Last news in Fakti

5 Април, 2022 21:55 3 223 21

Гърция изплати дълга си към МВФ две години предсрочно

  • гърция-
  • икономика-
  • международен валутен фонд-
  • кириакос мицотакис

Фондът отпусна заем от 32 милиарда евро за Атина като част от спасителната помощ след финансовата криза на страната, която започна преди повече от десетилетие

Гърция изплати дълга си към МВФ две години предсрочно - 1
Снимка: shutterstock

Гърция изплати две години предсрочно последната вноска от дълга си към Международния валутен фонд (МВФ), предаде ДПА.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи новината в профила си в Туитър.

Той изрази задоволството си от това, че Гърция е платила последната вноска от 1,9 милиарда евро (2,1 милиарда долара) на МВФ, като подчерта, че това е „краят на една ера“ за Гърция. Той допълни, че тежката гръцка финансова криза през 2010 година е била една „сива глава“ от гръцката история, която гърците не трябва и няма да преживеят отново.

МВФ отпусна заем от 32 милиарда евро за Гърция като част от спасителната помощ след финансовата криза на страната, която започна преди повече от десетилетие.

Последната програма за икономии и реформи в Гърция приключи през август 2018 година. Оттогава Атина става все по-стабилна и отново взима заеми на капиталовите пазари.

Лихвите по 10-годишните гръцки държавни облигации в момента са около 2,5 процента. В разгара на криза през 2012 година те скочиха до над 35 процента за известно време.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 византийски пиниз

    23 23 Отговор
    Гърчолята са долни и в червата.
  • 3 300 000 000 000

    25 5 Отговор
    300 000 000 000.
  • 4 Бизнес

    24 1 Отговор
    ✔Гърция изплати две години предсрочно последната вноска от дълга си към Международния валутен фонд (МВФ), предаде ДПА.✔
    🤠Преди десет години фин.мин.Дянков предвиди това, (а много финансисти предричаха неизбежен фалит) .
  • 5 Герберасти

    60 1 Отговор
    Нашия Бойко се кълнеше че Гърция загива а Дянков ни уверяваше че нашата постна пица е по добра от гръцката...НАРОДЕН СЪД за лицемерите на ГЕРБ
  • 6 Всички

    61 0 Отговор
    Всички се оправиха. Гърците и в кризата имаха по-високи доходи, сърбите бяха във война и имат по-висока средна заплата, макетата имат по-високи пенсии, Виетнам беше изравнена със земята и сега е топ икономика, само България е управлявана от некадърници. Кирчо и той никакви реформи не направи в икономиката, все още има вратички в закона да се крадът фирми, укрива се по-голямата част от ДДС-то във всички фирми, няма облекчаване на процедурите, ако искаш да станеш земеделец или производител, няма субсидии, както е в ЕС и не ми се пише повече.

    Коментиран от #13, #16, #20

  • 7 да да

    31 0 Отговор
    Опаа!Така се прави! По гръцки,даже имат да им дават!
  • 8 Към мфв добре

    16 4 Отговор
    А какво правим към частните кредитори към които дължим 300 млрд?

    Коментиран от #12

  • 9 козяк16

    8 12 Отговор
    намерих тази новина в търсачката в други източници само ,че на английски език.
    Там се казва са плати гърците първата вноска от спасителния пакет. Тоест май 2010 г са им дали първите пари от 2.65 млрд евро. Вече сме април 2022 г. След 12 години те си връщат първия заем с добра лихва
    До 280 млрд евро през 2010 година ,а сега тази пари ще се 330-350 млрд евро в днешни пари.
  • 10 лудия

    9 10 Отговор
    Това много фалшиво ми прозвуча. Може ако са и опростили
  • 11 Така ми се види

    23 1 Отговор
    Когато краварника си плати трилионите борчове, тогава и гърция ще си плати 300-те милиарда.
    Единствено грък може да врътне евреин.
  • 12 Бачо Киро

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Към мфв добре":

    Отдавна няма такива. Меркел и Саркози им платиха отдавна с парите на ЕС и после всички плюха по гърците. Частните кредитори пък им дадоха пари, които отидоха обратно в техните приятели от немската индустрия - Siemens, Hochtiefbau AG, немски танкове, немски подводници и тн. Hochtiefbau AG са най-големият длъжник в Гърция с над 1 милиард неплатено ДДС.... Може да си мислиш, че гърците са спретнали схема, но това единствено значи, че си наивен.
  • 13 Тъй като в Сибир.

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Всички":

    Абе има хляб в земеделието, та там близо до правителството да си, направиха мелници на гърба на жалния обитател (народа) и малките са прави, ама малките трябва да се женят-съюз вместо това, всеки гледат в яденето на другия. Българска работа.
  • 14 Рошко

    4 2 Отговор
    Аз само да попитам а онези опростените 200 милиарда забравите ли ги или си мислите че ние сме

    Коментиран от #19

  • 15 Атина Хабер

    16 0 Отговор
    в Гърция днес казват, че България купува F-16 на много скъпа цена, докато рафалите, които са по-добри и по-нови, са по-евтини и че очевидно случаят е подозрителен за подкуп
  • 16 Дедо Пене

    2 10 Отговор

    До коментар #6 от "Всички":

    Сърбите, македонците и даже румънците имат по-ниски доходи от нас!!! НАПРАВИ СПРАВКА ЗА СРЕДНА ЗАПЛАТА и начин на облагане!

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 веселяк

    7 1 Отговор
    Друго си е Вожда да го каже-"Премиерът Бойко Борисов реагира след изявлението от гръцка страна, че българските заплати са лош пример за южната ни съседка. По думите на министър-председателя гръцките министри трябва да се съсредоточат върху проблемите си и да вземат пример от нас по отношение на външния ни дълг и дефицита."
  • 19 ARIS

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Рошко":

    Какви 200 бе Рошко. Къде се буташ барабар с мъжете
  • 20 Момчил

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Всички":

    Макетата вече нямат по-високи пенсии,защото тук се вдигнаха за последните 2 години пенсиите. Разбира се , цените се вдигнаха доста повече и съм убеден,че в Македония ония цървули могат да си купят повече неща с техните по-ниски пенсии от нашите пенсионери тук.
  • 21 Въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дедо Пене":

    Ми, направих справка и да ти кажа ,че си доста в грешка за румънците. За другите май си прав. Но пък в Румъния е по-скъпо всичко ,така че май сме на един хал.
Новини по държави: