Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Април, 2022 17:40 2 269 27

Макрон: Използването на думата "геноцид" не помага на Украйна

  • еманюел макрон-
  • геноцид-
  • украйна-
  • буча-
  • русия-
  • владимир путин

Няколко лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, обвиниха руския държавен глава Владимир Путин в извършване на "геноцид" в Украйна, позиция, приветствана от Зеленски

Макрон: Използването на думата "геноцид" не помага на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон защити решението си да не използва думата "геноцид" по адрес на Владимир Путин, като подчерта, че според него "словесната ескалация" няма да помогне на Украйна и може да доведе до намеса на Запада, предаде Франс прес.

Френският президент уточни пред радио "Франс бльо", че сутринта е разговарял с украинския си колега Володимир Зеленски, който вчера изрази съжаление за отказа на Макрон да заклейми случващото се в Украйна като "геноцид". Двамата ще разговарят отново днес, уточни френският държавен глава.
"Думата геноцид има определено значение" и подобни квалификации трябва да се правят от юристи, а не от политици, подчерта Макрон на път към северозападния град Хавър в рамките на кампанията си за президентските избори.
"Държавите, които смятат, че това е геноцид, са задължени да се намесят според международни конвенции", припомни френският президент. "Това ли искат хората? Не мисля така", защото би означавало да станат участници в конфликта, подчерта той.

Още новини от Украйна

"Всички трябва да запазят хладнокръвие", добави Макрон, като подчерта, че "вербалната ескалация, без да са пресметнати последствията, не помага на Украйна".

"Поддържам същата линия на действие: да направя всичко, за да спре тази война, да бъдем на страната на украинците, да продължим да прилагаме мерките на солидарност и да работим за връщане към мира и за защита на нашите сънародници от войната", заяви Макрон в заключение.

Няколко лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, обвиниха руския държавен глава Владимир Путин в извършване на "геноцид" в Украйна, позиция, приветствана от Зеленски. Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се въздържаха от използването на този термин, припомня АФП.

"Геноцидът е строго дефиниран в международното право. В ООН ние разчитаме на правното определение на съответните съдебни органи", подчерта генералният секретар на организацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    57 8 Отговор
    Геноцид се извършваше 8 години в Донбас .

    Коментиран от #9

  • 2 Делю Хайдутин

    51 8 Отговор
    Льо Пен му диша във врата.ха ха ха ха
  • 3 Зззз

    53 6 Отговор
    Ех лицемер с лицемерие, пече ти се яйце ,в неделя втори тур за президент, икономиката ви без руска газ умира смееш ли да кажеш за геноцид какъвто няма но причината е гореизброените.
  • 4 фбр

    47 14 Отговор
    Браво на Макрон ! Има силата да се противопостави на памперса Байдън и зеленият наркоман , който си въобразява , че целият свят му е длъжен и може да го върти на малкия си пръст!

    Коментиран от #17

  • 5 Иван

    1 2 Отговор
    СтаЙчо събудиЛи се? Дай да видим какво ДРаскаш пак.
  • 6 Илия

    8 28 Отговор
    Ето за това Франция и Германия никога няма да бъдат повече империи.Мишкуването във световната политика винаги води до крах.
  • 7 SCH JVLIVS II

    26 9 Отговор
    Браво Макрон 👏 пич си ,надявам се скоро нариташ и Байдън къде му е мястото, не си просто момче!Зелински не знае кога да спре, има нужда от лечение изморихме се да гледаме лъжи,филми и проповядване на русофобия, санкция ......
  • 8 Скорпи

    2 8 Отговор
    Ами ти,като го даваш по кротко...постигаш ли нещо.....
  • 9 Гост

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Имаш ли селфи от там....да видим как е било...
  • 10 Макрон и той като нашия се снишава.

