Тема: Украйна

18 Април, 2022 17:11 2 986 33

Кои компании напуснаха Русия?

  • санкции-
  • русия-
  • украйна-
  • западни компании-
  • компании-
  • война-
  • европа-
  • москва-
  • руска рубла

Вълната от санкции отнесе множество световни марки и корпоративни гиганти от руския пазар

Кои компании напуснаха Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От началото на войната много компании напуснаха окончателно руския пазар. В отговор на това Руската Федерацията обяви, че е готова да национализира някои от тях. Кои други бизнеси очакват подобна съдба?

Вълната от санкции отнесе множество световни марки и корпоративни гиганти от руския пазар. Някои си отидоха безвъзвратно, други си оставиха вратички за завръщане. Много анализатори видяха в това оттегляне връщане на Русия 30 назад във времената на ранната демокрация, предаде bTV.

Още новини от Украйна

„Фолксваген“, „Форд“ и други автомобилни гиганти изоставят руския пазар като ехо от санкциите срещу Русия. „Боинг“ спират поддръжката си на руските авиолинии, производството на самолетни части и прекратява ключови операции в Москва. „Еърбъс“ ги последваха. Нефтеният гигант „Шел“ напусна Русия като спря да купува руски петрол и газ, затвори мрежата си от бензиностанции, прекрати отношенията си с „Газпром“, включително участието си в Северен поток 2. Още на 28 февруари компанията заяви, че ще захвърли всички дългосрочни проекти в Западен и Северозападен Сибир.

“Шокирани сме от загубата на човешки животи в Украйна, за която съжаляваме в резултат на безсмислен акт на военна агресия, който застрашава европейската сигурност”, каза в изявление главният изп. дир. на компанията Бен ван Беурден. В сферата на технологиите и комуникациите Русия се раздели с най-водещите световни компании. От всички продукти и услуги на Apple, през социалните мрежи на Facebook-META и Twitter, до платформите за видео и аудио разпространение като YouTube и Spotify. Софтуерни компании, приложения и онлайн услуги също се оттеглят. „Майкрософт“ заяви, че спира всички нови продажби на своите продукти и услуги в Русия и ще подпомага украинската киберсигурност.

Лидерите във финансовото опериране като Mastercard заявиха, че няма да поддържа мрежовите си услуги в Русия. Картите на руски банки, няма да работят в мрежата на компанията и всички карти, издадени извън Русия, няма да работят в страната. Кредитният гигант, който оперира в Русия повече от 25 години, преди това обяви, че е „блокирал множество финансови институции” от мрежата си в резултат на антируските санкции. Visa последваха примера със заявката, че “вече няма да работят с Руската федерация”. Що се отнася до киното, Русия остава без супергерои и класни продукции. Disney прекратиха всички свои премиери на руска територия. Това включва всички хитови заглавия от „Марвъл“ вселената. За своите увеселителни паркове и семейни развлечения, „Дисни“ ще взима решения въз основа на развиващата се ситуация. „Уорнър Медия“ прекратяват всички ударни заглавия като „Батман”, информационните си и мултимедийни канали, всичките си нови бизнеси и премиери. Фестивалите като Кан и Берлинале, реагираха още с началото на военния конфликт.

Може би най-много напуснали бизнеси са глобалните вериги и марки. Довиждане или сбогом с руския пазат си казаха „Прада“, „Пума“, „Икеа“, „Хайнекен“, H&M, „Есте Лодер“, „Лореал“, „Старбъкс“. Най-знаково и бавно напуснаха „МакДоналдс“ и „Кока-Кола“. Важно уточнение е, че „МакДоналдс“ временно затваря обектите си, като продължават да изплащат заплати на руските си служители. Руските ресторанти, управлявани от тях заедно с други 108 обекта в Украйна, представляват 9% от приходите на компанията през 2021 г. Преди седмица секретарят на генералния съвет на управляващата партия Андрей Турчак каза, че операциите по затварянето на магазини и компании са „война” срещу гражданите на Русия. В отговор на тази „война”, Руската федерация възнамерява да национализира част от тези бизнеси. Очакваме ерата на „руския МакДоналдс” и „руската Кока-Кола”, в най-близко бъдеще, досущ като в близкото минало.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    17 14 Отговор
    Тия които и без това са фалирали вече.
  • 2 ТаУмВзе

    34 17 Отговор
    Това е без значение, да видим сега колко Държави ще Фалират от санкциите срещу Русия. Това е по интересната тема.

    Коментиран от #7, #12

  • 3 дедо Герчо

    16 6 Отговор
    И КОЛКО ДОЙДОХА У НАС...ХЪХЪХЪ...
  • 4 И какво от това

    18 14 Отговор
    Загубите са за тяхна сметка... нали.... И естествено че има и загуби за хазната защото няма да плащат данъци в собствената си страна. Санкциите са абсолютно неадекватни.
  • 5 bbбб

    18 20 Отговор
    Скоро гледах в Тубата клип за колите в Русия. Оказва се,че няма да могат да произвеждат никакви коли поне 1 година. Дори и Лада. хаха

    Коментиран от #11

  • 6 Е и голяма

    17 19 Отговор
    работа като са напуснали.Обаче да си знаят,че вече никога няма да се вълнат на този пазар,което ще им донесе доста спад в печалбите,а някой може и да фалират напълно,защото все пак руския пазар е едно голямо перо. Сега тези тъпанари няма да имат достъп да си продават "луксозните" стоки на руския пазар който е с много големи възможности.Другото,което е,че вече започват да се заместват с такива родно производство,които освен по-евтини ще са на качество неотстъпващо на западните аналози.Напусналите този огромен пазар могат единствено само да съжаляват,както ние съжаляваме вече над 32 години.

    Коментиран от #32

  • 7 и кво от това?

    8 19 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    На запад повече се страхуват да не бъдат нападнати от русия отколкото от загубите.Пари се печелят, но руснаци трудно си тръгват.

    Коментиран от #13

  • 8 Митьо пискоф

    6 4 Отговор
    Крайно време е.
  • 9 Мразя до гроб Русия безплатно!

    16 18 Отговор
    Изолация и мизерия на гнусните москали...
  • 10 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    9 6 Отговор
    КРЕПОСТНИЦИТЕ НА ГОСПОДАРИТЕ РОМАНОВИ ВЪВ ВАСЯКО ВТОРО ИЗРЕЧЕНИЕ ИЗПОЛЗВАТ ДУМИ ”ВОЙНА” И„ УНИЩОЖЕНИЕ”🤔
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гюнтер

    11 12 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Никой, единствената фалирала държава ще е Путландия, щото скоро нема валута да плаща дълга си...

    Коментиран от #15

  • 13 И как ще

    12 9 Отговор

    До коментар #7 от "и кво от това?":

    печелят пари,като се отказват от всякаква търговия с Русия,а от там идват тези природни ресурси,които им осигуряват работеща икономика. Собственика на БАЕСЕФ го каза точно и ясно,без руския газ икономиката на страната спира и фалираме. Ти ако се мислиш за по-умен и далновиден от него идзи го замести и го опровергай.

    Коментиран от #19

  • 14 АУУУУУ

    12 11 Отговор
    ДОСТА СКРОМНО КАЗАНО...... ЗАМИНАХА КОМПАНИИ, ЗА ГЕНЕТИЧНО ОБЛАГОРОДЯВАНЕ НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО.... ТОЕСТ СЛЕДВАЩИТЕ ДОХОДИ ОТ ПШЕНИЦА, ЖИВОТНОВЪДСТВО СЕ ОЧАКВАТ ДА СА ПЪТИ ПО-МАЛКИ.... ЗАМИНАХА КОМПАНИИТЕ ЗА ПОДРЪЖКА НА НЕФТЕНА И ГАЗОВА ПРОМИШЛЕНОСТ..... ЗАМИНАХА КОМПАНИИТЕ ЗА ЛАГЕРИ... ЖП И АВТО ТРАНСПОРТА ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ЗАДЪХВАТ, СКЛАДОВЕТЕ ВЕЧЕ СА ПРАЗНИ...... НЯМА ДОСТАВКА НА МЕТРИАЛИ ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЛЕКАРСТВА.... АБСОЛЮТНО Е ИЗЧЕЗНАЛО ЛЕКАРСТВОТО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА И МНОГО ДЕТСКИ МЕДИКАМЕНТИ.... А ЗА ЛИПСАТА НА ЗАХАР, ХАРТИЯ И МНОГО ДРУГИ... ТОВА ВЕЧЕ Е СТАРА ИНФОРМАЦИЯ... И ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО.... РУСИЯ ЩЕ СИ ПЛАТИ ЗА ЖЕРТВИТЕ В УКРАЙНА 🤬🤬🤬🤬

    Коментиран от #17, #22, #30

  • 15 Оооо повярвай

    10 7 Отговор

    До коментар #12 от "Гюнтер":

    ще има доста фалирали западни държави преди да видиш фалита на Русия. Вскоро време ще има войни за газ,петрол и въглища за да се осигури живота на хората и това ще е в вече западнала европа,такава я искаха сащ и таква я направиха за да не им е конкурент.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 и кво от това?

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "И как ще":

    Това е основната грешка.Основния пазар не е руския, а европейския , американския и китай.Русия са 150 милиона, а тези държави над два милиарда.Суровини има и другаде по света.Руснаците продават на борсови цени.Ако си купиш същото от аестралия цената ще е такава кавато и руската.Само транспорта ще е по скъп.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Американеца 🇺🇲🇺🇲🇺🇲

    7 6 Отговор
    Списъка е доста по-дълъг. Закритите работни места са над 250 хиляди. Тук дори спираме всякакви визи и масово се депортират руснаци, които и без това повечето са криминално проявени.
  • 22 Нямам идея

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "АУУУУУ":

    как са оцелели руснаците преди да се появят тези компании хахахахахаххах. Много сте наясно само дето не си давате сметка какво ще се случи ако няма пшеница, торове и още много стоки от Русия! Трябва да проумеете едно нещо, РФ е по малко зависима от колкото много други държави. Пропускате и факта че 80% от света ясно заяви че няма да сложи санкции.

    Коментиран от #25, #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Орел

    4 1 Отговор
    Мисля, че веригата "Аладин" в България може да покаже как се мачка Макдоналдс.
  • 25 АУУУУУ

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "Нямам идея":

    ЗНАЧИ НЯМА ПРОБЛЕМ РУСИЯ ДА СЕ ВЪРНЕ В РАЗВИТИЕТО СИ ДО НИВО ОТ ПРЕДИ 2-ТА СВЕТОВНА ВОЙНА..... ЕХАААА ЩЕ БЪДЕ ИНТЕРЕСНО.... КАКТО СЕ КАЗВА ЗА НАС ИНТЕРЕСНО, ЗА РУСНАЦИТЕ БОЛЕЗНЕНО.... НО ТЕ СА КОРАВИ...... ЩЕ СВИКНАТ С МИЗЕРИЯТА.... КО ТОЛКОЗ... НЕ ОСТАНАХА... ИМА НЯМА ОЩЕ 30-40 ГОДИНИ САНКЦИИ 😂😂😂😂
  • 26 КЕН'ЕФА ВЕЧЕ Е ...ГОТОВ,

    7 2 Отговор
    СССР ЩЕ ИМ СЕ СТОРИ...ПРИКАЗКА!😂
    НАДЕВАЙТЕ...ТЮБИТЕЙКИТЕ И...ЗАКАЧАЙТЕ МЕДАЛИТЕ , ..КОЛХОЗНИЦИ😂
  • 27 стоян

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Нямам идея":

    До 22 ком -другарю -в Европа има предостатъчно хранителни продукти и всичко необходимо за производството им -30% от износа на ЕС са хранителни продукти -русия изнася само пшеница за арабите
  • 28 Вие верно ли ?

    4 0 Отговор
    БТВ телевизия а ха ха ха ха ха .
  • 29 Хахаха

    2 4 Отговор
    Западът си прави РИТУАЛНО САМОУБИЙСТВО
  • 30 Bellingcat

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "АУУУУУ":

    ха ха ха забелязахте как се подобри живота в България след въвеждане на санкции очаквам да стане още подобре
    погледнах каталози на руски търговски вериги вярно все са умрели от глад
  • 31 СесеСере

    3 3 Отговор
    Ватниците да свикват със хамбургери дядя Вова, вместо Макдоналдс, русофилнята може да им прати Дерби кола да не им присяда!
  • 32 СесеСере

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Е и голяма":

    Гледай, Путин пали Лада! Купи си и ти с 20 год. чакане, ама внимавай да е произведена в сряда!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания