Last news in Fakti

12 Април, 2022 13:53 1 698 15

Еди Рама: Отделяме се от РСМ, ако до юни не започнат преговори

  • еди рама-
  • албания-
  • северна македония-
  • европейски съюз

В началото на април албанският премиер вече заяви, че гражданите в страната му искат Албания и РСМ да бъдат разделени в преговорите за членство в ЕС, ако остане българското вето срещу Скопие

Еди Рама: Отделяме се от РСМ, ако до юни не започнат преговори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Албанският премиер Еди Рама по време на своето посещение в Германия повтори, че Албания "ще се отдели от Република Северна Македония, ако преговорите с ЕС не започнат официално през юни", цитира думите му македонското електронно издание "Либертас".

"В случай на отделяне на Албания от Северна Македония отзивите са положителни: (така мислят) 65% от албанските граждани, които участваха в националното допитване. Това ще стане от наша страна само ако преговорите с Албания не бъдат стартирани официално през юни заради България. До юни ще продължим да сме заедно със Северна Македония, като смятаме, че и двете страни трябва да получат зелена светлина. "Ако България блокира пътя през юни, ще поискаме да бъдем разделени, защото е невъзможно дълго да останем заедно", каза Рама на съвместна пресконференция в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц.

Според албанските медии Шолц от своя страна е подчертал важността на Берлинския процес, като е добавил, че "е дошло времето Западните Балкани да се присъединят към ЕС".

" Неколкократно съм споменавал въпроса за членството в ЕС на Западните Балкани. Вярвам, че сега е моментът, че мина много време и сега трябва да бъде направена следващата стъпка. Мога да Ви уверя, че с властта, която имам и с цялата подкрепа на федералното правителство, това наистина ще се случи. Моето впечатление е, че живеем в ново време и това е свързано с руската агресия. В Европа се засилва разбирането, че трябва да се подкрепяме взаимно. "Ще бъда ангажиран с всичко, което подкрепя Берлинския проект", каза Шолц.

Припомняме, че в началото на април албанският премиер вече заяви, че гражданите в страната му искат Албания и РСМ да бъдат разделени в преговорите за членство в ЕС, ако остане българското вето срещу Скопие.

Германският външен министър Аналена Бербок коментира след среща на външните министри в Люксембург, че ЕС трябва да започне преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония през първата половина на 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз викам дека

    31 0 Отговор
    и самите албанци в РСМ да се отделат към Албания! РСМ ке стане илядо души!
  • 2 Правилно

    30 0 Отговор
    Подкрепям
  • 3 Ние

    6 25 Отговор
    северомакедонците от от Шумен предлагаме България да бъде извадена от ЕС и разделена по-равно между съседите си!

    Коментиран от #6

  • 4 РАЗВОД МИ ДАЙ

    15 2 Отговор
    АЛБАНИЯ В ЕВРОСЪЮЗА , МАКЕДОНИЯ В ЕВРОАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ.И ВСИЧКИ ДОВОЛНИ

    Коментиран от #9

  • 5 Астра

    18 2 Отговор
    Отлично Еди!
    Подкрепям.
  • 6 Кюрд

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ние":

    ТО в шумен само турски sigani и си искат турция, но ще ви преседне.
  • 7 Теодор Рузвелт

    5 4 Отговор
    Македония и Албания да станат щат на САЩ, ЕС не им трябват
  • 8 Перо

    15 0 Отговор
    Немските джендъри могат да говорят само за себе си! Не е нужно да чакат албанците до юни и да губят време, ами веднага да предприемат стъпки за отделянето си от македонистите, които са им като воденичен камък!
  • 9 Гошо

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "РАЗВОД МИ ДАЙ":

    Тоя евроазийски умря. Нема го вече
  • 10 Селяк

    1 5 Отговор
    Навсякъде чувам Юни месец като най-важния за Макадония и как ние сме щели да дадем зелена светлина Юни месец… това го чух от ХариКиро, в последствие от други партии и други коментатори, и съответно от лидери на други държави. И сега с това изказване на Албания означава, че Юни месец, ще е най-напрегнатия за България, защото от една страна Албания заплашва ЕС, че ще се отдели от Македония ако на Македония не се даде зелена светлина, и това напряга ЕС, а от там те пък натискат ХариКиро и май ще клекнем.. щот сме добри в клякането!
  • 11 пегъзий

    9 0 Отговор
    Германският външен министър Аналена…

    това обяснява всичко.
  • 12 Бамбука

    8 2 Отговор
    Това вече е мъжка приказка. Източна Македония на България, южна на Гърция, западна на Албания и северна на Сърбия.

    Коментиран от #13

  • 13 Дика

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бамбука":

    Без Сърбия
  • 14 българин

    5 0 Отговор
    А така и албанците започват да ги натискат.
  • 15 Минчо

    5 0 Отговор
    Правилно! Защо им е да страдат от глупостта на северно македонците?
Новини по държави: