Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Март, 2022 16:22 4 158 65

Руският газ ще може да се плаща в евро. Русия използва фосфорни оръжия и касетъчни бомби?

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • фосфорни бомби-
  • киев-
  • владимир путин-
  • газ-
  • руски газ-
  • касетъчни бомби-
  • руски рубли

Путин е уверил Берлин, че европейските компании ще могат да плащат за руски газ в евро

Руският газ ще може да се плаща в евро. Русия използва фосфорни оръжия и касетъчни бомби? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вашингтон съобщи, че Украйна ще получи нови финансови помощ от САЩ. По време на телефонен разговор американският президент Джо Байдън е обещал на украинския си колега Володимир Зеленски 500 милиона долара (около 448 милиона евро) директна бюджетна помощ. Двамата са разговаряли и за начините, по които САЩ могат да продължат да предоставят на Украйна военни, икономически и хуманитарни помощи, съобщиха от Белия дом. По думите на Зеленски предмет на обсъждане са били мерките за отбрана, нов пакет санкции, както и финансови и хуманитарни помощи.

Пентагонът: Само малка част от руските войски се изтеглят

Обявеното от Русия изтегляне на войски от района около Киев не се случва в очакваните размери. "През последните 24 часа наблюдаваме изтегляне на малък процент войски... Вероятно около 20%", обяви говорителят на американското министерство на отбраната Джон Кърби. Някои от тези войници са били прехвърлени в Беларус. След разговорите в Истанбул, Русия обеща, че ще намали значително интензивността на боевете край Киев и Чернигов. Войските обаче не биват връщани в Русия, подчерта Кърби и добави, че украинската столица е все така заплашена от въздушни удари. Говорителят на Пентагона съобщи, че в последно време руските сухопътни войски така или иначе не са постигнали особен напредък в района на Киев. Той подчерта, че в Донбас и Източна Украйна руснаците са много по-активни. Според Вашингтон, в региона се сражават около 1000 войници на частната руска аримя "Вагнер".

Същевременно руските войски са започнали да се изтеглят от зоната около бившата АЕЦ Чернобил. Те се прехвърлят в Беларус, твърди представител на Пентагона. По думите му става дума за "ново позициониране" на руските войски. Москва обяви, че планира временно преустановяване на боевете в обсадения град Мариупол, за да могат цивилните граждани да напуснат града. От Киев съобщиха, че са изпратили 45 автобуса, които да евакуират цивилни. Украйна и Русия многократно се обвиняваха взаимно в възпрепятстване на опитите за евакуация.

Същевременно въпреки уверенията на Русия за "радикално" намаляване на военните действия в северната част на Украйна, Киев съобщи, че ударите над Чернигов продължават. В града, чието население преди войната беше 280 000 жители, е разрушена цивилна инфраструктура. Хората все още нямат вода и ток, обяви губернаторът Вячеслав Чаус в социалните мрежи. На фона на влошаващата се ситуация в Чернигов по-рано тази седмица се заговори за нова хуманитарна катастрофа. След Мариупол в южната част на страната, Чернигов е най-засилено бомбардираният град от руската армия. И град Ирпен близо до Киев е все още под обдстрел. По украински данни в понеделник вечерта киевското предградие е било "освободено" от руската армия. Кметът Олександър Маркушин информира, че "между 200 и 300 души" са загинали. "В момента за съжаление не може да се установи по-ниска интензивност на нападенията на врага в посока Киев и Чернигов", обяви Вадим Денисенко, съветник на украинския вътрешен министър.

Данни за употребата на фосфорни оръжия в Украйна

Украинските власти обвиняват руската армия, че отново е използвала фосфорни оръжия в Източна Украйна. В малкото градче Маринка използваните от руските войски оръжия са предизвикали "дузина пожари", обяви шефът на военната администрация в региона Донецк Павел Кириленко. По думите му руснаците са бомбардирали и три други населени места. Той обаче не обяви подробности за вида на използваните оръжия. Употребата на фосфорни оръжия не е изрично забранена от международното право, но според една оръжейна конвенция от 1980 година употребата им над цивилни граждани и градски области е противозаконна. Те могат да предизвикат тежки изгаряния и отравяния. Словакия е отзовала 35 служители на руското посолство поради подозрение в шпионаж. Премиерът Едуард Хегер е оправдал решението със спешно необходимата самозащита на Словакия, тъй като тези 35 руски дипломати са представлявали "непоносимо голям риск за сигурността".

Отново сигнали за военни престъпления

Нападенията над цивилни граждани нарушава международното военно право, казват от ООН. По данни на комисарката за човешки права кам ООН Мишел Бачелет има сигнали за това, че руснаците са използвали поне 24 касетъчни оръжия в населени места. Освен това Бачелет информира за нападения над жилищни сгради, училища, болници, административни сгради. "От повече от месец цялото население на Украйна преживява истински кошмар", каза тя. Масивните разрушения и високият брой жертви са силен сигнал за това, че не се съблюдават основни принципи на военното право.

Бачелет обясни, че нейният офис не проверява само сигнали за руски престъпления. Употребата на касетъчни бомби от украинските военни части също се разглеждат, каза тя, без да назовава денайли. Освен това има данни за убийството на двама проруски настроени цивилни граждани, както и за стотици арести, извършени от украинската полиция. Русия подготвя референдум в обсадения град Херсон за основаването на "нардодна република", приятелски настроена към Москва, обяви Генералният щаб на Украйна. Руската армия се опитвала да аконтролира региона с "цивилно-военни администрации". Начинът, по който се случва това, напомнял на признатите вече от Русия за независими сепаратистки области Донецк и Луганск в Изотчната част на Украйна, подчертаха от Генералния щаб. Референдумът щял да доведе до основававнето на "Народна република Херсон". Засега информациите не могат да бъдат потвръдени то независим източник. Херсон има 300 000 жители и играе важна роля в защитата на пристанищния град Одеса в югозападната част на Украйна.

Берлин: Руският газ ще може да се плаща в евро

Руският президент Владимир Путин е уверил германския канцлер Олаф Шолц, че европейските компании и занапред ще могат да плащат за руски газ в евро. В телефонен разговор Путин е обявил, че от 1 април доставките на газ трябва да се заплащат в рубли, но същевременно е подчертал, че за сключените с Европа договори нищо няма да се промени, обяви говорителят на канцлерската служба Щефен Хебещрайт. Плащанията и занапред ще могат да се превеждат в евро - в банките на "Газпром", които не са засегнати от санкциите срещу Русия. "Банката ще обръща еврото в рубли", е цитиран Владимир Путин от Щефен Хебещрайт. Преди броени дни руският президент обяви, че занапред "неприятелски" настроените страни ще трябва да плащат за доставките на руски газ в рубли. Това важеше за всички страни от ЕС. Причината: плащания в евро и долари вече нямат никаква стойност за Русия, съобщи тогава Путин.

Засегнатите страни и най-вече тези, които са част от формата Г-7, обявиха, че подобно изискване е недопустимо и че няма да се придържат към него. Шолц не се е съгласявал с обявения от Путин план за плащанията, обясни Хебещрайт. Канцлерът само е помолил за писмена информация, за да се запознае по-подробно с намеренията. От Г-7 казват: "Доставките на енергия се заплащат само в евро или долари. Така, както е предвидено в договорите."

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че промените в разплащателната система ще бъдат въведени постепенно. Както и че те не би трябвало да ощетяват Германия. В четвъртък, 31 март, руското правителство, "Газпром" и Централната банка възнамеряват да представят своите планове за реализиране на новите мерки. Същевременно "Газпром" проверява възможността за спиране на газовите доставки за вражески държави, става ясно от публикация в руския вестник "Коммерсанть". Според изданието, енергийният концерн анализирал и възможните последици от подобна крачка.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъпи мисири

    64 13 Отговор
    Може, ама се превалутират в рубли, хахахахахаха!

    Коментиран от #22, #45, #49

  • 2 Сатана Z

    53 15 Отговор
    А пък Афроамериканците убиха 160 000 в Хирошима и още толкова в Нагазаки с две бомби.

    Коментиран от #5, #58

  • 3 Лейка

    56 12 Отговор
    Малко още наглост от Доче Зеле. Дано ги забранят със Закон тези.
  • 4 Статия

    60 10 Отговор
    тип дойче зеле. Много приказки, много пропаганда, нула информация.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Обикновен

    31 14 Отговор
    Ей, тоя Шолц, тоя ЕС.....победиха!!!!
    Ще плащат в евро, пък банката ще превалутира.....ей така се скапва рублата ;-)
  • 7 гост

    33 4 Отговор
    Най сърдечно ви поздравявам с празника-честит първи април!

    Коментиран от #26

  • 8 МалеМале

    28 3 Отговор
    Е гаси и заглавието за да може някои да купува руския газ с €(авро) са разрешили на руснаците спокоино да си ползват фисфорните бомби
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 big

    33 2 Отговор
    Да, разбира се! Руснаците пуснаха Точка-у в Донецк и убиха над 20 човека с касетъчна бомба. За фосфорните бомби от седмици се пиши, че се използват от украинците и беше май същата снимка! Може да се опитвате да стигнете италианския La stampa по въпроса за точката, но няма да стане!
  • 12 Само така само така

    31 6 Отговор
    И Бомби с Обеднен УРАН!!
    дано се затрият фашистите от САЩ!!

    Коментиран от #21

  • 13 гост

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Z като зап ек":

    Трудно лечима болест - особено когато запекът засегне главата!
  • 14 Don Pazzolini

    26 4 Отговор
    СОРОСпийските номера на Дойче Зеле ОТДАВНА НЕ МИНАВАТ.... :-)
  • 15 Ха ха

    25 2 Отговор
    щом го пише в дойче зеле...и Стършел не ме е разсмивал толкова, но тук жалкото е че заради такива като работодателя им шолц, на който дядо му е бил...отзад на източния фронт сега много хора ще загинат, ще останат без дом...
  • 16 Сатана Z

    8 17 Отговор

    До коментар #5 от "Z като зап ек":

    Българските Фашисти изклаха своите сънародници в Македония и Беломорието през окупацията по време на Втората Световна.
  • 17 big

    29 9 Отговор
    Абе още малко и 60-70 000 фашистка армия в Донбас ще предаде богу дух! Дано да имат акъл и се предадат! В Мариупол се видя какво стана: смърт и разрушения! За какво? Заради американците!
  • 18 Флипп

    29 1 Отговор
    В журналистиката ДВ е еквивалента на външна тоалетна в цигански квартал
  • 19 Анонимник

    22 1 Отговор
    Ауу, някой май се обиди, че цитирах новината на часа, че "газ за рубли" почва от утре и ако не се извършват плащанията - газ безплатно няма да има. Не разбрах дали е, защото не си поиграх да го преведа от руски ... или защото за пореден път Дойчу Зели пусна нещо, което веднага се оказа не особено свързано с действителността :D
  • 20 Тиква американска

    19 7 Отговор
    Времето на прашките свърши, може да използва каквото си иска. А ЕС и САЩ с изпращане на оръжия, само засилват агонията на урките нацисти!
  • 21 Единствените

    23 3 Отговор

    До коментар #12 от "Само така само така":

    неподписали конвенцията на ООН против разпространението на неофашизма са США и Укрите...
  • 22 деменция

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тъпи мисири":

    Времето на прашките свърши, може да използва каквото си иска. А ЕС и САЩ с изпращане на оръжия, само засилват агонията на урките нацисти!
  • 23 Раша

    23 3 Отговор
    Газта само срещу рубли.
    Свиквайте.Успех!
  • 24 Мандалото хлопна

    24 3 Отговор
    При неплащане газа в рубли договорите се прекратяват.

    Коментиран от #28

  • 25 DW-пропаганден машинен

    23 1 Отговор
    Дойче Зелки вие откога взехте да вярвате на Путин хахаха Вярват, че и разпространяват фейкове, че щял да им позволи да използват райхс марки, пардон евро внесто рубли ха ха ! Значи за еврото вярвате, ама за друго нищо не ну вярвате ха ха !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 mi6osp

    18 2 Отговор
    В евро? Путин се майтапи, не го ли разбрахте на 24.02.2022?

    Из американски медии:Междувременно след 24.02.2022 САЩ са увеличили с 40% вноса на руски петрол. Засега срещу долари, от първи април срещу ??? рубли.
    Пакот там, междувременно, след санкцията, с която Байдън блокира валутните резерви на Русия, процентът на разплащанията в долари при търговски сделки в света е спаднал от 42% на 38%.
    А това значи, че САЩ ще трябва да намалят бюджета си.
  • 28 Анонимник

    18 2 Отговор

    До коментар #24 от "Мандалото хлопна":

    Франция и Германия обявиха, че няма да плащат в рубли, та да видим утре кой ще мигне първи. Аз лично залагам на тези, които имат избори след 10 дена ;)

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Соломон Пуси

    6 5 Отговор

    До коментар #29 от "УКРАИНСКИ ЛЪВОВЕ":

    "КАСТРИРАЙТЕ ЛЪВОВЕТЕ!"
  • 31 г-жа Миндер

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Анонимник":

    Нa моите швеcтеpки залагам, много са меки!
  • 32 Герги

    1 14 Отговор
    Ей какво стана? Нали не можеше? Никой не иска тая руска тоалетна хартия…
  • 33 Deutsche Welle

    13 0 Отговор
    Ама те тия помощи не са безвъзмездни.
    Кажете си и какво искате насреща, тогава да видим каква е целта.

    Безплатен обяд няма
  • 34 Гост

    15 0 Отговор
    Хахаха, че щом банката ще обръща евра в рубли, кой мислите ще плаща превода? хахахаха Какво значение има в коя банка германците ще си обръщат еврата в рубли? Дали в тяхна или в друга, все някоя банка трябва да им го направи. Директно руската ще им съдейства за това, срещу съответният комисион.
  • 35 Като

    12 1 Отговор
    Виждам от кой е новината съм леко позозрителен
  • 36 d4net

    15 1 Отговор
    Към Смешниците от ДойчеЗеле и УкроФаКТИ, преди половин час "!!! Путин подписал указ о правилах торговли газом" :) указа влиза в сила от 1 април(не е първо априлска шега)!
  • 37 АУУУУУ

    2 17 Отговор
    ХА ХА ХА... НАЛИ САМО С РУБЛИ БЕЕЕ.... АМА КАТО ВИДЯХТЕ СРЕДНИЯ ПРЪСТ ОТ ЕВРОПА.... РАЗМИСЛИХТЕ..... ВСИЧКИ РУСОФИЛИ КОИТО СИ НАКУПИХА РУБЛИ..... СЕГА СПОКОЙНО МОЖЕ ДА СИ ГИ НАЛЕПИТЕ КАТО ТАПЕТИ 🤡🤡🤡😂😂😂😂😂

    Коментиран от #44

  • 38 Соросоид

    17 1 Отговор
    Берлин: Руският газ ще може да се плаща в евро
    ----
    Ама разбира се! От няколко дни гледам сеира на говорещите глави да ни обясняват как немало да стане да се плаща в рубли. Обикновено в договорите се пише нещо от сорта: Продавачът предоставя на клиента банкова сметка, на която трябва да бъде преведено плащането на сумите по договора.
    Много договори съм виждал през живота си, и съм сключвал, и нямам спомен да сме писали конкретна банка.

    И сега Путин казва на неприятелските държави - ОК, плащайте в евро и долари, но искаме парите да са в еди коя си банка и сметка. Но банката не поддържа сметки в евро и долари?! Това не е проблем, тя с удоволствие ще ви обмени валутите по нейния курс. Нали това е пазарната икономика, господа?

    Коментиран от #63

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ДжафДжаф

    15 3 Отговор
    Цената е в рубли, а плащаш, с каквато си искаш валута по курса на централната банка! Какво евро и какви 5 лв ви гонят! Един вид, крепете рублата стабилна за да ви излиза изгодно газа, а ние ще си печатаме рубли, когато си поискаме и колкото си поискаме. Путин блъска Запада със собствените им номера.....

    Коментиран от #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 хахаха

    12 1 Отговор
    Не ни казват, че европейските лидери един по един се кълнат в най-святото им, че няма да блокират и препятстват тези пари, и че Русия ще има право върху тях, както и да пазарува с тях. Без такива гаранции никой руски ръководител няма да се съгласи на плащане газта в евро.
  • 44 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #37 от "АУУУУУ":

    Газта ще е в рубли, глпако. Все някоя банка трябва да обърне еврата в рубли. За руснаците най-добре е това да е руската банка. Така я вкарват обратно в търговията. Всичко ще минава през нея.

    Коментиран от #61

  • 45 ИЗТРИЙТЕ ЛЪЖАТА

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тъпи мисири":

    ОТ УТРЕ СЕ ПЛАЩА В РУБЛИ ЗАЩО ПОБЛИКУВАТЕ ЛЪЖИ ПРЕСТЪНИЦИ!СМЕТКИТЕ В РУБЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ОТКРИЯТ В РУСКИ БАНКИ

    Коментиран от #46

  • 46 Терминатор

    1 7 Отговор

    До коментар #45 от "ИЗТРИЙТЕ ЛЪЖАТА":

    Да ама не
  • 47 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #40 от "ДжафДжаф":

    При преводи през руската банка, никой няма да пипне рублата. Курсът ще се определя от нея. Това беше неочакван, голям ход от руска страна.
  • 48 хахаха

    10 0 Отговор
    точно преди 5 минути по руската тв Путин каза, че за да си плащат газа, трябва да си отворят сметки в рубли в руски банки...
  • 49 Грешката е вярна

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тъпи мисири":

    Путин подписа указа за плащане на газа от недруеските евро джен дъри. Който желае да си купи газ открива сметка в евро в Газпромбанк, от която сметка се правят трансфери в рубли, с които се плаща газа. Тоест, да грешката н ви е вярна, те купуват газа с евро, но след като са ги обърнали в рубли срещу рубли. Който разбрал, разбрал, който не е разбрал е много тъп.

    Коментиран от #50, #53

  • 50 ПоПовече

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "Грешката е вярна":

    Не се ядосваи много са.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Тъпи мисири

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "Грешката е вярна":

    Точно това имам предвид. Върза ги да си купуват рубли през друга банка по курс какъвто реши, ама западнонагъзените джендита не могат да вдянат още елементарната схема, щото демонократпропагандата хубаво ги къпе и нещо прибързано се радват и квичат.
  • 54 Хехе

    7 1 Отговор
    В 16 ч. московско време руският президент Владимир Путин подписа указ за нов ред за плащане на руски газ. Недружелюбните държави вече ще могат да плащат за гориво само в рубли. Документът влиза в сила от 1 април.
    От утре недружелюбните страни трябва да откриват банкови сметки в Русия.
    Путин обясни, че ако откажат да плащат в рубли за газ от 1 април, това ще се счита за неизпълнение на задълженията по договори.
    Това от своя страна ще доведе до спиране на съществуващите договори.
    „Никой нищо не ни продава безплатно, затова и ние няма да се занимаваме с благотворителност“, подчерта държавният глава.
  • 55 Така ли?

    5 1 Отговор
    Брех майка му мечка! Щото фащ хвърлАт лалета и кокичета с обеднен уран. . .
  • 56 Иван

    6 3 Отговор
    Ха, ха, ха, DW пак изпусна миризма на прокиснало зеле!
  • 57 Доцента

    3 5 Отговор
    Джуджето от Кремъл се изложи от всякъде.Не може в евро,може в евро.Ако мине номера.ЕС е новия властелин на света.Скоро никой няма да се интересува от ботоксовото човече.Освен Бай Ставри:)))
  • 58 кой

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    А пък руснаците по същото време убиха над 10 милиона само в русия
  • 59 Майна

    2 3 Отговор
    На раша нищо не трябва да се плаща . Тя има дълг към целия свят за безобразните си действия . Борш без зеле даже и парче хляб на всеки рашист , докато не станат хора или не изчезнат завинаги . Путин е убиец !
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 АУУУУУ

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    В какво ще ги обръщат след заплащането няма никакво значение умнико..... ФАКТЪТ Е ЧЕ ЕВРОПА И САЩ НЕ ПРИЗНАВАТ РУБЛАТА ЗА ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО.... НОМЕРА НЕ МИНАВА.... МЕЖДУНАРОДНАТА ТЪРГОВИЯ СЕ ИЗВЪРШВА В ДОЛАРИ И ЕВРО..... КО РЕЧЕ 🤡🤡😂😂😂😂
  • 62 фдгдсгсдфгсгф

    2 0 Отговор
    Фосфорни оръжия и касетъчни бомби използват украинците! Стига сте писали фалшиви новини! За какво им е на руснаците да ги ползват, като населението в тези райони е 90% руско и се опитват да сведат до минимум жертвите сред цивилните!?!?
  • 63 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Соросоид":

    До 38 ком -другар -нещо не си разбрал -Германия ще плаща в Евро по договор -а руснаците ако искат да си ги обръщат в виетнамски Донги или турски лири -тоя номер с рублите е за такива като теб -путин да ви повдигне падналото самочувствие и изгубена гордост за великия се се се ре

    Коментиран от #64

  • 64 КатоРак

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "стоян":

    За тия дето нямат рубли руската банка ще им отвори банкова сметка. Русия се надява да приложи тактиката на Катар с най-скъпата валута на света(кувейтски динар). Ще успее ли?
  • 65 От високо

    0 0 Отговор
    Ха ха ха евреите ще го купят от руснаците в рубли и после ще го продадат на немците и франките в евро на тройна цена. Какъв добре замислен план. Ама на Гейропа само вибратори и са в главата и сега ще види от где изгрява слънцето.
Новини по държави: