Last news in Fakti

1 Април, 2022 21:47 2 864 13

Бразилската демокрация е застрашена

  • бразилия-
  • демокрация-
  • застрашена-
  • избори-
  • болсонаро

Това заяви днес, Едсън Фачин, председателят на избирателния съд на Бразилия

Бразилската демокрация е застрашена - 1
Снимка: Shutterstock

Бразилската демокрация е "застрашена", каза днес Едсън Фачин, председателят на избирателния съд на Бразилия (TSE), като каза, че страната е изправена пред "бурен период" преди тежките президентски избори през октомври, предаде Агенция "Ройтерс".

Коментарите на Фачин идват, когато проучванията показват, че президентът, Жаир Болсонаро, който многократно поставя под съмнение надеждността на бразилската система за електронно гласуване, намалява разликата пред левия лидер, Луис Инасио Лула да Силва.

Неоснователните коментари на Болсонаро, относно изборните измами накараха някои да предполагат, че той може да последва примера на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и да откаже да приеме каквато и да е изборна загуба. Колкото по-малка е разликата между двамата съперници, толкова по-големи са шансовете за изборна криза, смятат експерти.

"Изборното правосъдие е атакувано. Демокрацията е застрашена. Конституционното общество е нащрек", каза Фачин пред събиране на съдии от регионални избирателни апелативни съдилища. „Необходимо е при изпълнение на задълженията, присъщи на конституционната законност, да се защитава изборната справедливост, демокрацията и изборният процес."

Фачин добави, че целта на избирателния съд тази година "е да гарантира, че резултатите от изборния процес отговарят на легитимната воля на избирателите".

Въпреки подобрението в проучванията, Болсонаро все още е изправен пред тежка битка за спечелване на преизбиране, тъй като гласоподавателите са ядосани от неговото справяне с пандемията COVID-19, както и от високата инфлация и нарастващите цени на горивата.

TSE, заедно с върховния съд на Бразилия, изиграха централна роля в принуждаването на технологичните компании и социалните мрежи да контролират по-добре потребителите в страната, които разпространяват дезинформация относно изборните измами и науката за COVID-19.

И двата съда бяха мишена на Болсонаро и неговите поддръжници, които ги обвиняват в съдебни престъпления.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Героите на украина...плоштад..

    4 37 Отговор
    ...хвала нацисти от Азов, десен сектор....

    Коментиран от #6

  • 2 Ако е застрашена

    46 4 Отговор
    САЩ ще ви санкционират и ще се оправите
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    38 5 Отговор
    Айде бе...!!! Руснаците да не нападат и там...!!! Запада , само това разбира , като застрашена демокрация !

    Коментиран от #12

  • 5 Болсонаро

    2 7 Отговор
    да се поклони на Левичаро..
  • 6 И аз

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Героите на украина...плоштад..":

    Си гласувах минус ..пфу за нацистите укра
  • 7 Пелето

    10 7 Отговор
    А каква демокрация в Бразилиана бе то там освен футбола наистина развъдник на супер футболисти и превъзходното кафе к.во друго а да има и още оооо как забравих е да това дето върти света е а да дрого -дрого !
  • 8 Демокрацията на САЩ

    36 3 Отговор
    Щом намесиха "застрашена демокрация", явно САЩ възнамеряват да свалят правителството. Един и същ сценарий се повтаря по света. Първо Украйна, сега дойде ред на Бразилия.
  • 9 "1948" по Оруел

    31 2 Отговор
    Някой да не е разбрал досега че "демокрацията" е утопия подобна на комунизма? Реална демокрация няма, особено пък в САЩ, но има много държавни преврати подплатени от САЩ в името на "демокрацията".

    Коментиран от #10

  • 10 Голям праз

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от ""1948" по Оруел":

    Много точно! Те и лозунгите са им едни и същи.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Е тя там стана силно застрашена

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Откакто Бразилия реши да не наложи санкции на Русия.
  • 13 Сандо

    3 0 Отговор
    Айде и нея ще трябва да я спасяваме!Нека да им изпратим нашите харвардци,и за тях добре,а за нас - още повече.
Новини по държави: