Тема: Украйна

24 Март, 2022 22:28 5 921 89

Четири седмици война: какви са загубите на Русия дотук?

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски

В неделя вечерта едно съобщение на близкото до Кремъл булевардно издание "Комсомольская правда" привлече вниманието: като се позова на представители на военните кръгове, изданието съобщи на страницата си в интернет за 9861 убити и над 16 000 ранени руски войници

Четири седмици война: какви са загубите на Русия дотук? - 1
Снимка: Unian

На 24 февруари Русия започна брутална война в Украйна. Какви са загубите на руската армия дотук? Колко са убитите руски войници? И колко руски оръжия са унищожени? ДВ обобщава информации на различни източници:

Месец след началото на войната в Украйна т.нар. "специална операция", която по волята на Кремъл трябваше да приключи за няколко дни, се превърна в широкомащабна война с големи загуби и за двете страни. Трудна е обаче преценката за това колко руски войници са загинали дотук. Информациите са много противоречиви и не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

До този момент руското военно министерство е назовало само веднъж числа за броя на жертвите от руска страна: на 2 март то съобщи за 498 убити и за около 1600 ранени руски войници. Оттогава насам Русия държи в тайна информациите за своите загуби.

В неделя вечерта едно съобщение на близкото до Кремъл булевардно издание "Комсомольская правда" привлече вниманието: като се позова на представители на военните кръгове, изданието съобщи на страницата си в интернет за 9861 убити и над 16 000 ранени руски войници. Броени минути по-късно обаче тази информация беше свалена от сайта с уточнението, че фалшивата информация била дело на хакери. Все още може да се прочете архивираната версия на публикацията.

Въпреки руските опровержения можем да предположим, че броят на убитите и ранените е значително по-висок от този, който Москва съобщава официално. Преди няколко дни Радио Свобода предаде от Беларус, че моргите в граничния регион с Украйна са пълни със загинали руски войници. Появиха се видеа с цели колони руски санитарни камиони, които по всяка вероятност превозват убити или ранени руски войници към най-близкия голям град в Беларус Гомел. От там телата на загиналите биват извозвани обратно към Русия, което вече е факт за няколко хиляди убити руски войници, се посочва още в публикацията. ДВ също съобщи, че в болници в Беларус се лекуват или биват оперирани неочаквано много ранени руски войници.

Сред убитите руснаци има и високопоставени военни

Украинското онлайн-издание The Kyiv Independent редовно публикува оценката на украинския Генерален щаб, който последно съобщи за над 15 000 паднали или пленени руски войници. Но и тези данни не могат да бъдат верифицирани. Няма и информация за използваната методика при въпросната статистика. Не е изключено украинските военни да завишават броя на руските загуби, за да подчертаят така своята боеспособност и военни успехи.

Според информация от Украйна дотук са били убити и шестима от общо близо 20 висши руски генерали, участващи в руската инвазия в Украйна. Американският генерал с опит в Афганистан Дейвид Петреъс смята подобна висока бройка за "много, много необичайно", както и за знак за сериозни пропуски в руските комуникационни и командни структури.

Пентагонът е доста по-сдържан в оценките си

Американското военно министерствоследи внимателно обстановката в Украйна. То черпи информация от разузнаването и от разчитането на данните от търговски и военни сателити, както и на прихваната комуникация на руската страна. За момента Пентагонът - в най-консервативната си преценка - смята, че е възможно да са загинали около 7000 руски войници, а броят на ранените да е до три пъти по-висок от този на убитите. В руската инвазия в Украйна са ангажирани около 150 000 руски войници. Ако са верни американските предположения, то това би означавало, че месец след началото на войната над 10% от този военен контингент е извън строя.

При своите изчисления американските военни експерти използват и публична информация, например данните на нидерландската интернет платформа Oryx, която води подробен отчет за унищожените или пленени от украинската армия руски бойни единици. За всяка една от тях съществува най-малкото снимка или видеозапис.

Според данните на въпросната платформа, за един месец руската армия е загубила най-малко 270 танка, 258 транспортни средства на пехотата и 178 бронирани машини. И понеже се знае за какъв екипаж става дума при въпросните бойни единици, лесно може да се изчисли поне приблизително колко руски войници вече не са боеспособни.

Внимание: фалшиви видеа

И все пак трябва да се подхожда много внимателно към тези числа. Верифицирането на богатия снимков и видеоматериал отнема много време, а колкото по-дълго продължава войната, толкова повече ще се увеличава и броят на информациите, чакащи да бъдат обработени и верифицирани. Същевременно нараства и делът на фалшивите видеа и подправени пропагандни материали, което допълнително затруднява работата на оценителите.

От известните инормации дотук обаче става ясно, че руските загуби са значително по-тежки от онова, което навярно са очаквали в Кремъл. Ако действително в Украйна са били убити над 7000 руски войници, това ще означава, че само за един месец руските загуби гонят половината от общия брой на жертвите по време на 10-годишната съветска инвазия в Афганистан от 1979 до 1989 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Айде

    54 49 Отговор
    Фалираха Русия
  • 3 Октопус

    79 51 Отговор
    Докато малкия Мук седи изправен под масата в Кремал на топло млади руснаци гинат далече от близките си
  • 4 Таки Брашнаров

    78 63 Отговор
    Русия винаги е водила войни с много жертви ако признаят 1000 бройте ги 20000. Путлер е лъжец и психопат!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1944

    38 39 Отговор
    савецки нацисти мизерници
  • 9 мизерия

    66 47 Отговор
    Русия се изложи яко и обедня значително от санкциите.
  • 10 факт

    57 47 Отговор
    Само Смотрим гледам не слушам фейк дойче веле нацистки канали.Там виждам как мойте руски братя със Су-34 попиляват укропитекантропите с някакви ракети с лазерно насочване и укропитеците натръшкани като овце из блатата.Бяма украински победи лъжи и тн.Това са фактите.Укряинците нямат дори авияция самолети вертолети няма ги
  • 11 Грульо

    64 33 Отговор
    Всяка сутрин, обед и вечер, все пускат статии за загубите на Русия. :D Това натрапване поражда само съмнения за достоверсността им. :D

    Коментиран от #48

  • 12 Оракул

    48 44 Отговор
    Разпада се ... 100 народа ще се освободят от московско робство.

    Коментиран от #43

  • 13 Майна

    61 56 Отговор
    Руската кръв винаги е проливана за СВОБОДАТА ЧОВЕШКА.ПОКЛОН ПРЕД СМЕЛОСТТА И ЖЕРТВОГОТОВНОСТТА НА РУСКИТЕ МОМЧЕТА!
  • 14 pepy

    40 18 Отговор
    "...Информациите са много противоречиви и не могат да бъдат потвърдени от независим източник..."

    Защо тогава няма никаква информация поне за висшите офицери:
    - генерал-майор Андрей Суховецки;
    - генерал-майор Виталий Герасимов;
    - генерал-майор Андрей Колесников;
    - генерал-майор Олег Митяев;
    - генерал-лейтенант Андрей Мордвичев;
    - капитан 1 ранг Андрей Палий;
    - ...
  • 15 Виждам

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Правия":

    Спиш още.
  • 16 Урюрвкос

    36 21 Отговор
    съдейки по бясната реакция на щатите, Путин яко ги е преметнал. Заговори се териториална цялостност която уж била само в компетенцията на Киев. Борел смутолеви нещо за още 2 седмици война. Отмениха санкции против Абрамович. Позицията вече не е толкова категорична.
  • 17 вперед друзя

    46 35 Отговор
    За руският генерал да умре в битка е геройство това не са американски генерали с полички и маникюр седящи на топло във Вашингтън
  • 18 Перо

    40 21 Отговор
    Според украинската пропаганда,руските загуби са “катастрофални” и се очаква за 9.05. да гледаме парад на украинската армия на червения площад!

    Коментиран от #36

  • 19 ФАКТ🤔

    6 17 Отговор
    В„ ТУБАТА” МОЖЕ ДА СЕ ГЛЕДАТ РЕПОРТАЖИТЕ НА РАДИО СВОБОДА 👌
  • 20 А кога ще се мисли

    42 12 Отговор
    И пак войски и пак оръжие, а за мир мълчание!!
    И никой нито дума не каза защо се води тази война между САЩ и Руската федерация! Какво точно поиска, какви въпроси зададе и не получи отговор Путин от САЩ и притиснат до стената беше принуден да започне операцията!! Какви са геостратегическите интереси! Какъв световен ред ще последва след тази война! Говорят се общи приказки и нищо съществено не се казва!
    А този конфликт можеше да бъде избегнат. Замислете се все пак кой има интерес и е единственият печеливш от военните конфликти и кой ги финансира.

    Коментиран от #26, #42

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Рашка с чашка

    32 31 Отговор
    Факт е че никой не е очаквал че руската армия е толкова слаба. Уж една от великите сили, едва ли не втората след американците, а тя гола вода. Няма шанс да се разправи дори с държава въоръжена със съветски оръжия. Оправдават се че НАТО им предоставяли леки натовски оръжия като Панцерфауст-3 които унищожават руската бронирана техника.

    Коментиран от #29

  • 23 Поредната пропаганда

    25 14 Отговор
    Тоя път са се понапънали и станало дълго! Кой чел, чел! Аз не се хабих за постоянните им брътвежи!
  • 24 Според

    23 20 Отговор
    Украинската пропаганда те са пред Кремъл.

    Коментиран от #37

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кви интереси,бе?

    15 10 Отговор

    До коментар #20 от "А кога ще се мисли":

    "Само луд би помислил,че ще нападнем Украйна"
    В
  • 27 Божеее ...

    35 14 Отговор
    До къде се докарахме... на младини слушахме скрито и нелегално СВОБОДНА ЕВРОПА.... сега ни накараха зорлем да заобичаме и да слушаме ГОВОРИ МОСКВА !!!!

    Или резервния вариант слушаш и гледаш Бг медии, а новитите ги възприемаш с обратно значение!!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 смех

    22 15 Отговор

    До коментар #22 от "Рашка с чашка":

    Я кажи как Френаката велика сила барабар с Англииската велика сила Гермабия и Нидерландия не можаха 10 години да преборят африканци по джапанки на матарерки и с калашници в Мали накрая Малииското правителство ги изгони поради некадърност.
  • 30 Курт

    25 24 Отговор
    Загубите са феноменални, руската мечка се оказа от мокра мукава
  • 31 дааа

    16 18 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Каква газ бе???Мордор изчезва от картата тоя трол за газта на Европа се притеснил хаха.Иначе по темата орките не се броят за хора така ,че загуби няма.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 SCH💿Nino Brown

    16 15 Отговор
    На безлюдна улица през нощта” във зелен фон 🎥🎬 наистина не ми пука сериозно !Загубите са повече Русия е пред фалит скоро ще се бие със камъни или празнибутилки от водка, тук има малка разлика явно толкова е разрешено споделянето в България. Щом НАТО и САЩ открито разполагат оръжия и войници войната е към края си .

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мдаа

    19 14 Отговор
    Този който последен се смее.. най добре се смее!!!
    Колкото загуби и жертви да имат руснаците то укрите ще плащат за тях с лихвите ... щото ПОБЕДИТЕЛЯТ взима всичко... той определя условията за мир, той определя и бъдещето...., а ще плаща знае се кой!!!

    Коментиран от #44

  • 36 Перо

    14 12 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    Само руския полк на безсмъртните рязко се увеличи за парада

    Коментиран от #84

  • 37 Азовец

    6 4 Отговор

    До коментар #24 от "Според":

    скоро и това ще стане !!
  • 38 Митраджия

    17 19 Отговор
    Раша веле . Убихме Уоли канадския снайпер . Днеска по цял свят гледат интервюта с човека ,цял целеничък . Раша веле изпревариха всички с фейковете . хахаха .
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Проста сметка

    21 9 Отговор
    Ако Русия има толкова жертви, то излиза, че Украйна са над 50 000! Поредният фейк за тъпанаре!
  • 41 SCH💿Nino Brown

    13 15 Отговор

    До коментар #34 от "Смех":

    Скоро ще видим Русия, жал ми е за тебе че ще останеш без купейки трябва да си търсиш работа. Ще търсят общи работници и зидари за Украйна
  • 42 Миро

    8 5 Отговор

    До коментар #20 от "А кога ще се мисли":

    Ако чакате отговор от бг медиите или западните/ има изключения/ няма да получите никога. Украйна е капка в морето.
  • 43 Отговор

    12 16 Отговор

    До коментар #12 от "Оракул":

    Едгар Кейси ,ако знаеш кой е де,тъй като гледам че си дебил.
    Та същия най велик американски ясновидец е казал че САЩ прз 20 години на 21 век ще се разпаднат!
    Всички краварофили можете да прочетете за неговите предсказания!
    Ако все пак можете да четете !

    Коментиран от #52

  • 44 Този който последен се смее

    8 7 Отговор

    До коментар #35 от "Мдаа":

    а ще плаща знае се кой!!! Русия, тя винаги плаща,Мдаа
  • 45 Констатация

    15 14 Отговор
    Когато един нормален човек види , че това е публикация на fashistkata медия Дойче веле,това означава че тя не трябва да я чете.
    Ако човек държи на своите цнености не трябва да влиза в тези laina!

    Коментиран от #49

  • 46 Виталия Винокурова

    1 13 Отговор
    23.03.1958 Герман Винокуров беше син на 19.05.1980 Генерал майор Алексей Алексеевич Епишев. Успех Русия !

    Коментиран от #47

  • 47 Виталия Винокурова

    1 5 Отговор

    До коментар #46 от "Виталия Винокурова":

    Да се чете "19.05.1908"

    Коментиран от #59

  • 48 гост

    15 12 Отговор

    До коментар #11 от "Грульо":

    Споко , след края ще има точни данни , като тръгнат майките да си търсят "изчезналите" синове и се окаже , че не са 15 000 , а 30-40 000 , да не си им насреща , ще те обезкостяват с тъпия нож на живо !!
  • 49 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "Констатация":

    И за теб коментар 48 !
  • 50 ханс

    8 7 Отговор
    Веднага повервахме на миризливо зеле,няма що
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Отговор":

    Надявай се. И си мечтай... 😆 Те мечтите са безплатни.
  • 53 В.В.П.

    7 7 Отговор
    Значи ,умрелите са 981 човека ..Руски..Укрите са безсмъртни..Но ,всъщност Мариупол и Николаев,ще ги сринат със земята ,Няма да съществуват..ДВ ,не е за вярване..
  • 54 Гого

    11 8 Отговор
    Ауууу. Обърках се от числата. От няколко стотин до няколко десетки хиляди. Кой колкото сънува, толкова ги изкарва. Че то и армията на русия е останала без танкове, самолети, вертолети, бронетрнаспортьори и стрелково оръжие. С какво ли налагат украинците тогава. Може би с тояги? Ама от тези с топуз на края. Че май и армията им е на свършване. Защо ли Зеленски тогава така реве? Дайте оръжия, самолети, ама дайте зона забранена за полети. Защо бе Зеленски? Нали сте унищожили авиацията и танковете и армията и каквото още се сетиш. Аба май руснаците вече се изтеглиха от Украйна. Я си запазете мокрите сънища за себе си и като се събудите Украйна вее може и да я няма.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тръмб

    9 2 Отговор

    До коментар #34 от "Смех":

    Фалирали петролни държави има много:
    1. Венецуела - с най-големите запаси на петрол в света
    2. Ирак
    3. Нигерия
    4. Ангола
    5. САЩ
    и още доста
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 руски десидент

    14 9 Отговор
    Героите от Украйна нямат друг изход освен да убивт руските нашественици.Те защитават жените и децата си.
    А руските войничета са превърнати в пушечно месо от фашиста диктатор Лилипутин.И защо този
    убиец не изпрати своите деца на фронта.Самият той се крие като мишок в бунер.А светът щеше
    да е много по добър без него.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Бат Кольо

    5 5 Отговор
    колко са руските,колко са украинските...пълни глупости.Утре или вдругиден ще е сигурно само едно число 15500 украински войници,общо с азовци дислоцирани в Мариупол...броите пленените,а те предполагам няма да бъдат повече от 1000 и останалите са трупове...това засега е на 100% сигурна бройка,останалото е пропаганда
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Виталия Винокурова

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "хаааха":

    Неговият паспорт е бил от Харков, доколкото съм наясно, побратимен град само един Варна.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 хаааха

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "Виталия Винокурова":

    бинго
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Верно ли

    5 5 Отговор
    "...10-годишната съветска инвазия в Афганистан от 1979 до 1989 година..." Хахахаха, тия от Зелето не престават да ме изумяват! Друго си е 20 годишното "мирно" присъствие на краварите в Афганистан от 2001 до 2021, а?

    Коментиран от #85

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Мексо

    8 2 Отговор

    До коментар #36 от "Перо":

    Тази година парад няма да има. В Руzия норода ще излезе гладен и ядосан и ще има гражданска война. Путин еднолично съсипа руснаците и руснаците лично ще приключат с него.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Kcaniba

    4 2 Отговор
    3 руски дивизии са в обкръжение . Отстъпили са Ирпин . Нямат много опции пред себе си. Нямат гориво и нямат боеприпаси ,огромно количество убити и ранени .. Или ще се предадат или ще полегнат всичките.

    Коментиран от #88

  • 88 Kcaniba

    1 2 Отговор

    До коментар #87 от "Kcaniba":

    Точно обратното май, а, тролли ;)
  • 89 Ошто взето

    2 0 Отговор
    Колосални загуби за Русия.Тва е е лоша новина.Кой квото искал,получил си.
Новини по държави: