Last news in Fakti

7 Април, 2022 16:50 1 920 12

Ковачевски: Имаме нужда от бързо, но не от прибързано решение за България

  • димитър ковачевски-
  • северна македония-
  • скопие-
  • вмро-дпмне

Премиерът подчерта, че няма тайни преговори и разговори по този въпрос и че всичко, което се обсъжда, вече е известно, отношенията със София се основават на искрена комуникация между двете правителства и между него и Кирил Петков

Ковачевски: Имаме нужда от бързо, но не от прибързано решение за България - 1
Снимка: БГНЕС

„Винаги съм казвал, че имаме нужда от бързо, но не прибързано решение“, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, в отговор на въпрос дали има възможност до юни да бъде вдигнато ветото на България за старта на преговори на страната за членство в ЕС. По думите му в момента се водят разговори, но все още няма взаимно приемливо решение.

„Външните министерства на двете страни работят по политически въпроси. Тези политически въпроси се обсъждат на срещи в съответствие със стандартите на международните отношения. В момента работим по обмен на идеи по отворени политически въпроси и щом има документ или решение, което е приемливо и за двете страни, то ще бъде съобщено на институциите в България в съответствие с техните законови процедури, както и у нас, в съответствие с нашите разпоредби и нашите закони", каза премиерът Ковачевски.

Той подчерта, че няма тайни преговори и разговори по този въпрос и че всичко, което се обсъжда, вече е известно, отношенията с България се основават на искрена комуникация между двете правителства и между двамата премиери. „Работните групи вече работят с конкретни резултати в областта на икономиката, инфраструктурата, образованието, културата и европейската интеграция. Вече подписахме редица меморандуми въз основа на работата на тези работни групи и имаме конкретни стъпки в различни области“, каза Ковачевски.

Що се отнася до информацията, че има лица, които работят в държавни институции и които на практика са работили срещу постигне на споразумение между Република България и Република Северна Македония, Ковачевски уточни, че с министъра на външните работи Османи са имали информация още от първия ден, но това е класифицирана информация Министерството на външните работи я е придвижило към съответните служби.

Димитър Ковачевски днес посети обновеното онкологично отделение на „ Университетска клиника по детски болести“ в Скопие.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Toshko

    28 5 Отговор
    Имаме нужда от бързи предсрочни избори или референдум, а това менте от Харвард да си оди!
  • 2 Красимир Петров

    21 3 Отговор
    Само гледайте как предателят Киро ще клекне на Македония.
  • 3 Абе

    16 2 Отговор
    самите Макета нямат зор те самите го казват

    Коментиран от #5

  • 4 😃😃😃

    20 2 Отговор
    До кога ще го търпим това менете?!
    Този е способен да продаде и жена си и децата си, за народа .... няма и да се пазари, ще ни мине за разходен материал!
  • 5 Киро Острото

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    Ама аз съм на зор!
  • 6 Време е

    3 9 Отговор
    Кога, ако не сега е точният момент да започнат преговорите със Северна Македония?
    До юни месец началото ще е факт.
    България вече се отказа от общата история, езикът българите в Македония.
    Сега се измисля щадяща формула, която ще "смели" вече станалото, промяната в българската истороиграфия, учебници и т.н. Предстой и даване на автономия в Пиринско.
    Всичко останало са глупости.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 848

    14 0 Отговор
    Днес Албания официално поиска отделяне от РСМ за начало преговори за ЕС.
    Посочена е причината: неспазване договора за приятелство БГ/РСМ от страна на РСМ по отнощение историята и формулата за езика. Рещението се поддържа от 65 % от населението.
    Не увират маке кратуните.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стефчо

    5 0 Отговор
    Тоя филм сме го гледали милион пъти -влизат в ЕС и продължават с още по-яростна антибългарска пропаганда.
  • 11 Ще си седите

    4 0 Отговор
    Под вето докато не ви уврат тия тикви дето ги ползвате за глави шиптерняци такива
  • 12 ЕТО

    0 0 Отговор
    Едно бързо решение/ ЕС през крив макарон.
Новини по държави: