Last news in Fakti

18 Април, 2022 08:45 3 821 18

Великденски маршове за мир: пацифисти или "пета колона на Путин"?

  • германия-
  • война-
  • пацифисти-
  • украйна-
  • владимир путин

Вицеканцлерът Роберт Хабек от Зелените предупреждава, че са възможни злоупотреби с демонстрациите

Великденски маршове за мир: пацифисти или "пета колона на Путин"? - 1
Снимка: DW

Традиционните великденски маршове в Германия се обявяват против руската агресия в Украйна, но и срещу доставката на оръжията за Киев. В настоящата ситуация исканията им се натъкват на сериозна критика.

В почти 80 германски града хора се включиха в традиционните великденски маршове за мир. Основните теми бяха осъждането на руската война в Украйна и критиката към планираното мащабно въоръжаване на Бундесвера. Организаторите обявиха, че участието тази година е било много по-масово, отколкото в предишни години.

В демонстрациите в Бремен и Берлин се включиха по около 1200 души. В Дуисбург и Кьолн също участваха стотици. Те носеха плакати, на които пише "Сложете край на войната в Украйна" или "Не на войната", както и "Който доставя оръжие, ще пожъне война".

"Исканията ни са по-актуални от всякога"

"Нашите искания за мир и разоръжаване са по-актуални от всякога, включително с оглед на опасността от възможна ядрена ескалация", казва Кристиан Гола от мрежата, която координира проявите.

Еберхард Пширембел от организаторите на великденските маршове в Рурска област заяви, че "скандалната и изключително жестока война" на Русия в Украйна разкрива и политическите грешки на Германия. "В продължение на 18 години всички федерални правителства са водили все същата "отбранителна" мирна политика към оръжейната индустрия". Обявеното сега значително увеличение на разходите за въоръжаване "не е обрат, а само безнадеждно продължение на същото".

Директорът на протестантската мисия в Долна Саксония Михаел Тил смята, че войната в Украйна създава сериозна дилема. "От една страна, трябва да се обявим ясно срещу всяко въоръжаване, но от друга страна, не можем да гледаме безучастно как хора биват убивани и прогонвани от родината си в резултат от еднозначно нарушаване на международното право."

"Пацифизмът е далечна мечта"

Вицеканцлерът Роберт Хабек от Зелените предупреждава, че са възможни злоупотреби с демонстрациите. "Мир може да настъпи и ще настъпи само когато Путин прекрати своята агресивна война", казва той. Затова по време на великденските маршове трябва ясно да се изтъкне, че те са насочени против войната на руския президент. "Абсолютно ясно е кой в тази война е агресорът, кой в своето тежко положение се отбранява и кого трябва да подкрепим - включително с оръжие."

В момента пацифизмът е "далечна мечта", допълва Хабек. Путин заплашва свободата на Европа. "Военните престъпления очевидно са част от неговия начин за водене на война. Беззащитни цивилни граждани биват убивани целенасочено, пленниците биват екзекутирани, семейства биват разстрелвани, болници биват атакувани с ракети." За него би било "най-голямата вина", ако просто се наблюдава отстрани.

"Петата колона на Путин"

Александър Граф Ламбсдорф от Свободната демократическа партия за пореден път остро осъди великденските маршове. Той ги обвини в подкрепа за руския президент Владимир Путин във войната му срещу Украйна. "Хората, които организират такива маршове, всъщност изобщо не са пацифисти, а са петата колона на Путин", каза Ламбсдорф. "Те се опитват да отслабят Запада и да дискредитират Украйна."

Бившият председател на Бундестага Волфганг Тирзе изтъкна правото на Украйна да се защитава. Мотото "За мир без оръжия" в момента звучи арогантно по отношение на хората в Украйна, каза Тирзе. Пацифизмът за сметка на другите е циничен.

Според Левицата пък великденските маршове дават ясен знак за прекратяване на войната в Украйна и за изтегляне на руските войски. Говорителката на фракцията на партията в Бундестага Севим Дагделен заяви: "Който иска да доставя все повече оръжие във военната зона Украйна, залага на ескалацията и рискува участие на Германия във войната. Тази лудост трябва да бъде предотвратена".

Великденските маршове за мир се провеждат в Германия още от 60-те години на миналия век - основно срещу ядрените изследвания и разполагането на ядрени оръжия в Германия. В годините преди пандемията хиляди хора редовно участваха в различните акции по Великден, чиито основни теми са войните и конфликтите, износът на оръжие, мисиите на Бундесвера зад граница и рисковете от ядрената енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка 🇷🇺

    6 32 Отговор
    Ето защо нашата армия спря настъплението в Украйна -
    Украинското разузнаване е разбрало защо руските генерали не са съгласни на настъпление.

    Руските генерали не се съгласяват на настъпателни операции в Украйна, защото се страхуват да не бъдат убити на бойното поле.

    Много хора се страхуват от факта, че вече е потвърдено, че в Украйна са убити осем генерали от руските въоръжени сили, заявил е началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирил Буданов, съобщава "УНИАН".

    Коментиран от #6, #16

  • 2 Грандиозни

    20 2 Отговор
    Маршове с 1000 участника... Хиперболитите на ДВ край нямат.
  • 3 Стойко

    7 29 Отговор
    Става страшно! Тази нощ Украинците получиха нова военна помощ и с трепет очакват ново настъпление на орките варвари -
    Последната помощ от САЩ за Украйна съдържа 200 БТР M113; 18 гаубици, калибър 155 мм, 40 хил снаряда за тях, 11 вертолета Ми-17, 100 бронирани джипа, 500 ракети Javelin.

    Коментиран от #7, #9, #13

  • 4 big

    22 2 Отговор
    Дойче зеле, нито едното, нито другото! Просто умни хора!
  • 5 въпросче

    15 0 Отговор
    Акога ще имахайл?
  • 6 Дурачок,

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка 🇷🇺":

    Не страхувай ся. Желаещи да станат руски генерали бол.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Верно ли

    30 2 Отговор
    Хахахаха. Дойче зелевски рев, че на хората все още им е останал разум в главата! Естествено, че всяка нео-либерална партия е виновна пред своите граждани за политиката, която води за подклаждане на войната, и ще го разберат, ама по трудния начин!
  • 9 😄😄😄

    25 5 Отговор

    До коментар #3 от "Стойко":

    Страшно е за такива като теб! Руснаците и унищожиха над 2500, той за 100 БТР и 15 гаубици 😄😄😄.
    Страшно е за запада, че останаха без оръжие и амуниции 👏👏👏

    Коментиран от #10

  • 10 Стойко

    6 22 Отговор

    До коментар #9 от "😄😄😄":

    Страшно е и за 21 700 орки които останаха завинаги на Украинска земя или изгорени в подвижните крематориуми които следват руските агресори...И ако това не е страшно здраве му кажи...Руски орки са пращани при СВЕТИ Петър а не Американци или от други народности...
  • 11 Човека КоZа

    24 4 Отговор
    Дано Путин и Кадиров решат нацисткия проблем с кен. Ефа Украйна по-бързо.
    Россия Сила
    Ахмат Сила


    Z
  • 12 pbdan

    29 3 Отговор
    Военните заводи, петролните рафинерии и складове в Украйна са почти изцяло унищожени от руските ракети и авиация. В същото време ВПК на Русия е непокътнат и ако украинците не получават оръжие отвън няма с какво да воюват. Наистина войната ще спре, но с лесна и пълна победа на Русия.
  • 13 атака...Русия

    27 4 Отговор

    До коментар #3 от "Стойко":

    ще имат да стрелят по цивилните...а защо няма убити украйнски генерали ами крият се мишоците
  • 14 Лицемерско

    27 4 Отговор
    "Пацифизмът е далечна мечта" и това го казва зелен, уж миролюбец.
    Браво на демонстрациите против въоръжаване и доставка на оръжие в Украйна!
  • 15 Майдан

    22 3 Отговор
    Само човек, който е тотално промит от американската военна пропаганда, може да твърди, че военни оръжейни доставки до страна във военен конфликт могат да доведат до бързия и желан от всички мир. Така и не чухме призив от Америка за преговори във връзка със справедливите искания на Русия и на населението в Крим, ДНР и ЛНР
  • 16 😷МАСКИТЕ са, за да МЪЛЧИТЕ😷

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка 🇷🇺":

    Този "УЖАСЯВАЩ" вирус е много политКоректен - когато протестираш за негри или срещу руснаци, никой не закача протестите заради грипа. Но протестираш ли срещу ковид РОБСТВОТО, те бият, стрелят и арестуват.
  • 17 MOJO

    17 5 Отговор
    Защо бомбите на Русия са лоши , а тези на САЩ са добри ? Хората , които те убиват , различни ли са ? Можем да попитаме роднини на избитите в много държави и да чуем отговора им. Например Афганистан , Ирак , Виетнам , Куба , Либия ......Списъкът е дълъг !
  • 18 путин

    5 12 Отговор
    Macoв убиец
Новини по държави: