Last news in Fakti

18 Април, 2022 15:00 2 706 44

Литва: "Ние можем да сме следващите"

  • литва-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • украйна

През последните години напрежението с Русия нараства

Литва: "Ние можем да сме следващите" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В началото на войната мнозина искат да избягат от Литва. Сега обаче те виждат, че руската армия е много по-слаба, отколкото са си мислели. И са готови да бранят страната си.

Огън! Тренировките по стрелба започват. Паулиус Лискаускас тренира от три години. Положението никога не е било толкова тревожно, казва той пред ДВ. "Исках да се присъединя към Литовския стрелкови съюз още през 2014 година, когато Русия анексира Крим и подбуди войната срещу Украйна. Руската държавна пропаганда още тогава бе набелязала Литва. Което за нас значеше: ние може да бъдем следващите."

В тренировките по стрелба заедно с Паулиус Лискаускас участват още десетина мъже и две жени - едната е съпругата му. Двамата са облечени със защитните униформи на Литовския стрелкови съюз - паравоенно образувание, поддържано от държавата. Съюзът е един вид допълнителна армия и включва литовци, които редовно правят стрелкови тренировки и са готови да влязат в бой при необходимост.

Паравоенно образувание със съмнителни традиции

Стрелковият съюз има дълга история и спорна репутация. Създаден в началото на 20-и век в рамките на борбата за независимостта на Литва, по време на Втората световна война той си сътрудничи с нацистите. След присъединяването на Литва към СССР бойците се борят като партизани, някои стават жертви на режима на Сталин. След обявяването на независимостта на Литва в началото на 90-те години обединението се възражда. От началото на войната в Украйна насам интересът към него расте все повече. Паулиус Лискаускас е доволен, че е един от неговите 14 000 членове.

Семейството на Паулиус Лискаускас живее в район, който би бил особено застрашен в случай на война срещу Русия - т.нар. Сувалкски коридор. Тази ивица земя, която свързва Литва с Полша, е разположена между руския ексклав - област Калининград - на северозапад и съюзничката на Русия - Беларус - на югоизток. Става дума за само 65 километра линия по въздух, но територията е много важна, защото е единствената връзка по суша на балтийските държави с останалите партньори от НАТО. Мнозина в региона се опасяват, че Москва би могла да затвори тази връзка и се отнасят с дълбока враждебност към Русия.

Такова е отношението към Русия и на Паулиус Лискаускас, който по професия е адвокат. Но той прави разделение между руската политика и обикновените хора в Русия: "Имам руски клиенти, с които продължавам да поддържам контакти. Изобщо не изпитвам лична омраза към тях, в много по-голяма степен към тяхната държава и руската държавна пропаганда."

Точно тази омраза виждат и руснаците, които пътуват от Москва към Калининград. Влакът им преминава през столицата на Литва Вилнюс. Те нямат право да слизат, но през прозорците виждат снимки от кървавата война и чуват въпроса: наистина ли подкрепяте руския президент Путин?

Войната в Украйна: страхът на литовците

Литва и Русия в продължение на 45 години са заедно част от СССР. От 2004 година обаче Литва е член на НАТО. През последните години напрежението с Русия нараства.

Войната в Украйна е предупреждение, казва депутатът от литовския парламент Лауринас Касчюнас. В интервю за ДВ той изтъква, че Литва трябва да е подготвена по-добре за евентуална агресия от страна на Русия. "Имаме само няколко години да се подготвим. Затова имаме нужда от по-сериозно присъствие на НАТО като сигурен начин за възпиране."

В началото на войната жители на Литва искат да напуснат страната от страх. Но сега мнозина виждат, че руската армия е по-слаба, отколкото са си мислели, казва политологът Томас Янелиунас от университета във Вилнюс. "Подобни неща като войната в Украйна са добър урок за нас. Те ни осигуряват време за подготовка - украинците ни дават това време. Трябва да го използваме оптимално и да се подготвим", допълва Янелиунас.

А подготовката може да се извършва чрез стрелкови тренировки като тези, в които участва Паулиус Лискаускас. Той би се радвал в страната му да има повече натовски войници, но при необходимост е готов да се включи във войната заедно със съпругата си. "Трудно е да се говори за бъдещето. Живеем в трудни времена и никой не знае какво ще се случи утре. Затова е важно с малки стъпки, с патриотизъм да укрепим страната си."


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Майна

    69 23 Отговор
    Сами се натискате, явно изглупяването е заразно...

    Коментиран от #39

  • 3 до литва

    50 21 Отговор
    вие и без бой сте хасрали със европейски хайна
  • 4 Джамбаза

    35 9 Отговор
    Не съм аз.
  • 5 no name no face no number

    59 19 Отговор
    Тия па вие и без война ще фалирате до нова година
  • 6 Е МИ ДА!!!

    58 21 Отговор
    УЧЕТЕ РУСКИ Е ТАКА ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ 😄😃😂😁😀😊☺

    Коментиран от #13

  • 7 Майна

    45 16 Отговор
    ДВ да пише как се променя отношението на германците към политиката на Зеления..., а???
  • 8 Грульо

    53 16 Отговор
    Тез и те с 2 милиона население сами се бутат между шамарите, вместо да са неутрални и да си гледат интереса.
  • 9 Димов

    53 18 Отговор
    В Литва има ли фашлементи? Имат ли бандерлък? Имат ли си крайнонационалистически партии, свързани с паравоенни формирования? Нападат ли различните етноси в страната им? Тормозят ли рускоговорящите? Горят ли театри с хората вътре? Репресират ли семейства и цели области? Ако НЕ, защо тогава да се притесняват, че били следващите? Просто насаждаме страх ли?

    Коментиран от #16

  • 10 Вас

    35 15 Отговор
    никой не ви брой както и нас като играят батковците трябва да седите отстрани и да се учите не да се бутате между шамарите щот някой ви е казал че сте пичове
  • 11 Майна

    23 16 Отговор
    Австрийския Нехамер добави, че Путин му е казал на немски, че е „по-добре войната да приключи по-рано, отколкото по-късно“, което накара австрийския лидер да вярва, че руският президент знае „точно какво се случва в момента“.

    Коментиран от #17, #19

  • 12 Теле

    26 13 Отговор
    Като риете за нато, бъдете сигурни. Ама зеленски нали превзе русия,споко
  • 13 Теле

    12 8 Отговор

    До коментар #6 от "Е МИ ДА!!!":

    Те си го знаят
  • 14 Гаварит Масква

    9 28 Отговор
    Следваща ще е Задунайската губерния!

    Коментиран от #18

  • 15 В.В.П.

    28 13 Отговор
    Вас ще ви пазят щото сте от НАТО..,Балтийските тигри,,Хаха.И тия ги подготвят за мишена.От САЩ и ЕС,почва реториката .
  • 16 кнаус 485

    37 11 Отговор

    До коментар #9 от "Димов":

    Бил съм във Вилнюс ,хубав град.....има наследствени фашаги,но са подвластни яко на ес....създават проблеми на Беларус с транспорта ,но пък ходят да пазаруват Беларус, а бе объркана работа .....
  • 17 Механик

    13 26 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    А дали знае , че ти не знаеш какво да мислиш и чакаш да ти каже Копейкин поредната опорка ?
  • 18 ГруZ 200

    18 19 Отговор

    До коментар #14 от "Гаварит Масква":

    откъде гаварит, от дъното на Черно море ли?🤔
  • 19 6303

    18 27 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    Руския президент отдавна е неадекватен и не знае нищо, освен това , което се харесва на слугинажа около него . Так дале руски президент отдавна няма , он ушоль в тайгу вместе с Шойгу .
  • 20 Смешници

    15 14 Отговор
    Дай боже ,а след вас и Българското правителство и тези които съсипаха България.
  • 21 Много републики ще има

    15 12 Отговор
    Там в този район!ДОНЕЦКА!ЛУГАНСКА!ХЕРСОНСКА!ХАРКОВСКА!ОДЕСКА!КИЕВСКА!😂🤣😅
  • 22 Алфа херинга

    20 12 Отговор
    Сложете бази на НАТО. Направете си биолабаратории и ще сте следващите. Няма старшно.

    Коментиран от #27

  • 23 Каскет

    11 13 Отговор
    Ами напдайте бе. Тя слаба тяхната войска. Сега е момента. Що не пробвате.
  • 24 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    9 14 Отговор
    Не бой се Литва. НАТО Е С ТЕБ
  • 25 Хи хи хи

    13 13 Отговор
    Ами няма никакво съмнение ....вие сте следващите ....после ПАЛЯЦИТЕ ...финландците, .......и докато не се присъединят всички руснаци към РУСИЯ !!!!
  • 26 ха ха хааа

    12 9 Отговор
    И тия ше ошамарят руснята ...🤭
  • 27 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    10 9 Отговор

    До коментар #22 от "Алфа херинга":

    В литва отдавна има бази на НАТО....ДРУГАРЮ

    Коментиран от #37

  • 28 666

    12 17 Отговор
    От фашистка Русия може да се очаква само разруха и кръв. Само обединени можем да да отблъснем ордите на Путин. Слава на Украйна🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 29 Павел пенев

    13 11 Отговор
    Не се притеснявайте, няма да сте следващите, ще загинете по рано щом членувате в ЕС.
  • 30 Чичо ви Сащанаилий

    9 8 Отговор
    Не се страхувайте , ние сме ЗАД вас. Ще ви продадем модерни оръжия за да отблъснете руския агресор. Бъдете смели!

    Коментиран от #32

  • 31 хаджи @боригенов

    14 6 Отговор
    Всичко зависи от вас и САЩ , казано с 2 думи ! А иначе никой не ви знае къде сте на картата но когато искате да ви забележат можете да спретнете някой нов конфликт . Това е от комплекс за малоценност но лечение винаги има !
  • 32 ГФР

    6 5 Отговор

    До коментар #30 от "Чичо ви Сащанаилий":

    И така до Базата Рамщайн ...............а там ще му мислим
  • 33 Сандо

    9 7 Отговор
    А може и да не сте.Но все пак е приятно да знаем,че не спите спокойно и постоянно се озъртате за да видите дали не идва Врага.
  • 34 135

    11 5 Отговор
    И тези искат да забогатеят с няколко десетки милиарда евро или долари, в зависимост от това дали ще се молят на ЕС или на Щатите. Не са забравили и някакъв Стрелкови съюз, който по време на ВСВ си е сътрудничил с нацистите. След Литва следват Латвия и Естония, които, въпреки че са членки на НАТО пророкуват, че Русия ще ги нападне, а те отдавна се готвели за война с нея, както е видно от статията.
  • 35 като сте много отворени натовци

    7 8 Отговор
    ха дано сте следващите и по-скоро
  • 36 ПАРАНОЯТА НА ПУТИН

    6 7 Отговор
    Шубе ме е от НАТО....Иначе отдавна да съм забърсал прибалтийските републики
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 хахаха

    7 6 Отговор
    въоръжени сили на Литва - 22 000...долу-горе толкова бяха и в Мариупол...сега са останали някъде към 2000...иначе руската армия е много слаба, да...:)))
  • 39 Hahaha

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Да не са като теб национален предател свалил гащите и отворил бузите. Хората имат достойнство и ще се борят. Нещо, което за теб и русо-робите е непознато.
  • 40 Българин

    5 6 Отговор
    Литва едва ли. Там на практика няма руснаци, за разлика от Латвия и Естония където са почти колкото местните. Сменят им имената, забраняват руски училища и...Направо са си кандидати за нива Украйна. И тогава ще видят, че от член 5, нападнели те Русия, Америка ти предлага само първата част.

    Коментиран от #41

  • 41 ivan

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    то4но така и в Сащ обсъждат 4лен 5 като не задължителен и така 6те се окаже,някои от най настоятелните 4ленки 6те усети руските ракети и Русия 6те каже ,4е е станала гре6ка и Нато пак няма да се намеси,6те изпра6тат оръжия и така,това е Нато в момента,не е като войната в югославия където Русия бе6е слаба и се съобразява6е,Пол6а да му мисли те са следва6тите
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Литовец

    0 0 Отговор
    Герей-герей, на кого му трябвате?! Стига сте се вкарвали във филм.
  • 44 Циник

    1 0 Отговор
    Поредната измислена държава, дето не е ясно за какво я има...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания