Last news in Fakti

22 Май, 2013 18:11 5 658 0

ФБР застреля чеченец, заподозрян за атентата в Бостън

  • чеченец-
  • атентат-
  • бостън-
  • ибрахим тодашев-
  • тамерлан царнаев-
  • джохар царнаев
ФБР застреля чеченец, заподозрян за атентата в Бостън - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Агент на ФБР застреля чеченски емигрант, който вероятно е свързан с терористичния акт по време на маратона в Бостън през април, съобщи Ен Би Си Нюз. Убитият в град Орландо, щата Флорида, е 27-годишният Ибрахим Тодашев, който се е познавал с Тамерлан Царнаев - предполагаемия организатор на двойния атентат.

Той, също като по-големия брат Царнаев, е тренирал бокс и като негов познат и сънародник е бил разпитван във връзка с взривовете. Тогава Тодашев отрекъл каквато и да било съпричастност към случая и обяснил, че с Тамерлан не са били близки.

Според общи приятели, Ибрахим имал самолетен билет за Чечня, закупен още преди атентата в Бостън, но след него ФБР му оказало натиск да не пътува за родината си и билетът „изгорял“. Единствено интересът към бойните спортове обаче свързвал Царнаев и Тодашев. 

За момента няма много информация как точно е бил ликвидиран чеченецът. Според „Лайф Нюз“ по време на пореден разпит заподозреният се опитал да атакува специален агент на ФБР, който изпълнявал служебните си задължения, и последният го застрелял при самоотбрана.

“В хода на разпита Тодашев се е опитал да упражни насилие спрямо нашия служител. В резултат на възникналата схватка между тях агентът е бил леко ранен, а разпитваният е застрелян“, заявил е представителят на ФБР Дейв Кувертие.

Не е известно дали убитият Ибрахим Тодашев е бил въоръжен или не. Злополучният разпит се е провеждал в дома му. 

Междувременно стана ясно, че първото изслушване по делото на останалия жив по-малък брат Джохар Царнаев, обвинен за експлозиите на Бостънския маратон, е отложено за 2 юли, съобщи „Бостън Хералд“. Първоначално то бе насрочено за 30 май, но и обвинението, и защитата поискаха допълнително време да се запознаят с материалите по делото, позовавайки се на неговата сложност.

Към Джохар Царнаев е предявено обвинение за използване на оръжие за масово поразяване и унищожаване на имущество, довело до човешки жертви. Заплашва го смъртно наказание или доживотен затвор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА