята си в Москва?
  • 91 И аз да кажа

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "Русите не са слепи":

    Гледам, русолюбите вече не казват Украйна, а Новоросия! Не ви ли е грях пред паметта на загиналите тук украинци? И наистина ли се смятате за по- умни и разбиращи от цивилизования свят, който е единен в оценката за тази гадост!? Те били "биомаса", ти да видиш? Хайде да сравним кои имат повече Нобелови награди за наука! Ами ако ви се върне посред зима да бягате и стоите в бомбоубежища? Срам ме е от вас.

    Коментиран от #96

  • 92 Ognian kirilov

    0 0 Отговор
    най лъжливите СNN,DW,Svobodna Evropa,БТВ,NOVA и всички други втора категория мисирки и подлоги
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Бодак

    2 0 Отговор
    Много разбирачи взеха да знаят точните намеренията и плановете на руснаците
    Предположенията и вероятностите често произтичат от мечтите напиращи изотвътре и често се разминават с действителността
  • 95 Укроп

    0 0 Отговор
    Не! Те руснаците лапат пилето с перушината! Ама нищо не разбират какво се случва... Даже баба Гинка чистачката знае какво става. Друго е че ни шпакловат очичките да защитаваме чужди интереси и да участваме в чужди войни!
  • 96 Укроп

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "И аз да кажа":

    Загиналите тук украинци?!?! Имаш предвид на "слънчев бряг" от препиване ли! Щото аз лично съм вадил един такъв от Киев беше, съм го вадил от морето пиян на кирка! За други украинци загинали по нашите земи не знам!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания