Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Април, 2022 21:00 10 130 157

Путин вече претърпя поражение в Украйна. На чудовищна цена.

  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • кремъл-
  • цена

Каква е печалбата от цялата операция в Украйна? Защото цената на това поражение е направо неизмерима.

Путин вече претърпя поражение в Украйна. На чудовищна цена. - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки пореден слух за възможен мирен договор или поне за примирие между Москва и Киев винаги изважда на дневен ред въпроса: при какви условия? За Украйна нещата са съвсем прости: тя се бори за свобода и независимост и никаква цена не може да бъде прекалено висока за постигането на тези цели. Но дали изобщо се очертава поне някакъв теоретичен сценарий за споразумение, при който руската страна би могла честно да каже: точно към това се стремяхме, когато започнахме войната?

Бойните действия се водят вече повече от месец, а живота си навярно са загубили 10-15 хиляди руски войници и офицери. Загинали са почти 1200 мирни граждани, твърди ООН, но по данни от украинската страна тази цифра може би надскача 20 000, от които 144 са деца. Разрушени са Харков, Чернигов, Суми, както и предградия на Киев, начело с Ирпен. Мариупол практически беше заличен от лицето на Земята. А преди руското нахлуване там живееха 430 000 души. Мариупол беше важно пристанище, за което и до днес се водят сражения, а повече от 100 000 души търсят по мазетата спасение от обстрела.

Още новини от Украйна

Огромни загуби и щети и от двете страни

Според различни оценки в резултат от руската агресия Украйна вече е понесла и финансови загуби за 500 до 1000 милиарда долара - разрушени пътища, градове и предприятия. А пораженията продължават да растат. Самата Русия в резултат от санкциите изгуби свободното конвертиране на своята национална валута, в страната рухнаха фондовите пазари, а повечето големи западни компании напуснаха Русия или замразиха дейността си на нейна територия. И да не забравяме:наложените на Русия икономически санкции нямат прецедент в историята.

Даже според най-оптимистичните оценки на придворните руски експерти до края на 2022 година страната ще изгуби до 10% от своя БВП. Ако използваме прогнозата на официалната статистическа служба Росстат за 2021 година, в парично изражение тези загуби възлизат на 175 милиарда долара. Така за един период от 2-3 години загубите на руската икономика може да достигнат почти 1 трилион долара, тоест - БВП ще спадне наполовина. Това, впрочем, предсказа и американският президент Джо Байдън.

Даже вътре във варварския свят на Владимир Путин, на неговото обкръжение и, уви, на значителна част от хората в Русия, където войната се смята за легитимно средство за постигане на политически или икономически успехи, даже в този варварски свят вече сякаш няма отговор на въпроса: А каква е печалбата от цялата операция? По съветско време съществуваше една официозна фраза за Втората световна война и трагичните последствия от нея: „Цена, която не може да се измери“. Същото явно с пълна сила се отнася и до днешната война.

Началото на конфликта

Хайде да си припомним как започна всичко. През 2013 година Русия попречи на Украйна да сключи договор за асоцииране с ЕС. През 2014 година Владимир Путин, според собствените му думи, лично взе решение за анексирането на Крим и Севастопол. След това проруски въоръжени групировки започнаха бойни действия в областите на Донецк и Луганск в Украйна. Всички тези решения бяха взети въз основа на „приноса“ на президентски съветници като Сергей Глазев, който създаваше паника, че Русия щяла да изгуби я 10 милиарда, я 25 милиарда долара. Тоест, суми, които звучат направо смешно на фона на загубите само за един месец война.

Нека се опитаме да си представим и друго. Какво щеше да се случи, ако тогава Путин беше останал на позицията, че на Русия ѝ трябват Крим и Донбас, но не ѝ трябва война? Тогава в региони като Крим и Донецката област можеше да бъдат обявени (след подсказване от Кремъл, разбира се) референдуми за автономия или за суверенитет. В тези региони тогава живееха достатъчно проруски настроени хора, а Русия щеше да подкрепи резултатите от референдумите. Така нямаше да се стигне до война, но щяха да започнат същите пазарлъци за статута, които се водят днес, а украинската страна предлага да бъдат отложени за 15 години в рамките на едно евентуално мирно споразумение.

Но има и още. Кремъл може би щеше да предложи официално да ратифицира Будапещенския меморандум за гаранциите за сигурност от 1994 година и така да го превърне в международно валиден договор (като същото сторят и САЩ), а като насрещен жест Украйна от своя страна да впише в Конституцията си клауза за неприсъединяване към НАТО. По онова време няколко относително лоялни към Кремъл западни демокрации дори може би щяха да подкрепят такъв мирен проект.

Фантазии? Разбира се. Но ако тези фантазии се бяха осъществили, нямаше да се стигне до чудовищните загуби, които нанесе решението на Путин да разпали сегашната война - едно решение в разрез с интересите не само на Украйна, но и на Русия.

На какво още може да разчита Москва

А сега нека да напуснем условното наклонение, което в историята не играе никаква роля, и да се потопим в трагичната реалност от последния месец, за да стигнем до една важна констатация. Русия вече претърпя поражение в тази война, и то не само защото не успя да проведе своя „блицкриг“. На сегашния етап Москва може реалистично да разчита да превземе Мариупол, да удържи Херсонската област и да планира още няколко дребни неща, но такъв резултат ще бъде в пъти по-малък от онова, което Путин и неговото обкръжение биха могли да получат дори в своята алтернативна, цинична и кървава реалност, ако през последните 8 години не бяха водили военна агресия срещу Украйна. По-малко, включително, и като паричен еквивалент.

Така че даже в света, където човешкият живот се оценява в пари и струва 7,5 милиона рубли (толкова получават в Русия близките на убити войници), сегашната война вече се е превърнала в поражение за Русия.

Автор: Иван Преображенский


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 189 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радио тик ток

    203 75 Отговор
    Дойче Веле е най лъжливата медия ,слугуваща на ФАЩ

    Коментиран от #94

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вуте

    118 30 Отговор
    Баба Марта пр@дна у кацата с кисело зеле и то се разсмърдя чаак по немско или от немско...
  • 4 Кога

    138 32 Отговор
    успявате да ги произвеждате тези умни Статии?
  • 5 сигурно

    180 41 Отговор
    Ако не беше Путин ,до сега Русия щеше да е разкъсана цялата от свирепите и гладни за милиарди кучета отвъд океана !!!

    Коментиран от #53

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хъхъ

    132 19 Отговор
    Войната още не е свършила, не бързайте.

    Коментиран от #22

  • 8 Пич

    131 29 Отговор
    Хахаха !!! Е стараят се Дойчовците , ама - толкова си могат ! Трудолюбиви , но прости !!! Ако бяхме 14 век , такъв тип пропаганда можеше и да проработи ! Дядо им Гьобелс е бил в пъти по кадърен от тия , маа...му !!!
  • 9 Майнс

    102 15 Отговор
    Тъй ли ? Виждам,че и от Пентагона казват ,че успешно извършва операцията си, за съжаление и ще я доведе до край..

    Коментиран от #152

  • 10 Перо

    119 20 Отговор
    Ционистите създадоха и после оглавиха,след преврата бандеровската “държава”,против Русия и сега всички ближем рани!
  • 11 Жужето иска ЕС да плати цената

    38 72 Отговор
    затова на преговорите в Истанбул се съгласи Украйна да влезе в ЕС!
  • 12 КОНТРАТА

    114 25 Отговор
    ЕС без газ, петрол, алуминий, стомана, титан, зърно, слъчоглед,азотни торове инфлация 50% за сега още следва!

    Коментиран от #32

  • 13 Баце

    113 24 Отговор
    Толкова глупости на едно място , само дойчето може да сътвори. Но щом те са го писали требва да им верваме
  • 14 Статистика

    107 17 Отговор
    Нафтата в Германия 2,50 евро бият се за олио.

    Коментиран от #104

  • 15 Георги И

    25 80 Отговор
    Диктатора Путлер.
  • 16 Владимир Владимирович

    95 35 Отговор
    Мир ще има, когато ... умре последния украински фашист затрупан под някоя тераса в Киев. Казах !!!

    Коментиран от #23

  • 17 По страшното е, че

    13 53 Отговор
    сега, всички тези деца, които спят в мазетата, ще станат бъдещи " Чикатило".

    Коментиран от #26

  • 18 Левски

    79 12 Отговор
    Това дори не е новина а просто някакво си мнение на някой грантаджия!
  • 19 Ръмпези

    41 97 Отговор
    ЗА МЕН ПУТИН НЕ Е ЧОВЕК...НЯМА ЧОВЕК НА НАШАТА ПЛАНЕТА КОЙТО ИСКА ДА УБИВА ДРУГИ ХОРА БЕЗ ПОВОД...БОГ ЩЕ ГО СЪДИ...НЕ МУ ЗАВИЖДАМ....

    Коментиран от #24, #145

  • 20 Нещо

    105 27 Отговор
    Украйна е много счупена, а Русия тепърва ще налага санкции над Европа. Къде видяхте поражение на Путин? Не пракалявате ли с хапчетата на Урсула?
  • 21 История

    49 83 Отговор
    Манията за величие на руснаците винаги е завършвала с купонна система.

    Коментиран от #58

  • 22 Тя започва..

    36 4 Отговор

    До коментар #7 от "хъхъ":

    И хиените ще вият.Песента им напомня плач..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Зззз

    98 20 Отговор

    До коментар #19 от "Ръмпези":

    Ама ти сериозно ли? Краварите какво правеха в Ирак Либия, Афганистан на много хиляди километри от своите граници.Те на пикник с барбекю бяха там нали? Я кажи те какво търсеха там ,аааа изнасяха демокрация ,която никой не им я искаше.
  • 25 Швепс

    51 9 Отговор
    Добре де, разбрахме, ама май вие не сте разбрали кое как е.
    Закривай, ЦРУ!
  • 26 И те

    16 1 Отговор

    До коментар #17 от "По страшното е, че":

    ще свършат като него!
  • 27 Зззз

    66 8 Отговор
    Прокисналото зеле се активизира по вечерно време като в добрите стари времена,когато се вярваше на гьобелската пропаганда ,ама свърши тя тая .Само по заглавието им ще ги познаете.
  • 28 Миролюба Бенатова

    61 15 Отговор
    Лешояди от DW небързайте за обяд.
  • 29 Мамул

    61 10 Отговор
    Как така толкова сте загрижени за руснаците в Украйна, а руснаците в Русия ненавиждате? Ааа..
    .,защото руснаците укрофашисти ще се бият с руснаците и ако може да се избият и двете страни. То така стана и през ВСВ. Англосаксонците напомпаха нацизма, финансираха го и го пратиха срещу руснаците.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Истина

    22 47 Отговор
    Сега и руските тролове да загубят и да спорът с тъпите си коментари.

    Коментиран от #38

  • 32 Цецо

    21 48 Отговор

    До коментар #12 от "КОНТРАТА":

    Пич,много се палиш но завчера бях в Италия с едни французи и реакцията им беше от рода да ,има двама журналисти убити.
    Тези всекидневни коментари дето ги пишете защо толкова много ви касаят не мога да разбера,има война има жертви но никой не очаква да е различно като е започнало
    Сега чакаме да свърши
    И Путин е кофти пич, това е.

    Коментиран от #60

  • 33 Абсурдистан

    24 39 Отговор
    Всички тирани, рано или късно имат един край.

    Коментиран от #51

  • 34 Швепс

    53 10 Отговор

    До коментар #23 от "ДАЙ..ДЕФИНИЦИЯ ЗА..ФАШИЗЪМ, ПЕН'ДЕЛ":

    Фашизмът е инструмент на финансовия капитал да заема и контролира територии, най-вече с полезни изкопаеми и стратегическо положение.
    За целта се вкарват в някакви си националистически идеи шепа хора, мотивирани финансово и властово които чрез терор подчиняват мнозинството.
    Винаги повярвалите и осъществявали такива идеи го отнасят, най-вече се лишават от живота си, а след тях на масата сядат същите финансови акули, да приберат заработеното от идиотите, които са им повярвали. Украинците се поддадоха на идея, която изначално не предвещаваше успех, но я подкрепяха с идеята поне да внесат хаос в района. Направиха го. Уви.

    Коментиран от #39, #61

  • 35 путлер

    21 44 Отговор

    До коментар #30 от "Пен, дел":

    Всички рашисти сте такива.

    Коментиран от #41

  • 36 Бързо го вкарайте в лудница

    19 29 Отговор
    За да избегне Хага
  • 37 Директно:

    62 14 Отговор
    Ще се повторя, потретя и под 10тя- четя заглавието и знам, че е дойче зеле и дотук!!! Най-гнусната, пропагандна и лъжлива "медия" в света!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Славков

    10 32 Отговор

    До коментар #34 от "Швепс":

    В това което си написал всички откриват Путин и Русия

    Коментиран от #50

  • 40 Kubeto

    23 43 Отговор
    Много се е затролило пак тука веее.. Копейкин ли ви финансира господа от руската правда. 90% от коментарите са от хора които получават двойно повече от средната заплата в Русия само защото в България тя двойно по-голяма(при условие, че за Европа сме мнооого бедни и окрадени), но звучат все едно ще заминавт за центъра на световния разкош... Казан с резервен план ако не е възможно... предградията на Самара! Жалки сте на моменти! 💩 Z 💩
  • 41 Пен, дел

    28 19 Отговор

    До коментар #35 от "путлер":

    И малки ядрени слънца изгряха над USA! Какаята красата !!!

    Коментиран от #45

  • 42 Волен

    10 26 Отговор
    Този е луд ! Да задава поста на Навални!
  • 43 Хахаха

    27 41 Отговор
    И плащането в рубли утече ....
    Кремъл дава пълна задна ....
    ЕС ще си плаща в долари и евро, а Газпромбанк да си превалутира ако ще в тугрици и плаща на Газпром, газът е платен!
    Днес Украйна атакува нефтобаза в Русия.
    Мисля на путуркин му се смръзна л@йното ...
    Показаха му, че вече Русия е беззащитна и ако продължава да руши в Украйна, да очаква същото в Русия.
    От Втората световна война никой не е атакувал обект в Русия, но гросмайстера Путин и това довлече.
    Русия е пред разпад.

    Коментиран от #47

  • 44 Ha-ha

    41 14 Отговор
    Дойче зеле!!!!! Имате ли рубли за газ???? Купувайте от ЦБ на РФ рубли! По курс, който ви кажат! И цена, която ви кажат! А, за нацитата не се грижете. Русия има опит в денацификация …. Помните ли? Или сте позабравили нещо! Припомнете си Парада на победата в Берлин и ще се кротнете!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Агитпроп

    29 10 Отговор
    Никакви загуби нямат руснаците. 5-6 хиляди военни.У нас 40 000 умряха от Ковид.
  • 47 Ха-ха-ха

    38 11 Отговор

    До коментар #43 от "Хахаха":

    Каква изненада те очаква тази зима само! Трупай дръвца, че иде голям к..р мраз! Да се обзаложим кой ще се разпадне по скоро! ЕС или Русия, а? Аз залагам на УСА-то! Още една зима в Тексас с лед и сняг и няма да са 50, дори и 40 няма да са. Бих казал, само ДС ще си остане с бялата къща и стареца в нея. След това иде ред на Старта дама. Англетата се усетиха овреме и я прецакаха. Само ти нищо не разбираш, ми слушаш какво ти пеят на ушенце и вярваш, че си Гошко-хубавеца!
  • 48 Някой

    43 5 Отговор
    Нова малоумна статия. Ако не е Денис, ще е Дойче Веле.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Я па тоа

    19 2 Отговор

    До коментар #39 от "Славков":

    Как така всички? Имаш предвид мен и останалите? Как така знаеш за мен и другите? Визирай себе си, защото ти не си мен, нито другите.
  • 51 Гост

    22 9 Отговор

    До коментар #33 от "Абсурдистан":

    А, кажи го на Zелето и обкръжението му от нацита! Иде им края! В 21-ви век, още нацита да гоним!
  • 52 Без коментар

    25 9 Отговор
    Не ви чета кефя се на коментарите тъпи зелета
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 йозеф

    26 10 Отговор
    Вкиснато и дебилно зеле! НЕ ЧЕТЕМ!

    Коментиран от #65

  • 55 Дженерал Марк Карлтън

    15 41 Отговор
    След звучния шамар на англисакса,Раша е с пречупен гръбнак,бият в магазините за захар,липсва храна и лекарства,чака ги зверски глад,тотална икономическа и международна изолация

    Коментиран от #115

  • 56 МалкоЛогика

    28 9 Отговор
    Още нищо не е свършило. DW си заработва надницата.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Владимир Владимирович

    11 3 Отговор

    До коментар #21 от "История":

    Така е ! Ама купонна система за всички и други благинки пак за всички. Все пак справедливост трябва да има !
  • 59 В.В.П.

    15 7 Отговор
    Путин , реже Окраина ,,ДВ,да се събуди ..Без паника !
  • 60 Бесен_ Язовец

    7 11 Отговор

    До коментар #32 от "Цецо":

    Обработиха ли те дълбоко франсетата или си викна африканци?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Севдалина

    23 5 Отговор

    До коментар #54 от "йозеф":

    Чукча не читатель, он писатель.
    "Вкиснато и дебилно зеле! НЕ ЧЕТЕМ! "
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Цирка затваря

    19 27 Отговор
    Войната трябваше да наплаши света каква сила са руснаците..а то генералите им некомпетентни
    железата не работят..пехотата силно съмнителна
    пълен и настоящ срив..сега ще трябва да чакаме путлер да дойде на себе си ако въобще е възможно..защото в момента в който в Украйна почне да пристига модерно западно тежко оръжие положението ще стане плачевно за ушанките

    Коментиран от #103

  • 69 Максим

    20 19 Отговор
    Вече не смогват горките руски тролчета. Пишат без да четат. План трябва да изпълняват.
  • 70 Да бе да

    13 4 Отговор
    Като първоаприлска добре!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Bgggg

    14 7 Отговор
    Преображенски страшен хамерикански лакей сии
  • 74 КовидманЯк

    20 13 Отговор
    Дойче веле, лаете не лаете, ще плащате газа в рубли, иначе студ майка!😂🤣😂

    Коментиран от #77

  • 75 Корупцията в Русия

    15 17 Отговор
    Е чудовищна, особено при военните !
  • 76 Русофил

    18 21 Отговор
    Путин претърпя поражение и в Русия. Няма да изкара дълго с тоя вътрешен терор.
  • 77 Изчей

    8 15 Отговор

    До коментар #74 от "КовидманЯк":

    Аве жуотно не разбра ли че белите хора няма да чакаме такива като вас..брадва и толкоз..след като приключите с изпълненията в Украйна бодлива тел по цялата ви западна граница и няма да занимавате никой с простотиите си
    приключихте тоя път воистина

    Коментиран от #81, #85, #91

  • 78 Ники

    14 17 Отговор
    Само питам. Решиха лr вече кой ще подмени кремълското джудже?
  • 79 Гост

    6 8 Отговор
    До коментар 14 нафтата в Германия 2,2€ олиото 1,7€ и не се бият
  • 80 Mopcku_

    14 17 Отговор
    С времето достигнах до извода защо Путин нарича вийната специална военна операция. Ако победи ще го носят на ръце и няма никакво значение с какви думи е наричал войната. Ако загуби обаче ще застане зад думите си, че това е били само операция и никога са нямали намерения за окупация. Това е доста коварен “човек”.

    Коментиран от #84

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Не е проблем

    5 6 Отговор

    До коментар #81 от "Рускофилопил":

    В ЕС слагаме надписи да не стават грешки..ясно е че който може да чете е от правилната страна

    Коментиран от #87

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Хаджи Генчо

    14 4 Отговор

    До коментар #80 от "Mopcku_":

    Защо Зеленият не обяви война? Те са нападната страна, да обяват война! Можеш ли да отговориш? Или с времето ще ти се изясни?
  • 85 Рускофилопил

    11 0 Отговор

    До коментар #77 от "Изчей":

    Има ли ограда, тя винаги важи и за двете страни.

    Коментиран от #89

  • 86 DZeleto

    14 2 Отговор
    само вие търсите печалби. А случайно да сте чували нещо за дух и вяра?
  • 87 Рускофилопил

    14 4 Отговор

    До коментар #82 от "Не е проблем":

    Като ви знам образованието на вас по - младите, скоро вместо надписи ще слагате картинки.
  • 88 До 84

    8 4 Отговор
    Очаквам с нетърпение да прочета разсъжденията ти защо Зеленаки не е обявил
  • 89 Оградата е необходимост

    17 9 Отговор

    До коментар #85 от "Рускофилопил":

    С руснаците бяха правени добронамерени опити да бъдат научени да живеят като хора..те искат да живеят във собствен техен си филм..затова е необходимо да избегнем всякакво вмешателство на свободния свят и да им осигурим душевен и физически комфорт
  • 90 ГруZ 200

    8 19 Отговор
    Русоснята е в шок, дигнала краката, режат вени, мятат се от мостове. УжасТ.
  • 91 Стената

    10 0 Отговор

    До коментар #77 от "Изчей":

    Не издигайте стени! Градете мостове!
    Завет от българина:

    "Уста" Кольо Фичето.
  • 92 оня с коня

    13 19 Отговор
    войната категорично показва колко е "Мощна" Руската армия и колко ограничени са възможностите й,след като една Украйна въоръжена с почти Примитивни Оръжия успя да я стопира и какви Поражения й нанесе в Техника и Жива сила,принуждавайки Путин да вкарва Наемници от Сирия и Чечня.От друга страна Войната показа и колко НЕОЧАКВАНО Единни и Организирани могат да бъдат държавите от ЕС + Америка и само със Санкциите си Буквално ДА ИЗОЛИРАТ Руснаците от Белия Свят.Ами ако НАТО Запука със Модерните си Оръжия Магушката ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ,къде ще се крие Путин?Затова и плаши Запада с Ядрено оръжие,което както и да го погледнем,си е за Страх.Колкото до Ултимативните Руски Изцепки че ще активизират Търговията с Китай като компенсация на затворените Европазари,това са Пълни глупости предназначени за повдигане духа на Руското население че "не всичко е загубено",защото Руско-Китайският Обмен на Стоки/Търговси оборот/ се е Фиксирал във Времето и Години наред възлиза на 90 Милиарда долара годишно,докато Стокообменът на Китай е ЕС е около цели 540 Милиона Долара,с Америка - приблизително СЪЩО толкова.

    Коментиран от #97

  • 93 оня с коня

    4 8 Отговор
    Допуснал съм Техн. Грешка в последното Изречение:Стокообменът между Китай и ЕС е Не 540 Милиона,а 540 МИЛИАРДА.
  • 94 Ставри

    7 19 Отговор

    До коментар #1 от "Радио тик ток":

    Хайде сега DEUTSCHE WELLE ви е виновно че пише изтината ! Но мене лично ме притеснява друг факт че войната в Украйна ще свърши тогава когато руснаци и украинци тотално се избият един друг!!

    Коментиран от #98

  • 95 Асан

    5 14 Отговор
    а бре мутрофанката ми либсва май днес не е плямпала , що ли .
  • 96 Моряка

    19 12 Отговор
    Условия няма да има.Преди 30 години на Русия и откраднаха с помоща на техните Киряк Стефчовци половината държава.Е,сега си я връщат.
  • 97 бай Ставри

    9 6 Отговор

    До коментар #92 от "оня с коня":

    Не ! .. ти си само коня.

    Коментиран от #99

  • 98 бай Ставри

    10 1 Отговор

    До коментар #94 от "Ставри":

    Няма начин. Статистически украинците ще свършат първи. Ще има руснаци и за нас.
  • 99 оня с коня

    0 9 Отговор

    До коментар #97 от "бай Ставри":

    Чети,запомняй и НЕ коментирай,след като нямаш Екзистенц-Минимума на Умствен Капацитет.
  • 100 Nnn

    7 3 Отговор
    Абе в този анализ хубаво се говори за 2013 год и проваленото споразумение с ЕС, но нищо не се споменава за доклада на шел от 2013, че в донбас и луганск са 5-тите по големина находища в света на шистов газ! А руснаците винаги използват военни сблъсъци за да си решават проблемите, някой сега да се сеща за проекта за катарски газопровод до ЕС през Сирия?
  • 101 009

    13 7 Отговор
    Пълни глупости в тази статия.
  • 102 СЕРГЕЙ

    2 6 Отговор
    АХА.МЕЧТА ИДИОТОВ.
  • 103 Укронацистите в затвора

    14 4 Отговор

    До коментар #68 от "Цирка затваря":

    Украйна е пълна и със западно и с американско въоръжение отдавна. За какво говориш.
  • 104 MmAaHh

    15 4 Отговор

    До коментар #14 от "Статистика":

    Не се бият вече. Днес наши фирмени доставчици от Германия казаха, че олиото отдавна е свършило, а след него маслото и свинската мас. И захарта и шоколада.
  • 105 ДВ!Малко по сериозно.Украйна до 10 дни е

    23 14 Отговор
    капитулирала.Не престанахте да пишете глупости.Какви поражения какви 5 лева.Азов е унищожен и в момента се прави прочистване, а Мерталургичния комбинат в който се криеха азовци е разтопен а метрото запечатано от топящата се земна маса.Някой чувал ли е за Солнцепек.Това са ракетниоте остановки ОСА-1А с терморакети,които като експлоадират топят всичко с 3000 градуса и на 100 метра дълбочина.Ако някой е останал жив,няма как да се измъкне,защото има пропуусквателни пунктове навсякъде в Мариопул.Онова добиче Тамара с прякор животното, беше заловена с две чужди деца и колата на родителите на децата,които се предполага че ги е убила.Няма да има прошка за нито един фашист, а сега всичко се прехвърля на Донбас.Там са последниоте фашисти и когато и те бъдат унищожени до крак,тогава може да се говори за пълна капитулация.Със Зеленски никой няма да преговаря защото той е господин никой и ще бъде съден от народен съд.Ще ви питам след 10 дена какво ще пишете,когато няма да има нито Украина нито армия?
  • 106 Мога да споря

    13 5 Отговор

    До коментар #61 от "Иванушка 🇷🇺":

    50% на 50% е вярно казаното. .
    Лъскавата опаковка обаче не е на 100% нито за Запада, нито за Америка.
    Всички сме били навън не само като екскурзианти, и твърдя, че ние сме в пъти по-дисциплинирани, отговорни и работни отколкото западняци или америкаци.
    Че американци или западняци вкарват повече енергия в каквото и да работят, не е вярно.
    Мога да споря, не е тук мястото обаче.
  • 107 даммм

    9 5 Отговор
    Бай Дойчо явно още си въобразява, че ще се измъкне сух от цялата ситуация, че бизнесът ще си тече по старому, поради което се е пуснал по течението и изобщо не си дава сметка за своите предстоящи икономически загуби.
  • 108 наблюдател

    11 18 Отговор
    Аз смятам че Русия загуби от първия ден, но по различен начин. Досега, САЩ и Русия бяха "Победоносната коалиция / съюзниците то ВСВ". Дори в Сирия се караха, разменяха си гневни погледи, но все пак бяха "съюзниците". Сега обаче, по-голямата и то по-значимата част от света се обърнаха срещу Русия като я припознаха като заплаха. Вече няма връщане назад. Русия загуби доверието на международната общественост.
  • 109 Спецобосрация

    6 12 Отговор
    Росиюшка идет на кино,но путь будет долгой!
  • 110 Hoho Boho

    8 13 Отговор
    На кого му пука какво губи Путин?
    Той освен живота и душата си няма какво да загуби.
    /има ли нещо друго, което може да загуби?/

    Заради него много загубиха живота си...
    НО САМО ПУТИН ЗАГУБИ ДУШАТА СИ.
  • 111 олеле

    6 4 Отговор
    в наше село за продажни помияри си имаме име - палаш
    та, палашът си джавка, щот няма сили да лае, а керванът си върв
    а за кервана имаме друга дума - деветия вал
  • 112 Румпелщилцхен

    17 13 Отговор
    Путин е гений и великан спрямо западните пуделчета. Започнаха да го разбират макар и късно и затова реват неистово.

    Коментиран от #113

  • 113 дa да да

    5 9 Отговор

    До коментар #112 от "Румпелщилцхен":

    Гений, казваш.... ама зъл гений!
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Да бе

    11 5 Отговор

    До коментар #55 от "Дженерал Марк Карлтън":

    Сам знаеш , че това не е вярно . Русия е като анаконда , която бавно удошава плячката си , в случая Украйна .
  • 116 ХА ХА ХА

    15 1 Отговор
    Има ли нормален човек , който да вярва на жалките пасквили от бидоня с развалено зеле ?!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Дааа

    5 13 Отговор
    Путин се оказа глупак. Той се оказа празен тенекия. Те вдигат много шум ама...ама.
  • 119 ГОРКИЯ ПУТИН , КОЛКО ЛИ ХИЛЯДИ ВОЙСКА И

    7 6 Отговор
    ТЕХНИКА ЩЕ ХВЪРЛИ СРЕЩУ НЕПОСЛУШНИЦИТЕ ФАШАГИ !? НЕ ИМ ЗАВИЖДАМ ЗА ,,ПОБЕДАТА" НА УКРАИНСКИТЕ НЕОФАШАГИ ........... ВСИЧКИ ЩЕ ПАДНАТ МЪРЦИНА В КАЛТА НЕЗАВИСИМО ОТ РУСКИТЕ ЖЕРТВИ !
  • 120 Путин към Дойче Веле

    7 1 Отговор
    Сикиджам сикиджам, пара баджам!
  • 121 Нацистка Германия претърпя поражение

    18 5 Отговор
    И отново нацистка Германия ще претърпи поражение в Украйна.

    Украйна ще бъде денацифицирана, а информационните терористи от дойче веле ще бъдат издирвани за престъпленията си в развързаната от западните фашисти информационна война и ще бъдат съдени!54
  • 122 Гларус

    2 5 Отговор
    С тия жертви в жива сила рускините и украинките пак ще са на нашата глава! И на двете! Захарния памук и пуканките отново ще са разменна монета в любовта край морето!
  • 123 Забележете името

    11 3 Отговор
    На автора: Иван Преображенский. Само като скролнах надолу към коментарите и прочетох името на автора, разбрах, че е виц. DW направо трябва да се преквалифицират в издание за хумор, сатира и забава. Нямат равни. 😅😂😂😂
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Aлфа Bълкът

    5 4 Отговор
    Какво щеше да са случи ако държава голяма колкото Италия и Германия взети заедно влезе в ЕС? Щеше да стане една от водещите икономически сили, но за сметка на някои други членки като Франция например като реално щеше да ѝ вземе пазарите за зърно, дори вътрешните. Сега Украйна я чакат едно 15г възстановяване. САЩ пък почват да си продават крадените горива, и втечнения газ.
    Резултатът - Путин свърши работата в полза на глобалистите прецаквайки Русия и Украйна.
  • 127 Адмирации

    1 10 Отговор
    Отново задълбочен и блестящ анализ от „Дойче веле“ и както по времето на информационното затъмнение при комунизма с разпространяваната комунистическа пропаганда и дезинформация , така и днес „Дойче веле“ е отново флагмана на свободомислието и продължава да дава една по реална, истинска и обективна информация и да разяснява широкообхватно с разследвания, факти и анализи политическата обстановка в Русия и по света...!!!
  • 128 124

    10 8 Отговор
    Западът и САЩ се фашизират, истериите, лъжите, личните обиди, омразата им го доказват.

    С години нарушаваха споразуменията, подкрепяха и допринасяха да се развие укрофашизма и затваряха очите си пред престъпленията на азовци, бандеровци! Агресивната им външна политика десетилетия наред донесе смъртта на десетки милиони по света заради егоистичните им интереси.

    Русия е надеждата за по-добър свят без фашизъм!

    Коментиран от #129, #130, #150

  • 129 при Чичо Доктор

    6 5 Отговор

    До коментар #128 от "124":

    Човече Ти не си добре Да се кланяш на убийци на беззащитни майки с деца е индикация че нещо не е наред
  • 130 421

    6 6 Отговор

    До коментар #128 от "124":

    "Русия е надеждата за по-добър свят без фашизъм! "

    Ха ха ..Точно Путинова Русия с обявената тотална война на останалия демократичен и цивилизован свят е носител на фашизма и Путин иска с война и агресия да възстанови и реабилитира господството на изгубения Неокомунистически „Райх“..!!!
  • 131 mi6osp

    7 3 Отговор
    DW чака разгром на Русия.
    Анализите на Хитлер за хода на войната в СССР бяха същите като на DW - за 4 месеца нацистката армия щеше да е на Урал.
  • 132 Урюрвкос

    2 4 Отговор
    разследване на руската група от разследващи журналисти „Проект“, намери на руския държавния сайт обществена поръчка за производство на бели знамена.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Сър Пичук

    4 6 Отговор
    Путин вдигна на крака Русия и я срина.
    Много важно е да знаеш кога да се оттеглиш, но той се полакоми и го пропусна. Вместо да остане в историята на Русия с това, че я въздигна и вкара в световното семейство, той ще бъде запомнен с това, че при него руският народ оцеляваше в мирно време, че Русия се фашизира и стана агресивна и свръх-милитаризирана държава отлъчена от целия цивилизован и демократичен свят.
  • 135 ПУТИН трябва да бъде премахнат !

    4 6 Отговор
    На всяка цена ! ЗЛОТО да се изкорени !
    Дорде е мъничка змията, да и строшим главата !
  • 136 Обявявам лична война на

    3 5 Отговор
    Владимир Путин. Ще го гоня до дупка.
    Няма къде да се скрие. Диктаторче!
    Идвам за теб!
  • 137 Още

    7 2 Отговор
    Немогат дойчетата да преживеят че загубиха ВСВ на страшна цена хахаха и сега при тях е пълно с Айшета и Хасани хахаха кофти а
  • 138 Най много психопати има в Русия !

    4 6 Отговор
    Най големия - ПУТИН !
  • 139 По далече от Русия!

    4 6 Отговор
    Колкото повече, толкова по-добре!
  • 140 Да се проведе :

    7 4 Отговор
    Депутинизация!
    Демедведизация!
    Демитрофанизация!
    Декопейкинизация!
    Веднага! Специална оперативна операция!
  • 141 старт

    5 2 Отговор
    Тоя весник е радиоточка на американското посолство и други антибългарски НПОта на онаямърша Сорос. Не зная как спите спокойно
  • 142 Българка

    6 5 Отговор
    Русия да плаща репарации на Украйна, а убийците Путин и кликата му пред международен трибунал да отговарят за геноцид над украинския народ, международен тероризъм и военни престъпления.
  • 143 Западняците от злоба

    7 1 Отговор
    Са претърпяли май мозъчен срив - лъжливите им медии в деградиращите им общества им остава да се утешават само с илюзиите им в болните им мозъци! Леко да не си отхапете езика от злоба и се отровите.............
  • 144 Само психично болни

    8 1 Отговор
    Живеещи във виртуална реалност могат да твърдят че Русия губи в Украйна! Падането в реалността принципно е много болезнено за западните лъжци!
  • 145 КАЛИ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ръмпези":

    ЯВНО СТЕ НАСИЛНИК СЕГАШЕН ИЛИ БЪДЕЩ
  • 146 Skruch

    0 1 Отговор
    Сега кой ще освободи нашите от Путлер?
  • 147 Путинче

    1 3 Отговор
    Важното е че над 80% от руснаците подкрепят Путин. Останалите не са толкова пияни хахаха
  • 148 Кога ще е ПАРАД ПОБЕДЪЙ

    4 0 Отговор
    В Кiув на Кришчатике ? Оказва се че САЩ и НАТО само от 2014-та година , са Вложили за армията в Украйна $40 МИЛИАРДА /БИЛИОН /. Което разкрива друга ИСТИНА : Западният Бизнес е ВОЙНА а Източният Бизнес е просто БИЗНЕС !
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Aлфа Bълкът

    3 5 Отговор

    До коментар #128 от "124":

    Кажи ми една западна страна в която да има фашизъм? Да се управлява еднолично тоталитарно, да воюва с други нации, да разделя хората на етноси и да ги репресира, да мачка, и заглушава опозицията?
    Май Русия се оказва фашистка държава!

    Коментиран от #155

  • 151 Джак

    3 1 Отговор
    Това горе наистина са само фантазии.В момента Русия води война с Глобализма и унищожава всичко онова,което съсипва държавите в Европа -поробването им от световният фалшиво демократичен и ненормално либерален строй/ред/Пак трябва да Благодарим на Русия.
  • 152 Джак

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Майнс":

    Няма Пентагона,няма това-онова.Свърши либерастията по света!Ура!
  • 153 8 секунди

    2 0 Отговор
    ще отдели Путин за среща със Зеленски, толкова колкото Байдън с наш Кирчо.
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 фантазии

    0 0 Отговор
    Фантазии няма да има остъпление които си мисли, че ще има се е объркал много.
    Следейки процесите от 2014 в Украйна се учудвам даже, че чак сега започна война. Върви демонтаж на много неща в света и само слепците не го виждат.
  • 157 DW вас ви Узритаха от Русия

    0 0 Отговор
    И сега не спират да плюете!! Това вие работата!!