Тема: Украйна

14 Април, 2022 10:00 4 506 34

Защо Зеленски отказа да приеме германския президент

  • володимир зеленски-
  • франк-валтер щайнмайер-
  • германия-
  • русия-
  • украйна-
  • президент-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл

Дипломатически скандал на най-високо ниво

Защо Зеленски отказа да приеме германския президент - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента украинците явно гледат с лошо око на Германия. Доказва го вчерашният дипломатически скандал: президентът Зеленски в момента не желае да се среща в Киев с германския държавен глава, най-високопоставения представител на ФРГ.

Това сигурно е шокирало германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който заедно с полския президент Дуда и с президентите на трите балтийски държави се подготвяше за посещение в Киев, държано в дълбока тайна до последния момент. Когато на вчерашната му пресконференция във Варшава беше повдигнат този въпрос, Щайнмайер първоначално избегна прекия отговор. Малко по-късно обаче най-големият булеварден вестник в Германия излезе с новината и президентът отново застана пред микрофоните. "Бях готов (за посещението - бел.ред.). Но очевидно - и аз трябва да се съобразявам с това - в момента съм нежелан в Киев", каза Щайнмайер.

Причините за "необичайната" реакция

Германското правителство даде едно рамо на държавния глава. "Федералният президент ясно и еднозначно подкрепя Украйна", каза правителственият говорител и припомни, че в международен план тъкмо Германия е сред най-горещите застъпници на Украйна.

Косвено го доказва фактът, че трима депутати от Бундестага, представители на трите управляващи партии, по същото време бяха сърдечно посрещнати в Западна Украйна. Сред тях беше и Мари-Агнес Щрак-Цимерман от Партията на свободните демократи, според която реакцията на Киев към плановете за посещение на Щайнмайер е "необичайна". "Не е дружелюбно, но нервите навсякъде са оголени. Ето защо препоръчвам случаят да се изясни зад кулисите."

Но защо Зеленски отказва да се срещне със Щайнмайер? Наблюдателите смятат, че според Киев германският президент през последните години е водил прекалено приятелска политика спрямо Русия. Още докато беше министър на външните работи, Франк-Валтер Щайнмайер непрекъснато насърчаваше изграждането на тръбопровода "Северен поток 2". И миналата седмица беше принуден да признае грешката си: "Вярно е, че трябваше да се отнесем по-сериозно към предупрежденията на нашите източноевропейски партньори. Особено в годините след 2014-а и при изграждането на "Северен поток 2". Беше грешка да държим на този проект."

Независимо от това признание, от допуснатите грешки и заблуди - едва сега става ясно в каква степен германската политика по отношение на Русия е разтревожила и ядосала Киев. Немалко критици в Берлин предупреждават, че на този фон в момента Германия е длъжна най-после да се отърве от проруския си имидж и да окаже на Украйна онази помощ, която ѝ е необходима, за да отблъсне руската агресия. Двете по-малки партии в управляващата коалиция - Зелената партия и Партията на свободните демократи, вече са убедени, че на Киев спешно трябва да се доставят тежки оръжия, а по-конкретно танкове. Особено пред лицето на задаващата се мащабна руска офанзива в Източна Украйна.

Позицията на Германия остава сдържана

Но правителственият ръководител, канцлерът Олаф Шолц от Социалдемократическата партия, явно още не е готов да прегърне този възглед. Молбите от Киев напоследък стават все по-настойчиви, но въпреки това Шолц се държи на дистанция. Критиците го обвиняват, че удря спирачката на така важните оръжейни доставки, докато лидерът на социалдемократите в Бундестага Ролф Мюцених защитава канцлера и свой съпартиец с обяснението, че Шолц проявявал разумна умереност. Мюцених припомня, че Германия е сред държавите, вече доставили голямо количество оръжие на Украйна, и прави едно важно уточнение: "От друга страна ние обещахме на гражданите във Федералната република, че няма да ставаме страна в тази война. Движим се по острието на бръснача."

Канцлерът и неговият екип навярно имат и друга причина за сдържаното си поведение. Те може би не желаят да затръшват и последната открехната дипломатическа вратичка. Само дето украинците вече нямат никакво време. Впрочем, и германското правителство няма време, защото скоро може да се окаже, че най-близките партньори на Германия за пореден път оценяват политиката на Берлин с думите "твърде малко, твърде късно".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно

    66 2 Отговор
    Щом не си с нас, значи си против нас - първобитна логика.
  • 2 Щото

    60 2 Отговор
    знае, че германия е окупирана държава и вече не е фаворита на наглосаксите. За съжаление не разбира, че и него ще подритнат. Но пък всяко зло за добро. За Германия става все по ясно, че ще ги похарчат в името на победата.
  • 3 Някой

    87 2 Отговор
    "Защо Зеленски отказа да приеме германския президент". Каквото и да са ви обясненията истината е, че определени сили напомпаха самочувствието на Зеления и той много си повярва, че е световен фактор.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Теле

    57 3 Отговор
    Швабите да отрежат зеления тотално
  • 7 ДОРИ И ГЕРМАНИЯ НЕ ИСКА ДА СИ ИМА

    49 4 Отговор
    РАБОТА С ФАШИСТИ НО ПРЕХВЪРЛЯ ВИНАТА ВЪВ ЗЕЛЕНСКАТА ПОДЛОГА НА БАЙДЪН !
  • 8 Последния Софиянец

    52 4 Отговор
    Германия и Русия може да са най силния съюз в света.Немски инженери и руски суровини.

    Коментиран от #10, #32

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Това винаги е било кошмара

    45 2 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    на островитяните. Всички войни в европа последните две столетия са с цел недопускане на подобно сближаване. Само гледай как троловете ще реагират. Все едно се включва закон на роботиката.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 !?!?

    42 2 Отговор
    Дали защото помни, че германски журналисти направиха документални филми за нацизма в съвременна Украйна, а държавната администрация не им попречи да бъдат публикувани?! Ако е така то трябва да спре всякакви отношения и с американците, французите, испанците, българите и още няколко държави. Еле пък с американците, защото чак и сената им направи официално разследване и се установиха някои неудобни факта.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Урюрвкос

    14 1 Отговор
    ключовия израз==="Ето защо препоръчвам случаят да се изясни зад кулисите."===Зеленски помни обещания на Щайнмайер за гаранции към Янукович които работиха само 4 часа и задкулисно му спретнаха преврат.
  • 17 хи хи хи

    5 4 Отговор
    По смешна лъжа Фейк не бях чел
  • 18 нормално е

    33 1 Отговор
    Ами това все пак си е последователно поведение на Зеленски: хленчи като жена, иска всичко като жена, сърди се и не казва за какво като жена...
  • 19 Лост

    26 1 Отговор
    Само после Зеленский като по звъни да няма-"Абонатът е изключи телефона си или се намира в зона без покритие. Моля обадете се по късно."
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ами

    28 0 Отговор
    Има една максима "Ти си ми мил,ама аз 6ъм си по-мил".На Зеленски колко пъти да му се обяснява,че в Европа сме енергийно зависими от Русия и нашите правителства трябва да оставят своите народи да мизерстват,за да помагат на Украйна.Помагат,помагат,но всичко в границите на РАЗУМНОТО.
  • 22 някой

    24 1 Отговор
    Сега на ред е Франция да разбере колко сериозен партньор е Зеленски
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 И аз

    22 1 Отговор

    До коментар #14 от "Баш софиянец":

    И аз съм на мнение,че когато си зависим от някого,не си в позиция ти да поставяш условия.Въобще не се полагат усилия за преговори,ами се РЪЧКАТ европейските страни да правят нещата в собствен ущърб,за чужди интереси.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Винкело

    20 0 Отговор
    ... защото се държи като 90% от украинските "бегълци" в България - нагъл, безцеремонен, алчен. Все повече заприличва на наш циганин пред телевизионни камери в "Социални грижи".
  • 27 Съдията Дред

    20 2 Отговор
    Пудела на Байдън се взе много на сериозно.
  • 28 БЕСЕН Е ЗЕЛЕНСКИ НА ГЕРМАНЦИТЕ

    4 0 Отговор
    НЕ ГО БРЪСНАТ ЗА СЛИВА ! У НАС ПЪК СА В ПЕЧАТ УЧЕБНИЦИ ПО НАЦИЗЪМ - ОТ ПЪРВИ ДО 12ТИ КЛАС ! В ДЕЦКИТЕ ГРАДИНИ ЩЕ ПРЕПОДАВАТ ДЕПУТАТИТЕ И ПЕДОФИЛА СЛАВИ !
  • 29 Май май

    10 0 Отговор
    Тоя шут взе да се взима много на сериозно! Крайно време е да се осъзнае и огледа, че не е в позиция да "чупи стойки". А и е ясно ако не го изкормят чеченците ще го направят украинците защото той е главният виновник за разрухата и състоянието до което ги докара! А за да си измие бъкията която забърка иска да вкара и останалия свят във войната за която е виновен лично той и националистическите групировки които покровителства!
  • 30 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    Даже дойче веле не може толкова да извърти нещата,че да не се разбере същността.Никоя страна не ще да си слага таралеж в гащите и да прати нещо като тежко въоръжение,може би само България,режима би го пратил,ама няма,липсва,от къде да го вземат?Още не им е хрумнало да купят на лизинг бойна техника от ЕС и да я пратят възторжено на зеленски.Може да го направят,колко им е акъла,такава комбинация дори ще изкефи максимално американците.А Русия навярно ще ни обяви война и ще ни освободи както през 44 г.
  • 31 Ал Тъпоне

    0 1 Отговор
    Бог създаде хората еднакви. Колт ги направи различни!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сандо

    2 0 Отговор
    1.Защото е бил дрогиран
    2.Защото така са му наредили
    3.Защото е глупав човек.
    И благодарение на тези три неща загроби Украйна и народа и.
  • 34 Германците

    0 0 Отговор
    са избити 1941-45г.Това,което сега живее в Германия са комунисти от ГДР,емигранти и внуци на руски войници.Позор за Германия!