    2 32 Отговор
    Дано да е само за изборите. Докато при нас и преди и след е все тая. Да отидеш в Португалия, когато ....яйце ни се пече... Иронията е, че поклонът на Изток дойде от най-западната държава на европейския континент - Португалия. Най-отдалечената от военните действия. И най-безопасната. Докато лидерите на цивилизования свят отиват във воюващата Украйна, за да окажат подкрепа в битката й срещу агресора, да бъдат свидетели за зверствата, извършени от руските военни, президентът на България избра да избяга по периферията – в политическия, моралния и географския смисъл. Всъщност не е просто ирония, гротеска е.

    Коментиран от #11

  • 11 Румен Радев

    19 6 Отговор

    До коментар #10 от "Макрон и той като нашия се снишава.":

    Крим е руски!

    Коментиран от #14

  • 12 нашия

    20 3 Отговор
    Чакат го избори Макарона и не смее много много да мърда ...да не би да се надене на коравеца на французите.....
  • 13 !!!?

    9 17 Отговор
    Правилно мосю Макрон - вместо "геноцид" можеш да употребиш "благородни цели" !!?

    Коментиран от #16

  • 14 !!!?

    8 24 Отговор

    До коментар #11 от "Румен Радев":

    Варварската война на Кремъл в Украйна доказва, че Крим не е росски !!!?
  • 15 GnG

    25 2 Отговор
    За разрешаването на конфликта не помага и изпращането на ОРЪЖИЕ и НАЕМНИЦИ, срещу Русия !

    Коментиран от #21

  • 16 SCH JVLIVS II

    26 4 Отговор

    До коментар #13 от "!!!?":

    Ай стига с филмите на Зелински вече е банално!
  • 17 Някой

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "фбр":

    Предлагам преди да го прави да изчакаме резултатите от изборите в неделя. Ако го изберат и продължи със същата реторика тогава може да бъде похвален.
  • 18 Батьтко Махно

    2 7 Отговор
    Рослямистите могат да му имат пълно доверие това кикиме! Песков заяви,че ромсийскатапедерация разчита на приятелите си в европа. А приятелите са Германия и Франция. Германия като че разбра грешката си,но французите не! Рено ако фалира тоя тиквеник трябва да ги национализира и да се занимава с куп бъркотии покрай това.
  • 19 Винокурова

    14 2 Отговор
    Абе какъв руски геноцид ?! Zеленски твърди, че руските войници бягали... Е добре, как бягат, копаят гробове, хвърлят тела и ги зариват ?!?!?! Това е невъзможно !!!
  • 20 ComfortablyNumb

    3 0 Отговор
    Французите са пoсерковци! Винаги играят една игра на края на която някой трябва да им забърсва зaдника.
  • 21 Гост

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "GnG":

    Ами то е най лесно ...Признаване на Крим за руски...ДНР...ЛНР...няма да членува в НАТО и готово....войната спира...Само че това ще го направи някой безгръбначен....Единият е окупатор,другият защитава Родината си...
  • 22 Теодор Рузвелт

    4 0 Отговор
    Наполеон се обръща в гроба от думите на Макрон
  • 23 MGewehr

    5 0 Отговор
    Когато става вьпрос за война реално исторически, франсетата не са спечелили нито една война в Европа а само са поробявали в Северна Африка. Генерал ДЕ ГОЛ влиза "триумфално" в Париж след като седмица преди това Американците вече са освободили Париж!!!
  • 24 Барабар с мъжете

    5 1 Отговор
    А за геноцида проведен от САЩ над Япония и коренното население на Северна Америка т.е. индианците те и до ден днешен не си признават за това, но иначе обвиняват Русия за такъв над Украйна.
  • 25 В.В.П.

    2 1 Отговор
    Наказателните батальони ,знаят за геноцида през тези 8 год в Донбас.Нека да се щадят цивилните !.Военните да се неутрализират на място .И в крематориума.
  • 26 ганю

    1 1 Отговор
    Бъркате нещо ми се стува
    Геноцид беше воината на Сащ срещу виетнам,камбоджа,афганистан,ирак и т.н
    това е операция срещу мафиотските украински боклуци и срещу гадните лаборатории на сащ за тровене на народа
  • 27 kingsize

    1 0 Отговор
    Макроне, иди да наместиш чакрите на бабичката си...
Новини по държави: