Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Март, 2022 21:00 3 154 54

Помогна ли Овсянникова на руснаците да осъзнаят истината?

  • марина овсянникова-
  • русия-
  • журналистка-
  • война-
  • пропаганда-
  • цензура-
  • кремъл-
  • украйна-
  • руснаци

Руснаците тепърва ще изпитат на гърба си всички последствия от нападението срещу Украйна. И тогава ще разберат посланието й.

Помогна ли Овсянникова на руснаците да осъзнаят истината? - 1

Марина Овсянникова, която работи в Первый канал на кремълската пропаганда, успя за няколко секунди да се промъкне в ефир и да съобщи, че телевизионните новини в Русия лъжат. По тази тема в Москва се водят бурни дискусии даже сред онези, които гледат телевизия, а не търсят новините в осакатения руски интернет. Но дали руснаците са готови да осъзнаят истината?

Всички говорят за Овсянникова

Още новини от Украйна

Марина Овсянникова, която успя да влезе в ефир със самоделен плакат, вече бива сравнявана с една друга журналистка, която трайно влезе в историята - Татяна Малкина. През август 1991 година по съветската телевизия пряко се излъчва пресконференцията на така наречения "Държавен комитет по извънредното положение", чиито членове ще останат само няколко дни на власт в СССР. Татяна Малкина взима думата и директно пита ръководството на държавата: "А Вие разбирате ли, че миналата нощ извършихте държавен преврат?"

Ефектът от думите ѝ е огромен. Същия ефект, макар и навярно не толкова мощен, произведе в обществото и появата на Марина Овсянникова в ефир. Овсянникова съобщи, че държавната телевизия лъже за престъпната война срещу Украйна, разпалена от Владимир Путин. Но за реалното влияние от нейната постъпка още е рано да говорим.

Със сигурност обаче можем да констатираме, че блокирането на повечето задгранични социални мрежи не помогна на властите в Руската федерация, които се опитват да налагат цензура. Изявата на Овсянникова обсъждат не само потребителите на интернет, но даже и хората, които са свикнали телевизорът винаги да върви на заден план, докато по този начин попиват официалната кремълска пропаганда. Тъй че тези няколко секунди от официалната новинарска емисия навярно ще влязат в историята. Защото монополът на Кремъл в официалното информационно пространство все пак беше нарушен - макар и само миг.

И Путин с охота консумира собствената си пропаганда

Можем да си представим, че руският президент също е видял лично акцията на Марина Овсянникова. Смята се, че водещата на тази вечерна новинарска емисия Екатерина Андреева е любимото телевизионно лице на Путин. Не е тайна също, че през последните години Путин доста честичко консумира своята собствена пропаганда като източник на реална и вярна информация - консумира я редом с милиони руски пенсионери.

Това си личи от отделни изявления на руския президент, в които той използва като достоверни факти различните измишльотини, разпространявани от неговите подчинени из руските медии. Защото Путин едва ли ще седне лично да съчинява "програмата за утрешните лъжи", която се връчва на телевизионните канали. А след като не го прави лично, то как тогава научава всички тези лъжливи новини?

Но дори да е гледал акцията на Овсянникова, президентът на Русия едва ли ще промени решението си да продължава агресията срещу Украйна. И то не само защото и до ден-днешен се надява на победа. Не. Владимир Путин е класическият притежател на мистично, конспирационно съзнание и изобщо не вярва, че някой е способен да пожертва уредения си живот и кариера, за да каже на хората истината. За съжаление, на Овсянникова не е склонно да вярва и мнозинството руснаци – нищо, че видяха плаката ѝ.

Има ли надежда руснаците да си отворят очите?

Така че един от най-важните въпроси в днешна Русия гласи: Има ли надежда такива еднолични акции да накарат руснаците да излязат от уютната зона на кремълските лъжи и да видят действителността такава, каквато тя е? В момента е ясно поне едно: Даже ако гражданите на тази страна не вярват на официалната версия за нападението срещу Украйна, те все пак не са готови по никакъв начин да демонстрират това дори пред най-близките си хора. Причините са много. Най-вече страх, егоизъм и сплотяващото убеждение, че всички беди на Русия, включително и престъпното ѝ нападение срещу Украйна, в крайна сметка винаги са причинени от попълзновенията на Запада.

Дори в модерните московски офиси, където хората всичко разбират, не забелязваме масова готовност да се протестира. А там добре виждат, че постепенно губят всичко, което са създали с толкова труд през последните 30 години, включително и перспективите за собствените им деца! Обаче просто да виждаш - това явно не е достатъчно в сегашната психологически тежка ситуация. И руснаците тепърва ще изпитат на гърба си всички последствия от нападението срещу Украйна.

Посланията на Осянникова ще стават все по-актуални

Загиват хиляди сънародници - синове, съпрузи, бащи или просто съседи, точно както в годините на военния провал на СССР в Афганистан. Безпрецедентните международни санкции буквално разрушават руската икономика. Към това се добавят многогодишната корупция и лъжите, а също така и тъй наречените "контрасанкции", които доубиват националния бизнес. Неизбежно ще настъпи дефицит на стоки заради резкия спад на вноса, ще изчезнат не само лекарствата, но дори и фуражът за животните. И накрая още нещо, което е познато до болка на възрастното население: пропуснатата сеитба.

Всичко това, взето заедно и умножено по протестните акции на борците срещу официалната пропаганда, може все пак да принуди потъналите в самозаблуди руснаци най-после да погледнат истината в очите. За целта ще ни трябва поне година, а може би и доста по-дълго. Марина Осянникова се оказва гостенка от нашето бъдеще, чието послание тепърва ще бъде осъзнато.

Автор: Иван Преображенский


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 провинциалист

    47 10 Отговор
    "Помогна ли Овсянникова на руснаците да осъзнаят истината?" И истината е? Пийте само швепс?
  • 3 дааа

    28 74 Отговор
    Нищо няма да разберат орките.Все едно българския путинофил да разбере нещо?Един психолог си каза човека ,че с такива няма смисъл да се говори .Ще разберат само тези с убити близки в Украйна.

    Коментиран от #20, #27, #34

  • 4 КОНТРАТА

    57 20 Отговор
    Тази една евтина дохлятина!

    Коментиран от #28

  • 5 1234

    70 17 Отговор
    Дойче Веле е фашистка антибългарска медия финансирана директно от джоба на германския данъкоплатец така че правете си сметка какво е отношението на германското правителство към българския народ.
  • 6 1914

    36 4 Отговор
    Много! Много помогна...🤣🤣🤣
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дъ-Ге

    37 9 Отговор
    Там знаят ли, че една птичка пролет не прави. Ако е само една, то трябва да си зададем въпроса, дали е пролетна птичка или нещо друго.

    Коментиран от #35

  • 9 Мнение

    55 12 Отговор
    Тази също е част от хибридната война. Скъпоплатена кифла, получавала с години десетки хиляди евро, както и мъжът й, за да работят за държавната руска телевизия. Там където всичко се следи и подслушва, да влезеш да размаахаш огромен плакат в пряк ефир....Само будала може да си мисли, че всичко това не е нарочна постановка.
  • 10 путлер го убиха в Украйна

    16 48 Отговор
    Просия в момента е по-зле от северна Корея хахаххахахаххахаха
  • 11 Rado

    15 38 Отговор
    Категорично не. Все едно путинофил да се осъзнае
  • 12 Помак

    38 8 Отговор
    ...дядо стария помак ми казваше ....на женска каруца не се качвай ....тази е първокласна му/рва
  • 13 Дамажан

    46 7 Отговор
    На тая цирка като на боко ареста
  • 14 Дъ-Ге

    42 9 Отговор
    Путин се стресна и за ден превзе 12 вместо 5 населени места и два пъти повече украинска територия от предвиденото.
  • 15 Руснак

    46 9 Отговор
    В България пишат повече за Овсянникова, отколкото в Русия. "Дура она и есть дура" - общото мнение в страната за тази бендеровка от Лвов. Какво да обсъждат хора? Коя е тя? Ето за милиардера Фридман, който в Лондон няма пари да плати за почистването на къщата - пишат, а за Овсянникова - вече забравили.
  • 16 Вова

    4 13 Отговор
    Това е старо. Мен ме пускат по пързалката от много години.

    Още помня поZора, когато пред Оланд посред нощ се изцепих, че има революция на ООН, забраняваща на сина на Ердоган да изнася петрол от Сирия.

    Нямало такава, но някакъв лизач решил да ми се подмаже и добавил това от себе си.

    Отсебятину ненавижу, бля!
  • 17 орки и вистина

    11 15 Отговор
    орките са си орки

    Коментиран от #36

  • 18 Да, да

    13 37 Отговор
    Руснаците са с дълбоко промити мозъци и крепостно мислене, с чувство за велика нация. Какво да очаква един нормален човек от тези същества?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 пешо

    25 8 Отговор

    До коментар #3 от "дааа":

    а убитите в донецк и луганс
  • 21 Вие сте бунаци

    31 5 Отговор
    Руснаците няма какво да осъзнават.Само им виж стадиона.Вече са избрали и осъзнали.Няма разлика народ ръководство.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 В.В.П.

    12 4 Отговор
    Щото у пардиалника,и у Лвов !!. Конфискация на пари ,сметки и имоти..
  • 24 Фх р кд

    18 6 Отговор
    Не се знае за руснаците, но за укрите ще бъде ад,
  • 25 В.В.П.

    12 5 Отговор
    Шууто у пардиалника,и у Лвов !!. Конфискация на пари ,сметки и имоти...Не занимавайте обществото с украинската глупост..Осраина е Русия..
  • 26 Тъпичко заглавие

    20 3 Отговор
    Елементарна и претенциозна е хипотезата овсяникова да помогне на руснаците да се осъзнаят. Те са мислещи хора. Може би статийката е насочена към друга публика?
  • 27 Иииии

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "дааа":

    Добре, че не са разбрали от тая. Ти знаеш ли тая какво е работила? Срещу тлъсти пачки?
    Днес на Лужник видяхме..... а тази въпреки пачките си, просто я съжалявам.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Sieg

    13 4 Отговор
    Всеки режим има такива които го харесват и такива които не го харесват. Това ,че тази се е изказала няма лошо, обаче не това е начина. Пък и коя е тя ,че да дава наклон.
  • 30 Onq s konq

    12 3 Отговор
    Единственната истина е казват от Западна Европа. От ФРГ. Дом на Степан Бандера до дълбоки старини.
  • 31 Мамул

    19 4 Отговор
    Войната е между Русия и Америка! Да, руснаците знаят това! С изключение на някои либерасти.

    Коментиран от #37

  • 32 Андрей из РФ

    12 7 Отговор
    Никто в России не говорит об этой дуре.практически всё население страны поддерживает Путина и операцию по уничтожению фашизма в Украине.Кога закончится война и люди на Западе узнают правду,им будет очень стыдно за свои правительства.Российская армия не воюет с населением,а наоборот на освобождённых территориях им помогает всем,чем может-едой,топливом,медикаментами,водой.Россия очищает Украину от фашизма,который был возрождён там Западом.
  • 33 Продай България

    8 3 Отговор
    Предатели,продажници нямат родина
  • 34 Андрей из РФ

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "дааа":

    А близкие убитых немецких фашистов всё поняли?
  • 35 Андрей из РФ

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Дъ-Ге":

    Это была одинокая дрессированная ворона.Прокаркала что-то и улетела.
  • 36 Андрей из РФ

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "орки и вистина":

    Не смотри на ночь голливудские фильмы.Ты уже бредишь.

    Коментиран от #52

  • 37 Рашка с чашка

    9 8 Отговор

    До коментар #31 от "Мамул":

    Ти сериозно ли? Представи си че няма ядрени оръжия и войната се води само с конвенционални оръжия. Сега си представи че вместо украинската армия, въоръжени със стара съветска техника, също като и руснаците, но отстъпваща едно към десет от тях, е американската армия. Там съотношението е в авиацията 20/1 в полза на американците, сухопътните сили 3/1 , за качество на техника, има ли смисъл да пиша. Сега добави към американците и Великобритания, Германия, Нидерландия, Полша, Норвегия, Финландия Канада Австралия, Испания Италия и виж съотношението на силите. Единственото което спасява Русия от пълен разгром са ядрените оръжия, не че са нещо много добри, но ще нанесат непоправими щети на планетата. Това, между другото спасява и Северна Корея.На това разчита Путин да продължи да е на власт, император на Руската империя.

    Коментиран от #39

  • 38 Ами да

    16 2 Отговор
    Помогна като гледахме как е пълен стадиона с руските знамена бая ще да е помогнала
  • 39 ХаХа

    8 6 Отговор

    До коментар #37 от "Рашка с чашка":

    Ами като е отворен оня със стоидвайсет годишноте бюлетини да си разменят по няколко ядренни ракети. У сащ има пет града на крайбрежията о един на езерото мичигън, после се връщат индианците. Щом и днес живеят в Хирушича хора не е толкова страшно, ама после щатите ще се нацепят
  • 40 Сандо

    11 6 Отговор
    Помогна на наивниците да се убедят,че човешката глупост е неизлечима и вечна.А тая дурачка,след като се порадва още някой и друг ден на световната си слава,до края на дните си /дано Господ да и дари дълъг живот/ ще проклина мига,в който и е хрумнала идеята да направи тая простотия.И за огромно нейно съжаление от нея няма да излезе втори Херострат - първия се помни и остава в историята а последователите му стават само за посмешища и подигравки.
  • 41 Гаварит Водка

    5 4 Отговор
    Други неща помагат на руснаците!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Смешници

    7 4 Отговор
    Да днес се видя на стадиона ,направи и ги прави много по сплотени от когато и да е било,а продажници е имало навсякъде по света.Зсшо не пишете Дойче веле че днес френски граждани са осъдили правителството за 300 милиони които са гласували за Украйна и тези пари няма да се дадат и призовават Зеленски да спре с цирка който играе.Много скоро ще скочат гражданите на европейските държави срещу собствените си правителства,в Испания вече го правят,а Русия успяхте да я сплотите,скоро и ние в България ще го направим и продажните ни мекерета които назначавате ще хванат пътя за извън България.
  • 44 Да бее.

    5 3 Отговор
    Кифла лапачка на "микрофони" много години наред, ма ся остаря и си сака 5-те минути слава..
  • 45 6337282181

    4 2 Отговор
    И там има предатели ама бързо ги хващат ,поне е оправдала парите ,но за съжаление си остана разходен материал!
  • 46 Воникът 🇧🇬

    5 3 Отговор
    Ха ха ха ! Стига глупости! Този сладур ,направи това хитро действие единствено за своя облага! Светнете си малко лампичките ,преди да величаете толкова сладураната! Е признавам ,че е смела,или пък е готова на всичко само да не се раздели с свободният живот на лукс екскурзии и размятането си в чужбина ....! 😀
  • 47 Аре няма нужда

    4 3 Отговор
    Статии на ДВ въобще не ги чета. Знаем че са анти-Русия и анти-България.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ежко ибежко

    1 0 Отговор
    Аааа че помогна помагна спор няма
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Дрогирана

    2 1 Отговор
    Мастийка
  • 52 гомик

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Андрей из РФ":

    иду за тобой
  • 53 111122223333

    1 0 Отговор
    Една талпа корвета, може да помогне за спадане на напрежението.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания