28 Март, 2022 16:06 6 879 87

Войната преминава в по-опасна фаза

  • украйна-
  • война-
  • инвазия-
  • фаза-
  • опасна-
  • путин-
  • президент

За руския президент остава неприятният избор как и къде да подсили своите изтощени сухопътни сили

Войната преминава в по-опасна фаза - 1
Снимка: БГНЕС

Войната на Владимир Путин в Украйна наближава нова, потенциално по-опасна фаза, след месец на сражения, в които руските сили бяха спрени от по-малочисления противник. За руския президент остава неприятният избор как и къде да подсили своите изтощени сухопътни сили, дали да атакува притока на западни оръжия за отбраняващите се украинци и на каква цена би могъл да ескалира или разшири войната.

Въпреки че не успя да постигне бърза победа, Путин не отстъпва под засилващия се международен натиск, вкл. със санкции, ударили неговата икономика. Западният свят е до голяма степен обединен срещу Путин, но няма признаци, че той губи подкрепата на мнозинството в руското общество, което се осланя за информация предимно на контролираните от държавата телевизии.

Защитниците на Украйна, които имат по-малка огнева мощ, но се възползват от годините американско и натовско обучение и от засилващия се приток от оръжия и морална подкрепа от чужбина, показват нови признаци на увереност, докато силите на нашественика се мъчат да се прегрупират.

Неуспехите, които руските сили търпят в Украйна, са може би най-големият шок във войната досега. След две десетилетия на модернизация и професионализация силите на Путин показаха, че са неподготвени, зле координирани и за изненада – че могат да бъдат спрени. Не е известен в подробности размерът на загубите сред руските войници, но НАТО смята, че между 7 и 15 хиляди са загинали през първите четири седмици, приблизително толкова, колкото Русия е загубила за десетте години на война в Афганистан.

Робърт Гейтс, бивш директор на ЦРУ и бивш министър на отбраната, каза, че Путин "трябва да е изключително разочарован“ от представянето на своите въоръжени сили. "В Украйна виждаме наборници, които не знаят защо са там, а и не са добре обучени, както и огромни проблеми в командването и контрола и невероятно слаба тактика“, каза той на форум, спонсориран от The OSS Society – организация, носеща името на разузнавателната служба на САЩ от Втората световна война, известна като Управление на стратегическите служби (Office of Strategic Services – OSS).

Отвън е трудно да бъдат определени достоверно тенденциите на бойното поле, но някои западни представители казват, че виждат евентуални значителни промени. Мик Смийт, военен аташе на Лондон във Вашингтон, каза, че според британското разузнаване украинските сили са си върнали два града западно от Киев. Бойният флот на Украйна съобщи в четвъртък, че е потопил голям руски десантен кораб край пристанището Бердянск.

Изправени пред решителната украинска съпротива, руските сили прибягнаха до бомбардировки на населени места, но не постигнаха особен напредък в получаването на голямата награда – Киев. Пентагонът каза в сряда, че някои руски части се окопават в отбранителни позиции извън Киев вместо да опитат да напреднат към столицата, както и че в някои случаи през последните дни руснаците са загубили територия. В оценка на Атлантическия съвет, публикувана в четвъртък, се казва, че голям руски пробив е много малко вероятен.

Путин е преминал към тактика на обсада на ключови украински градове, които обстрелва отдалеч, докато сухопътните му сили са до голяма степен инертни. Стивън Бидъл, преподавател по международна политика в Колумбийския университет, каза, че това решение на Путин вероятно изхожда от надеждата, че президентът Володимир Зеленски ще се предаде, вместо да остави да продължат убийствата и унищожението.

Филип Брийдлав – о.р. генерал от ВВС и бивш главнокомандващ на силите на НАТО в Европа от 2013 до 2016 г., а сега експерт по Европа в Института за Близкия изток - каза, че Украйна може да не спечели изцяло войната и че изходът от нея ще бъде определен от това какво би приел Зеленски в договореното споразумение.

Както не е ясен изходът от войната, така не е ясна и далечната цел на Путин за преобръщането на реда на сигурността, съществуващ в Европа от края на Студената война и разпадането на СССР през 1991 г. Путин настоява НАТО да се откаже да приема Украйна и други бивши съветски републики като Грузия, а също алиансът да се върне на позициите на военното си присъствие отпреди своето разширяване към Източна Европа. Лидерите на страните от НАТО отхвърлиха исканията на Путин и с необичайна бързина подсилиха съюзническото присъствие в Румъния, Словакия и Унгария, които граничат с Украйна, и в България, която както Украйна има излаз към Черно море.

Разгърналата се в Украйна човешка трагедия засенчи безпокойствата в Европа, че Путин може – по грешка или умишлено – да ескалира конфликта, като използва химически или ядрени оръжия в Украйна или да опита да накаже съседните ѝ страни от НАТО заради подкрепата им за Украйна и да извърши въоръжено нападение срещу тях.

"За съжаление сега няма нито една страна, която да може да живее с илюзията, че е в безопасност и сигурност“, каза българският премиер Кирил Петков по адрес на европейските членове на НАТО. Предвид тази заплаха САЩ и други съюзнически страни започнаха да формират бойни единици в България и други източноевропейски държави – не да влизат пряко във войната, а да изпратят сигнал на Путин, че ако пожелае да разшири обхвата на войната си, ще срещне съпротивата на Алианса.

Според майор Райън Манина от Втори кавалерийски полк на американската армия, напрежението е осезаемо. „Осъзнаваме много добре, че само на неколкостотин мили от нас има война“, каза той миналата седмица на ветровит полигон в България. (БТА, със съкращения)


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 57 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 На руския терорист му остана само едно

    57 119 Отговор
    Да умре като Бин Ладен и да си завърже един динамит на кръста и да натисне копчето

    Коментиран от #15

  • 3 АнтиГост

    14 27 Отговор
    По-опасна за Непобедимая.
  • 4 Баце

    132 39 Отговор
    И понеже това го казват хамериканците, трябва да го приемем за меродавно. Хахаха
  • 5 Един от много

    27 51 Отговор
    джуджана и седемте стюардеси 😂😂😂
  • 6 Започнах да чета

    125 21 Отговор
    И се отказах защото такива неща сте написали даже и Путин не знае че си ги мисли тези глупости.
  • 7 дааа

    41 76 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Лошото е,че до гроб са му фенове.Пленен руснак звъни на майка си и тя започва да му се кара и да се кара на украйнците около него и да им обяснява колко велик е всъщност путлер???Момчето се разрева.Тая нямаше никаква жал към собственото си дете,дотолкова са промити и прости,че за мен е ясно,че нещата няма да свършат само с Украйна.

    Коментиран от #22, #26, #32

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГруZ 200

    37 75 Отговор
    Долу руZката фашистка хунта.
  • 10 Натискай

    63 27 Отговор
    Копчето и всичко си идва на мястото, няма вече кравешки кърлежи!

    Коментиран от #13

  • 11 Груйо

    43 89 Отговор
    Путин е изпята песен, но ще опита да завлече със себе си колкото може повече души. Колкото до Русия в близките 10 години я чака разпад и създаването на няколко отделни незавими държави.

    Коментиран от #25, #39, #46

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 РуZки фашист

    31 24 Отговор

    До коментар #10 от "Натискай":

    Да не мислиш че ще те подмине атома?

    Коментиран от #17

  • 14 Ами

    70 15 Отговор
    Той каза, че притока на западни оръжия ще бъде атакуван с ядренни ракети, вече има признаци за това, на печелившите неолиберали честито
  • 15 Хаха

    45 13 Отговор

    До коментар #2 от "На руския терорист му остана само едно":

    Да ама ти ще си преди него, щото бил гладен нямаше 5000 ядренни ракети, а ти няма с какво да ги спреш
  • 16 Черна котка

    7 30 Отговор
    Много ще се изкефя да съберат всички мъже сега, моят дето само ми изневерява да си получи заслуженото най-накрая

    Коментиран от #34

  • 17 Каква

    24 9 Отговор

    До коментар #13 от "РуZки фашист":

    Полза от консуматори, те какво произвеждат? ....а
  • 18 стоян георгиев

    28 61 Отговор
    путин днес обяви мобилизация.ще се събират запасняци за да попълни загубите и да осъществи ротация на воюващите части.проблема му е обаче че няма кво по-добро да извади срещу украина.загуби маса висши офицери и боици с опит сега ще ги заменя със запасняци.намаля му сериозно броя на оперативните самолети,хеликоптери и танкова и сегя трябва да прави спешно нови или да вкарва в боя стари модели.проблем има и с логистиката която става все по лоша и скоро ще има проблеми и с резултатите от санкциите.остава му само зомбирането на част от руснаците,особено тия дето живеят в азия,но хладилника и там скоро ще пребори телевизора.

    Коментиран от #51

  • 19 ОЧАКВАМЕ ПУТЛЕР С ИНФАРКТ

    22 60 Отговор
    И НЕЩАТА ЩЕ СЕ НАРЕДЯТ ЗА ВСИЧКИ ХОРА.

    Коментиран от #21

  • 20 ПУТИН Е ФИРА

    29 53 Отговор
    ОЛИГАРСИТЕ ЩЕ ГО СГОТВЯТ МНОГО СКОРО. ТИК ТАК ТИК ТАК.

    Коментиран от #41

  • 21 И олиото

    25 18 Отговор

    До коментар #19 от "ОЧАКВАМЕ ПУТЛЕР С ИНФАРКТ":

    Ще стане 1лв. ..... Невежа!

    Коментиран от #33

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 mi6osp

    58 14 Отговор
    Двата града, които са си върнали украинците, да всъщност три села, в които руските войски не са влизали изобщо.
    От снощи в украински медии течат съобщения, че от Беларус към Киев се движат механизирани военно колони. Руснаците внесоха яснота, че това са части от Въздушно десантните сили.
  • 24 Хаха

    55 11 Отговор
    В Артьонов от петъчната ракета още не мохат да изнесат телата на нацитата, пък тия били печелили, само де не виждаме никъде какво са спечелили
  • 25 Съгласен

    18 39 Отговор

    До коментар #11 от "Груйо":

    Да ти кажа и аз си мисля същото! Това какво им се иска на путлеристите е без значение. Руснаците допуснаха огромна грешака, която част от тях разбира, но друга част манияците не.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ако не се махне джуджака

    19 52 Отговор
    Русия ще потъне в икономическа изолация десетилетия напред, а санкциите ще стават все по големи и непосилни за Русия, само за един месец видяхме какво се случи, а за три ще е на дъното, хиперинфлация.

    Коментиран от #56

  • 29 другарят

    72 19 Отговор
    Ало глупавите мисирки! Русия използва под 10% от военният си потенциал в тази война! Русия вкара 100 хилядна армия+ 40 хиляди опълченци от Донбас- общо около 150 хиляди. Украинската армия беше около 250 хиляди+ мобилизирани- общо около 400 хиляди въоръжени! Не говорим за въоръжените доброволци в градовете за които украинците се хвалят че са достигнали един милион! С тези ограничени сили Русия успя да обкръжи и блокира всички главни групировки на украинската армия. Това се случи благодарение на абсолютното си въздушно превъзходство, което Русия постигна още първите три дни! Повече от 60% от украинската военна техника е унищожена! Русия държи инициативата и настъпва където реши и когато реши за унищожаване на тези украински военни групировки! В момента са хвърлили сили за унищожаването на главната украинска групировка от около 120хиляди човека в източна Украйна, която е разположена на границата с Донбас! След това ще бъде Харков, Николаев, Одеса и накрая Киев и Лвов където украинците са много по-слаби! Спрете да пишете глупости, защото беше ясно още на третият ден че Украйна загуби войната, а всички жертви и разрушения от тогава насам са абсолютно безмислени!

    Коментиран от #36, #47, #48

  • 30 ужким

    34 7 Отговор
    За съжаление, тези "поражения" са мединна фикция. Тази фикция е опасна и раздухваща конфликта.
    Сякаш някой си пожелава тотална война с много по-сериозни военни сили.
  • 31 НЯКОЙ

    16 50 Отговор
    Русия си докара международна изолация, която ще се затяга все повече! "Помощта" от Китай е равносилна на икономическа асимилация! Ще се осъзнаят руснаците, но няма да видят демокрация и свобода още много години напред! Не са лоши хора, но са увредени от фалшивата пропаганда за измисленото си величие!

    Коментиран от #85

  • 32 аааад

    38 13 Отговор

    До коментар #7 от "дааа":

    дотолкова си промит и прост, че за мен е ясно,че си завършен Малоун кравар цент.аджия.
    нещата няма да свършат само с нахъс.ването на зеленясал.ия от бай (из) дън , ами В. В. Путин, ще трябва ви напраска чум.берите Здравата и на теб им на твоите Атлантически Господари
  • 33 ей шампи

    23 2 Отговор

    До коментар #21 от "И олиото":

    войната не е за олиото, олиото ти е само в твоята глава, а акъл има ли там или некой чука.
  • 34 Има специална рота с двулитрови...

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Черна котка":

    Шишета от бира ,,Астика" ...
    Основното им предназначение е да подготвят много ревниви и отмъстителни съпруги за после следващите събития при окупацията..
  • 35 Хвърчилото от село

    13 42 Отговор
    Путин и лакеите му в Русия и България, като съучастници на съд за военни престъпления!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 124

    45 11 Отговор
    Империята на злото и лъжата САЩ се самопростреля с Украйна! Сега укрофашистите ще бъдат демилитаризирани и денацифицирани!

    А Империята ще се превърне във второстепенен регионален бандит!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Санди

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Груйо":

    Ще ти се лигльо!
  • 40 путин лавров

    8 38 Отговор
    и хората около тях много скоро ще бъдат свалени от власт и осъдени за военни престъпления

    Коментиран от #45

  • 41 ТО И ТИ СИ ФЕРА

    26 5 Отговор

    До коментар #20 от "ПУТИН Е ФИРА":

    САМО ХОХАЛ.СКА ПО.ВЪРНЯ ЦВЕТНА БАНДЕР.СКА МОЗАЙКА БЪЛВАШ . Тука!
    ГЛАДНА украйно.хохлятска Кокошка - Просо сънува.
  • 42 mi6osp

    37 4 Отговор
    Междувременно генерал- лейтенант А.Мордвичев, според украинските медии убит на 17.03.2022г., днес се е срещнал с Кадиров. Публикувани са снимки и клип от срещата .
  • 43 Centyrion

    26 5 Отговор
    Повече от пишещите и четящите не вярват ,че войната ще дойде и при нас.Аз вече съм сигурен ,че това ще се случи.Полша и Румъния ,може би и Прибалтика ще изгорят.Целта на САЩ е да изтощят Русия,с участието на чужди държави и жертви.Самият факт ,че връщат посолството от Москва е достатъчно показателен!Голямата война чука на вратата!!!
  • 44 Агитация и пропаганда

    27 6 Отговор
    Това са глупости.Най-мощната армия в света не признава поражение.Какво са загуби от 7000 човека?Нищо не са!За 10-20 милионна армия това е в рамките на загубите в мирно време при освояването на бойната техника. Цялата армия на украйна е унищожена.Само някакви лица с пистолети стрелят около градовете и то във въздуха.
  • 45 хаха

    18 4 Отговор

    До коментар #40 от "путин лавров":

    Няма да го доживееш. Доларите които получава ш, за да копипействаш са прокълнати.
  • 46 Ти го Попна груЙо

    30 7 Отговор

    До коментар #11 от "Груйо":

    "Колкото до Русия в близките 10 години я чака разпад и създаването на няколко отделни не зависими държави"- Ей така като Теб точно блееше и оная коза мадлин о брайт ама УМРЯ с не сбъднато Желание. И теб те чака същото.
    Клинтън и той така писукаше 1998 година, мантри и халюцинации.
    СЛАВА НА ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН.
    СЛАВА НА РУСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙСКА в укрия

    Коментиран от #52

  • 47 ха ха

    8 29 Отговор

    До коментар #29 от "другарят":

    Аре, стига пропаганда. Вкарала 10% Русия... Ми, да вкара и другите, бе! Ама, с какво ще ги храни? Как ще ги зарежда с гориво и муниции? Кой ще пази Казахстан? Ами, Армения?... Големи сте на приказки, ама заводите за бронетехника нищо не произвеждат след ембаргото...
  • 48 Сърп и чук

    20 2 Отговор

    До коментар #29 от "другарят":

    Тези групировки не са унищожени до момента, защото Путин ги държи като заложници и знак на добра воля! Като онези в Дебалцево преди време.
  • 49 Информация от Украйна е Фейк новина!

    29 3 Отговор
    Никой не вярва на подобни"новини"!!?
  • 50 Presian

    22 1 Отговор
    Повърхностен цензуриран материал.
  • 51 0808

    20 5 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    .. знам руски и четя техни СМИ..на укрите им свършват боеприпасите и гориво-смазочни материяли.. от онези Точка-У, които убиха ок. 15000 невинни в Донбас са останали само една батарея от 3 броя, разпръснати. Руските ВВС ги дебнат защото тези 3 броя трябва да се връщат в базата за зареждане. И скоро зеленият клоун ще ревне като просяк..

    Коментиран от #54

  • 52 Ленин

    6 4 Отговор

    До коментар #46 от "Ти го Попна груЙо":

    Ще е вечен като мен Владимирович Пухлер
  • 53 М. Иванов

    13 5 Отговор
    Ако това е вярно,/че руснаците са зле/ защо нато струпва войски?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ту-160

    19 5 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Когато влязат тежките бомбардировачи тогава може да кажеш, че има армия пред Русия. Всичко което се случва в Украйна е защото се пази мирното население. Въздуха е техен, а бомби се сипят и от 10000 м. където стингърите не могат да ги стигнат.

    Коментиран от #58

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 не може да бъде

    9 8 Отговор
    Уважавам мнението на американските и английските военни експерти,но меи се струва че те манипулират доста материала.Първо ,руските част които започнаха инвацзия и водят сраженията до днес са по.млки или приблизително равни по численост на сражаващите се украински част -около 210 хил.От тях 120-140 хил.са военни подразделения на РФ,като обърнете внимание по-голямата част от тях са ВДВ и морски пехотинци -не са сухопътни войски!Останалата част се допълва от бронетанкови съединения, артилерия ,инженерни и свързочни части и тилово обезпечаване,а до 210 хил и отгоре се допълват от 60-70 -80 хил.души от ДНР и ЛНР и 10-15 хил от Чечня! .Оказа се че американските инструктори са работили добре и с тяха помощ ВСУ е изградило една доста здрава конструкция.И затова руските военни са използвали именно ВДВ и морската пехота -да разклати здраво тази конструкция до степен да може да се разпадне,разбира се с помщтата на ракетните части и авиацията .И сега войната навлиза във фаза когато ще започнат да действа Сухопътните войски -а те знаят как да бутнат конструкцията или дая прекършат!

    Коментиран от #65

  • 58 стоян георгиев

    9 14 Отговор

    До коментар #55 от "Ту-160":

    влязоха ,тежките бомбандировачи за които говориш.ежедневно бомбят мариопул.цели градове благодарение на тях вече ги няма.няма я буча,няма го ирпен няма го мариопул.руснаците постъпват така както не го е правил хитлер.избиват безразборно местното население и жалко бягат или се предават ако стане битка.използват срещу граждански обекти искандери,буратина,кинжали.де кво имат и украина не мърда.евала на украинския народ,няма кво друго да кажа за тези герои!

    Коментиран от #61

  • 59 Иванушка 🇷🇺

    10 5 Отговор
    Надали Русия ще използва атомна бомба в Украйна , това обезмисля Украйна като полезна територия.
    По-скоро виждам да я пусне над някоя незначителна НАТО-вска държавица 😁😁😁

    Коментиран от #63

  • 60 9689

    4 2 Отговор
    Даже украинците са вече във Владивосток.Авторът знае ли,че има наука-тактика.Гледал ли е видеото с търговския център ?
  • 61 Ту-160

    8 8 Отговор

    До коментар #58 от "стоян георгиев":

    Градовете ги няма съборени от самите украински фашисти. Мишките се крият в жилищни сгради, на първите етажи артилерия в средата заложници, а на покрива снайперисти. Тежките бомбардировачи ще изорат Украйна като картофена нива.

    Коментиран от #62, #64

  • 62 И какво ще спечели??

    5 6 Отговор

    До коментар #61 от "Ту-160":

    Излишни разходи и повече негативи за русия- това ще спечели с тези действия. А реално и да превземе по този начин някой от градовете - след това какво следва...ще ги възстановява или ще засели с араби и сирийци...

    Коментиран от #72

  • 63 Тази натовска държава

    3 5 Отговор

    До коментар #59 от "Иванушка 🇷🇺":

    Веднага свиква алианса и иска подобаващ отговор- мислиш ли че ще има против ..не няма , защото утре може друга държава да атакува агресора

    Коментиран от #67

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Кой каквото има това ползва

    5 1 Отговор

    До коментар #57 от "не може да бъде":

    Това не е игра на карти да изкарваш козовете по късно
  • 66 Бацкатаа

    9 3 Отговор
    Мечти, мечти специалната военна операция върви по план и по учебник!!!Той го прави а глупаците обясняват какво прави!!!
  • 67 Иванушка 🇷🇺

    7 4 Отговор

    До коментар #63 от "Тази натовска държава":

    "...Тази НАТО-вска държава веднага свиква алианса.." - има два проблема. Първият е че надали ще остане някой който да привиква кийто и да било и вторият проблем са Западните "съюзници". Едва ли германци, французи и англични ще се бият за чужд, неродствен им народ.
  • 68 Начо Крика

    10 6 Отговор

    До коментар #64 от "стоян георгиев":

    Няма да се плашиш, укрите не са първите терористи, с които ще се справят руснаците. Хубава, лоша техника, незнам. Обаче руснака си е трудна хапка. Направе справка с германците, французите, грузинците, турците и така нататък
  • 69 Ивайло

    7 6 Отговор
    Иво Инджев: Путинофилите у нас се занимават само с едно - дезинформират
  • 70 То бива

    6 3 Отговор
    Ама бивол за корбан не бива мали толкова пропаганда,че и да не искаш започваш да защитаваш Русия . стига засрамете се видяхме как украински националисти избиват пленени военни и това е нормално ли .... Явно щом козяк и послушниците от ЕС мълчи е нормално . ДА да бяха толкова добри при защитата на Сърбия , или Ирак или Сирия или Либия или .....
  • 71 Кирчо

    2 7 Отговор
    Жалка е руската армия, само не знам какво чака НАТО да я прати в историята. Русия трябва да се разграби от Европа за да може ние европейците да живеем по добре.

    Коментиран от #76

  • 72 Ту-160

    5 3 Отговор

    До коментар #62 от "И какво ще спечели??":

    Това е начина за водене на война, ако си забравил Белград го бомбиха 40 дни преди войска на терен, за това Путин каза специална, а не война операция. Ако не пазеше мирното население вече да е забравил за войната. И държава Украйна вече не съществува.
  • 73 Русия и Путин ще си платят!

    4 7 Отговор
    За ужас на путинофилите и русофилите у нас изпадащи в говежди възторг, само от спомена за победата някога на Червена армия в Берлин, днес реалността е съвсем друга и с всеки изминал ден им се показва и разрушава създадения мит от руската пропаганда за "непобедимата и могъща " руска армия, която не била агресор и Русия уж не започвала войни и не нахлувала в суверенни държави, а само ги завършвала, изкуствено подклаждан от масовките с военните паради на Червения площад и които ще трябва да бъдат отменени от тази година, защото са вече смешни и повече ще са ненужни ...!!!

    Коментиран от #75

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ту-160

    6 2 Отговор

    До коментар #73 от "Русия и Путин ще си платят!":

    Войната Украйна-Русия е започнала през 2014 когато убиха много руснаци, кокто и наши сънародници. Тези българи убити от укро-фашистите може да не са твой сънародници, но те са мой и на всички българи. Русия се подготвя 8 години за тази война, а ако България беше от нейният ранг във военно отношение войната щеше да бъде Украйна- България. Тогава пак ли щеше да си за украинците?
  • 76 Ту-160

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "Кирчо":

    Айде давай ограби Русия!!!
  • 77 Русия и Путин ще си платят!

    2 8 Отговор
    ОФИЦИАЛНО за Света, Войната на Русия с Украйна започна тази година на 24.02.2022г с агресията и нахлуването на Русия в суверенна Украйна...!!! Точка..!!!
    А някои може да си твърдят че войната на Русия с Украйна не е спирала и започнала още с "Голодомора" на Сталин през 1932г и си продължава и днес при "новия Сталин"...!!!

    Коментиран от #78

  • 78 Ту-160

    4 2 Отговор

    До коментар #77 от "Русия и Путин ще си платят!":

    Официално няма война. Русия не е обявила такава, както и Украйна. След преврата от нашите партньори през 2014г. и събитията след тях беше кристално ясно за руското разузнаване, какво ще последва. В случая не е важно кога е официалната дата за тази "война", а кога Русия е приела неизбежно събитие. Нито ти или аз определят началото и края, само ти подсказвам какво е станало. Забележи в минало време, защото до преди месец ако някой ми беше казал, че Украйна няма да я има на картата нямаше да повярвам.

    Коментиран от #84

  • 79 Хаха

    6 3 Отговор
    Много жалко пасквилче. Реалността е друга - Слаб и разделен запад на фона на все по-силен изток. Глобализмът приключи засега, време е за регионализъм, а източният регион на планетата има в пъти по-голям потенциал от залязващия запад
  • 80 каквото повикало

    7 2 Отговор
    В Мариопул не се взимат пленници от чеченците а всички нацисти биват утилизирани на мястото, от където са стреляли избивали мирните жители.
    Все пак има около 100-200 нацистки пленника, които са се опитали да избягат през коридорите облечени в цивилни дрехи и облечени в женски дрехи; сега тези нещастни хорица пеят като канарчета за всичко, което са извършили за последните осем години, като престъпниците ще бъдат съдени, и осъдени на смърт, каквото наказание в Донбас и Луганск съществува, и няма да има давност на никой и никой няма да успее да се спаси никъде по света!
  • 81 Ту-160

    5 3 Отговор

    До коментар #64 от "стоян георгиев":

    Много си далеч ама много! Казвам ти няколко минали събития от моя житейски път: само тази година съм ходил в 4 европейски държави плюс януари в Русия. Моят мироглед е прозореца спрямо твоя , който е светлина от ключалка. Миналата година бях в Украйна бедни и скъсани жалка картинка, тези с парите бяха на заплата в едно посолство (САЩ), което заплащаше за техните услуги в долари. Точно тези на заплата сега са тук в България, защото си купиха имоти в държава със силен манталитет. Защо ли? Подсказване: работодателя им от посолството има офис тук.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 рада дълбоката

    4 1 Отговор
    Според тоя , според оня пилците се броят на есен ! Края му се вижда , до 5 дни Мариупол ще бъде напълно "почистен" от нацистите , вчера руснаците пуснаха и Солнцепек в действие около Изюм , Киев е следващия като там проблема е че са останали да го защитават предимно хора които до този етап не са държали оръжие . Няма война която може да бъде оправдана но тук в подкрепа на това е и предсказуемия край на режима .
  • 84 де юре

    4 0 Отговор

    До коментар #78 от "Ту-160":

    Не е съгласен по разбираеми причини СПЕЦИАЛИСТА на датите и воините , но няма какво да ти отговори защото фактите са такива . Ако 2014 година руснаците бяха помогнали на Янукович да потуши преврата щеше да се размине с по малко жертви защото голата надежда от Виктория Нюланд с курабийките и страната която представлява просто нямаше да я има , нямаше да е влязла в ход . Не си взеха поука от Саакашвили когото американците също излъгаха , човека който беше запомнен с гризането на вратовръзката и сега на Зеления му остава да си гризе фланелката .
  • 85 Дедо Пене

    0 4 Отговор

    До коментар #31 от "НЯКОЙ":

    КАКВО ВЕЛИЧИЕ ИМАТ ВАТЕНКИТЕ, КАТО ОТ
    11-"та ИКОНОМИКА СА СЕ УСТРЕМИЛИ КЪМ 21ва? Да не говорим, че качеството на произведените продукти е ниско и ако и оръжието е такова ТЕ СА ОБРЕЧЕНИ!!! ПУТЛЕР СЕ ДУЕШЕ КАТО ДЕБЕЛА ВЪШКА И ПЛАШЕШЕ СВЕТА С" ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ" ОРЪЖИЯ И НАКРАЯ Е ОКАЗА ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ! УКРАЙНА МУ СЕ ОПЪНА, А КАКВО СТАВА АКО КИТАЙ НАВЛЕЗЕ "МИРНО" В ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК??
  • 86 Мнение

    1 1 Отговор
    Ама ви журналистите какво правота и не отидете да питате Путин и неговите военни съветници какъв е техния замисъл за приома на водене на действията, нима не ви харесва да обкръжиш противника и с лишения да го накараш да се предаде вместо да го увиваш, кое е по-хуманно..Попитайте тия които са на бойната линия , а не сеирджийте случайни люде които не са били мирновременни еойници







    .
  • 87 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Ние и без война имаме повече загинали и избягали ..
Новини по държави: